Friday, December 28, 2012

Gelandangan.


Salam Semua:) Thanks singgah:)

Beberapa hari tak mengupdate,sedikit malas sebab tempat " bermain ' utama iaitu dapur (wet kitchen) penasaran! gelandangan! Nothing much pun actually hanya menukar the existing wooden wall yang bawah dia dah rotten to brick wall..tapi kerja sedikit pun sepahnya sangat banyak. Dalam 3 hari lagi sepatutnya siaplah,budget ciput sahaja, contractor tolong buat pun sebab dah kenal lama and kawan,kalau tak siapa lah nak datang buat projek sangat kecik dengan budget yang kecik jugak:)

So tuan punya blog tak lah banyak cerita sangat,activity dapur tak banyak dan kalau bersepah segala benda jiwa nya pun kacau sedikit..he he:)Anyway seronok jugak rupanya tak masak tau..dah beberapa hari asyik membeli.And..teng,teng,tengggg..ada peluang nak heret the papa masuk kedai kitchen&bath..huuuu sangat seronok sama seronok macam masuk LV!Hob kat dry kitchen actually dah rosak,nak ganti2 tak cari lagi..so today i have decided to buy a new hob and instead of buying the gas stove we bought ceramic hot plates..lebih dari 10 kedai masuk hari ni mencari build in induction/ceramic hob yang tak payah pakai wiring and tak mahal sangat.Sebabnya the existing place now tak ada wiring for hob sebab since day one memang pakai gas hob,so now i tak nak lah tebuk segala bagai nak pasang wiring.Satu lagi most of the induction/ceramic hob kena order dah tu semua above RM2K..kita setakat nak heat up fresh milk,buat omellete tengah malam kat dry kitchen tu tak nak spend sampai macam tu.So setelah 10 kedai masuk,tak jumpa,balik sembahyang jumaat dulu,sambung balik petang dapat lah yang tak payah pakai wiring and below RM1K..he..he happy:)But kita dah jatuh hati dengan satu counter top oven lahhh..dah lama nak carik non build in oven yang capacity besar..hari ni jumpa Zanussi punya warna putih yang besar boleh letak 3-4 tray..sangat bokonan..tunggu lah next project:) tunggu dividen ASB he he:)

So nak tunjuk jugak dapur yang penasaran ituuuu:)



Bye bye my wooden wall..cuba menyelamat kan macam mana pun dah tak boleh lagi..bawah dia dah reput.Ye lah dah more than 7 years..masuk jer rumah ni dulu buatlah wooden wall ni kat belakang,kita kan tak suka dinding batu..masa tu cuma RM900 only, tapi nampak nya tak lah larat nak tukar selalu nanti,selain kos,messy bila tukar pun tak tertahan.Tak apalah kita tambah 'feel' kat brick wall baru nanti.



Ini lah 'hutan batu' baru dalam progress..ha ha ase ado 3  losung batu kan..macam2 ese tumbuk tu:) Anyway sini tak ler nampak messy nyer..jom kita tengok lagi.


I asked the contractor to do a small storage box at this end.It is really a challenge nak membuat benda kat tempat yang sempit sebab area belakang ni dulu i kan dah pecahkan besarkan dry kitchen until study area.So yang tinggal memang sikit khas untuk laundry dan wet kitchen secoet ajo..tapi kita menyahut cabaran ni..the harder the better! yeahh:)


Haaaa itu dia gelandangan dan penasaran..dasat kan..sakit mato dan hati..anyway yang biru itu bukan saya yang punya ya..itu ibuk dari Lampung yang punya sebab itu bikin penasaran:):) So cabaran menukar penasaran ke yang 'sedang sedang" ajer:) he he.


Ni gambar tiles dari ebay-Mexican_Talavera-cantik kan:) Walaupun projek secoet below RM3k kita tetap nak cari tiles nak buat wall deco..he he..so hari ni berarak lah ke Jalan Ipoh..nak cari tiles ala "Mexican Talavera" kat atas ni kat my favourite shop yang supply spanish tiles..tapi nan ado dah habis.Tapi Alhamdulillah dapat odd pieces tinggal 8 keping bukanlah macam gambar di atas,tapi ada lah colour biru2 kuning tu:)..sangat odd tak matching langsung but i can see the potential:) Dapat lah beli dari berpuluh ringgit sekeping ke flat RM5 ajo..dah kedai tu nak buang kan:) Nanti kalau jadi art work i si worker tu dapat tanam kat wall kita tunjuk okay..kalau tak tengok si biru yang penasaran saje:)


