Thursday, July 16, 2009

Yang Manis, Yang Berkilau,Yang Nostalgia

Yang Manis- Hari Jumaat ini sungguh manis kerna kita terima satu blue package from Manchester UK,tak sabar Tia Mia nak bukak,bila bukak sungguh happy jumpa satu birthday card yang cantik dan 2 pasang skirt dan top yang sungguh cute di kirim jauh dari 2 gadis comel dan 2 anak teruna encem dengan ucapan " happy birthday to sweet girls Tia and Mia from : Elin&Erin,Eiman and Eizan.Thanks so much auntie ita dan seluruh keluarganya yang manis,we love the present.

Yang Manis,Yang Berkilau - Hari Jumaat ini bertambah manis bila masuk office dan baru saja duduk di kerusi auntie Fizah masuk dapat bagi mama sebuah kotak yang sungguh cantik,present berkilau dari negeri di bawah bayu buat Tia,Mia dan Mama jugak.Kita dapat 3 pasang pearl dan kristal bracelet dari sabah,mesti manis dan comel bila kita pakai,terima kasih auntie Fizah,kita suka sangat.

Yang Manis,Yang berkilau,Yang Nostalgia - Puasa dah dekat,insyallah 20 hari bulan August,maknanya raya pun dah menghampiri, semalam membelek majalah mama teringat kueh2 raya uwan di zaman dulu,sungguh manis kenangan beraya di kampung.Uwan pandai buat butter cake,cake dia sungguh sedap,lembut,moist dan kalau letak di atas pinggan mesti minyak butter sampai turun ke bawah,uwan buat 2 hari sebelum raya,lebih kurang 4 atau 5 bijik,dah masak uwan keluarkan periuk besar macam nak kenduri tu dan simpan cake didalam periuk dan tutup,supaya cake dia tak kering sentiasa moist,ye lah zaman dulu mana ada tempat simpan cake.Selalunya uwan buatkan mama sebijik cake yang kecik dan sediakan untuk mama cream berwarna hijau,mama akan sapu keliling cake,tabur kelapa kering,susun cherry hijau dan merah di atas dan simpan dalam almari pinggan hiasan,maka tiap hari lah mama tengok sehingga menjelang raya.Antara kueh dan biskut kemestian uwan adalah dodol,bahulu,kueh sepit,kueh buah bidara(buah rotan),kueh siput,biskut semperit,agar2 kering dan kueh "cicahangkit'(biskut ros).Raya zaman dulu di kampung mama sangat mementingkan hiasan meja,mesti ada "kepala meja" menghiasi meja,samada cake bertingkat atau agar2 besar berhias,mama paling look forward bila uwan nak buat agar2.Rumah uwan ada acuan(mould) seekor rabbit duduk yang comel, selalunya uwan buat agar2 susu putih masuk kan didalam acuan rabbit,mata rabbit di tanda dengan sirap merah, uwan buat agar2 hijau potong halus dan tabur di atas dulang,bila rabbit dah keras kita pun letak diatas dulang yang beragar2 hijau,jadilah seekor rabbit putih yang sungguh comel duduk diatas rumput, ini untuk hiasan meja,bayangkan kalau masa kita kanak2 mesti gembira tak terkata kerna kita ada sebijik cake terhias untuk kita dan seekor rabbit comel di atas meja.Kalau membuat bahulu dan kueh sepit pulak ianya jadi satu activiti yang sungguh seronok sebab uwan akan sediakan tempat membakar di luar rumah,selalunya di buat di bangsal,kita bentang tikar,mama bawak radio,kertas untuk melukis dan sekotak pencil colour,sambil uwan menbakar mama dengar radio dan melukis,sungguh seronok perasaan tu. Menjelang raya uwan akan hias rumahnya,tiada perbelanjaan besar tapi uwan dan arwah atuk pandai mengubah suai,langsir lama di cuci siap2,kalau dulu langsir tergantung lepas macam tu jer bila nak raya uwan selak ketepi tingkap dan ikat dengan reben maka nampak lah perbezaan,uwan bagi mama sepohon pokok yang rendang di dalam pasu,bekas pasunya kita bungkus dengan kertas warna,dibawak naik kerumah dan di gantung dengan kad raya penuh keliling dan di letak di sudut tamu.Bila tiba hari "bantai" iaitu hari buat lemang sehari sebelum raya, keadaan jadi lebih seronok,pelita dah terpasang keliling rumah,tangga batu uwan dah berhias pokok bunga kiri dan kanan,ruang tamu telah kemas dan cantik,dapur pulak sentiasa wangi dengan masakan,aktiviti di luar rumah sungguh meriah,dengan lemang berderet ti tempat membakar,sup tulang mendidih seperiuk diatas unggun api dan arwah atuk akan cangkul halaman rumah nya,sapu sehingga licin,mama masa tu akan meloncat kiri dan kanan,sungguh manis,sungguh nostalgia dan masih berkilau dalam ingatan.


