Sunday, October 28, 2012

Aidil Adha Under The Blue Sky.

Alhamdulillah! We are back! Thanks to all the salam and Aidil adha wishes:)

We went back kampung Uwan:) We had beautiful aidil adha with the people we love:) Kata mama fahami lah makna Qurban,banyak ajaran dan makna di sebalik ibadah Qurban:) "berkorban' sedikit masa dan tenaga kita membahagiakan orang lain,InshAllah berganda bahagia datang kepada kita.Biarlah pengajaran Qurban itu hidup dalam diri sepanjang tahun,bukan hanya setakat di pagi raya aidil adha sahaja,jika banyak memberi kasih,tidak lokek berkorban kepentingan diri..kita akan merasa manisnya Qurban;)

Anyway we have nice pictures at rumah uwan or we call it Aminah Resort to be shared here.


It took us 7 hours to reach uwan's kampung! Normal journey from KL to K.Pilah should be between 2 or the most 2 1/2 hrs only but due to crazy jam at Bukit Putus we were stucked there for nearly 5 hrs! Luckily we slept in the car.Apa pun 'pengorbanan' kepenatan balik ke kampung sangat berbaloi..Uwan happy,mesti lah kita pun happy:)


Sampai rumah Uwan at 3.30 am..Uwan dah sampai awal dengan Pashik,walaupun dalam kereta sangat penat,hampir buat pusingan ke seremban..tapi dah sampai rumah Uwan,tidur di serambi yang dingin sambil melihat lampu raya berkelip-kelip terbuai lena lah mata..mimpi yang indah sahaja.


Esok nya bila ayam berkokok..tingkap di buka,udara segar menerpa muka..bau rumput bau di potong pun menerjah masuk..terasa sangat nyaman..hilang lah sebal terperangkap 5 jam di jalan:)


Hmmm we really miss this view..we feel like just sitting under this rambutan tree and look at it until we feel satisfied.


Sangat seronok rumah Uwan..tidak ada orang duduk sepanjang tahun..tapi bila kita balik..'kehangatan' terus terasa..rumah ini sentiasa menunggu..macam tak lapuk di telan zaman:):)


Oh my oh my look at that..durian durian please fall down..we cannot wait to eat you:)


Pokok Pandan subur merata di kaki pagar uwan..


Tempat BBQ buatan pekerja kontrak Indonesia di kampung uwan pun masih berdiri kukuh.


Dalam rumah masih macam dulu..langsir kotak2 masih belum berganti sebab masih elok lagi.Itu batu besar belakang dapur uwan,memang banyak batu di keliling rumah sebab itu malam sangat sejuk:)


The kitchen is still the same..we think Heni likes Uwan's kitchen very much as it is very airy and spacious compared to our house..so Heni keeps it spotless;)


Ha ha Uwan's wall  has deco from Romantika too:):)


Pagi raya after subuh..semua orang lelaji breakfast sangat awal sebab they woke up for early subuh,takbir,lepas tu they watched news on TV at the kitchen and they will eat.So this is the first breakfast in the morning at 5.30am;) Itu rendang ayam our sedara/neighbour Kak Ambit yang buatkan..sangat sedap..garing dan cukup semua rasa.


Alhamdulillah ini sembahyang raya pertama kami, kami boleh bersabar mendengar khutbah tetapi selepas khutbah terus lah bukak telekung and we main games:) Raya ni tak ramai yang balik so hanya us,mama and uwan pray at this surau,our papa,pashik and abang hazril sembahyang  di  masjid dekat KP.


He he look at us,we were the last to leave the surau;) Mama said this is where she belajar ngaji last time..so this surau is special to her.


Our mama further said this surau is old,no chandeliar or expensive carpet but she stills love it...It will not be the same even if we pray at the most beautiful mosque in town as this is where Uwan's heart belongs to..ini lah 'korban' yang sangat kecil dapat di beri pada uwan yang telah memberi terlalu banyak..biarlah hati nya bahagia..kita pun turut bahagia:)


Selesai sembahyang kita pun balik..bye bye surau InshAllah nanti kita datang lagi.


Tengok tu our mama pun sangat happy walaupun dia penat kena berulang few times ke kereta simpan dulang kueh,simpan telekung semua orang dan pemberian orang kampung kemudian pimpin uwan dan kami.


Ini muka polos mama..tiada make up dan sebagai nya tetapi kami rasa mama tetap cute di mata kami (ha haaaa ini mama yang suruh kami tulis..terpaksa tau)


Balik surau..ye haaaa makannnn...mama buat laksa kedah dan lontong kali ini.


Pagi lagi adik uwan dah datang berkunjung..seronok lah uwan berborak dengan Uda;)


Not long after that kak ikin and badin pun arrive..thanks kak ikin..memberi 'pengorbanan; dengan balik ke kampung walaupun badin baru ajer operation appendix 5 hari..Kak ikin brought back super yummy brownies..we love it:)


And it was very nice to sit infront of uwan's house eating laksa with kak ikin while waiting for the men to come back from friday prayer.


