Tuesday, December 6, 2011

Sisters in Love.

Hi All,thanks for dropping by,will attend to all comments later. Quite touch with those relating their experience in life to me through comments and emails.Most of you are my adik2,I believed some stilled in colleges/Universities some are just starting their lives..Oh my i feel so old:(:(

One sister has written to me asking my view on "marriage" and "happiness" in life. Hmmm i am not that knowledgeable..still learning and improving myself.The only different between now and when i was younger  is; now i open my heart, i take time to listen,i don't jump into conclusion, i enjoy life more and thankful for what i have and don't have . Hmm macam Cik Siti Siantan pulak myself kan wink wink)

Anyway boleh lah nak cerita cerita sikit since i suka bercerita kan..now duduk atas katil ni next to Tia yang day tergolek due to ubat batuk and flu and Mia yang tengah main Android ni, I decided to cerita2 .

The first question? " I am doing okay in life and it seems very difficult for me to find MR Right until today, as at now i dont feel marriage is important anymore..but,but,but on the other hand i can't stand people asking me about it..should i go out and look for that Mr Right and should i just shut my door and live my life happily ever after without man!"

If you ask me,the answer is very simple " if you have good jodoh don't turn down..by all means..go kahwin!" Life is great when you have a man at your side to share the love,the life and all the great things in this world". Yeap tak lah senang nak mencari Mr Right tu,some people are lucky Mr Right comes knocking at their doors. Some will encounter series of frustration sampai rasa tak kuasa dah,some stuck with someone yang really pathetic tapi nak tinggalkan takut tak ada siapa pengganti pulak.All kind of nasib dan cerita dalam mencari kebahagaiaan hidup berkeluarga. Berkahwin pulak bukan boleh sebab.."ohh aku dah reach the deadline..so terima lah sesiapa saja dalam hidup"..pertama berdoa dan selain tu kita bertanggungjawab terhadap kehidupan kita..orang boleh bercakap,yang nak melalui,nak menghadapi adalah kita.Bila berkahwin bukan bermakna kita menjadi orang lain,tujuan hidup dan cara hidup kita sebelum ni masih sama cuma now perlu di kongsi,perlu di adjust sedikit sebanyak..because of that,tentukan apa yang kita hendak dalam hidup dulu,dah tau arah tujuan kita..berdoalah,sedekat yang mungkin,setulus yang boleh,seikhlas yang terdaya..hingga menangis..minta yang baik,minta yang melindungi,minta yang melengkapi dan yang paling penting bukan untuk kita sahaja,kalau sebelum ni kita ada tanggungjawab biarlah jodoh kita tu menjadikan kita lebih kuat dalam menjalankan tanggungjawab,menyokong dan memberi ruang untuk kita terus menjadi diri kita..sebenarnya tak kita ucapkan pun Allah Sbt telah tahu apa yang terlintas dalam hati kita..tujuan kita,bak kata my emak..baru nak terdetik dalam benak fikiran Allah Sbt telah tahu..sebab Dia yang mencipta kita..Insyallah doa yang baik,niat yang baik Insyallah di makbulkan.

Tapi i percaya semua orang kalau bertemu jodoh yang baik mesti nak kahwin because love is so sweet,unlike sugar it is quite difficult to imagine until you taste it.Sometimes..jodoh sangat lambat datang,yang datang semua tak betul.When i was younger i pun sangat cerewet memilih jodoh,yang datang sentiasa yang tak betul,kaya,professional perangai pulak tak semenggah,professional tak bererti "cerdik" dalam kata sebenar. Sebab asyik ada ajer salah orang yang datang mengurat tu my  friend used to say " azu you rasa okay sekarang sebab masih ramai yang datang asking for your hand but one day if people stop asking and you don't have anybody you will feel it  and you will understand why i hang on to one guy no matter what happen" May be apa yang she said betul tapi masa tu degil,ego..bila dah lama hidup sendiri i have my own rules,i built high wall around me,anybody that comes must comply with my rules and standard..once i thought it is okay kalau tak kahwin pun sebab tak semestinya bahagia.Tapi Allah ada perancangan Nya sendiri,why you kahwin lambat,why you dapat anak ramai ni,why waktu tertentu ni you dapat A,why B only comes after certain kejadian..sebab Allah yang merancang segalanya.With my perangai dulu if my husband tak"degil" and really push me until tak dapat mengelak maybe tak kahwin lagi hingga hari ni..but Allah tahu apa yang terbaik, satu perubahan yang berlaku dalam hidup kita  boleh membawa kebajikan,kebahagiaan kepada banyak orang di sekeliling kita.

