Wednesday, December 28, 2011

Roses are red,Hyacinthus are blue:)

Salam All:) We borak in the next entry ya.. i am so tired today but stilled ada cerita ceriti sikit2:):)p.s wahhh banyaknya peminat petai yaa..he..hee nanti kita buat Petai Fan Club..:))


Good Morning to a beautiful morning..it is nice to see roses on your bedroom sink by the mirror:) Wish to have a garden fulled with blooms and whenever you want to have bouquet of flower on your table,you just pick it.When i was small my emak used to put "bunga cina"  yang wangi in our room..kalau ingatkan balik that bunga cina so cantik,the petal was thick and wangi..nowadays tak ada lagi rasanya.


Today i left the two kenits at home:) i went out for lunch at 11.30 with two special "kakaks"..the two insisted nak makan kat "Muhibbah Restaurant" TTDI..the restaurant dah pindah tempat ke a single building kat Kampung Sungai Penchala..i left my car at office and wait for Datin kakak to fetch me in her Mercz:):) seronok lah sekali sekali the kakak datang fetch and layan2 me;);)So this is a new setting for Muhibbah..quite nice kan.



Now the theme colour is green unlike at TTDI dulu the typical alas meja merah.


Kalau nak buat wedding reception kat sini pun boleh.


We ordered our favourite deep fried sotong.


Kak M asked me to order so i ordered my favourite kerabu pucuk paku.


Kambas (big bitter gourd) goreng telur masin.


siakap with ginger plus cockels in chillies and sangkong tofu..tak ingat makan lah kita orang:)


After berborak,bergossip,ketawa hingga keluar air mata we pun balik..and me singgah kat Ikea..cuci2 mata kejap..kalau dengan TiaMia susahlah nak belek2 barang;):)


Kat ikea ni tengok benda2 simple dia pun best;)


Simple and cosy.


After beli two chopping boards,some green plants,TiaMia's drawing paper,cooking set,towels etc,etc..yeap at ikea kalau pergi always lah the etc,etc tu entah apa yang di beli tengok murah angkut jugak..kaki pun penat..stopped at The Baker..Tia Mia suka sandwich kat sini..so penat and haus i boleh sedut drink ni dalam sekelip mata..heee..heee



Sandwiches ready; nama semua canggih- Norwegian flying Salmon for TiaMia,Flying Shrimp with eggs for mama and special beef salami for papa..it costed me RM33 for sandwiches;);)


Demi anak..berkorbanlah menolak dua balloon pink ni ke sana sini;);)Dia dah specify in details " we want a dark pink heart shapes helium balloon with purple flower at the bottom,we want the one with string attached to a coin:"..so mama pun pi lah cakap kat lady balloony tu the exact words;):)


Balik rumah they terlompat-lompat happy penat pun hilang..i bought this white pot from Ikea..nice kan...the fern pun from ikea.


Ann tanya tempat letak remote control ni;) ni hadiah dari a blogger friend ;Ita and 4Kes,it is copper and she bought a few for me from UK since dia tahu  i suka copper.


and i bought this cute plant stand too.


Not so sure whether this hyacinthus bulbs will bear blooms in the end but i took a chance and bought two..nanti esok nak pindahkan dalam bigger pot..hopefully will sampai keluar bunga.


Ivy is cheap at ikea compared to nursery so i bought a few..ivy pun jenis susah nak hidup jugak..they need a place to crawl.


The girls dapat banyak benda jugak..since mama teringat zaman kecik2 main masak2 dulu..the mama pun seronok lah membeli cooking sets yang comel ni dari ikea.


Very sweet ceramic bowl set..the girls kena bagi tanggungjawab untuk jaga the set.


Tiny steels pots and pans plus the whisk,spatula etc etc.


Seronok lah budak dua orang ni..dulu2 my zaman i main kat bangsal my father..so boleh lah buat semak,basah macam2..tak pun main dalam pondok buat sendiri  sangat seronok bila my emak beli kan set masak2..tak boleh cerita bangga nya nak tunjuk kawan2 masa tu;):)


So it was tea for two for both this evening.


Berhutang recipe dengan salah seorang reader this grilled chicken.Actually ni recipe i cipta sendiri saja which sedap i rasa.Ayam boleh di potong2 atau belah dua atau seekor cuma pastikan ianya mesti lah betul2 fresh..tak ada lebam,dah tak ada darah etc.Kalau sekor atau half,kelar2 lah ayam tu..dah tu tumbuk sedikit halia,bawang putih dalam satu atau dua labu,bawang merah,dan lada hitam,tumbuk kasar2,campur garam,yoghurt dan olive oil..dah tu lumur seluruh ayam termasuk bawah2 kulit ayam tu..psiahkan dengan jari kulit dari daging masa nak lumur tu..kalau ada masa perap lah kejap macam 1/2 hour kalau tak der masa..masuk ajer lah dalam oven yang dah di panaskan ke 200 degress..bila ayam nampak dah garing sikit kat luar turunkan temperature to 150 biar lah lama2 sikit hingga betul2 masak.Why kita terus dengan api panas,supaya bahagian luar terus masak dan juice dalam ayam tak sempat keluar,kalau api perlahan,semua juice keluar dan ayam jadi kering dan tak sedap.


Style ni ayam boleh jadi lauk dengan nasi aatu makan macam tu ajer;)..huishhh petai tetap nak enterframe kan;)


Siapa yang ada bertanya Princess Griller ni..kalau dah beli boleh lah cuba menu yang simple tapi sedap ni.


Menu ni guna wholemeal pita bread..senang ajer potong roti pita into two i.e jadi pocket,buatkan inti dengan tumis mince meats dengan bawang,parsley hingga wangi.Masuk kan dalam pita dengan berselang seli cheddar cheese..sapu butter pada kedua dua belah roti..dah tu bakar hingga atas bawah jadi kuning macam ni.


Sangat sedap makan masa panas,masa cheese masih meleleh..


Kalau rajin buat lah bake potato..dah amsak belah dua bubuh sour cream and kalau ada lebih mince meat tu boleh tabur kat atas..hmmm i love sour cream with baked potato very very very the very much:):)


Pada yang bertanya macam mana nak buat jeruk petai..sangat lah senang..tak payah pakai cuka atau apa2..cuma perlu rebus petai sampai kulit jadi soft sikit dan boleh picit petai tu keluar..nak dapat jeruk yang bagus petai mestilah betul2 tua..dah picit semua isi keluar basuh sikit..dan masukkan dalam botol..bubuh air masak dan garam..garam janganlah terlalu banyak,nanti dia jadi kecut and masin sangat pun tak best..tutup botol rapat and after a week boleh lah makan.


So selamat memasak pada semua..p.s i love this french kitchen with its hanged copper very very much..i sangat suka copper.

Nite,nite;) Yang nak pergi bercuti esok ke CH atau kemana saja drive safely ya and have a wonderful holiday.


20 comments:

daydeck86 said...

sambal tempuyak dongan potai sodap gak kak...

Mamasya said...

Aslmkum mamatiamia
seronok baca percutian mamatiamia sekeluarga di CH.lama tak ke sana.view di Bharat Tea Plantations tu mmg cantik...
petai... byknya buat jeruk..bila dah buat jeruk boleh simpan lamakan.nasib baik baru dpt petai dr Msia...wpun 2 papan...cukup hilangkan rindu nak mkn petai...

sarah kalam said...

untung nye la tia mia mama die pandai masak..best2 plak tu..
how i wish bole msk2 lauk pauk mcm2 ni...
ni bole buat azam 2012 ni kak..
:)

MommyCT said...

Amagad! It was ur grilled chic rupanya yg bubuh yogurt. U ada citer kan bfore this. U know i bought yogurt konon nak masak something yg gunakan yogurt ni, but i lupa kat mana i bc resepi tu. So i beli je lah n fikir balik kang cari balik resepi blogger yg i bc. Lepas tu tak blh nak ingat jugak, lupa nak bookmark hehe. Now bookmark oredi hehe.

Aida78 said...

waa...senang jerk petai ni rupanya ingat peram dengan cuka or garam rupanya kna rebus dulu...k tq for info zu...

twins mom said...

mesti tiamia happy sesgt sbb dapat main masak2..yg best nya,they got the real masak2 set..hehe...i wish to have one to my twins..

ibunurin said...

Kak zu, kat seksyen mana di ikea nak beli cooking set yang comel tu? Berkenan sungguh saya. Hana mesti suka tu.. :)
Dulu-dulu zaman kita kecik-kecik, main masak-masak la paling best sekali kan. Petik daun, pokok bunga, potong2 dah jadi lauk.. Macam2 color lauk tu... :)

Nur Raihana Abd Rahim said...

saya kecik2 dulu main masak2, saya 'curi' kuali dgn senduk dari dapur bwk ke luar, petik pokok bunga mak lepas tu main masak2.siapa ada api lagi tu.buat keje ramai2.lepas tu kena tarik telinga.hahahaa..sweet memories kan ;)

fiezachommel said...

Salam Kak Zu,
Tiny cooing utensil tu menarik lah...Hannah pun suka main masak-masak.Bolehlah nanti belikan untuk dia...
TQ for the grilled chicken tu...must try!

shamsuhada said...

azu,awal Disember ari tu pegi ikea..Jenguk2 jugaklah mana tahu nampak awak...tapi tak de rezeki nak jumpa..ingatkan nak beli jugak hyacinthus tu tapi takut tak idup lama..since awak dah beli..nanti kalau bunga tu tahan lama bole lah aku mintak resepi utk menjaganya...

mamalisa said...

bestkan cuci mata kat IKEA sesambil grab etc etc tu pastu bila nak bayar baru tersentap poket hahahaha

I saw few ppl bought hyacinthus..masa tu cam x confident je pokok tu boleh hidup lama..nanti kak zue tunjuk yer hasil dia :)

annhuzi said...

tak sempat nak go CH..lagi berapa hari sekolah dah nak mula..

fried sotong yumms! best sana tempat makan banyak!

oh from UK..jauhnya. i pun berkenan that white pot from ikea when i was browsing thru the magazine tapi belum sempat nak pegi ikea.

nanti rumah baru boleh u buat french kitchen.
set masak2 best! ceramic bowls wah! tapi my girl takde kawan girl nak main masak2..
tia mia specify in details balloons tu, pandai dah belajar ikut mama yg appreciate details :)
we nak tengok ur hyacinthus blooming!

Haneem said...

Salam Azu, Bila u sebut bunga cina memang I teringat bunga tu memang ada kat tepi tangga rumah aruah nenek dulu dlm taun 70 an dan saya selalu petik bunga tu dan selalunya nenek akan selit kan sanggul dia.Memang wanggi serta kelopak keras warna putih bersih.Sekarang memang dah tak jumpa walau pun dah carik kat sg buluh.

afid said...

salam mamatiamia,

saya yang tanya..kat mana nak beli..toaster tu??hihi..tq

CiKaYu said...

mamatiamia,

salam ukhuwah.

firuz said...

teringat dulu kecik2..suka sgt main masak2..lagi2 time opah sibuk nak masak..awak pun join sama..

tp gegirl kat rumah tu x minat main masak2 mungkin sbb dia sorang je girl, yg lain boys.. :D

Anonymous said...

mcm teraphy la dtg baca mamatiamia blog ni...so bestt g2..hehe..i dah cuba yr sardin goreng cili api..sedapppnyer..selama ni i buat x sedap tp ikut resepi mamatiamia hub makan tambah tambah..sukeee..tqvm ya mamtiamia..:) susu manis

saniah said...

salam zu....saje nk tanya...bunga cina ke kembang cina? coz kat rumah i ni ada pokok kembang cina..i tanam dlm pasu..memang wangi..bunga putih kelopak bujur2 ...tapi bunga tak tahan lama...petang je dah nak hangus...betul ke bunga ni sama?i bkn pandai sangat pasal pokok2..:) nanti kalau i nampak bunga dia lagi i ambik gambar k..? cantik2 gambar u...:)

adlina said...

Terima Kasih byk2 Azu atas resepi Roast Chicken.. nanti cuti panjang ni saya try masak...

Thompsonhhbg said...

salam zu....saje nk tanya...bunga cina ke kembang cina? coz kat rumah i ni ada pokok kembang cina..i tanam dlm pasu..memang wangi..bunga putih kelopak bujur2 ...tapi bunga tak tahan lama...petang je dah nak hangus...betul ke bunga ni sama?i bkn pandai sangat pasal pokok2..:) nanti kalau i nampak bunga dia lagi i ambik gambar k..? cantik2 gambar u...:)