Budak dua orang ni pulak..sangat lah excited malam ni..esok first time their girlfriend nak datang rumah,tadi the girl's mommy dah call,she will send her daughter together with the bibik tomorrow,so the 3 can spend their time together,I pun dah promise nak ajar they buat brownies esok:) Boleh lah buat activity main kat cubby house,berendam dan makan:)


Lastly gambar food tak der sebab kita tak masak,except pagi buta tadi sebelum workers datang i goreng nasi goreng kampung kat Uwan and the rest.Lepas pi Jln Ipoh the two sangat lapar,pujuk2 nak makan Ayam Penyet tak nak..both insisted on Subway! Ikut ajer lah:)

Itu aja lah cerita.Ta ta all..nite.nite doa yang baik2 untuk rakan2 semua..kerna rakan sebahagian kebahagiaan di sekeliling kita yang di anugerah kan Allah Swt.Moga kita melangkah memasuki tahun 2013 dengan kebahagiaan berganda dan ketenangan berpanjangan.

Azam baru? - Semoga mata hati lebih terang,roh jiwa lebih tenang,dapat melihat dengan nyata supaya Syukur tidak alpa, dapat merasa kebesaran Nya sentiasa dan tidak leka menunaikan apa yang perintah kan Nya. In shaa Allah.

........................

14 comments:

The Singing Pilot said...

Akak, panasaran tu ape?

Raihan :) said...

Salam...akak....dah sihat?...actually sblm ni sy silent reader akak...tp hri ni terasa nk komen..hehe...sy suka baca blog nii...dan hari tu sy baca start dr first entry kat blog ni..hehe terasa mcm baca novel...btw, i love ur spirit very much! :) dan rumah akak cantik! ur idea....sgt buat sy rasa xsabar nak ada rumah sendiri.....
im having final exam tomorrow...pray for me... im second year law student, just like u b4... have a good day ahead.. :)

Nur-nba said...

Salam.
Hi Kak Zu.. Cantik tiles yg akak beli tu.. sure nanti lebih cantik bila dah siap dan dilekatkan kat dinding batu tu.. Memang kalau renovate rumah jenuh juga nak mengemas habuk2 dan barangan yg bersepah2.

Selamat Tahun Baru untuk akak sekeluarga.. Suka dengan azam baru akak tu.. Tq atas doamu..

liza said...

Kak zu.
Tiles tu mcm meja kat chilis lah, suka sy tgk,tk sbr nk tgk hasil eh from u

liza

Elena said...

salam....

salah satu sebab yg rumah saya stay original tu lah dia.....tak larat nak nengok gelandangan dan panasaran tu..Ku redho je rumah ku original deisgn hak hak hak....tapi yg biru memang bikin penasarannnnnnnnnn ya buk hetty kus endang...hikhikhikhik

4 Kay-E said...

Hahaaa.. Ibuk dari Lampung punya yg biru itu ya?

Wah.. dapur berwajah baru ye nnt.
sinetron tahun baru ke udara thn depan? hehee.

Selamat tahun baru Azu, hub & 2 two kenitsssss
+ uwan +ibuk dari lampung ;)

Sya Nash said...

selamat tahun baru 2013, mamatiamia!! :)) best ye dpt dapur baru di tahun baru..

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Suka azam baru u tu. Azam baru akak nak kurangkan aktiviti makan-makan....supaya badan nie mengecil sedikit. Bukan sebab nak cantik (akak tak cantik pon..haha) tapi sebab nak jaga kesihatan.

Selamat tahun baru 2013 kepada u sekeluarga.

Take care ya.

annhuzi said...

Hi! Been missing on your sweet stories. we cuti2 malaysia at ipoh :)

my budak2 kecik pun suka subway! now dah senang dah ada kat jb.

those tiles so pretty! recently we went makan at casablanca restoren at KL, i geram the tiled tables!

i share your new year resolution, mata hati yang terang untuk menembusi paparan dunia yang hiasannya melalaikan. sama2 ye kita lalui proses menerangkan mata hati :)

Anonymous said...

penasaran tu maksudnya kan curious cam tak sesuai je penggunaan nye?

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
herlyna said...

As salam Zue....Zanussi tu mmg baguih sbb both my auntie n fren yg buat bisnis pakai brand tu....belilah

mac n cheese said...

hi zu, been ur silent reader for a while and sy sgt suka ur positive attitude towards life..nanti jgn lupa share ur wet kitchen, i pun tgh berangan nk buat wet kitchen tp ongkosnya belum ada..tu yg nk tgk camana ur kitchen turns out for budget below rm3k, klu with that budget blh la materialise my wet kitchen ;)

-ZaNnA- said...

i love your blog....nak bace from beginning...wahhh am become new follower..hari2 nak bukak and bacer...sungguh seronok..