Bila dah masak suka hati tengok uwan and papa makan nampak berselera betul..sodap ruponya den masak..hee..heee.
Mama guna ayam omega..potong kecik sikit dan sebab ayam daging kena keringkan dulu dalam kuali,kalau terus taruk santan nanti dalam dia macam lembik2 tak sedap..nak dapat hasil macam ayam kampung,tumbuk cilipadi,kunyit,bawang putih and merah and serai,ayam dah tos kan betul2,masuk dalam kuali gaul dengan bahan bertumbuk. Sebab mama nak guna low cholestrol santan kenalah taruk olive oil sikit.sebab kalau tak nanti tak berminyak langsung ,nak makan sedap pun kesihatan nak jugak jaga..kat company mama ramai betul lately kena heart attack.food ,lifestyle sekarang menyumbang banyak penyakit..risau.
Bila bau dah naik sikit and air ayam dah kering nampak brown2 sikit keliling,masukkan santan,gulai ayam N9 ni tak payah guna daun limau purut atau apa2 nanti rasa dia lari,kalau bahan tumbukan iaitu cili,kunyit,serai betul..rasa original yang sedap tu terserlah.Biar mendidih kacau sampai lah kering dan bau wangi masuk segenap penjuru sampai rumah jiran and post guard..haaa..haaa..sebab tu kena bagi jiran sepinggan jugak:)
Sebab duduk kota damansara tak ada tempat nak bakar lemang..mama beli jer lah lemang kat jusco,simpan dalam fridge,bila nak makan,mama potong nipis,sapu olive oil dalam oven tray,susun lemang and bakar sampai nampak olive oil kat base mendidih.
Wallaaaaa..hasilnya..sangat sedap...tak peduli lah masuk bakul angkat sendiri ke..mama rasa memang rendang mama sodappp..haaaa..kalau beli kat luar minyak dia boleh buat mandi tapi ni semua di pantau..tanpa minyak berlinang pun uwan koba sangat sedap..papa tak cakap pun tapi makan tak angkat muka:) Sodap kan uwan..tak payah balik pilah lah nak makan lomang,kat kota damasara ni pun boleh buek haaa.
Sebelum pergi office nak kena masak lauk dua tuan puteri tu..mama tak harap maid masak,biarlah kita buat sendiri..kan anak kita..so pagi ni since dah potong ayam mama pun buat chicken soup with celery and carrot.
Si kenit tak lah suka sangat makan lemang ni..suka mengacau jer..so mama buat lah toast,cut the hotdog bun into two..grease pan with butter..and toast sampai kuning.
Sambil berlari di halaman pagi ni..both makan toast with scramble eggs.
See.. ni kerja dua orang ni pagi2..kadang2 nak breakfast depan tv,kadang2 nak makan sama kat meja,kadang2 nak duduk makan kat luar..push chair tu beli kat toy r us dia orang naik dua kali jer..dah tu buat tolak Miss Bear jer lah.."Tia Mia bila nak belajar buat rondang noghori semilan pulak ni.... copek belajar tumbuk cilipadi ni..blender tak sodap..mesti kono tumbuk dalam lesung jugak".
7 comments:
i like lemang! nanti kalau dapat singgah rumah u, nk rasa ur rondang :)
nieces and aunt so mesra so close so like sisters :)
tia mia pun wil be like dat close to their nieces, tunggu anak2 kak ikin n kak nur :)
hi ann..kalau singgah rumah i bukan jer makan rondang tapi belajar buat rondang pun boleh:) bila nak datang kl? yeap we are close..i think like ikin and nur,me and them,we lupa that they are cousin and nieces to me..to us we are sisters..selalu ketawa..kena marah dengan i pun ada jugak..tahan jer lah telinga:)
Yeah...we rock...hhehehe.
Umangg aii...sodap eee...
Memang terbukti sodap ha...kalau ada daun apa maksu yang bila masak itam tu...daun puding kan...ha lagi sodap...
ikin..daun puding tu nanti den tanam keliling rumah bila ada rezki kat rimba riang..ha..tiap2 masak rondang boleh buh..bila garing kruk22 sedapnya kan
baca post mamatiamia ni mesti mengkeroncongkan perut! dari italy.. sampai ke noghori lak.. sungguh mengujakan! :)
huishhhhh....sodapnya....
meleleh airliur tau...nasib baik tak mengidam..
kalau tak mau bertandang ke umah mamatiamia ni dibuatnye...
salam mamatiamia, teringat pulak masa kecik2 dulu me stay ngan my wan..kalau nak masak gulai ayam..jenuh..dari pagi mula ngan tangkap ayam, sembelih pastu bersihkan..bakar jap..then kupas kelapa, kukur kelapa..petik cilipadi kat kebun..tumbuk ngan kunyit..kira 1/2 hari la jugak nak siapkan makan tengahari gulai ayam..nowadays semua pun dah senang kan :-) ..still miss those days..
Post a Comment