Sunday, December 2, 2012

I walked under the blue sky.


Salam:)Nor Azlina(tk:),My dear LG(thank you so much-hug2),Umi triple S.Y.A,(tq:)- moga kita dapat bersabar kan,sabar itu menang)Kniedaz(tk- insyallah,kita ingat mengingati antara satu sama lain),Suraya (thanks little sis;):),Anon (Thanks so much Sis:),Cik tudung senget(tk:),Anon (tk),Herlyna (thanks ya),Venusfreedom (thanks- ye ke:);),Elena (kann..biarlah:):),Kak kasihredha (org masak lauk petai macam saya ni pun org nak sibuk kak:(:(, Hanis in Eygpt(thanks little sis,insyAllah oneday),Liney (tk ya),Annhuzi( thanks so much dear sister-hug2),zaizin(thanks so much-may you happiness will always be with you),mamasyaza (tk- memang kalau anak tak boleh compromise kan)Anon( i like the Prof Muhaya words-thanks sis),Dear Bella (dah lama kenal di blog kan dari bella baru kawin tak ada anak hingga anak dah besar),Nur-Nba( tk sis-so much),Ida (opps he he surely bukan you kan he he..thanks)Nynaz( thanks so much sis:) Ida Syarida (tk sis:);) Hug2 for everybody:)

You know how bad i am in IT-when some of you mentioned about deleting the idiot comment today, i tried my best to find out how to delete;:);) He he..i sincerely tak tahu before this and that is why i was upset in the past when some of you asked "why did you delete my comment?"- I din't know how to do it until today;):)

Anyway i know why and i can sense what:):) I am at peace that is the most important:) If you see black while the sky is blue-that is the reflection of you.


Short breakaway for the girls today.


Fun time at Bagan Lalang.


Quite a nice weather at BL today.


Uwan and rambutan- truly sedap rambutan ni manis dan lembut.


Kittie kittie kite.


We reached home at 4.00pm,took bath etc etc..dua orang dah lapar tak sabar2..but i like it when they say "mama i think i am hungry:):)"


They brought back string of pastas from kindy-actually it was a necklace for me,i forgot to snap a picture and they asked me to cook the "necklace".Bila tanya nak soup of fried they said 'soup" so i cooked simple pasta soup for them-they loved it so much:)


This is my first time menggulai jantung pisang sebab nampak jantung yg cantik kat Village Grocer hari tu. I tumbuk lada hitam,,kunyit,segenggam ikan bilis,bawang merah hancur2,masukkan dalam periuk together with santan pekat dan jantung yang dah di rebus empuk. Sangat sedap walaupun jantung hitam2..anybody has petua how to masak/boil jantung supaya tak hitam?


After Dinner i made fast chewy gooey brownies with semi dark hershey chocolate for the girls.


Tak sempat nak sejuk dah kena potong;)


Sedap- chewy and gooey betul:) Suka the girls.



A plate of brownies hopefully it will last for few days:):)


Next time i will add walnuts.


Rosemary chicken for dinner the night before- Ehh betul ke i masak semua ni-kita mana lah tahu masak kan..tak der pembantu tak berasap dapur you..Lucky me dapat pembantu anak murid Nigella Lawson you tiap hari i kerah ajer dia masak;);)


Hasil tangan the girls- sibuk they menghias rumah dengan shells yang di kutip kat BL;)


Finally pada yang bertanya mana i beli this curtain? I beli kat one of the Kiosk at Sunway Giza,by the way it's not plastic-fabric.

Macam mana nak buat chili jeruk? Kalau ada masa i buat senang ajer,kalau cili api i just curah dengan air panas kejap,kalau cili potong pun sama,dah tu masuk dalam botol yang di rendam air panas,masuk air masak,cuka sesudu,garam dan sedikit gula-tutup few days dah boleh makan.Kalau  malas beli ajer lah yang dalam botol tu:) or kat pasar TTDI,cilipadi jeruk dia sedap..kalau makan dengan mee hailam,memang kaw.