Sebab tu jangan lah risau..living in this world memang tak dapat lari dari manusia yang suka berkata-kata, they will talk and talk- kalau masa sekolah they tanya-'pandai ke belajar tu?",apa result exam?,dapat masuk Universiti tak? local or overseas? dapat berapa flat? bila nak kahwin? bakal suami kerja apa? rumah dah ada ke? bila nak dapat anak? bila nak dapat anak kedua? Dua ajer ke anak?satu jer ke gelang emas? bila nak pergi mekah? sekali ajer ke pergi mekah? berapa simpanan dalam ASB? ada insurance tak? kalau kita dah bahagia tak ada apa pun kadang2 masih ada yang mencari apa yang patut di komen lagi:)

Tapi yang penting adalah Nawaitu..kadang2 kita berjanji dalam hati antara kita dengan Pencipta,kalau doa termakbul jangan kita lupa dengan janji..jangan berhenti dari terus berdoa..sebab berdoa bukan setakat hanya hendak sesuatu tapi continously bersyukur dengan apa yang di dapati even yang tak didapati.Andainya doa tak makbul,telah penat berusaha bak kata orang hingga kering airmata tapi masih tak dapat lagi..mestilah ada jawapan dan hikmah pada segalanya.Kadang2 jawapan tu tak dapat di lihat dalam masa sehari dua atau setahun dua..tapi bila sampai akhirnya baru kita tahu kenapa setahun dulu kita tak dapat yang ini atau yang itu.

I know somebody who has suffered in her marriage for so long,looking at her condition i really salute how she survives.When she was suffering she thought happiness will never come,she said she has waited for 2 years,3 years,4 years,5 years,6 years,7 years,8 years but there's no change..she said maybe she is destined with hardship and unlucky in marriage.But finally the second chance was given to her,she was presented with happiness,luxury,loves...unfortunately some people never want to learn from their previous experience.

Conclusion,don't give up,keep trying..after doa,usaha embrace your destiny,alone or with someone there is always happiness in it's own way.



Nice to have companion in life,small area,cheap furnitures still excite you to the maximum:) Our first property (hb lah punya actually but he never stay there until we got married) Most of the furnitures when we got married were bought from FRC (Fella Reject Centre),those curtains were ordered from small shop in KP..our first kitchen cabinet was RM2800 tempah all the way from Klang because that was the cheapest that i can find....despite all we happy.



The two bulat2 compliment our happiness..the greatest gift,,you never know the sweetnest until you taste them...you never know what love is until you embrace it.


So nice to hold these two bulat2..they are busrting with love..they bring rainbows all year round to our house.




Enjoy your life..have good friends around you,no need to have many if you have one or two that is really sincere to you,you are blessed.





Have aroma and laughters in your house.



Cook good food.


Cook special food for ordinary day.



Go holiday during weekend and make it a memorable one for everybody.





Have a dream...dream helps you to be creative and passionate.


Learn and learn,never too late to learn.

The End....time to go to sleep and dream:)

28 comments:

javanese DOVE said...

eee...
comelnya tia khadeja & mia ayesha!

saniah said...

aduhh terharu..mm...thanks zu..anyway u bkn ada peminat adik2 je tau..ni ha kakak2 pun ade..:) take care

sarah kalam said...

sweet nye akak niiii...
:)

Syarida said...

inspiring....inspiring...
mari kita bercinta....

MommyCT said...

Alolololo so cute tia mia :).... My husband pun love to dream. But this year ni, whatever dream he sing to me, i diam2 je cos i tak keruan inside. I thought i have a series of bad luck that still havent stop. It is so bad that i thought i might bring him down together wif me n i dont want that to happen. Not that i dont believe in qada n qadar, but sometimes negative thought just cross my mind.

nerry nerry strawbery said...

haha soo sweet.. bila dpt wed card putih reben putih tu sgt terharuuu.. seluruh alam meraikannye kihkihhhh..dara pujaan malaya akhirnye ke tangan en azam rusdi weee...

Anonymous said...

its sweet & inspiring! thanks alot kak.. (jom kite pi minum2 kopi)

.l.i.n.d.a.

PINATBATE said...

owhh! Cik Sri Siantan..muahh!
terharu kakpinat baca entry ni.Mmg betul,kakpinat sendiri pernah rasa..kadang-kadang selepas kita berusaha..tp masih tak capai apa yg dihajati,rasa sedih dan kecewa..tp percayalah hanya selepas beberapa ketika kita akan nampak hikmah Allah jadikan sesuatu perkara..Dia yg Maha tahu dan sebaik-baik perancang.Sebaiknya bersyukur dan redha sambil tak putus pergantungan kpd Allah.

sitiebby said...

Askum, kak.

