Sunday, July 5, 2009

Our Weekend

Papa tak sihat,mama risau jugak sebab hari tu pergi Bangkok,nasib baik dah check Doctor hanya flu dan fever biasa, weekend mama pulak yang kena bad flu until today.Saturday morning Mama papa took both to Ikea, nak beli rack for our store kat new house and gate for stairs,mama rasa risau because kat sana split level, ada 4 floors, tangga dari ground to 1st floor marble, so nampak kalau jatuh ..aduh mintak di jauhkan Allah sakit sangat nanti,dah naik 1st floor ke 3rd floor baru tangga ada parquet, so we went ikea to find our things.Both enjoy sangat terjerit sana sini,lepas penat we ate fried chicken,vegetarian pasta and herb salmon at ikea Cafe.So for Tia Mia's Shichida class on Saturday mama kena arrange dengan Kak Ayan tu replace papa dari masuk class sebab Shichida very strict,sekarang everytime nak masuk they will check temperature. Kak Ayan teman mama masuk class utk assist Tia and Mia, both memang active but manageable la,The Sensei was happy to see Tia and Mia,both boleh count until 10,recognise all alphabets dan ada banyak vocab,boleh cakap macam2.Sunday, Tia Mia ada 2 birthday invitations satu kakak sebelah rumah,best friend Tia Mia,both sayang sangat kat kakak2 ni and both kakak 12 and 9 years old pun sayang sangat kat Tia Mia,second invitation dari neighbour lama dia buat dekat The Club One Utama,tak dapat lah pergi kat club tu,pergi yang sebelah rumah jer la sebab after lunch mama papa nak buat kerja pasang memasang kat new house,Both enjoy sangat kat rumah kakak sampai mama pening kepala tak nak balik,makan macam2 sibuk nak kawan org besar,lepas kena pujuk dan paksa baru balik,we then packed our things and pergi pulak rumah baru.Itulah weekend yang penuh activity,mama drowsy lagi pagi ni affect dari ubat flu.

Wall Plaque yang sungguh cantik dari auntie narimah,dia tempah khas kat kawan blogger dia,thanks yer auntie,mama dah bawak pergi rumah baru.

Mama ada letak satu dua barang kat dapur sebab kosong sangat,tempat lain tak boleh letak accesories lagi sebab tak de benda,so asyik lepak kat dapur jer la...lambat lagi lah nak duduk rumah ni..so ada masa nak carik barang satu2.

Mama suka mug ni..sebab sekarang sibuk collect semua barangbright yellow and blue for the "so called french kitchen"..he..he..so beli mug ni very the cheap,4 mugs for RM7.90..so bright and ceria..suka..so now dah duduk kat open shelf ni.

Walaupun dah banyak orang jual jam style english or french kat m'sia ni..yang ini tetap istimewa sebab kawan mama (autie ita) tolong shipkan dari uk..lama belayar ni datang rumah kita...letak jer kat dapur dulu belum hang..kena decide later.
Mama memang terignin nak dapat copper tap untuk sinki dapur..classic dan french bagi mama tapi tak ada kat m'sia yang the real copper..so the plated copper tap ni lah yang the nearest.Dan retaining wall kat belakang dapur tu developer dah janji nak paint ikut colour yang mama nak,dah pilih colour "mandarin feilds" tapi tak datang cat lagi.Dah 2 kali mama tukar colour mula2 "french linen" takut bright sangat pulak..they better dtg paint fast..nanti mama tukar fikiran lagi

hari ahad..first time dapur baru kat rumah baru ni beroperasi masak,papa buat kerja so mama masak yang simple.rebus bayam with fish ball,ikan goreng dan telur dadar..nyum,nyum jugak ..susah tak ada fridge..mama will get one small fridge for weekend usage.

Semua tempat tak der furniture cuma ada satu dua dari rumah lama..macam kat outdoor dining ni..hmm kalau ada duit memang seronok mengisi rumah..now kena sabar ..kalau nak rush boleh letak apa2 aje tapi nanti tak de kepuasan pulak..so kena sabar,rationale dalam membuat pilihan,mana yang perlu mana yang immediate.

Suka sangat mama sebab brass chandeliar yang bawak susah payah dari vienna ni..tergantung akhirnya..mula2 hantar kat satu india untuk polish..dah lah mahal..dia bukak semua wire,jadi haywire,mula2 papa ingat memang tak boleh menyala lagi..nasib baik wireman dapat sambung balik.

Tia mula2 sampai tidur.

Tempat dining kat 1st floor ni tak ada dining table lagi..so sementara papa,mama,maid buat kerja kat dapur..mama buat la kat sini tempat lepak dia orang.
Suka lah dia orang main kat sini..main selimut2kan semua soft toys dia,ruang ni connected to outdoor dining,so merayap sana sini lah both..

Mia dah bangun sibuk pulak tengok papa buat kerja..
Papa yang kusyuk nak pasang rack untuk storeroom..Mia jadi jadi assistant..

