Monday, December 10, 2012

Laundry area,Beautiful House and Bundt Pans.


Salam:)

Rainy season is here and we have to spend more time at our laundry area....so we need a cosy space in order to  deal with our laundry professionally. Ha ha banyak lah cekadak kan..frankly speaking i am very bad at this department:( I think i ve mentioned in one of my entry before ;laundry is not my forte..i can cook,i can clean the house shiny and bright but sedikit lemah kat this department:) But masa tak ada maid i buat lah jugak dengan petolongan husband..tapi kalau travel lama2 i selalu cakap "Pa i tak tau lah nak operate washing/dryer ni" My husband pulak bangga dia pandai operate benda2 yang i tak tau buat..so balance lah i tak suka dia suka buat:):)

So stop beating around the bush:) What I am trying to say is- my laundry area needs some improvement.The area is too small, i kemas banyak kali tapi dah orang pi buat2 kerja jadi mess up balik..cabaran besar nak mengubahnya..i duduk menung dengan pencil dan kertas kat situ berjam these few days melakar-lakar mencari idea.Actually kena ada justification nak buat something to the laundry area otherwise my husband wont agree- tengok2 my wooden wall at the back hujan2 ni bawah dia dah banyak reput..lubang dah banyak..kucing asyik masuk nak curi lauk..i think for safety reason etc memang dah masa nak kena tukar..so bila ada plan tu mula lah berangan..walaupun i tak ada cukup space untuk buat benda2 di bawah tetap i berangan dan berharap:):) Syok tengok gambar ni semua:)


Something simple like this is nice.



Kalau ada area luas boleh lah buat macam ni..best kan i love the curtain idea at the upper shelves:)




Wahh this is really nice but the laundry area is in the kitchen itself..i suka a separate laundry area..dan tak lah boleh too kemas sangat..laundry area kena ada nampak sabun,hanger etc..baru ada feel:)




This is more like me..very kedesaan:)


Ohooo this is too much..rasa nak pakai jacket masa basuh baju:):)

Hari ni i tengok rumah Foster parents my friend yang i kirim Kitchen Aid tu kat US.Cantik dan besar their house,it is a ranch type..with gorgeous  front and backyard.


Cantiknya kan..


But if you don't have gardener to maintain the area..mati lah you tergolek2 nak potong rumput.


They have endless backyard with playhouse,swing etc.Tu my friend punya boy and girl.


They have pure white kitchen- nak masak kena pakai chef overcoat and siap ada step for the kids;);) Tapi kalau tumis sambal sotong pakai overcoat ni mesti fail kena percik2:)


Anyway i am very happy today,my Nordic ware Classic Bundt Pan dan Wilton Belle Pan dah sampai from US..i sengih2 sepanjang hari..the two are really gorgeous:)


Nordic ware Classic Platinum Aluminium Bundt Pan- heavy with non stick coating inside.


Beautiful Witon Belle Pan:)..tak sabar nak membaking lagi rasanya.

Nite nite all.Pada yang nak recipe kalau tak sabar nak tunggu i tulis you boleh google Amanda Cheese Pound Cake ya:) and tq pada eda yang suggest cara nak overcome problem nak bukak new google account at Mac.Alhamdulillah dah okay dah:)

.............................





16 comments:

umiyumi said...

Salam Zu,
tabiklah Zu dalam kesibukan seharian pun boleh plan lg nak buat itu ini. Umi ni bila rumah dah sepah2 lg la serabut terus tak boleh fikir dah. fikir nak kemas aje tp harini kemas esok sepah pulak. tambah2 musim panas skrg ni, mmg byk cabaran mata pun asyik nak pejam aje :p

seronok jamu mata tgk 'aksesori dapur' Zu yg baru, bundt cake pan tu. berat ye? mesti keknya cantik tu.. tak sabar tunggu Zu buat kek guna pan nordic ware :)

Elena said...

salam kak....

hulalala....laundry area pakai kot kannnn...Marilah kita bersama2 berjemaah meleleh airliur tengok gambar2 idaman hati kita...


Kena lah semangat membaking dah ada macam2 mak nenek tu kak...
me'roti' pun sekali kalu dah ada KA tu..

saya pun kemas backyard belakang.Laundry area saya pun sempit jgk tu tapi dah adjust sana sini...dapat jugak letak table nk minum2 kalu sorang2 layan jiwa kacau..

