Monday, October 29, 2012

My First Duck:)

Salam:)

Hope everybody is already back from their hometown ; safe and sound in our respective offices/homes:):) Hmmm so nice if the holiday can be prolonged:):) Those in the house enjoy your time..how i wish my great great grandparents from far far away homeland left me a fortune:):) no need to go to office anymore and i will quickly build a Kitchen in Roses and Jasmine Garden and start my cooking class..he heee...well a woman got to do what a woman got to do right?:);)

Quite a bit on my mind:) Many proposals in the office,I met the No 1 on certain project..it had been a long time since we have our 'leisure talk'. We discussed many things;from a serious topic me moved to a warm family talk:) we talked about building our dream house,our children etc etc..see, i am so synonym with 'home sweet home,building a dream house,cooking etc" until whoever  i talk to will be drawn into my favourite topic:);) Anyway it was a nice meeting,whatever will be will be but i truly appreciate his effort and taking his time to explain and talk to me:) Thank You.



You know,  i never cook or eat duck in my entire life before! But the smoked duck along Kuala Pilah-Seremban road was so tempting that i ended up buying one smoked duck on the way back to KL on Sunday:) People said duck is smelly...mandi 24 hrs pun still berbau:):)..kalau goose feathers pillows from Ikea pun  i tak tahan.So pagi semalam i rebus the duck with a lot of serai,bawang besar,halia..i suruh heni pastikan jadi lembut dan kering sebelum tutup api.Petang semalam balik dari office i pun buat rendang,tapi si Heni rebus sampai lah jadi too tender..nak jadi serunding dah my salai duck:) I blended a lot of bawang merah,putih,some chili and kunyit..dah tu i campur daun puding and masak sampai kering.


I was surprise with the result..No smell! sedap my duck you:) and it goes well with my cabbage/mushroom soup and sambal tumis ikan bilis bawang.



Tak percaya? See this girl...both makan nasi bertambah tambah and after that asked me for a bowl of rendang itik to ratah:):) Okay lah..welcome duck to our menu:):)


We ev been eating alot and our treadmills has been fixed..so no more excuses:) Now, everyday early in the morning and immediately after Subuh i will disturb Mr Sherlock Holmes to do his running on the treadmills while i prepare the breakfast,after he is done i will do my part.Pagi2 dapat lari dalam 1800-2000 m jadi ler:)



Dah bersusah payah bakar calorie dalam 100 breakfast pulak berganda..hee..heee..tak pe malam nanti kita lari lagi okay:) This is my 'Make your own burger' breakfast this morning.


Before i forgot i just want to show to Kuala Pilahrians people what i ate at Kuala Pilah during raya..yeayy yeayy setelah beratur penat dapat jugak lah membeli rojak beraim kat pasar pilah tu.Sambil berdiri menunggu tu i pun mengintai lah dia membuat kuah yang fofuler seantero Kuala Pilah dan jajahan nya itu:) I nampak dalam periuk besar dia merebus kuah..dah tu dia masuk kan kunyit serbuk,air isi kerang,dan dia masukkan banyak potato flour..rasa2nya boleh buat ni:);)


Si Ikin made a delicious brownies for raya haji and it was a hit with my girls;)Mama pun kena buat after this;) Among other things i borak2 with my niece ikin was to belajar jahit sampai pandai..haa haaa besar our cita2 tau..after this semua pyjama Tia Mia i jahit sendiri ajer..we will get ourselves Brother sewing machine:):)  Ikin lagi besar ciat2 nak jahit curtain sendiri lagi..tak pe lah ikin maksu tumpang tempah sajo:);)


Tapi masak macam2 pagi tadi kat rumah..tukang masak makan biskut ajer kat office:);)


Pasal apa? Dia takut baju JM dia retas..he heee..that's the real reason why she is so gigih atas treadmills:);)Today pakai JM tapi kerawang kat lehar tu tak ler nampak..tak po lah kat bawah pun dah cukup kerawang kerawing dah;)




These two is quite 'busy' at the kindy this week,yesterday was Children's  Day while tomorrow will be fancy dress day..macam2 lah benda mintak nak pakai..nak jadi mermaid lah..macam mana i nak membuat costume mermaid dalam masa singkat ni? So pujuk2 agreed to pakai costume princess..senang sikit nak buat crown pakai kertas malam nanti:) kalau tak i suruh pakai kain batik uwan ikat kat kepala terbalikkan jadi ghost..creative tak your mama..he heee.


