Sunday, February 3, 2013

Banana Bread & Healthy Chicken Rice.

Salam!

Alhamdulillah Paktih (brother),Maktih,Abang Helmy,Kak Ara and another 11 of Kak Ara family will be going for umrah today.Paktih belum lama balik Haji Alhamdulillah dapat menjejak kaki ke tanah suci lagi.Paktih,Maktih,Kak Ara semua dah datang jumpa Uwan:) Semalam bila bercakap Uwan sebak lah jugak,walaupun nak ke Mekah kan,sedih gembira rasanya Uwan:) In Sha Allah di izinkan nanti kita pun sampai satu hari nanti.Amin.

I ll be answering some queries at the end of this entry:) Cuma can't wait to say " Congrats and Welcome to Malaysia Ann Huzi! So happy to hear that you finally make Malaysia as your home sweet home:) Alhamdulillah these past few years bekawan online i shared your dream and passion to move here,quietly i prayed that your dream will come true one day.The day is here and i believe you feel so blessed and happy..hug hug for you and we shall chit chat soon:):)

Our weekend was packed,tercungap-cungap bak kata orang macam2 activity,tetamu,makan2 etc but Alhamdulillah,2 hari rehat macam2 yang di buat dan di selesaikan:)

Some pictures of our activities,baking and cooking.

Saturday afternoon we went to paino class, Tia dah banyak kali asked us to buy guitar,nampak lah minat sungguh but mama and papa masih fikir2 lagi:) Maybe we should buy the guitar kapok:)

Then she saw the Pink Guitar!! Adoiii look at her expression,she fell in love with the guitar and now been asking us night and day to buy it:) But she bersabar as at now..good girl;) 


Sunday was fulled with activities too,non stop melayan,berkemas,masak etc.Morning started with ngaji session first:) 


Dalam sibuk2 tu sempat lah jugak mama memotong fringe yang dah panjang untuk 2 orang ni:)Okay jugak mama potong kan:)


Evening straight away teringat baking.Dah lama tak baking:( i miss it, browsed through the recipe and decided to give banana bread a  try.This banana bread bukan lah macam bread yang betul, it is in between cake and bread, unlike banana cake biasa this type tak fine and moist.The texture is kasar2 sikit,popular for tea in Europe dulu2. Yang berminat senang saja caranya- 150gm butter, 270 brown sugar, 250 tepung biasa, 2 eggs, 1 teaspoon baking powder,i teaspoon soda bicarbonat and a 1 teaspoon of vanilla essence.Beat your sugar and butter until pale and creamy,add egg one by one and beat until fluffy.Add in the vanilla essence.Finally fold in the sifted flour together with soda and baking powder, mix well and pour in the grease loaf pan or any other pan that you may wish.

Bila cake dah masuk dalam Oven, i buat chicken rice for dinner.Healthy type:) sebab guna chicken breast and rebus saja.My version senang saja,sebab nak cepat kan,nak tengok cake lagi etc etc- orang dah menunggu nak makan;) I guna Nona punya chicken rice mix, I masak the rice macam biasa atas stove,masuk air,Nona mix dan 2 sudu butter.Untuk chicken pulak i rebus one whole breast with lots of ginger, 1 big onion dan 2 spoon of Nona mix untuk  rice tadi. I sudu the oil from the soup masuk dalam mangkuk dan tambah kicap.Untuk sos i just guna cili sos tambah air suam dan limau.That's it dah masak.

Cepat di masak sedap di makan:)

Chicken breast berbentuk cinta untuk dada yang bercinta..he he,..

Ini dua tetamu istimewa yang makan dulu.They love the rice and makan until licin:)tapi sebelum tu sibuk menghias rice masing2 bubuh segala ulam bagai;)

By the time we finished dinner and Maghrib my banana bread is ready.

Cantik naik macam bread and the bau sangat wangi.

Tadaaa my banana bread in a Wilton Belle Pan.

I think kalau tambah kelapa kering kat dalam ingredient tu pun sedap but original recipe ada option untuk bubuh lemon juice and spices.

That is the texture- a bit coarse,kat luar garing and wangi, macam type lain2 punya corn bread.


Untuk yang mintak resepi Nasi Dagang- my version masih mempraktikkan cepat di masak sedap di makan :) You can use beras nasi dagang biasa or the long grain beras dagang from Beras Dagang Faizah.My resipi- rendam 3 pot beras semalaman. Panaskan periuk yang tebal dan tak lekat atas api gas, masukkan 2 sudu minyak corn oil or any type of oil,dah panas masukkan hirisan 2 inchi halia yang di hiris nipis,1 bawang yang di hiris,bawang putih dan setengah camca halba, tumis biar wangi sikit,dah tu masukan santan dari 1 1/2 kelapa or satu tin besar santan brand kara atau apa2,tambah air untuk dapat sukatan seperti masak beras biasa cuma lebih kan sedikit sahaja.Tambah sesudu gula dan garam mengikut rasa.Masak macam biasa,bila dah kering kacau and kacau betul2,tutup periuk dan masak atas api hingga masak.Less than 15 mins dah boleh di makan.