Hari ni teringin nk komen, ya la, selalu singgah dan go thru ur stories je. Tgk kakak masak, mmg kecur nk mkn. tgk tia mia.mmg asyik je.

baca blog kak zue, buat saya pun sama2 pasang angan2 utk ada sbuah rumah yg cantik dimata saya. hubby slalu dok design plan rumah, cuma rezeki blm ada utk ada rumah sendiri, komitmen lain didahulukan. mungkin satu hari nanti, sama kak zue slalu tulis.
salam perkenalan kak..

Mrs. Fedex said...

so motivating.. tq..

arinieva said...

adoiii kak zu. touching agi. thanks so much

D i L a said...

yes kak zue u r right, tidak semua org dpt apa yg di impikan...Allah itu maha kaya, setiap apa yg berlaku ada hikmah n ketentuan disebaliknya. cuma kita sebagai umatNya, bersyukur n bertawakal kepada-Nya.

sungguh terharu dgn tulisan kak zue...at d same time u buat org disekeliling u happy n motivate.anyways, thanks kak zue!

Rosma said...

Agree 100% with what you said. I used to be so occupied about the idea of my dream guy , but ended getting married to some who is much better than my dream guy. I must say, sharing thoughts like you did on a public domain like this blog is good for people who share the same life principles or for those yang tercari-cari what their life principles should be.

cik tudung senget said...

kak zue,,terima kasih ..sgt inspiring for unmarried woman like me.thank you thank you, thank you!!!

Salmi said...

selalunya kita memandang apa yang orang lain ada dan membandingkan apa yang kita tiada, hingga terlupa bersyukur akan nikmat tuhan yang dah beri pada kita..dalam pelbagai bentuk, kesihatan, keselamatan, anak2 yang sihat dan menghormati kita, ibu bapa yang masih ada untuk kita berkongsi kasih dan rasa, moga me tak terlupa semua rezeki2 itu semuanya dari allah bukan harta benda semata menjadi ukuran kebahagian..berkawan dengan kawan2 yang sentiasa memberikan aura yang positif akan mempengaruhi kehidupan yang positif juga buat kita..thank you for sharing dan mengingatkan :-)

Anonymous said...

thanks kak zu. you inspiring me to be more +ve in my life :)

-sri-

Hanis Azla said...

menghargai apa yg kita ada lebih perlu dari membandingkan dengan apa yg dimiliki oleh orang lain kan.. semoga kebahagiaan sentiasa menjadi milik kita..

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

kak zue..u inspiring me a lot esp in marriage life..of cos cooking..hehehe


tengok tia mia dok atas sofa tu , teringat kat gambar my twins pun ade mcm tu..duduk senget2 atas sofa..

fiezachommel said...

Thanks Ka Zu for your motivation quotes.Made my day....

Anonymous said...

hb saya selalu ckp 'kita merancang,Allah jua merancang dan pastinya perancangan Allah lagi tepat'.Terdapat hikmah disebalik semua kejadian.Allah tau apa yg terbaik utk kita.

Aida78 said...

ermmm zu cite panjang nya...biasalah zu mulut org kita nak ttp mcm ne biarlah org nak ckp apa pasal kita yg penting kita bahagia.susah senang dengan keluarga kita.

zira said...

thank you....thank you n thanks you k.zue...:)

shamsuhada said...

azu, kita memang selalu berfikir bahawa org lain lebih bertuah drpd kita tapi sebenarnya apa yg Allah beri adalah yg terbaik buat kita..dan yg penting kita jgn give up dan sentiasa berusaha utk menjadi yg terbaik...thx for the tulisan yg begitu bermotivasi...

Anonymous said...

saya baru je baca blog k.zu ni.mmg best dan byk nasihat yg brguna utk panduan rumahtangga.saya nak tnya..k.zu dah x de mak mertua ye..tak pernah ada ada citer pasal keluarga mertua.saya ada masalah ngan keluarga mertua..skrg ni saya ngan suami dlm proses nak bercerai..bila baca blog k.zu sya berangan nak gak jadi mcm k.zu..tp mgkin akan jadi angan2 je kot.

Anonymous said...

dear kak zu..

serasa mahu teros bermimpi..mengimpikan untuk merealisasikan setiap azam dan cita

aishah jamrek said...

its great to have a happy life kan kak..tapi tak semua lucky tanpa masalah..saya rasa saya cukup segalanya..cukup segalanya bukan bermakna we have everything..but we have everything we need..sentiasa bersyukur and kecapi kebahagiaan to the fullest..

cacah said...

thanks kak zu...
seriously I was thinking of the same thing...
thanks for sharing your thoughts and experiences... ;)

adlina said...

Salam Azu..blh tak bagi recipe roast chicken yg u selalu buat tu nmpk sedap sgtlah.. :-)-