Fisrt time hood dan stove terpasang..belum beli set pot and pan yang mama suka,tak ada keperluan lagi..sekarang pergi weekend jer papa pun bagi hadiah yang prectical..so ini hadiah dari papa..warna merah dari jusco..papa cakap periuk belanga tak perlu mahal2..ye la papa..thanks alot papa.

dua orang budak nakal..dah mandi,dah makan..buat stunt..pulak..hmm..developer lambat betul datang paint retaining wall..creepers mama pun dah start panjat wall tu..nanti painter tak boleh paint area tu..sayang sangat kat creepers tu susah hidup dan lambat sangat menjalar..sekarang subur..happy rasanya..ehh lupa pulak nak snap pokok lemon tree auntie narimah bagi..dah subur jugak.

ni lah hasil papa memasang rack..dah adalah at least kat dalam store room nanti boleh tambah lagi dan mama nak beli the see through container simpan barang kemas dan boleh nampak apa kat dalam..senang nak carik..bilik store ni setangah org buat maid room..tapi mama ada extra room kat atas..biar maid tidur atas jer la..at least bilik tu bertunggu mama tak suka ada ruangan rumah tak dimasuki orang.

"paapa..why lambat sangat ni?"..hmm projek pasang gate kat stairs tak jadi pulak..sebab gate ikea tu pendek..papa kena beli extension....mama risau selagi gate tu tak pasang..Tia Mia panjat tangga bawak basikal,toy,langsung tak pegang bila tegur terus melompat..macam hilang darah rasanya.
muka budak comot dan frust baru balik birthday party..tak rasa puas lagi..

ni sorang lagi tak puas hati..

ni lah kakak2 kesayangan Tia dan Mia..they pun sayang sangat kat Tia Mia..Happy birthday to kakak Marissa Sofie..
Hmm enjoy makan satay at the party...panas so mama bagi pakai yang nampak2 badan jer..

Mia lah yang "paling besar" kat party ni..tapi tak hirau orang lari sana sini..

Ni lepas class shichida..berehat kat straits cafe..makan apple while waiting for waffle and hot chocolate..
pakai baju eia yang kak ikin bagi..ceksi ni..sibuk kacau coconut papa nak minum

Tia pun bergaya dengan baju east india dan seluar lovely lace kak ikin..thanks kak ikin..

Susah nak ambik gambar depan sekarang ni..dogil...

Mia happy..

Lepak2 with kak ayan and papa..

Kita minum cucu dulu...
kat shichida..tunggu class start..
ni kat ikea..sibuk berlari sana sini..
tia suka ni...

macam rabbit terlepas..both ni melenting sana sini..


11 comments:

Linda Latip said...

cantik la plague tu..huhu bleh tak azu bg address blogger tu..nk tempah utk Ghazi skalik la hahaha..tiruk sket ye..and cosy nye la tgk tia ke mia tido tu!!!

Sofea said...

wow..very nice wall plague..whats the website ya ? nak tgk ...

really hyperactive gurls u hv thr !! fuuhhh !!!
running here n thr ya !!ha ha !!cute !

MamaTiaMia said...

linda/sofea, i will get the address and let you both know:)

nerry nerry strawbery said...

cosy2 dapur so cosy with that combination color so the french.. ish menjadi aje klu bagi kat tangan kau... cetor pun sama cosy...

MamaTiaMia said...

dear all yang minat kat wall plaque tu boleh melayari norastouch.blogspot.com

fauziah said...

Wah Nerry, cantik wall plaque tu.. sweet!! Eh, sorry ni blog kak zu ni.. heheh.

Kak Zu, adoi..doi..doi.. betul kata nerry tu, apa aja kasi kat u ni, semuanya menjadi. Untung la budak twins nakai ni dpt mama dia.. :) I love your kitchen, i love ur hood & stove area, i love lah semuanya.. bery bery much oooo. Ermm, ye arr, Kak Zu, retaining wall tu harus suh tu cat copek2 ganggu tul tu.

Re: Terpaksa sbenarnya tau sis sibuk2 kan diri, kalau tak asik le dok counting day tak suka, rasa lagi lambat.

Mummy Nini @ LyNN said...

Rumah dah siap.. bila nak pindah nie...
Suka arrghhh tengok deco dia.. pandai Kak Zu hias.. tak payah hired interior designer.

faried said...

kemas.. mmg sesuai ler akak suka dok kat dapur nnti kan... jam tu pun menarik gak.. lovely home, sweet daughter n hapi family =)

time ngah bayo utk diri sendiri ni ler nk berjln.. kat bandung takder mee bandung kot...

KaklongNiza said...

santiks nyer!! Bebudaks pun bertambah santiks dok dlm umah yg santiksss...

Drama Mama said...

wahh lucky you, you've got such beautiful a home! and beautiful family too

Nur-nba said...

Cantik plaque tu... Rumah akak bertambah cantik.. ;)