Wednesday, December 14, 2011

Lemonade Morrrrnin' *Wink* Wink*

Salam semua:) Huhh it's already Thursday..few more days to a new year,how time flies:) Tak lah ada banyak sangat cerita hari ni cuma nak tunjuk camana nak buat lemonade my version since ada yang bertanya:):)

Tapi sebelum tu nak borak2 sikit dengan the ladies ni semua;) Hi Fiezachommel-indeed sangat seronok pergi ikea kan..dapat beli non expensive items but can enhance our home pun rasa sangat seronok,me sometimes lunch time merayau -rayau jugak sana dapat beli colander,plastic RM9 pun best;) so i shall wait for the picture of your new garden items:), Twinsmom- your girls so adorable lah suka tengok their eyes and hair too,hope they pun dah sihat,kat bawah i letak cara2 nak buat lemonade okay, Zuzus- so true anak sakit sangat risau kan,selagi tak baik macam2 lah kita fikir,moga anak2 kita sentiasa di lindungi,walaupun secara saintific they said it is good for the children to have some sickness so the body immune system will react but as usual being a mom risau lah kita, Aisha Jamrek- i hope aishah dah masak, makan and tak hungry lagi:):), Fiza- yang ada birthmark kat lengan tu Mia,she is slightly smaller than Tia,as mother akak dalam gelap pun boleh tahu which one is which:):), Mamasya- saja lah buat2 activity untuk the girls tu..nampak they keen ke dapur jugak,mamasya saya suka sangat tengok kalau mamasya tunjuk pergi pasar,food kat sana selain masakan mamasya yang memang best tu..yang paling suka hari tu gambar carrot dengan daun2 dan akar tu sekali,untung lah macam2 pengalaman kan:)::), UmiYummi,salam buat Perth ya;) ye ummi Green's product tu pun ada kat Cold storage sini,selain cup cakes dia ada Pancakes mix jugak..dah try pancakes tu hari tu cuma dry sikit ajer compared to Phillsbury yang selalu saya guna, Saniah- seronok lah menanam bunga ni..bila berkembang hati pun kembang jugak:) duduk2 minum kat depan pun seronok:) tu lah dah rumah terrace kan..laman tak lah seberapa,walaupun sikit panjang sebab unit saya 22 x 100 tapi kalau letak kereta dua2 kat dalam congested jugak,since ada guard and our house so near to guard,berdoa dan letak kat luar lah:), Zila- hi orang N9;):),saya dah pi melawat anak2 kembar zila tu semuanya comel dan dah pandai2..alhamdulillah.dan sangat suka tengok zila buat rumah kat kampung tu:), Linda- haaa..haa bila lah akak nak ajak datang makan ye..insyallah one day bila akak dah ada reban ayam kat belakang rumah ye linda,nanti boleh sembelih ayam bela sendiri:), Julie Aberdeen- adoiii bestnyer dengar duduk2 kat luar boleh bau wangi kayu yang di bakar, boleh imagine seronoknya,nak Christmas ni mesti cantik sana ye Julie..sana sini lampu dan warna2,Ye ke Julie jumpa website nya..saya suka lah tiles yang cantik ni Julie and aga oven tu pun salah satu idaman hati jugak tu:) Nanti ada masa saya letak tutorial Cantonese noodles tu ya, p.s rumah ada fireplace sangat cosy lah Julie;), Salam my friend Ann Huzi yang di kota Singa-thank you for your lovely comments:):) ye Ann FRIM to forest reserve lah..tak lah dekat sangat kat rumah but we have few parks near our house boleh lah nak lari2 tu:) Ann seronoknya pergi M&S kat Singapore during Christmas ni kan..mesti macam2...i ada a few nightrobe ni..suka jugak buat collection,ye ke my cantonese noodles nampak sodap bonar..haaa..haaa thank you:):) p.s egg holder tu beli kat Mudgee/Sydney dulu Ann..tia mia seronok bila letak kat dalam tu:):) Untuk yang previous post kalau ada pertanyaaan saya belum jawab lagi nanti saya baca balik okay:):)

Ok..now jom buat lemonade:);:)


Kalau  nak healthy drinking ini lah caranya,fully ripe lemon,air suam and honey atau air gula.Tapi kalau nak sedap and fizzy macam kat expensive cafe tu..tukar air dengan soda water,you can buy can or bottled soda water from either 711 atau Cold Storage.


Yang penting lemon tu fresh jangan yang dah soggy atau busuk and you need juice squeezer too and the one in the picture that i am currently using is the best.The gadget can squeeze the juice until the last drop,i bought it at Living Quaters,Curve.


Kalau untuk satu mug yang besar tu memadai lah dengan one or half lemon,kalau satu jug that can serve 4 or 5 glass gunalah 2 or 2 1/2. Mula2 golek/roll the lemon on hard surface macam Jamie Oliver selalu buat tu untuk buat dia lembut and juice banyak berkumpul kat dalam,dah tu potong dua macam dalam gambar.


Macam ni lah cara nak guna gadget ni..cucuk kat dalam dah tu squeeze lah ke kiri kanan until semua juice habis,buang biji2 dan masuk juice dalam glass,tambah air or soda water dan air gula yang dah di masak atau honey mengikut rasa.


