Tuesday, December 27, 2011

When yesterday no more and today so much more:)

Salam;):) Tonite..different style a bit,will answer all comments at the end of this entry;) Why? because a lil bit feeling2..yesterday no more and today so much more;)

Chatted with an old friend today and made a lunch appointment for 3 of us tomorrow:) Well the friend  is more like kakak than friend..Kak M dah pun Datin but i stilled call her kakak.These two people are quite special in my life,kenal mula2 masuk my present company dulu..it was long ago but the feel was just like yesterday. See, i like to befriend people much older than me;) belajar banyak with these two kakaks,yang baik buat teladan dan yang tak baik buat sempadan.Funny thing,hb pun sama,masa bujang kawan dia pun orang2 tua and that took him to many interesting places like Bosnia,Croatia,Somalia,South Africa etc.Can't believe that we are entering 2012 soon,i feel 2000 was not so far away..can still remember the sibuk2 about the new millenium..suddenly it was 12 years ago..My, that was so long..time is like the flowing river..it passes you without stopping,no trace and there's no way to hold it..if you didn't do anything while it still there..it will go in a split second.How to carve memories when it passes you? To keep the flowing water alive..grow something while it passes you..that something will be with you forever as when yesterday no more,today will be so much more.

One of the kakak that i am going to meet tomorrow has colourful life..many ups and many downs too..at one point of time,i wrote a story about her,i showed her the synopsis..she was so impressed,we wanted to film her life story,wanted to take her friend the famous lady director to direct it(berangan lah masa tu dah) but due to her position and people that involved in her life we didn't proceed;)The one thing i learnt..siapa diri kita sekarang adalah kerana siapa diri kita dahulu..that is why history is important..don't judge somebody without knowing her or his history..sejarah yang keras buat hati manusia jadi keras jugak..kalau tak di baja yang terus keras kadang2 patah,sesat atau hilang:( Jadi kita yang tak ada sejarah keras,kita yang Alhamdulillah di bajai kasih dan sayang selalu haruslah selalu bersyukur..ada orang terpaksa mengemis,terpaksa menyakiti demi dalam percubaan mendapat sedikit kasih dan sayang.

Okay lah habis celoteh..today cuti lagi..terasa sangat seronok bila membuka mata pagi tadi..ehhh cutilahhh..dah buat apa yang patut,..terus tidur balik...syok,syok terlajak until 7.30 hb kejutkan dan cakap " i ll go beli roti canai ye"..kesian dia,dia kerja today..so i pun bingkas ke dapur potong lemang yang beli kat R&R semalam,masuk dalam oven,panaskan rendang.etc,etc naik balik ke bilik..Tia Mia masih tergolek golek tak bukak mata;):) Kadang2 cuti bukan nak buat apa sangat just nak duduk2 rumah tak buat apa..itu yang bliss nya:):)


Bukan selalu dapat duduk atas sofa waktu 11.00 pagi baca magazine atau tengok TV..so today macam pejam2 mata nak dapat nikmat tu..tu lah kalau dah lama duduk rumah nanti orang cakap tak larat pulak kan:):)


Tak kira lah tengok Channel apa,tengok TVIQ pun biar lah..yang penting..yeahhh it is 12.00 and i can still sit on my sofa;):):)..ehhh where;s the girls..how come tak kacau mama?


