Tuesday, July 14, 2009

Kalau Ada Budi dan Bahasa Mesti Lebih Manis


hari ni sila tengok gambar hero si Bachan chan..dengan mata meredum..manis tak?..hehh..hehh..geli

Kalau ada budi dan bahasa mesti lebih manis..manis macam siapa macam si hero Bachan??..mesti ikin dan Nur cakap pleaseeee maksu..hehh..hehh saja2 nak kacau..mama pun tak larat tengok hero atas ni..sabo jer.Ni nak gossip2 sikit2..pagi tadi tak boleh gossip..puasa tapi sedihnya tak panjang puasa hari ni..masalah kesihatan sikit..so boleh lah gossip sikit ni...sebenarnya sekadar berkongsi cerita buat panduan. Masa nak celebrate birthday Tia Mia hari tu mama cuti sehari jumaat sajalah nak beli2 barang sikit ..kalau tak cuti mana sempat.So pagi dah cuci rambut kat One Utama,singgah beli barang2 untuk goodie bag kat Jusco,beli baju Tia Mia kat Mothercare..teringat lah nak beli summer dress kat kedai bawah kat Ikano tu.Ada satu kedai kat situ jual baju summer dress murah2 jer RM36.60 to RM40.00..walaupun murah tapi cantik2 design dia,cotton sejuk pulak..masa pergi fisrt time dulu tengok ada lah jugak artis bertudung yang singgah membeli.Sebelum tu mama ada beli dua,try bawak balik cantik dan sedap..tapi masalah dia bila pakai empire dress style ni nanti orang asyik tanya "pregnant ke " so malas lah sikit..so mama buat baju tidur sedap dan cantik.So hari Jumaat tu punya cerita mama pun menuju kat situ.nak beli lagi lah tak give up lagi nak pakai rasanya nak pergi party nanti..sampai kat situ ada sorang perempuan macam late 40's dengan sorang lelaki,husband di lah agaknya..yang mama tak boleh teka lelaki tu husband dia sebab cara dia memegang tangan melentuk-lentuk tu..jarang lah jugak tengok org dah "matured" terlentok-lentok macam tu..so mama nak pilih dia sibuk nak pilih jugak..sambil terjeling2 kat mama tak friendly langsung..apa masalah dia dengan mama tah..malas nak layan..mama pun pilih lah cepat2..dia dengan kuat2 cakap kat husband dia " bang marilah tengok baju ni..pilih lah untuk i mana cantik..yang ini ok tak,yang ini cantik tak..i kan bang nak buat baju tidur jer ni..dasyhat kan..orang nak pakai pi jalan..i nak buat baju tidur ..haaa..hahhh..tak teringin nak bawak jalan pun" my God apa masalah dia ni mam pikir...dah tu adik sales girl tu pun datang nak serve kita orang..dia cakap lagi " dek akak nak buat baju tidur jer ni bukan nak pakai kat luar" so adik tu jawap 'oh nak buat baju tidur..cantik2 ni kak"..dia dengan bangga jawab " ehhh mestilah..kita ada laki tauuu..kalau ada lakiiiii kita mestilah malam2 nak cantik..nak bagi laki kita tengok..so nak buat baju tidur je lah..nak bagi laki tengok"..dengar tu mama malas lah nak layan..dah lah belum makan nanti wek wek susah pulak..so mama grabbed 2 helai terus masuk fitting room..pompuan tu kat luar tak habis lagi..dah tu mama dengar dia pun pilih la satu baju..masa nak bayar tu dia mintak yang baru adik sales girl tu cakap tak de..dah tu dia siap bargain lagi harga RM36.60 dia mintak discount 60 cents..dah tu marah2 kat bebudak tu cakap "apalah lah dik baju macam ni pun tak boleh kurang..60 sen jer akak boleh guna nak bayar parking..baju nak buat tidur je ni "bila dia dah blah mama dengar adik2 tu cakap "Ya Allah meluatnya aku tahap nak muntah ni..dia ingat dia sorang jer ke ada laki..aku pun ada lah kat rumah berderet..dah tu bangga siol asyik cakap nak buat baju tidur..kalau dah berduit sangat asyik mintak kurang 60 cents pulak tu.." dan dia orang membebel lagi..mama dah siap try keluar terus bayar untuk 2 helai dan senyum jer kat adik2 tu. Moral of the story kalau nak berlagak kenalah ada tempat..dan yang terbaik tak payah lah berlagak..kalau kita rasa kita cantik ada orang yang lebih cantik dari kita,kalau rasa kita kaya ada orang yang lebih kaya dari kita dan kalau rasa kita pandai ada orang yang lebih pandai dari kita..dan yang paling penting nak berlagak apa kita ni semua hamba saja...semua pinjaman,duit dalam sekelip mata boleh hilang,husband,anak2 atau harta pun sama tak ada yang kekal.Tak payah kita nak berlagak kat budak2 sales girl yang yang carik duit dengan susah tu..sejam cuma Rm10 atau RM5 ringgit,baju RM36.60 bagi dia orang dah bagus..kita nak pakai tidur ke..nak bagi maid ke..kita diam jer lah..tak payah nak canang kat dia orang..tak perlu rasa bangga dapat berlagak kat buadak2 sales girls tu..may be dia nak kenen kat mama..tapi tak bagi kesan apa pun kat mama..mama rasa senang hati hari tu..rasa bahagia nak sambut birthday you all..biarlah dia ..tak rasa marah pun cuma mual2 kat dalam tekak jer..hehh..hehh..So hidup kena berbudi bahasa sayang..bukan nak manis macam Amitabh bachan (hehh..heh..eeeee..tak manis punnnn) tapi untuk kebersihan hati..bak kata uwan orang yang besar hati bagai belon kosong,senang naik tinggi ditiup angin tapi senang jugak turun dan bila terkena hujung rumput pun terus pecah..kata uwan lagi kita perlu mengikut resmi padi..semakin berisi semakin menunduk (nanti dah besar ada peluang mama bawak tengok padi berbuah..baru paham peribahasa ni..sebab belon pecah dah selalu tengok..he..hehh)...satu lagi pesan uwan..iman itu perlu digilap ia bagai mentol lampu..semakin tak kita gilap dia kan jadi kelam..dam makin lama makin susah nak menggilapnya dan kesudahannya kan terus jadi gelap..masa kecik mama tanya iman camana nak gilap mak? uwan cakap dengan mengingati Allah ..kalau ingat Allah mesti takut berjalan dengan takbur di atas buminya ini..mesti rasa malau nak mendabik dada..dulu mama takut betul uwan cakap..kalau kita jalan hentak2 kaki kat bumi sebagai tanda berlagak dan besar hati..bumi akan cakap " kau bangga berjalan di atas aku..nanti kau mati akan aku telan kau di dalam perut aku"..masa kecik mama pun jalan perlahan-lahan kat atas tanah takut kena telan:) nanti kita cerita lagi sayang:

15 comments:

ejea aziz said...

1 thing yg ejea suka baca blog zue..baca story mcm ni...suka sgt...
selalunye org yg berlagak lebih2 ni bukan ada apa pn..saje perangai...hehehe..baca pn geram tau..

nur aishah said...

maksu..ni nagpa letak gamba HeRo iDustan sebesaq alam niee..terkehut den..hahaha

pompuan tu mental la agaknyer..geli den baca cerita dia..

tia mia da cehat?

MamaTiaMia said...

alaa..nur suka la tu..tahu awak pemuja si bachan..ha..ha..ha..tak sanggup..Tia Mia masih batuk lagi lah malam2..mama dia tak dapat tidur pun jalan siang2 rasa terawang-awang.

4 Kay-E said...

Terkejut tgk hero hindustan kat atas tu... Hero lama pulak tu. hahahaaaa...

How's the twin? dah sihat ke? Get well soon :)

*Elin&Erin gaduh juga...

annhuzi said...

oh i love the wise words of uwan. now tia and mia's turn to follow mama's footsteps and listen to uwan's teachings and u'll grow up well like mama.

tak pernah terserempak dgn perangai cam tu. weirdo. sapa2 pun akan menyampah. i ingat cerita mcm tu kat drama tv je ;)

MamaTiaMia said...

hi ann, yes uwan taught me so many things,peribahasa,cerita agama yang berkesan..sebab masa kecik kita kalau dengar syarahan dosa pahala tak masuk otak..tapi bila buat dalam bentuk cerita ..berkesan jadi takut dan faham.

my passion said...

'Namaste madam'...just 2 inform u..den dah ado blog..check it out yo..hope tia n mia dah ok..leh datang AD..kucing ado, ayam ado, tikuih ado, ikan ado tapi maklang nyo! he..he..

Idida Aziz said...

ahhh poyo giler pompuan tuh...
iyo la...nmpk sgt mcm br merasa kaya...

eh...byk kali dh baca kat blog org lain pon asyik ckp summer dress kat ikano jer...semenjak lps bsalin ritu lom sempat lg nk jejak kaki ke area ctu lg...nak buek pakai tido jo...keh keh keh...

Mummy Nini @ LyNN said...

kehkeh.. Lynn rasa la.. pompuan tu baru kawin kot.. gedik betul.. Apa masalah dia sebenarnya,, ataupun tu kekasih gelap dia..hahaha.. Nak uuweeekkk jugaklah.. uweekk..uwekk.. baru lepas makan nie.. hahaha

QUEENBEEZBIE said...

agaknya kalu tia mia dengar mama diaorang citer mesti nganga jer.....i pun terkesan.....depa besar esok seronok betul baca blog nih.....

annhuzi said...

curious nak tengok gambar ikano summer dress, nak cari ada tak jual kat sini.

btw ruma ur sis ada tikuih? apa tu?

MamaTiaMia said...

ha..haa.ann "tikuih" tu is "tikus"bahasa Negeri Sembilan my daerah,my kids banyak jugak terikut uwan,my sister's house banyak binatang,she got hamster tu dia cakap tikuih tu,and she gave 2 as present to tia mia.

nanti kalau ada masa i snap summer dress kat ikano tu, suitable for those wearing tudung sebab long,they are fashionable too..bukan untuk bawak tidur jer:)

nerry nerry strawbery said...

aku pun nak pegi tengok summer dress... tapi nanti mesti ada pertanyaan.. ngndung ke... he he so comel of ann singapore mesti x de tikuihh di singapore bersih ya amat he he sekali dengar cam kuih kan ann

nur aishah said...

entry yp paling hot sbb ada muka bachan piar heh..hhaha

zubye said...

Azu.. i selalu suka bila u citer apa yang your mother selalu pesan masa u kecik2 dulu and u turunkan pulak untuk ur kids.. i pulak.. my father yang suka pesan macam2 dulu dan bahasa org2 tua ni memang berkias2 kan tapi cukup memberikan kesan yang mendalam di hati..

thanks for the inspiring stories ya.. i pun dah pinjam sket your kata2 nasihat and cerita2 untuk diceritakan dekat irfan.