Selain gulai ayam,ikan or daging i buat ayam goreng kunyit berserai dan pandan for the girls-they love it:)Ini pun senang jugak,tumbuk sedikit white pepper, bawang putih merah dan halia serta serai.Goreng ayam bergaul garam sikit,dah kuning masukkan bahan2 tumbuk,sedikit daun kari dan daun pandan yang dipotong-potong,sangat wangi baunya:) 

Finally ;
1. TERIMA KASIH kepada yang meninggalkan komen di entry kisah pembantu- ada yang berkongsip pengalaman,saya sengat menghargai, moga kita sama beroleh kebaikan- menguruskan rumah sendiri atau ada pembantu-moga semuanya di permudahkan. Terima Kasih jugak buat yang berkongsi gelak ketawa di dalam entry Mode dengki hingga ke tulang hitam- ramai yang ada sense of humor:);)

2. Selamat Kembali kepada student2 Malaysia yang di perantauan macam Zulfadly, welcome back to kedai mamak dan yang sewaktu dengannya begitu jugak Gina yang be coming back soon.

3. Buat yang bertanya pasal MBA,the fees etc- My MBA was fully sponsored by my company dalam erti kata lain kena paksa..he he..i was bonded for 2 years.I was lucky in the sense semua di sediakan company,lecturer Mat salleh tu tiap petang Jumaat until Sunday will come to our office,there were 20 of us being selected at that time.And yup it was jarak jauh- we did 2 course in one go i.e Executive MBA- International Marketing and Diploma in Strategic Marketing from University of Cambridge- masa tu company berhaluan nak meneroka International Marketing etc so the 20 of us were pelopor at that time.Our graduation in Switzerland was 50% sponsored by the company, it was so nice to fly with 20 officemates to Zurich to grad- there were special dinner arranged for us at the Top of Zurich;):) But i guess it was costly to the company,after my batch there's a second batch but they didn't get to go to Switzerland and lepas tu langsung tak dak, ha ha so we kira bernasib baik lah di sebalik air mata dan ketiak..semuanya berakhir dengan baik:);) Among the two; Diploma in Strategic Marketing from Cambridge lagi lah susah, berendam air mata tiap kali buat assignment - Cambridge punya standard sangatlah tinggi- ramai lah yang kena repeat paper berkali-kali hingga kan drop out , ada yang hospitalised kerana stress pun ada - bukan bergurau:) Apa pun itu kenangan manis -setelah melalui yang pahit. To those yang baru nak belajar jangan risau ada kemahuan adalah jalan- myselft dulu tak berapa mahu tapi kena tolak..jumpa lah jalan jugak he he.

4. To Sham yang berkirim salam kat Shamsinar dan Rufa-In sha Allah nanti i sampaikan..Alhamdulillah Sham,kawan kita tu is like a new person now..semua nya yang positive sahaja.

5. Untuk Zubye yang bertanya mana beli outdoor set tu i beli dari satu kedai melayu tak silap nama Nadirah di jalan kayu ara, dekat bandar utama ni- tak jauh dari masjid. The main supplier is victron-kedai dia kat PJ.

Okay lah until we meet again- pada yang invite i ke their blogs i have visited most of you cuma tak berkesempatan meninggalkan jejak sahaja:)

Salam.
......................................



17 comments:

Kniedaz said...

Lama menunggu entry dari sis...akhirnya ada juga...Tia Mia nak belajar main gitar pulak ya...wah..macam teruja pulak nak buat banana bread/cake juga..mesti sedap

lina said...

bestnye tgk life kak zu. every weekend mesti ada menu istimewa. sempat baking lagi tu. tia suka gitar pink ey? last time jumpe jugak gitar kaler pink mcm tu kat kedai barang muzik. siap ade kartun hello kitty on that guitar.

Anonymous said...

Hi Kak,

Terima Kasih banyak2 on the information about the MBA programme. I rasa you sangat lucky dapat company sponsorship to do it, apa lagi, lecturer siap datang company. Best kalau ada company lain pun bagi staf2 further study macam ni.

Regards,

Zana said...

Sedapnya makanan cik zu.. eh puan zu.. hehe...

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia

Tak tahan tengok banana bread dan chicken rice u tu. Orang pandai masak.. resepi yang simple pon nampak so delicious.

Untunglah tia dan mia ada mama yang pandai masak. Uwan pon mesti selalu berselera makan masakan anak kesayangannya dan cik suami tentu bertambah sayang :)

Take care dear.

herlyna said...

Zue..hectic life tapi selagi utk org yg kita sayang, insyaallah semua dimudahkan olehNya. Ur girl minat guitar lak...tu lah tu ari my nephew minta dari I tapi disagreed by the parent..
Hehehe ......his parent said not now.....but for me piano is the best. Again up to u as parent kan

Dura Zul said...

Hai zue..sy kawin ngan org tganu pun baru sekali je buat nasi dagang. Hujung minggu ni ingt nk buat jugk lah..jelos tgk nasi dgng zue yg sedap tu..

Dura Zul said...

Tumpang tny..nk buat banana bread tu guna pisang ape zue..

Nur-nba said...

Tq Kak sebab kongsi resepi nasi dagang dan kek tu.. Akak memang baik hati, no wonder ramai reader yg rajin datang blog akak ni. Tak boleh tahan tengok nasi dagang dan banana bread tu.. Semoga perjalanan ahli keluarga akak utk menunaikan umrah akan dipermudahkan. Amin

Nastyna said...

definitely my trip here always worth it. Nasi ayam. Your versi paling senang so far I jumpa, ok tick that. Gonna be our menu tomorrow hehe.

ida said...

i pun today hantar both my sis umrah ..tapi flight terus dr k trg...so pastu dr k trg kami terus balik kl...penat sangat...now terbaring...takleh buat apapun...cannot even bukak blog sendiri...but to visit ur blog is a must!!

umiyumi3 said...

Salam Zu,
Meleleh air liur tengok makanan sedap2..nasi ayam yg simple tu pun nampak lazat. