Tuesday, December 18, 2012

Strawberry picking,Banana Leaf Rice & Steamboat night.

Salam:)

Terima kasih kalau ada yang merindui blog ini..he he..kita pun rindu kawan2:) Sambung lagi cerita..Cameron, apart from berfeeling2 sejuk,among other compulsory things to do are - strawberry picking,butterfly farm visit,beli sayur,petik mushroom dan makan ,makan and makan:) So kita pun buat benda2 tu semua,walaupun slow sebab kena kira phase Uwan but we had a great time.Sometimes holiday is not about us (adult) only..it is about people around us,if they are happy the holiday will be meaningful to us;)

Last year our December visit to Cameron tak membuah kan hasil untuk pick up strawberries,tak musim..walaupun boleh petik kat Genting tapi mesti nak buat lagi kat Cameron.Alhamdulillah this year ada rezki.

We carik tempat yang flat,tak berbukit supaya Uwan boleh join petik sekali.We went to Opah Strawberry farm..tapi tak ada strawberry nak petik pulak..masa tu hujan renyai, frust jugak..the girls dah bersedia,Uwan pun..so papa went carik2 lagi..akhirnya dapat kat "Rezeki Ika".Alhamdulillah banyak jugak buah dia,tak berapa besar tapi boleh lah menyampaikan hajat..sesepia yang berminat ladang ni tak jauh dari Opah Strawberry Farm..just drive ke depan sikit and jauh lebih murah dari tempat2 yang kita pick dulu..dua bekas besar cuma RM39 only.

The papa melayan budak2 yang excited.

Setiap kali tengok strawberry mesti excited..

The red lucshious colour never fail to bring excitement i guess:)

Tak berapa manis as usual but dip dalam chocolate sedap:)

Mama pun excited jugak:) and susumanis..jangan terpedaya pada camera trick,ni i guna mode "Beauty" kat my Olympus..so dia dah padam segala yang tak elok..skin nampak mulus2 ajer he he:):) Hanya Ct Nurhaliza yang berkulit truly tulus dan mulus tak payah pakai beauty trick mode he he.

Beriya Uwan dan cucu mengutip strawberry:)

Happiness:) Memang lah tak mudah nak bawak orang yang dah berumur buat activity yang macam2,kena slow,sabar,berhenti rehat  banyak kali tetapi sangat berbaloi melihat kebahagiaan dia orang.

Hasil yang di petik:)

Then masa untuk timbang dan bayar..dulu i picked at farm near Strawberry park..dua kotak tu kena RM60..now two kotak for only RM39..sangat reasonable Rezeki Ika ni:)

Lepas pick strawberry kita orang pergi lunch..yeayyy Nasi daun Pisang.

Papa pulak makan Nasi Briyani Ayam.

Yang terbaik adalah Masala Tea..sangat sedap menghirup masa cuaca sejuk.Yang berminat Retoran ni kat Tanah Rata,tak jauh dari Century Pines..sederet dengan Starbucks.

Uwan pun sangat selera makan Nasi daun Pisang hampir nak habis nasi dia.

Tapi budak2 macam2 perangai ni..makan Nasi ayam ajer:) they kalau nasi kan slow:)


After lunch we went back hotel to rest and evening we went out for early dinner.Tu dia Uwan siap berlapis2 baju.

This is the famous place for steamboat..sampai pukul 6.30 masih ada tempat kosong walaupun meja dah banyak kena reserve..kalau lambat sikit memang tak dapat tempat.

7.00 ajer dah mula pack dengan orang siap beratur lagi kat luar.

The girls memang suka steamboat,they love to drink the soup.

Uwan pun teruja makan "boat panas" ni.

Dengan sayur2 yang semua segar sedap lah steamboat ni..the mushroom,watercrest,semua masih manis lagi.


Dah kenyang balik hotel lepak2 kat lobby...esok papa nak pergi meeting so tak lah panjang langkah esok..


These two berharap ada Santa..macam last eyar we went during Christmas Eve so dapat lah makanan ringan banyak dari Santa..tahun ni tengok Christmas tree ajer lah..

Okay nanti kita sambung cerita lagi....bye bye.

22 comments:

Eey said...

Seronok pegi cuti2. Uwan nampak happy sgt.
Eey last pegi CH masa sekolah2 dulu. Tentu dah byk yg berubah skrg, kan.
:)

Fatimah said...

Nampk strawberry teringat PAVLOVA..sedap nya..

Suke tengok Uwan, sihat & cerdas..

cacah said...

seronoknya. uwan ceria je. :)
owh masala tea! memang sedap kalau minum di CH. :D

zuhriyannie said...

salam kak zu. seblm ni dok tgk n3 lama jer. ari nih bukak blog kak zu, tgk dah ada 2 n3 baru. yeayy.. seronok baca tp x seseronok kak zu n family yg bercuti di CH kan? best nyer.. jeles sy tgk. Kak zu, brp rate suite yg kak zu duduk tuh? blh sy promote kt incik husben sy tuh.. hehe. ^_^

pelangi petang said...

mmmm...kecur tgk steamboat tu....lapa tetiba...bstnya g CH....tgk yg kaler merah2 tu....mmm..sedapnya....hihihi...rndu kt "rumah" ni....sepi jer beberapa hari yg lalu....

Yong Is My Name said...


best tengok Uwan,
masih sihat dan kuat!
Love u Uwan ;-)

umiyumi said...

Salam Zu,
century pines mmg best. tiap2 kali mmg pergi situ, except last time try kat strawberry park. tp sunyi sgt time tu sbb tak ramai org :p

kasihredha said...

Besttttnyaaaa...strawberry!!
Merah menyala...walaupun Masam Kalau mkn dgn coklat best juga.
Suka tgok uwan.

Akmar AT said...

Cantiknya century pines..selalu i stay dekat heritage..


i nak tanya u..kedai steamboat ni dekat mana? sebelah hotel jugak ke?..

steamboat selalu mkn yang dalam hotel heritage punya jugak. nampak menarik..tapi paling menarik nasi daun pisang di CH...takpernah cuba!!

Elena said...

salam..

the best part stay kat Century Pines ni bila malam2 rasa lapar, boleh jalan kaki aje pergi cari makan kat area kedai2 tu..
Port breakfast kat terrace tu mesti table yg hujung sekali tu kan...sebab kami pon duk situ haritu hehehehe.
hotel yg ada planter box dgn bunga palsu tu manjanggggggg je penuh kak.4 kali saya naik CH tahun ni nak try dok situ tapi tak pernah berjaya..hahahaha!

ibunurin said...

seronoknya...
In shaa Allah, kami akan jejak ke CH hujung bulan ni..tak sabar nak keluarkan asap dalam mulut...hahahhah...kalau ada la...
Kak zu, kat mana kedai steamboat tu..nanti boleh pegi...

Hanis Azla said...

seronoknya tgk gambar petik2 strawberry and keceriaan wajah uwan.. steamboat tu pun sangat menggoda..

annhuzi said...

yes uwan looks very happy, berselera makan di cameron especially atas daun pisang. bestnya!
masala tea! wah i baru je sebut tadi when i was having lunch with my schoolmate.

mama memang naturally in beauty mode always, no tricks needed :)

Sarah said...

salam, uwan tampak muda dgn cardigans n tudung polka dots. so glad i can read ur blog and still know what's going on with you and ur daughters :) still having that perpisahan blues!

anyways, if x keberatan what camera are you using? the colors are so vibrant. love it to bits!

PINATBATE said...

Salam,
Kami pun singgah Rezeki Ika dan beli product2 dia.Jem dan coklat strawberry kat RI mmg sedap,lagi satu tempat yg kakpinat mesti pergi bila pergi Taman Sedia tu ialah KHM (Hj Khairani),tak jauh dari Rezeki Ika tu..strawberry dia selalunya besar2 dan manis!

susumanis said...

anak yang solehah zu ni, uwan senyum manis amat...alhamdulillah..camera trick pun kalau x cantik x jadi maa..hehehe..tetiba nk g CH gak, malam nu nak pujuk HUB ahhh..hihihi

Kniedaz said...

salam,
patutlah lama menyepi..dia bawa uwan g petik strawberry rupanya...tak jam ke jalan nak naik ke atas tu sis? Ramai kawan2 yang gi sana kata jalan nak naik tu memanjang jam.

herlyna said...

as salam zue....ehh apa nama kedai steamboat tu? sbb selalu makan kat hotel jer kalu kat CH

nmpk uwan enjoykan....alhamdulillah

Lagenda Mahsuri said...

kak zu, mkn steamboat tu katne?? Cer iter sket mana lokasi restorannya.

last month baru naik CH tp x petik stoberi pun..

The Singing Pilot said...

HIDUP SITI NURHALIZA! SITI NURHALIZA MULUS! SITI NURHALIZA THE BEST!!!

Alaaa opah ni, spoil la, bru nk promote kat akak hahaha

Anonymous said...

Salam Kak Zu

Lama betul tunggu entry akak. risau, ingat apa2 jadi kat akak (sorry..).fuhh, lega ada pun akak. rasa terharu akak dah update. Bagi saya, blog akak pemberi semangat untuk saya malalui kehidupan yang penuh berliku dalam life saya. rupanya akak pergi bercuti.

Apa2 pun seronok tengok one whole family pergi bercuti.

Ash

Nur-nba said...

Salam.. sorry ye Kak Zu.. tertinggal kereta api pulak.. Nur baru balik holiday juga..

Seronoknya dapat petik buah strawberry tu.. Murah pula tu... Belum pernah rasa experience tu.. Walaupun pakai mode Beauty, wajah akak dah sememangnya cantik..