skirt dan top H&M yang manis dari Uk,thanks so much to auntie ita's sweet family

Birthday card yang manis,berkilau..sungguh bermakna naik aeroplane sebelum sampai pada kita.

Yang manis,yang berkilau dan naik aeroplane jugak,3 pasang bracelet buat Tia Mia dan Mama dari auntie Fidzah yang manis jugak..terima kasih daun keladi


nanti kita pakai sama2 ye sayang..

kueh siput yang nostalgia..

mama memang suka plain butter cake yang mosit..tak suka cake modern yang ber cream,fluffy...


teringat agar2 kering yang jadi kemestian zaman dahulu...

buat kueh sepit sungguh seronok,macam pesta..manisnya nostalgia tu

di kampung uwan tak ada lemang tak boleh jadi..lemang yang panas dicecah rendang sungguh sedap.

11 comments:

QUEENBEEZBIE said...

agar2 kering, tuh my mother in law nyer favorite, suka betul dia wat kuih tuh....memang berkilat jer...hai cik zu dah kluar kan nostalgia nih....huhuhu...

MamaTiaMia said...

bie,tahun ni nak buat tema apa pertandingan gerai tercantik?masih ada agi ke..heh..hehh

nerry nerry strawbery said...

vah vah gerai tercantik... nanti primeworks buat tema sangkar burung putih tempah khas nanti suma nak masuk , ikut pintu burung... agar2 kering kemam dalam mulut bila gula keras hilang tinggal yang liut2...

ejea aziz said...

cantiknye skirt n top tu...alahai..dh terasa bahang2 nk raya nih...zue kalau citer..leh wat kita bayangkn skali benda2 tu..hehhee..tu yg syok baca blog ni...

MamaTiaMia said...

nerry ko buat lah sangkar besar2..burung lembut masuk banyak nanti..hehh..hehh

adex-aieda said...

halllooo kak..
salam jengah...salam perkenalan...
leh share pengalaman jaga twins gegirl nih..

nanti tukar link eik..
adex pon dah follow akak...

my passion said...

amboi..tia n mia forever dapek present..camni tak yah boli baju ngayo do..
nanti den cubo buek kek cam omak buek tu..

fauziah said...

Cerita raya ni sedih sikit ni. Wah Kak Zue ermm..best kuih siput tu. Kalau agar2 kering tu, mother in law pandai betul buat. sedap, tak manis, tak tawar..mmg best kalau ngap macam tu aje..5 ketul tak cukup.. tapi dulu tengok dia buat, mcm leceh skitkan.. nak jemur..itu ini.

Cantik hadiah2 tia & mia tu.. byk dah ni budak cute 2 org kumpul hadiah.. horeyyy :-)ermm.. manis je Tia senyum dgn bunga kat telinga tu... isk, isk isk... bijak mcm mama dia.

4 Kay-E said...

Azu,
terus terasa mcm dah nak raya. Kuih sepit tu my fav! Lamanya tak makan :(
Gamabr agar2 kering tu mmg sungguh menggoda le...

*Dah sampai ye gift for Tia&Mia.. Muat ke?

annhuzi said...

i like kueh siput, sepit and lemang. i macam boleh terasa sedapnya kek uwan. Kalau ada rezeki, tak tau lah bila, dapat rasa betul2.

best tia mia, hadiah2 dari jauh. mama yg peramah, pemurah, ramai kawan :)

Ron Garczynski said...

agar2 kering, tuh my mother in law nyer favorite, suka betul dia wat kuih tuh....memang berkilat jer...hai cik zu dah kluar kan nostalgia nih....huhuhu...