Tuesday, October 16, 2012

Di Kala Hujan....


Di Kala hujan perasaan saya...

Mau bersantaian saja di lantai rumah..bergolek memeluk kusyen..sambil berangan-angan..Tia Mia cepat bawak selimut kampung yang lembut telah tidak ada corak tuuu.....

Lebih enak kalau boleh terbang ke Hotel klasik di bandar Luzerne,Switzerland..yang comel tetapi sangat anggun..dengan tilam empuk..chocolate swiss di letak di bawah bantal setiap hari..dan setiap petang ada chamber maid yang datang"membalik selimut" sebelum tidur..Tambah seronok kalau boleh bermain sembunyi-sembunyi..:):)

Saya jugak mau duduk bersantaian di halaman dengan 3 orang yang sungguh istimewa ini..tidak ada hasil tidak mengapa..asalkan kita bahagia:)


Apa tah lagi kalau dapat mengerekot di bilik..bergelak ketawa tanpa henti sambil mencucuk perut dan pinggang masing2:)

Alangkah enak kalau dapat kedapur membuat toast yang melimpah ruah keju nya:)

Atau membuat bread pudding yang wangi hingga ke Kuala Pilah baunya....


Tidak terhingga seronoknya kalau lempeng tepung yang panas di sapu planta dan di tabur gula..

Tambah enak kalau rajin di buatkan sambal sardin yang bercili enak hingga menjilat jari.

Apa pun kalau uwan mau saya boleh saja menyediakan dia "mee siput dengan pisang" yang lemak dan manis buat minum petang kami...

Barangkali saya patut menggoreng mee basah dengan udang dan sawi yang banyak dan memakannya dengan cili hijau jeruk yang rangup.

Bila malam menjelang..udara yang dingin bisa saja buat perut keroncong tanpa henti..gulai telur itik yang cantik tanpa pecah,keras di luar lembut di dalam bersama asam buah kundag boleh meruntun apa sahaja diet yang strict;)

Tidak terkata lazatnya kalau gulai telur itik bertemankan goreng sepat masin bersama tempoyak dan petai segar.

Apatah lagi kalau ada gulai daun kayu masak tempoyak yang di masak dalam periuk kuala pilah yang indah ini.

Sangat bahagia melihat muka yang lapar tidak sabar menunggu makan.

Bertambah bahagia melihat mereka makan dengan sungguh2..

Hujan juga menggamit hati saya untuk membuat si Baldu merah yang sentiasa bermandi keju berkrim ini..


Hujan jugak bawak perasaan mahu seperti kembali kecil..teringat menyorok di bawah ketiak ibu takutkan guruh...

Hujan buat hati yang muda tau tua jadi lembut..terasa mau dekat dan dekat sentiasa:):) Alhamdulillah:)



 

22 comments:

teja said...

Hujan mmg marbeles berselimut kan kak zu, tp pasti perut akan berlagu kerongcong...

Kniedaz said...

Amboi sis....banyak sungguh gambar makanan yang sis selit dalam entry ni..buat saya lapar di petang hari..di sini sudah mendung gelap...huhu

ida syarida said...

Kak Azu yang tak pernah jemu membuatkan saya lapar...

shamsuhada said...

azu..kt luar opis hujan lebat betul...tgk gambar makanan u.. lapar sgtttttt..... alangkah sodapnya kalau dpt sibaldu merah & puding roti yg bertahi lalat tu...

Anonymous said...

x tahan tgk petai tu!!!!!!

Anonymous said...

lapaaaarrrrr...LOL! & tengok uwan tingat kat arwah mak yg baru meninggal may 2012...sejuk2 ni kalau boleh peluk mak kaan...
-niza noordin-

shamsida said...

Salam Zue..kak sham suka entry yang melibatkan makanan hehe..cuma satu jer yg kak sham tak familiar..mee siput + pisang? apa rasanyanya, lemak, manis, pedas..kak sham tak pernah rasa dan tengok...so apa lagi...minta resepiler hehe:)

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiiii, semuanya sedap2 belaka. mee basah ngan udang tu nampak mengancam sgt. terliur tgk semua menu tu

kasihredha said...

Kalau le ada di rumah disaat hujan...sure berselimut ria sambil mnonton tv ditemani se mug penuh milo panas...sambil menguyah2...alangkah bahagianya.
Mulihat makanan di atas mbuat hati ni tergoda...sungguhhhhh terrrrgoda




The Singing Pilot said...

Akakkkkkk ur ruining my diet!!!

zuhriyannie said...

Salam kak zu. Sambil golek2 atas katil, baca entry nih, ditemani bunyi hujan dan perut yg kenyang, so seronok. ^_^

Anonymous said...

Asku K.zu,

How are u today k.zu and the rest at home? hope all feel good with Allah swt bless..Aminn.....all your words wonderful and sweet to read at nite time especially during raining season as now.....anyway take care and hv a great and sweet nite with all ur bloved.

Regards
Rose-Penang

maszull said...

assalamualaikum zu...sedapnya bila tengok menu2 tu terrasa lapar perut ini...:)

ida said...

Tapi hujan membuatkan saya dan suami tersangkut dalam kesesakan lalulintas bersama ribuan manusia.dia tengah tengah kota kuala lumpur...rindu nya saya pada sikembar yang menunggu kepulangan ....kalau terbaca entry azu ni masa tengah sesak tadi..menangisss laaa...seb baim now dah terbaring di katil hehehe...

herlyna said...

Adohai...u r always good in descibing makanan....yg kenyang terus lapaq

Anonymous said...

alhamdulillah atas semua nikmat Tuhan :)

Yatie

rina mazlan said...

Kalau la saya ni one of ur family member, sure bertambah2 gemoks jadinya. Asyik makannnnn makanan yang cedap2!

Me&Cotton said...

Dikala hujan.... teringat masa kecik berlari meredah hujan mengutip cempedak yang luruh untuk digoreng.... nostalgia sungguh..

ada the baker said...

morning kak zue. nasib baiklah dah breakfast. tgk gambar pun bertambah kenyang ;). have a good day kak zue. kirim salam kat fara fauzana buleh.ihikk

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...



oooohh sangat suke kalau hujan..bau hujan sangat bes...reminds of all memories kan...

lepas2 raye ni dah tak bersalmon...nanti nak gi carik salmon belly...budak2 sooka...

susumanis said...

oooo ahhh yummmm mcm mcm bunyi kuar suda mtm

Nur-nba said...

Waduhh.... bila tengok entri ni perut kami semua kelaparan.. Kak Zu memang expert bab2 buat entri yg bikin jiwa kami kacau dengan makanan yg enak dan lazat.. hehe.. Di JB, boleh dikatakan setiap petang hujan lebat..