Thursday, October 18, 2012

Lots of Loves from Down Under:):)

Salam and Howdy!

Yesterday i met a special lady;) We ve been 'talking' through our blogs all this while but yesterday we met;) She brought  lots of loves from Perth- her two wonderful sons,husband many many lovely things including a special package from a lovely lady LemonGrass (Myn).

Yup i met Ummiyumi yesterday..tak pernah jumpa sebelum ni but selalu gambarkan dia lemah lembut:) Sebab nama "Umi' tu sweet and soft to me;) True enough memang lah dia lemah lembut and lovely but i am not putting our pictures here sebab Umi pun tak letak her pictures at her blog:) I respect her way;);) But we had a small ambik2 gambar session yesterday and i ll keep it as one of the sweet memories.. Rasa macam tak cukup masa semalam..cerita macam2..tup tup dah sampai masa nak ambik Tia Mia;) 

To Umi and  Myn thank you so much for the lovely gifts i wish i could pack some more goodies for two of you;) Me,the girls,Uwan including the papa and even Heni treasure all the 'loves' you gave us. One day if we have rezki can pay these lovely people a visit in Perth;) Sangat seronok dengar Umi cerita pasal pokok lemon tree dia yang berbuah lebat dan sangat besar2 buah dia,kisah Kymba dan Mael yang manja dan sangat comel kata Umi and Umi tunjuk gambar bunga2 rose LG dalam camera dia;);)

Alhamdulillah these year bertemu a few Alam Maya friends- Kak Nur Trengganu di Paris (Kak Nur i miss you and Lily..and your briyaniiiii..he he) and recently Mr The Singing Pilot..i will put  his charming picture at the end of this entry;);)Two years ago jumpa first online friend di Perth,Sharifah and family they were wonderful people..sampai sekarang masih ada ruang istimewa dalam hati buat dia orang walaupun tak lagi bertemu.Of course sangat istimew bertemu orang yang pertama menyapa me at my fotopages siapa lagi kalau bukan Ita Edwan,we clicked instantly because we sama2 ada twins..we shared many stories and parenting tips plus passion for shopping..:):).masa tu berhajat lah nak bertemu di di Manchester..tapi sampai dia balik tak lah pergi2 ..so berjumpa di Malaysia sudahnya..now kita berkawan dan sama2 share our interest yang salah satunya menghabiskan duit di Online and we are crazy about Jovian Mandagie too:) Another lovely online friend yang dah berjumpa is Gee Harun pun dah berjumpa,dah pergi makan dan melawat rumah dia yang indah:):) Another  special and beautiful face to face moment was meeting Ann Huzi from Singapore..she brought her friend Zarina and we became friend too:):) Dan ada jugak terjumpa a few di luar including Fiezahchomel dan Aqish;):)

To new readers welcome,salam di sambut;) MashAllah happy mendengar berita dari Mrs FHM from Madinah:) Ingat2lah kami di Madinah moga sampai kesana nanti.And to lovely eyqaaman, fiezachomel,Suraya harris,Mr Pilot,Cacah,Mazni UK,Mixed family in da house,Salmi(ha ha dah sampai hajat hb?),Susumanis,Hanis,ida,Nur nba,Nur Raihana,Yatie Kiwi land,Annhuzi,Aida78,Ada The baker( ada jual kat cold storage jugak Ada,,tapi mahal RM66! kalau tak kat ICCA outlet, Kak kasih redha (yg pandai tangkap gambo:),zuhriyannie,Ita4Es,kak pinat (ha ha fofuler heni tau) Salam!

So blog and fb are not bad after all if you know the guidelines..it brings people closer together..as long as you know how to respect people,be sincere,be honest InshAllah we ll meet many many good people here;) And to All Friends here i might not be able to mention your name one by one but i know you are wonderful people..sometimes you don' t have to see the face to get connected ,the writing is enough to give the 'feel' of that person;)The choice is ours...nothing will work in the end if the sincerity and honesty is not there..know our boundaries,what to say and what to comment..your words translate your level of 'intelligence'. "Berilmu' lah dengan apa pun yang kita buat..kan di suruh mencari ilmu walau hingga ke negeri China..sangat penting ilmu itu sebab dia mencorakkan kehidupan dan masa depan . To some friends who had been hurt in this 'online world' i cannot help it but to quote again the Genius Ibnu Maqaffa words- "Kita tidak dapat memuaskan hati semua orang tapi kita boleh memuaskan hati orang yang Berakal,Berilmu dan Terpilih". Tapi kata2 ini hendaklah di pakai kalau kita telah memperbetulkan diri kita..kalau kita berkata yang buruk sentiasa,mengundang padah dengan yang bukan2 orang2 yang biasa pun boleh hilang akal dan hilang ilmu terhadap kita;);)

Okay enough lah ramblings..banyak celoteh sebab pagi2 lagi dah mengamuk kat Maxis..haa haa..hilang ilmu dan akal saya sekejap..geram betul kat Maxis:):)

Jom tengok the lots and lots of loves from Perth;



  
Gorgeous Red Ramekins from Umi:) Thanks Umi i love it.