Haaa..haaa tu dia..kena kerah buat kerja..kesian ke..tak payah kesian tau..they dah main macam2 since morning..kecik2 pun kena lah latih jugak..kalau kat school pandai after buat mess mesti clean up..kat rumah pun mesti lah sama..to me you can have fun,can play macam2 but you must clean up lepas tu..ada maid pun tak boleh lah semua tak tahu tanggungjawab..so dah main2 masak2 berkilo2 potong daun..haaa sekarang kemas okay;);)


Haaa..haaa uwan dah siap buat petai jeruk..dua balang dapat..menggiurkan tak..susu manis tanya..tak bau ke mulut makan petai ni? and apa petua nak hilangkan bau? adoii kelakar sikit soalan ni tau..macam pandai kentut pandai simpanlah(ehh betul ke tu?)..makan tengoklah keadaaan..nak meeting,nak jumpa orang janganlah makan..saya hanya makan kat rumah sahaja kalau teringin..dah tu clorets,listerine kan ada;)) and petua orang tua2 dah tu makan lah terung mentah etcetc..tapi yang paling afdal nak hilang bau...haaa makan durian after that,..durian lagi menang bau dari petai..boleh lah cuba hembus nafas kat kucing after that if kucing tak pening lalat..maksudnya okaly lah tu*wink*wink*


Cik kak dua orang ni macam2 activity dia buat..nak paint bagi lah paint,nak draw go ahead..nak makan,no problem mama will cook;);)


Today is freestyle painting..no tajuk,tak payah sketch dgn pencil dulu..whatever comes to mind first will be painted on the paper;)


Hari ni lauk semua barang dari CH kecuali the fish..gulai ikan kembung dengan tomato dan petai..ehh petai lagi..haaa selagi ado;);)sangat sedap tau..nafas belakang kira;);)ohh ya Maya Marissa my mom pun suka gulai petai dengan kulit2 tu..dia cakap lagi sedap..nanti i jenguk your blog:) 


Jagung manis from CH.


Petang by 5.30 i dah habis masak..cuaca kat luar pun hujan..naik atas bawak sebalang Chipsmore kat Tia Mia..berkhemah depan TV atas dengan Hot..ishhh blissnya rasa Hot macam Kim Kardashians..heee..heee..tak berapa hot bila tak sengaja tertengok email..nampak email from Big boss..suruh pi attend kursus..jawab ajer lah " i ll do the necessary Dato'"..tapi dalam hati..kihh..kihhhh..


Finally..yesterday no more..today so much more..2000 was just like yesterday..it is no more there but i managed to grow and carve  memories when it passed..( ishhh kurusnya masa dulu...kena letak petai jauh2 ni kalau tak sedap selera makan nasi;);)..dulu sambut new millenieum 2000 in Paris..hujan pun tetap berpayung nak bergambar depan Mr Eiffel)


Memories in Disneyland Paris 2000 ni kalau boleh nak di panjang2 kan kat Tia Mia..what say you papa?hee...heee..what? nanti tak depat reban ayam kat belakang rumah?..okaylah papa i redho tak pi Paris asal dapat reban ayam kat belakang rumah..plus kolam kecik for kangkung tau..i suka tengok bunga kangkung putih kembang pagi2 tau;);)


Today so much more..Alhamdulillah;):)

Ucapan salam dan selamat malam to Nyza- kedai steamboat tu akak tak ingat nama exactly but kat Tanah Rata next to securities firm,kat hujung tu ada Maybank akak nampak..have a nice time kat CH ya, Lady of Leisure- thanks,yeap CH best kan.and petai goreng tu kalau makan dengan bubur sedapnya lady:):) mesti Aman dah besar lagi sekarang kan..nanti sekejap ajer and without knowing it he ll be chasing Arri and Molly soon;) Daydeck86- memang sapo tak makan durian rugi..akak rugi sikit ajo sebab makan sikit2;) Hanis-hope semua yor kids dah baik demam,good weather masa kita orang pergi tu Hanis very refreshing,fiezachommel- uhhh i love the idea of having a house there,so nice kan..insyallah moga impian fieza jadi kenyataan oneday..boleh akak datang sibuk2;), Annhuzi-come,come now,so many singaporean masa i pergi,kereta penuh plat number dia orang..the butterflies so beautiful Ann..your girl tak takut nanti;))..and many other things to do too;):),MummyMiqhael..have a safe journey ya..as i said kat nyza tu nama kedai tak ingat tapi location macam kat atas ye..tapi banyak lagi kedai steamboat lain..yang besar ada kat tepi jalan..kat hotel kecik2 pun banyak:)Sitiebby-Sibu pun best kan..tak pa nanti sikecik besar bolehlah jalan jauh sikit;), Maya Marissa-so true of what you have said,i pergi kat tanah rata jugak tu makan nasi daun pisang tu..Maya my mom pun suka gulai petai with kulit tu..but your dad terror lah masak2 ni ya, Nadiah- yeap..so fresh the petai;), Rosma-dont wait,pack your things and go now your 3 yo will love it;),Firuz- so true dengan anak kat mana2 pun bahagia kan;), Susumanis-haaa..haaa i dah jawab kat atas tau. And too Sharifah- so happy dengar dah balik Malaysia for good ye..salam to the boys ya..mesti tambah handsome now.take care ya..insyallah kalau di izinkan Allah Sbt nanti one day kita jumpa lagi;):)