Pagi2 ini lah yang terbaik.. warm lemonade, for social (cewahhhh) you boleh guna soda water or sprite and a lot of crunch ice..nak bagi kick lagi put one or two mints leave;):) Ramai yang bagi tau jugak lemon ni sangat bagus nak clean the system,buang fat etc,etc..in the morning before you take anything just squeeze one lemon,dont add water,kalau masam sangat add a pinch of salt and minum..i sekarang jadi ketagih pulak yang taruk salt tu:):) sedap:):)


Cerita pasal healthy drink sekali breakfast tu dia..haaa..haa..tapi nak kena jugak fikir selera uwan dan sebaginya..kesian dia kalau nak makan wholemeal bread ajer:) Semalam beli ketupat palas from pasar tani kat office..pagi ni tambah buat santan durian dan steam kan frozen kaya pau..cukup.


I actually tak suka yang manis2..santan durian tu buat dan rasakan ajer..tapi tak makan..kalau ketupat dengan serunding ni ok lah.My kueh semua mesti yang savoury macam tahu sumbat,spring rolls etc,,kalau yang manis sikit pencuci mulut yang sejuk macam custard fruit cocktails etc boleh lah jalan..buat puteri mandi ke,bubur cha cha ke semua untuk orang lain makan ajer:)


Ini "bento" breakfast Tia mia..budak kecik ni pun dapat santan durian jugak..hee..hee..excited dua orang tu tengok mama letak the serunding and santan durian dalam bekas cup cakes:):) Hari ni Asian food ye girls no, toast or pancakes;):)


Tiap pagi nak fikir apa lauk nak masak untuk dia orang makan petang,kadang2 kering idea jugak,yesterday was ikan masak kicap,the day before was chicken soup with potata..so today goreng ayam dengan oyster sauce and carrot;);)


Picture courtesy of Googles:To Julie Aberdeen...oh yess i love the Aga Oven very very much..but i dont think  it is easy to get one in Malaysia..dapat buat display macam ni pun jadi lah..so cantik kan..and i dream to have kitchen with wooden beams too:):)


Picture courtesy of Googles :Kalau dapur cantik macam ni..tidur kat dapur pun tak apa kan:):)


Picture courtesy of Googles : But my style is more to this; homy,cosy and warm:):)


Picture Courtesy of Googles: And i desperately want to have a big backyard with flower&herbs garden plus the chicken coop!


Picture courtesy of Googles : I found this chicken coop from Googels...so cute isn't it..they have herbs garden on top:):)


Picture courtesy of Googles: I am sure Tia Mia will love it..so soothing to have chicken at your backyard....haaa..haaaa i really need a break i think! Taaa..taaaa ladies..until we meet again.

14 comments:

Mrs. Fedex said...

menitis2 air liur ni baca cara2 nak buat lemonade.. terbayang2 air tu menerusi tekak.. sedapnyaaaaaa.. plus the mint leave.. ahhhhhhhh.. ekekekek..

lemongrass said...

Like you, we wish we could have a chicken coop as well in our backyard. Unfortunately, council regulations forbid having chickens in our backyards unless we live in the country areas :-((. But very thankful dpt buat vege gardens though :-).
I pun slalu berangan dpt dapur yg memenuhi idaman hati, definitely wont mind sleeping in it, hehehe

mekjangok said...

tiap kali baca blog akak nie..mesti meleleh air liur, lagi satu yg best dtg semangat berkobar untuk rajin memasak,rajin menghias umah...terima kasih kerana berkongsi..

Neeja Zawawi said...

sedapnya...i selalu jenguk blog u...i pun ada twin jugak..tapi lelaki..

Hanis Azla said...

terus rasa nak minum lemonade bila baca entry ni.. he..he.. lepas ni bolehlah buat sendiri.. cantik2 dapur2 tu.. mmg kalau dapat dapaur cantik tu mmg boleh tidur kat dapur..

fiezachommel said...

Salam Kak Zu....
Mmmm...boleh try lemonade style Kak Zu plak lepas ni...biasanya fieza tambah honey aje.
Fieza pun suka kalau ada backyard macam tu kan...so English...
By the way,fieza dah upload gambar my mini taman yang terhutang dengan Kak Zu tempoh hari.Sila lah lawat....

twins mom said...

kak zu,thanxxxxxxx soooo much... luv u!!! i wil try it..

Anonymous said...

ahahaha.. tunggu ada reban ayam eh.. will wait for it! seriously kak, mcm tenang je rasa hati ni kalo baca semua cerita akak.. lets keluar minum2 kopi ;)

-l.i.n.d.a-

Anonymous said...

ait.. kakak lemongrass pun ada sini ka??? hello, cousin! haha (kak zu, sorry..pinjam your space sat..)

-l.i.n.d.a-

PINATBATE said...

teruja sangat tengok lemonade dlm entry ni .. terus kakpinat masuk dapur..tak jumpa lemon punya pasal ,akak perah limau nipis jadilahh..heheheh

pacificblue said...

salam ziarah...suka baca blog akak....makanan2 semua nampak sgt sedap....and gambar2 sgt lawa..... mohon link blog akak from my blog...tq in advance... ^_^

Lady of Leisure said...

hi mamatiamia,
terliur tengok lemonade tu.. and tetiba je i jadi jatuhh chenta dekat wooden beams tu, cantik..! and i like yr idea of that warm n cosy kitchen..
love yr blog, esp all pics.. btw, salam to preggy blackie from my cattus, arri n molly.. :)

aeinio said...

mana nak dapat lemon squezz tu.. saya duduk kerteh ni merata carik tak jumpa huhuhu...

Nowena said...

Pls visit modernlassecstasy.blogspot.com for beauty tips of Malay woman....Indeed different!!