Hmm sengih x sudahh lah dh dapat idaman hati kan...aha..saya pun sengih jugak ni...dapat sedikit idaman hati..wink wink

herlyna said...

as salam zue....can't wait for laundry area make over....i suka the first photo simple but kemas as well the one that u like...

Nur-nba said...

Suka gambar yang 1st juga.. nampak kemas je..

Esok sure akak dah rasmi bundt cake pan tu kan.. Tak sabar nak tengok kek yang terhasil.

Anonymous said...

salam zu, cantiknyer umah omputih tu... n pasal dapat idaman hati, belum dapat n masih menanti..hihi.. hugs hugs to tiamia :)..susumanis

kasihredha said...

Salam zu..
Suka tgok laundry2 tu.
Cepat le buat kek guna bundt cake pan tu...x sabar nak tgok....suka bentuk dia.

Pssstt...akak dah tempek gambar rosemary chicken kat blog akak :):)

ida said...

bab ni kita tak sama la Azu, sebab my husband always cakap that im good at washing department hahaha, to be honest, i hate cleaning, jemur dan lipat kain, but since tadak sapa boleh buat, kena la buat jugak kan , tapi dulu masa ada maid pun , bila dia lipat kain, i selalunya akan lipat balik, mata tak senang tengok...alamak, nanti ada plak anon cakap i cerewet hahaha...
Waah, nordic bundt pan dah sampai, mesti macam2 kek lagi laaa pas ni kan

annhuzi said...

menung berjam pasti hasilnya puas hati! :)
kita nantikan wajah baru laundry area yang ada feel dan bebas kucing hehehe.

cacah said...

cantiknya laundry area tu... especially yg gambar no.2 tu...
now musim hujan saya just beli thirsty hippo je kak zu tak nak bagi lembap sangat...

Hanis said...

i ni silent reader you.. i even like your balcony lighting (of your old house) sampai i buh dalam my blog (of course i put the credit to you lah..).. I pun ada similar inspirations on the laundry area and tengah sibuk discuss with my contractor to do it. cuma i tak suka, the new house tak ada laundry area at a "discreet area" so i have to put it in area near to my wet kitchen. tapi tak palah, sebab i nampak ada yang buh kat stairs pun masih nampak gorjes hehehehe...

Kniedaz said...

Salam Sis,
Selalu juga berangan ada laundry area macam dalam gambar tu..
oh oh...seronoknya pan dah sampai tapi kan...mata saya nampak pan tu macam topi soldiers dalam cerita LOTR pulak hehehe

eda said...

hehe oppsss terus rasa blushing arineh .. terkejut laaaa mention my name .. hehe ...
alhamdulillah dh recover the problem ..
kak , i like la your writing ..
TQ kak ..

Lagenda mahsuri said...

Hihihi..kak,tersenyum I baca kisah dobi mndobi ni. Mcm sama plak..dlm rumahtangga I,i mmg gilaaaaaa kureng dobi2 nih. Kija2 membasuh,sidai n lipat (serta susun dlm wardrobe) adalah kija sang suami. Dia lbh heibat dln hal2 nih.

Btw,mmg membakar roh membaking nih. Dah ada KA,ada plak gajet baru2,harus tia,mia,uwan n papa makan kek ari2. Hihi

P/s: tq kak sbb mnjengah blog pepel yg sendu tu. Terharu gitu!!

Mama Likha said...

salam mama tia mia :)


saya pun berangan nak ada laundry room tu mcmtu... heee heaven kan ! dr membasuh, mcuci, iron baju, lipat baju, humbankan baju yg mgggunung pun smua kt situ.. hihi.. tp ntah bila lahh termakbul ni... :))

The Singing Pilot said...

Honestly, dat house is TO DIE FORRRRRRRRRRR. Dh dh xmau comment lebih nnt terkenang2 haha

Zana said...

Zu, belle pan tu boleh buat barbie cake jugak.. tapi barbie yang pendek laa... pan yang spiral spiral tu cantik giler... rasa macam nak jugak lah.. birthday nanti present satu kek den yo... macih and bye..