Nite,Nite everybody.

16 comments:

nyza said...

Hi kak zue,
i just wondering camne nk buat potai jeruk cam uwan buat tu..letak cuke + garam + gule eh?cam buat cili jeruk ke kak.?

Kak,
Saja nk bg tau akak, mummy miqhael tu twin niza**wink**wink..niza yg promote die suruh baca blog akak yg marvelous ni.hehehe

farrah said...

mak mertua ajar, nak hilangkan bau petai dari mulut and bahan buangan, minum nescafe lepas makan hehe.

tak pernah try lagi, but i loveeee petai too! ya Allah sedapnyaaaa!

susumanis said...

salam mamatiamia...da addict tol gan blog ni..hehe..sedapnyer potai jeruk tu ya..hehe..one thing very great abt mamatiamia u alwiz bersyukur dgn segala benda tiny minny thing in yr life n sbb tu yr life is sooooo blessed...tqvm bcos now me pun belajar bersyukur and apprecites seme benda dlm hidup ini...love n kiss kiss to tiamia :)) susu manis

Aida78 said...

salam mcm ne nak buat petai jeruk bagi resepi hik3 selalu sangat aida mintak resepi uwan ni....sbb petai ni biasa makan mentah dengan rebus jerk yg jeruk ni x penah rasa lagi..tq zu...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

hahaha..dah revealed pon.. ye kak zue am the twin sister of Nyza... :))

she did promoted ur sweet blog to me..:))

very impressed of you lovely and pretty words here...

nanti nak jumpe tia mia...umah kite dah dekat and i selalu gi kota damansara..

sitiebby said...

salam kak zue, Sibu mcm biasa la. bandar majoriti Chinese. yg plg seronok, bila jalan2, tgk anak2 happy. walaupun biasa2 je, tp hati puas dgn kerenah anak2.

Kalu bercuti, mesti rasa seronok sangat kan. Blh rileks2 kt umah, santai tgk tv. rajin tia mia buat painting. Tgk tiamia, sy pun nk ajar anak2 mcm tue ajar. latih diorg dr kecil. thanks kak, kiranya citer psl tiamia blh jd panduan utk saya melatih anak2.

fiezachommel said...

Salam Kak zu,
Best yer dapat sambung cuti.Fieza simpan cuti untuk next week.Ajiq masuk darjah 2,sekolah petang.Transit dan bas sekolah dah tukar.So, start new all over again.Dia tak nak tinggal kat daycare masa Std 1, tak best katanya.

Oh...mestilah boleh.Kalau impian jadi kenyataan, fieza akan jemput kak zu bercuti sama-sama di rumah vacation tu nanti.Amin....

makdara TERdiva said...