Papa,pashik and the rest came back from friday prayer they bought tulang ikan masin jenahak from market so mama cooked gulai ikan masin with terung telunjuk..sangat yummy:)


Evening we went down and jalan2 at uwan's kampung.


There's many beautiful wild flowers at uwan's kampung.


It was a beautiful dawn here..


We love looking at the blue sky.



Night time as promised mama made jelly for us.


We were really excited to see the result.


Wahhh cantiknya kann..the roofs rasa Milo tau and the bodies were bandung and milk:)



Super duper cute jelly.we love it.


The next morning we went for picnic at the river infront of uwan's house.


We had a great time there trying to catch the teeny weeny fishes:)


Walaupun sekor tak dapat tapi sangat seronok:)


The water was really cold and we think it's better than PD beach!


Look..who's there?


Ha ha uwan pun datang..happy lah uwan with kak ikin and badin;)


Our beautiful sungai.


After sungai mama went to market and she bought us this cool cooking set:)The mixer boleh pusing tau..:):)


And we sangat seronok main masak2 at kampung uwan.


So happening main masak2 here..mama allowed us to use water and real sayur!


Rumah uwan ada kucing genit:)


Sangat cute kan..we name it "Minnie"!


Tak sedar dah malam terakhir di kampung uwan.


The next morning we carik durian kat bawah pokok..yeayyy dapat!


Walaupun belum musim luruh tapi ada rezki kami.


Okay jom kita bawak naik makan.


Us and the cat waiting for papa to open the durian.


Nyumm nyumm:):) okay mulut busyuk pi gosok gigi;) mama will continue the story:)


The eating episode didn't  stop at uwan's house only..it continues at my PIL's  house in KL.


My MIL  served us with many sedap lauks,daging goreng kering,kari daging ,kari kepala ikan:):) Among those delicious dishes ada satu kelantanese delicacies yang i really terperanjat:) Ada sup telinga lembu!!!!Mula2 nampak sup sangat sedap macam sup perut tapi lagi lembut macam cendawan di hiris,sebelum ceduk i pun tanya apa..bila dengar sup telinga lembu..ha ha terus nak jatuh kerusi.Itu lah unik nya kelantan..i pulak memang tak makan organ2 yang pelik macam otak,perut panjang etc etc except limpa..hati pun i tak suka...apatah lagi lidah dan benda tuttt tutttt tu..lagi takut:) bagi yang suka sedap kata dia orang..tak apa lah i makan daging biasa ajer itu pun dah cukup sodap:):)


Okay jom adik kita tak makan sup..jom carik benda lain;)


haaa ini lagi menarik..jom ambik bawak balik;) So we went back dibekalkan kari daging,tapai pulut dan seberkas pelam gomok:);) but no sup telinga:):)


Alhamdulillah it was a good Aidil Adha..kami panjatkan kesyukuran pada Yang Esa tidak terhingga atas kurniaan dan kebahagiaan yang dinikmati.(Picture of a moon at uwan's kampung).

..........................................


20 comments:

Suraya Harris said...

Alhamdulillah..Happy saya baca cerita akak.. =)
Sungai tu nampak menarik betul.. =)

Nor Azlina Yusof said...

Seronok tgk akak beraya di kg..bagus utk anak2 akak..ada pengalaman mandi sungai..n buat aktiviti masa kita kecil2 dulu..

Anonymous said...

u know, i truly apologize to you setulus hati.. sometime back i chided u quite harshly for ur 'western inspired' ways..it was probably unfair tapi there was jus too much of this obsession about english garden with our womenfolk. (which i still feel is a let down of our kampung legacy. keindahan dan unikannya sapa lg yg nak appreciate kan kalau tak kita)

This is the sweetest story ever that it made me cry.. buat jiwang tengah2 malam ni . sesungguhnya u berjaya menyelami the the true spirit the kampung lifestyle that the nenek moyang kita lived with love and pride til the new gen were 'forced' to leave for the city in search of 'better life'. look at the beautiful dawn, it is worth a thousand european vacations..dapur yang luas dan ceria..boleh rasakan kesejukan udara pagi ..and the hot laksa, and the old brother and sister chatting.. the memories they must carry.. worth a million words.. . the nostalgic surau,durians fresh from tree tapi keseronokannya dalam mencari durian kat semak samun yng masih lembap dari kabus pagi..priceless. I pray ur lovely twin girls will grow up to appreciate this as much as u hv frozen in time.. and stay connected to their roots and be carried forward as a legacy to their cucu cicit. Salam Aidil Adha.

umiyumi said...

Salam Zu,
seronoknya beraya di kampung bersama Uwan dan saudara mara. lepas tu nak tergelak part sup telinga lembu tu. hahaha.. umi kalau balik kelantan pun kdg2 fobia jugak bab2 makan ni. terutama kalau sup ni kena tanya habis sup apa. :D

annhuzi said...