Si tukang susun my kitchen cabinet ni (tak susun pun actually..main letak jer) nak balik cuti for a week in November..anak dia kan kena nikah paksa..dah tu tak lah boleh nak buat minggu yang kita banyak cuti tu(Deepavali,awal Muharram)..nak kena jugak buat 25/11..kalau tak jimat sikit my cuti.Anyway i will take a week off i think and take this opporturnity to spend more time with Uwan and the girls.Once a while it is  nice to be with just us in the house without the maid;):) Apa pun kesian jugak si heni ni..anak dah lah kahwin paksa dah tu kena denda pulak lagi sebab si perempuan melangkah bendul..anak dia kena beli persalinan2 for adik beradik perempuan,ridiculous betul kan..dah paksa org kahwin dah tu nak apply denda2 ni semua..but i just listen aje lah malas i nak memeningkan kepala dgn kisah2 sinetron melampau ni.




Yesterday while rummaging through the things in my cabinet i found my Nigella.Chef@Home knife;) I bought this in Sydney last year..masih sayang nak pakai:)


And nak cerita semalam i keluar awal from office ada outside meeting,masa drive kereta keluar basement kat port company's drivers they ada jual petai..haaa haaa dasat betul..it seems that petai will follow me wherever i go..if i cannot find petai,petai will find me:):)



I think today is hari mengingat makanan sedunia for me..i asyik teringat macam2;)

And i must have these in my mouth soon:):)

Finally before i go..Dear Anon,i really appreciate your apology,not easy to get an apology nowadays..something yang simple tapi sukar diberi kecuali oleh orang beradab dan berakal:);) Anyway i never keep angry or malice feeling towards you  in my heart:) I was a bit uptight at that time too:):) i regret saying quite a harsh thing to you in my post after that:) One thing for sure i never forget my roots whatever i fancy or favour will not make me forget my roots:);) My children at this tender age already know their usul asal..that is the most important,whatever you see or you like will add more colours to your life..we need colours and stories to make us more happy in living this challenging life:) InshAllah my children will grow knowing both worlds and i strive to guide them what is good and what is bad,what is 'us' what 'is not us"The most important is to know what is under our skin and in our heart,  Islam is beautiful, one word brings all of us together no matter whether we are black or white wearing kain batik or abaya,living in a french kitchen or dapur kayu melayu:):) Thank You for your doa and i appreciate your passion,InshAllah moga apa pun yang kita lakukan diberkati Allah Swt.

To sweet Suraya Harris,tq dear,hope you had a great eid;),Azlina-memang seronok mandi sg,Umiyumi-ha ha mcm2 delicacy dia org kan umi,something new yg kita belajar,cuma belum bersedia nak makan;),My dear Ann- i hope you have a great aidil adha in Singapore,and come move to BU quick:),Syuhada-selamat balik ke pantai Timur,memang macam2 kan..but akak suka goreng daging kering and my MIL sedap masak tu cuma tutt tutt tu kalau masak macam mana pun rasanya akak tak nakkkk:);), Suria- harap2 raya suria pun happening,Ida-so true kalau dah hilang ibu manalah kita nak cari ida,semasa ada kenalah menghargainya kan,hopefully your raya pun seronok,herylna-masa kecik dulu memang susah nak pergi sg tu,arwah abah akak kan garang;) now boleh lah bawak anak2, Nbi sepah puteri-alaaa kesian you and kesian jugak kat lembu...he hee, Gina Manan- di mana pun kita berada kena lah enjoy raya tu..bahagia terletak di hati kan..org kampung kena nak buat rombongan nak pergi KLCC tau:so dapat pergi KLCC sgt bertuah), Ramadhan- ha ha jam pun akak rela tau..sangat indah my kampung, anon- terimakasih,sedekah kan lah alfatihah selalu pada arwah itu lah kasih sayang yg terbaik dapat di beri sekarang, Elena- haa ha betul2 kawan akak ada yg bertemu jodoh atas bus MARA tau;), Nur NBa- alhamdulillah masih bertenaga uwan:), Zuriyannie- Inshallah ada masa akak tulis nanti okay..daun tu tak manis pun tapi lemak and sodap:) ye ke next time kena consider jalan alternative lah:)

.............................................

18 comments:

annhuzi said...

kesian heni, patut tak payah denda langkah bendul. muga majlis perkahwinan anaknya diberkati dan jodoh berpanjangan hingga ke syurga.
yes, mama nak belajar jahit sampai pandai, banyak lah lagi creations mama, boleh buat mermaid costume next year :)
enjoy the 1 week home with the lovely girls and uwan!

kasihredha said...

Salam zu
Raya haji Hari tu pun Akak beli itik salai waktu balik pilah.
Dah Selamat dah itek tu mjadi gulai.
Kalau balik pilah sure nak singgah beli segala salai yg ada..potai..tolor itek dll.
Bila balik pilah selalu ingat zu dan mr pilot.

Nanti nak try rojak tu le...tp x tau kat mana lokasinya:D

Nor Azlina Yusof said...

Salam sis..teruja nama disebut dalam blog sis..hehehe..thanks ya..dari entry sis petai with ikan bilis n tempoyak ..buat saya terliur..saya mmg x pnh mkn petai n tempoyak ..org kg celup la katakakan..dah ambil tempoyak dari kg..tapi sampai hari ni xda keberanian nak cuba lagi..hehehee

Nur-nba said...