As.salam zu..

anak2 sejak kecil memang tak boleh dimanjakan sangat..kena jugak buat kerja2 rumah yg senang utk dorang..kena kemas sendiri kalau mereka dah sepah2kan barang..

macam anak2 saya sendiri..bila dah duduk dengan opah & atuk, kena pandai2lah belajar berdikari, lipat kain sendiri, basuh kasut sekolah sendiri..dulu masa duduk dgan saya, seronoklah dorang sbb semua benda umi yg buat..sbb bagi saya, kesian kat anak..tapi cara saya salah..mereka kena diajar berdikari utk masa depan mereka juga..

sesungguhnya byk hikmah bila duduk berasingan dgn anak2..walaupun dalam hati..oh!! nangis2.. :P

Lady of Leisure said...

mamatiamia,
hehe i pun peminat petai, kebetulan rumah MIL ada pokok petai, bila musim kan, mesti dia call suruh balik ambik petai.. masak lemak petai dengan kulit tu i ve tried sangat sedap, esp kalau petai muda skit.. and one thing i noticed, bila makan petai dengan kulit skali, bau tu agak kurang hehe.. tapi dalam kuah masak lemak tu, rasa petai dia macam turun ke kuah.. heee sedap.. tapi masa i masak gulai petai tu dah nak due, so segan nak makan sebab masa tu nak pergi buat antenatal check up, nanti pengsan nurse yang buat urine test tu.. :D
lagi satu i pernah dengar orang kata makan kacang panjang mentah(buat ulam) utk kurangkan bau petai.. ada jugak yang kata, lepas mkn petai, kunyah beras mentah skit hihi.. tapi like u said, clorets lagi sonang kan, sedap pun sedap..
petai kalau musim nya, dah byk sangat, i jerukkan jugak, lepas tu mkan dengan nasi goreng pun best, kadang dah habis idea nak masak apa dgn petai, buat sambal sardine pun i letak petaai hihi.. tudia peminat petai, cakap pasal petai kemain panjang lagi.. :D

daydeck86 said...

dian + potai terbaek mau kejamban jer tu kak... ahahhahaa...

nagis latih 2 budak ticik tu cam tu sekurang2 depa tak ngada sangat nantikan kak.
dasar perempuan kampunglah akak ni tak lupa asal usulkan... ahahhaha saya suke dengan reban ayam + kolam kangkung bagai... jangan marah k...

D i L a said...

kak zuee..nnt story mory la pasai resepi laghi ya!...kan weekend nie cuti panjang, jd menu pilihan kak zue giv me some idea for prepare my family dish...hahaah..thankss kak zue!

Anonymous said...

wah u so slim and tall at paris.

haha reban ayam more important than paris, setuju!
the butterfly palette so sweet, from cameron ke?
tia mia always engaged in enriching activities, increase intelligence and grow up will be very diligent just like mama.
buat kerja rumah is good training and develop good motor skills. budak2 will feel the fun of playing kemas2.

tempat u keep the remote controls so nice..beli mana? hehe i ni selalu sibuk tanya beli mana.

betul, history makes what we are today. eh u could have become famous with ur film :)

beautiful ur analogy of time as the flowing river and how to carve memories with meaningful seedlings.
ur sweet memories are ur carvings for specially for tia and mia. surely they'll keep these as treasures and they'll read them over and over again with laughter and tears of happiness :)

annhuzi

mamalisa said...

petai + ikan bilis sambal cili padi
petai + sambal udang

huiyoooo terangkat you. Tapi sebab I org pantai timur, makan petai cicah budu is really awesome!

hehehehhe..have a nice day and bless 2012 Kak Zue :)

zeta said...

Seronok kn bila blk dr CH kan..sbb nak msk sayur2 yg mcm2 kita beli tu..rasa ceria je kemain..semua pon nk masak skali :p
I pon hantu petai..smpikn xboleh tahannye..masak kicap pon taruk petai..kikiki... :p

Salmi said...

wallah, we just had petai bakar, ikan bakar and budu durian..mabeless..:-)

obat pemutih herbal alami said...

thanks gan..