Alhamdulillah sangat indah. Syukur azu, tak kenal maka tak cinta. Pengajaran jangan cepat menilai seseorang :)
You as always can touch the hearts of many and ketulusan semestinya menyebarkan juga perasaan itu.
tia mia both of u truly blessed!
resort uwan sememang membahgiakan.
bercahaya kebahgiaan uwan melihat tia mia enjoying her space, the fruits, the smell of grass, the cooling river, the serene surau, the majestic house, the memories, the love, the sacrifice.
thanks for sharing :)

syuhada said...

:). sup telinga..huhu.orang kelantan memang 'pakar' guna semua bahan2, organ2 dalam, luar, kan?>kikiki

semua benda ambik, buat makanan. :). kerabu kaki ayam, goreng tutt tutt lembu, sup perut, urat keting, yang dalam2 tu tak yahh cakap, mmg sedap2 menunya.. hehe

- entah2 akk dah pnah makan kot, yang dyorang campur2 dalam gulai kawah.;p.

selamat hari raya aidl adha buat akk sekeluarga. :)

~ tak sabar nak balik kelantan cuti deepavali n awal muharam nih ~ :)

wassalam

SURIA AMANDA said...

alhamdulillah, the girls look damn happy kan..jammed mmg x hengat khamis tu...

ida said...

Seronok betul nampak.uwan balik ke her resort azu...gagah dan gigih dia menjenguk cucu cucu di sungai..kita yang masih punya ibu adalah antara yabg bertuah di dunia ni kan Azu...seronok ida.tengom muka si.uwan hehehehe...

herlyna said...

as salam zue....suka tgk kg u, tenang dan damai. no wonder u love going back to kuala pilah....the best part ada sungai kat umah...teringin kecik2 masa kat kg nenek I main sungai kena marah dgn parent...huhuhu

Nbi sputeri said...

Salam zu,sebak n sedih bila tgk org lain dpt rya qurban kat kampung tau.kami ni cuma raya kat kd tapi dptla juga gi sembahyang raya kat masjid hijau kuning tu n dapat tgk 25ekor lembu yang mukanya semua sedih2,agaknya dia orang taulah kata nak kena sembelih.sedihnyaaaaaa

Gina said...

Salam Kak Zu
Seronoknya baca cerita Kak Zu pasal kampung ni. Untung anak-anak Kak Zu tahu psl kampung dan aktiviti sekitar. Anak Gina celik mata hanya tahu KLCC sahaja maklumlah we all mmg anak KL, so bila tgk kawan-kawan sibuk balik kampung bila raya, rasa sayu aje

Gina Manan

The Singing Pilot said...

Seksa baca dis post. Sgt bahagia beeraya kat pilah. Huhuhuu, I miss the greenery, pekan ahad, and definitely thee traffic jamm! Hahaha

Anonymous said...

Salam..sejak sy jumpa blog ini. sy jd ketagih untuk mengikuti setiap perkembangan yang di postkan. Rasa sangat seronok, gembira dan buat sy rindu. sy suka sngt membaca tentang uwan. ia mengingatkan sy kpd arwah mak sy. dia spt uwan..badan kecil cma agak rendah. melihat mamatiamia mengasihi dan melayan uwan..hati sy jadi rindu sgt dgn mak sy. alangkah seronoknya jika sy menghargai dia sewaktu dia ada..

Elena said...

Part yg tak boleh tahan bila balik kampung time raya mestilah nak lalu bukit putuih....

eh tapi tapi tapiiiii.....
dulu2 bukit putuih tu boleh dikategorikan tempat cari jodoh tu...
bila naik bas United nk poie Somban masing2 dok pakat liuk lentuk kat mamat sebelah tang jalan yang lipat baring tu...(kalau mamat sblh hensem lah...kalau tak hensem sanggup lah paut kat besi tingkap bas dari terliuk2 kat dia) kih kih kih kih....

Nur-nba said...

Seronoknya merasai suasana kg sebenar.. Riang benar Tia dan Mia.. Kuat Uwan menjengah sampai ke sungai.

zuhriyannie said...

Salam kak zu. Welcome back..
Terima kasih byk2 di atas gambar2 yg diupload dlm n3 nih. So seronok sy mmbacanya. Kalu blk kg time public holiday, kami rela ikut k.klawang then spg pertg drpd ikut bkt putuih yg jem tuh.
Kak zu, nak mntk resepi rendang ayam daun puding tuh leh x? Mesti kak zu terer kan sbb sy buat rasa dia jd mnis ler, x pedas mcm uwan sy buat dulu. Ke daun tuh yg manis. Psee kak zu yg manis...^_^

Anonymous said...

love the cooking set that u bought for Tia Mia. teringin pulak..but im too old for that..LOL!
-niza noordin-

Mrs.FHM said...

salam mama tia mia...
salam aidiladha..happy nya baca cerita balik kg, boleh terasa keseronok kan nya. kami disini raya mmg x da apa, since sy pon dalam pantang maka x masak sgt pon. buat nasi kerabu ajer, mujur ada kwn bwak kan rendang dan pulut kuning merasa lah jugak hehehe...

Atheerah Hamdan said...

seronok sangat baca experiences kat kampung tu :D

Hillofnr said...

love the cooking set that u bought for Tia Mia. teringin pulak..but im too old for that..LOL! -niza noordin-