Salam. Kak Zu, orang N9 memang famoud dgn itik salai. Tak berapa pandai mkn itik tapi pernah la juga rasa. Kalau suruh masak, memang surrender.. :)

Gambar makanan dalam entri ni memang buat perut terasa lapar.. Bila dah makan macam2 time raya tu kena gigihkan diri berdiet balik..adoiii..tu yg lemah tu..

Kesian plak dengan nasib si Heni.. Macam2 pula denda langkah bendul tu..Patutnya beri dgn seikhlas hati tanpa paksaan.. Cuti sek dah nak dekat, memang tak sabar nak merehatkan diri ni.. Menghitung hari je..:)
K sis, do take care.. Salam sayang utk Uwan, Tia dan Mia..♥

rina mazlan said...

Salam kak,

Rina pun tak pernah makan duck. Cam seramm je nak mkn. Nak cuba jugaklah..

Salmi said...

salam mamatiamia, masa lalu kat pilah tu dok teragak2 jugak nak beli itik salai tu..cumanya dalam mindset tu ingat masak lemak jer..tak terpikir langsung nak buat rendang :-)..en asben memang suka itik rendang biasanya dia yang masak. kena rebus dulu yer..nanti nak cuba juga :-)

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...


Salam aidiladha kak zue...


waaah dah pandai makan rendang itik..so sedap kan...kalu masak gulai pon sedap kak zue..


ishh..ridicilous betul la sinetron heni tu kan...tp kesian jugak kat anak heni..


waahhh nanti heni takde ..kak zue cuti panjang la ye...best jugak golek2 dgn uwan n kiddos..

zuhriyannie said...

salam kak zu.
adoii.. dah meleleh air liur nih raso eh bilo tgk gmbr rendang itik tuh. sy pun baru duk cucuk tanam pokok puding tuh. mntk2 hidup subur so blh buat rendang resepi kak zu.. i'm waiting.. oh yeahh..
tqvm kak zu cayang..^_^

Brownies ikin pun nmpk sodapp.. kalau lah dpt resepi kan best.. kalau lahhh... hehehe;)

ida syarida said...

:) Tetap tak boleh telan daging itik walaupun dah berkali mencuba. Tak tau la kenapa.

Kak azu, kenapa cerita-cerita Kak azu best sangat ?

The Singing Pilot said...

Akak balek KL jam x? Cousin ckp dpn rumah bumper to bumper dr kol 10pg. Skang rraya haji dh lebih hangat dr biasa hahaha

nyza said...

salam kak zu,
nak sket rendang itik..
nk drumstick...hehehe

Elena said...

kolopilahrian dongan yg salai2 tu sumo mano bulih dipisah an...
kadang2 dah sampai kek Mampeh tu bulih telopeh lak nk boli daging salai ...jem tak jem sanggup reverse keto kebelakang balik tu kikikiki. saya pun dapat jodoh dlm bas tau ta pi bus city liner la sobab maso tu dh jadi oghang kolumpo

hOtMaMa said...

Kak Zue, saya kalau blk kg pun, confirm akan singgah kt Terachi tu boli daging salai, tak pun ikan sembilang salai.. mmg meriah sepanjang jalan org dok gantung itek salai & ayam kg salai kan.. hehe

Faerie_Princess said...

salam.
silent reader selalunya.. tergerak nk comment sbb penggemar itik.. penah mkn itik salai tu n.sembilan tu. sedap jer.. x yah masak apa pun .. mkn terus yg dh siap sedia utk dimakan :) mmg giler itik tp sini susah nk beli yg mentah n masak.. sy suka masak kari kalau dpt.. kalau nk mkn tp malas masak.. akan ke restoran mohd chan or adam lai kat seksyen 15 shah alam.. meletoppp masakan chinese style..
anyways, seronok read ur blog.. hr2 mmg baca ur blog kat ofis ni.. teruskan menulis kisah2 menarik tu..

Anonymous said...

hati rasa berbunga2 kalau buka blog ni :D

Mrs.FHM said...

salam mama tia mia...
sy pon sama blom pernah mkn atau masak itik.. sedap eh, mungkin kena cuba bila blk cuti2 msia nanti.. kat madinah nih mmg lah x der itik unta dgn lamb je byk hehehe... ternampak gambar nandos tu alamaakkkk terliur nye dulu ada restoran nandos kat jeddah skarang dah tutup... rindu nye ayam yg sodap tu eh...

Iza said...

Hi!Im Iza and I enjoy reading your blog as i can find similarity interest in Interior Deco.Your twins are so v adorable too.Tc!

SURIA AMANDA said...

Rojak berhaim memang menjadi pujaan tiap kali balik sana....