Until i bake something in it..they will sit here prettily;)

The red colours brighten up my white cabinet instantly.

Sweet note from LG's girls-Alya dan Zahra- Tia Mia love it;)

All of us love it! Gorgeous Cake mould! cantikkan the purple cake mould.

LG said this Cake Mould reminds her of Tia Mia cubby house.Now ada lah dua collection silicone mould i..yang merah tu beli kat Aino;):) After this kena bake cake dalam these cute houses;);)


Tia was super excited to see the mould and first she couldn't figure out what was it;) ha ha;):)

They got beautiful butterfly solar lights too..

They love butterfly very much,..kalau boleh semua nak butterfly,one of the reason nak pi Cameron pun nak pergi butterfly farm..so memanglah super excited dapat ni;)


So nice..as LG said now malam2 boleh lah Tia Mia berteman cahaya dalam cubby house.;);)

The mama loves it too;);)


Yang happy semalam bukan the girls only..Uwan pun:) Umi bought lovely katin batik kelantan for uwan..Thanks Umi..as usual uwan mesti angkat tangan cakap syukur..dia happy lah sebab termasuk jugak dalam group "blog2" ni;);)

dapat Artwork dari Umi terus buat..tak sabar2..dah tu surpise for me pulak..tak boleh tengok:)

They had fun doing it;)

Syomel hairclips from Umi;):)

And we have wombat guarding our fridge;);)

So last night after sessi menggantung solar light,melekat hairclips etc etc..i went to the kitchen to cook:) I cooked gulai ikan earlier for Uwan's lunch..so tambah goreng terung dgn kunyit,bilis,bawang dan cili kering,goreng ikan bilis besar with bawang dan sald telur dan timun;);)

An nak tunjuk jugak my Jovian..he he setelah lama menanti akhirnya sampai jugak..bling bling kan:)



After dinner tak sabar2 mencubanya..lucky lah muat he he..tapi tak lah macam model dalam gambar tu yang kurus nampak macam galah..hishh kena pi carik stiletto 8 inchi pas ni..nak buat jugak effect tu..:):) now waiting for another pair yang stripes:);) 

Morning after dah beranagn macam2 last night..bangun jadi Chef balik:) So potaoto rosti off you go in the pan..tak payah guna minyak pun spray ajer sikit.

Then pecahkan telur nak buat mince meat toast.

After you tumis mince meat with bawang besar,salt and black pepper,..masukkan dalam telur.

Toast a piece of bread in a pan with butter..put the mince mixed on top..flip flap..after it turns brown transfer on plate..sangat yummeh to go with waitrose potato rosti;)

The girls breakfast:)

Wahh my anak so happy you...Priceless scene in the morning:)

We have beautiful butterflies in the garden now:);) may be we dont have to go to Cameron anymore..what say you girls???!


And presenting budak bujang The Singing Pilot yang kampung dia kat Kg Ibol,near Kuala Pilah. He he Kak Kasih Redha tengok tu berposing sakan dia;):) Syok borak dengan Ramadhan ni sebab dia pandai masak,kuat berkemas,suka barang2 dapur,gila kat CT Nurhaliza..hmm parah lah nak cari calon isteri ni..camana?? kena carik yang perfecto:):) Thanks Madan datang opis akak and belanja carrot susu kat mamak:):)

Okay lah cerita banyak dah..wahhh tak sabar nak balik kampung ..uwan pagi tadi after pekena nasi goreng sepinggan..duduk bernyanyi-nyanyi kat verandah..he he hati mesti dah berbunga nak balik kampung tu:) Ta Ta Ti Ti Tu Tu......



21 comments:

ada the baker said...

TQ For the info ;). canteklah baju jv kak zue. kak lg, if u read my comment, i love ur princesses's name. if i have a baby gurl... nak namakan alya zahra ;). have a good day everyone.

meilya dwiyanti said...

Hallo kakak, senaaang kali aku tengok blog kk ini, cantik, banyak gambar, banyak resep makanan, specialy sukaaa kali hati liat si kembar baik budi....

ah, kakak, pengenlah punya rumah cantik kayak kakak, mesti tunggu dan kerja keraas lah dulu... hehehhehe

salaam ya kak... salam dari pulau sumatra...

eyqaaman. said...

Salam kak zue..wah..da dpt bake tool yg bru..after this bolehlaa baking for d cute twins..fyi, slain blog akak, saya pn suka bca blog LG..both story psl their daughters and cooking..eh..singing pilot tu pndai masak ke??ok. rsa malu sbb sy bru nak blaja masak..hehee :D kirim salam d cute girls yeaa!! :)

Nur-nba said...

Bestnya baca cerita dan kisah akak bertemu kawan2 blogger.. Semuanya sungguh baik hati dan seperti dah lama bersahabat.. Berkenan dengan mould yg Kak Umi bagi tu..especially yg warna purple.