Nite,nite.

...........................


33 comments:

Ajan said...

Yummy brownies!

umiyumi said...

Salam Zu,
sedapnya tgk Uwan mkn rambutan.. :) dan brownies tu pun sgt sedap. gulai jantung pisang lg.. iskk rasa cam nak terbang balik mlm ni jugak :D

Anonymous said...

When i miss my mum i will read yr blog and feel so calm looking at uwan... Keep on posting bout her ya dear sis :)). Terubat rindu..

Shahid ♥

Anonymous said...

Thumbs up mamatiamia!!! You rulez!!!! U go girl!!


♥♥♥
Umi triple S.Y.A.♥

Munnz said...

Hi mamatiamia.. B4 this I'm just your silent reader... Best baca your blog... Ni baru tergerak nak comment... Your twins so cute.... N ur brownies looks yummy... Hehehe

zuhriyannie said...

salam kak zu. Sy doakan kak zu n family sihat walafiat. Sedapnya menu tu. Biasanya sy buat gulai jantung pisang mo udang. Sy pun x reti cmner x nak bg jantung tu hitam. Anyone? Hehe..
Brownies pun nmpk sedap. Nyummyy..
Kak zu x yah ada pembantu pun xper kan. Sy tgk sumer keja siap. Ok jer. Kalu sy, dah surrender awal2. X larat lah.. Hahaha..
*sy rasa mcm ada entry sblm nih. Kak zu delete jgk ker?
Nite nite kak zu.. :)

Anonymous said...

Salam Sis,kalau x silap sey la..cubo robuih jantung pisang tu mo garam sikit..baru la x itam agak ey..tp asal sodap sudah..kan? Hehe..
- org ghombau -

annhuzi said...

i see blue sky! i see red rambutans and a barbie doll! haha my elder daughter so takut dengan dolls, so adeknya tak boleh ada dolls as the kakak will be screaming. we all pun tak faham macamana jadi gitu, dari kecik lagi.
so cute tia mia, they think they are hungry. syukur mama sentiasa siapkan yummy food. gooey too! :D
yeah mama dah add 1 more IT skill! buang yang keruh ambil yang jernih ;)

Nor Azlina Yusof said...

Salam sis. Jantung pisang kalau buat pajeri pun best. Lg best dr pajeri nenas n pajeri janting. I wish satu hari nanti saya boleh baking kek n mcm2 lagi macam sis. Take care ya

Nur-nba said...

Salam.. Your welcome sis.. Suka melihat akak dah kembali ceria.. Sememangnya komen2 yang agak negatif dalam blog kita sendiri, memang perlu disaring..

Sayur jantung pisang dan brownies akak ni sudah bikin hatiku bergelora.. Kena pergi pasar juga nih nak cari jantung pisang.. :)

Anonymous said...

Hi kak Zu,

do you mind kongsi resepi brownies itu.. nampak sgt yummiiiiii..

MUn

Kniedaz said...

jantung pisang tu sedap masak lemak camtu kan..rebus buat ulam pun sedap..tapi saya tak pernah lagi masakk jantung pisang bubuh lada hitam..selalu buh cili padi...bole try camtu plak la lepas ni..betul tu..rebus nagan garam rasanya baru jantung tak "birat"

shima said...

assalam perkenalan zu
suka tengok kitchen new area, ada bench tu dan gulai lemak jantung pisang tu memang fav...

Anonymous said...

Salam Zue,
Glad u are back to your old self :)
yes, please do share the brownies recipe. TIA.

Nbi sepah puteri said...

Salam zu,ada orang bagi petua kalau nak bagi tak hitam masa rebus kita kena tutup periuk tu n jangan buka untill kita sure benda tu dah betul2masak.tapi i rasa hitam putih tu bergantung pada jenis pokok pisang tu kot.apa2 pun kita cobalah ye.tengok apa yang you masak tu mmg buat perut rasa lapar tau esp ayam tu leeeeee.

Yong Is My Name said...