Cantiknya baju baru akak.. Bling bling abis.. Uwan senang hati dapat balik kg..Enjoy your weekend.. :)

kasihredha said...

Terferanjat tgok gambar last tu...macam kenal je...hihi

Bestnya dpt jumpa friend dari Perth...sebenarnya bila sebut Perth mesti ingat Kat LG :D
Cantik mole tu...Solar light tu jugak...sure tia dan mia suka kan.

Sebenarnya LG pun pernah bagi buku resepi dan mcm2 kat akak...cuma akak je belum berkesempatan bagi apa2 pd lg...rasa bersalah je dlm hati.
Tapi mana tau one day kalau ada rezeki...boleh jumpa LG di perth..verangan...hihi


Pssttt sebenarnya gambar zu ambik lagi lawa..akak suka sgt....akak ambik gambar main hentam je zu...hihi

PINATBATE said...

Wah! happy kan dapat jumpa kawan blogger..seronok tengok Uwan pun happy sama..;)

susumanis said...

salam mtm, kawan kawan yg baik punsatu rezeki priceless dari Allah swt, x de kawan sunyi la kita semua, now i knew mane tia/mia dapat style kaki jongkit bila amik gambo tu..hihihi

ida syarida said...

ida cuma jumpa kak azu dalam blog je. Tak ada rezeki nak jumpa berdepan lagi....

zuhriyannie said...

Salam Kak Zu.
Bestnyer dpt jmpa member online kan. Bila turn kita kak Zu? hehe.. nak dtg beraya kt Aminah Resort raya haji nih boleh? hihihi..

To 'The Singing Pilot': Kalu betul u pilot, mgkn kita pernah berckp di RT sbb den keja kt KLIA tower. Salam kenal yer..:))

The Singing Pilot said...

YA ALLAH! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

sape nak rasa mild heartattach sila la bace post ni smp ke penghujung. siket nye bosa gamba nye. menggeletar kejap bahaha.

Nak balik pilah ke? nk jeles bleh?

NAK SAMBAL! NAK SAMBAL!

nyza said...

Kaka zu,
So tempting Tgk mince meat toast tu..
Na buat la esok for breakfast....best best...

Kniedaz said...

lepas ni boleh try buat meat toast pulak..

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

kak zue..nanti nak jumpe kak zue gak...dah banyak kali bitau nyza yang rase nak jumpe kak zue sangat...nanti lepas raye aji kite jumpe ye... eiii tak sabar..


minced meat toast tu sgt la inspired untuk buat bfast esok pagi...

twins mom said...

so nice your jovian.. n tia mia so cute.. n got the idea too for my twin's breakfast...

Suraya Harris said...

Tq kak sebut nama saya juga.. Tak aci ni.. Next time jumpa nak snap gambar la jugak.. Hihi

saniah said...

Wahhh... jovian...hemm cantik sgt2...dan sure cantik si pemakai nya jugak..:-)
Drive safely ke Aminah resort tu ya..have a lovely weekend...salam buat uwan :-)

Anonymous said...

cuba ziarah rumah blogger yang lain2 tapi tak sama dengan blog kak azu...so finally i decide to be your silent reader yg tegar,,,,becoz i love your writing and your lovely life very222 much..love u akak...umirayyan

Mrs.FHM said...

salam...
mashaAllah comei nye lampu butterfly tuuu.. tia mia sure sukaa sgt lah kan...
thanks bg resepi toast tu...
nanti nak buat la..nampak senang dan sodap..

insyaAllah semoga mama tia mia sekeluarga akan sampai ke madinah nnt :)

umiyumi said...

Salam Zu,
terima kasih sudi jumpa umi dan family. rasa seronok sgt dpt bersua, walaupun sblm ni cuma 'bersembang' di alam maya. Tak dapat nak gambarkan kegembiraan dgn kata2. Zu mmg sangat baik orangnya dan pandai mengambil hati.. rasa besar hati yg memberi, tentu sejuk perut Uwan yg mengandung dan melahirkan anak seperti Zu, bertuahnya Tia Mia ada mama yang penyayang dan bertuahnya suami Zu dapat isteri mithali yg serba boleh. Umi doakan semoga Zu sekeluarga sentiasa sihat, ceria dan hidup diberkati Allah serta murah rezeki hendaknya. Amin.. you are such a wonderful lady and I'm glad I got the chance to know you. >hugs<
hope to meet you again some time in the future :)

annhuzi said...

kita suka tau awak sudi jumpa kita!
true we can 'feel' sincerity, intelligence thru words :)

Elena said...

Salam kak...

sedapnya kalu dpt satu rv tu...saya dah tak lalu makan yg masak sendiri..
teringin nak makan air tangan orang pulak...

Ala anytime akak nak resepi class tu boley je saya bagi...


akak, pasar pagi kat KD area mana?
selalu saya ke Shah Alam aje...
nak try jugak kat KD ni..



http://elenaslittlehouse.blogspot.com/2012/10/hujan-oh-hujan.html