Salam Sis Zu,

Mak Yong ajar kalau tak nak bagi jantung pisang tu hitam masa rebus jangan kopek/potong dulu.
Masukkan minyak sikit & garam
dah rebus baru potong.

anastasia said...

salam kak zu,

mak sy ajar sama macam yong 2..
tapi + asam keping.

ibuintan said...

salam Zu
akak selalunya kalau rebus jantung, jerang air dulu hingga mendidih campur skeping asam glugor dan sdikit garam. Baru masukkan jantung yang dah dibuang kulit luarnya tp jangan belah dulu... rebus hingga empuk

gulai dengan ikan kurau masin.. perghh

kasihredha said...

Salam zu
Sodappp aiii gulai jantung pisang tu.
Brownies dan rosemary Chicken pun sedap juga.

♥MAMASYAZA♥ said...

akak penah skali pegi jalan2 kat BL, tu pun dah senja. anyway brownies tu nampak sedapppp sgtttt

The Singing Pilot said...

Ok rosemary chicken utk saye mane? Hahahaha. I'm currently hosting for 8 pax in my apartment! Hahaha keje keras gak ni but its a full satisfaction bila tgk tetamu cukup mkn smp terbongkang, tido cukup bantal seelimut. Hahaha. I'm luvin to hav more tetamu!

Mummy Akmar said...

Salam..suka betul baca postings u and jarang sangat nak komen..

boleh share recipe brownie tu. nak cuba buat utk anak I..

Blog Qashmere
Style Me Gorgeous By Qashmere For All & Plus Size Fashion

Take Care Sis..

Anonymous said...

Salam kak zu,

Dah lame nak tanya sebenarnya.. kak zu guna oven yg sama utk baking & panggang ayam yg yummylicious tu ke?
thank you in advance =)
salam utk tiamia &uwan ye kak

Alyah

nynaz said...

kak Zu, next time I wanna go to BL as well lah. menarik juga utk relaks2 hujung minggu. do keep us posted.

Anonymous said...

Oh yo..laie satu omak sey koba an..jantung tu x payah robuih pun buleh..rondam mo garam kojap..lobor an yo sumo skali dlm piuk..cili,kunyit,bwg,ikan bilih,jantung..lopeh tu tunggu sampai ompok..angkek..sonang bona masakan N.9 no tey kau..
- org ghombau -

faizah said...

petua sy selalu buat pun rebus seketul2 jantung tu(lepas dah buang kulit yg xmau),yg penting jgn lupa cmpurkan asam keping dan tutup periuk time rebus tu...;-)

Anonymous said...

Salam kak zu, i want resepi ayam bakar rosemary tu plz. Tq,atie :)

Anonymous said...

setuju dgn shahid, kalau rindu mak (in my case, arwah mak) baca your blog pun rasa tenang & happy. pls hug uwan for me.. :-)

i baked cake tak jadi but i read in 1 of your post that jgn putus asa, try berkali2..terus semangat. thanks Zue.

-niza noordin-

~sahfm~ said...

wahhhh...bestnya view pantai sambil mkn rambutan.....jauh tak BL dari KD?

lagi satu nak citer ni..disebabkn terlampau teruja baca blog akak sampai keteringinan saya nak rasa potai jeruk membuak2....hehehehe....tp siyes memang sodap la potai jeruk...hehehehe.....

Anonymous said...

Mak i pun dah meninggal niza.. Al Fatihah untuk mak2 kita..

Shahid♥

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Tengku Damia said...

Baca blog ini mmg seronok.

Blog Kak Zu ni mmg ramai peminat termasuk saya dan mesti ada la yg akan leave komen yg kejam.Hikhikhik!

Biasa la kak.Manusia ni mana boleh tgk org lain happy.Mesti nak cari buruk.

Blog saya yg follower boleh bilang jari tu pun kdg2 dapat msg ntah apa2,tapi yg pasti kalau dia nak mengutuk mesti letak "Anonymous".

Biarkan je la apa yang pasti BLOG KAK ZU memang BEST!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.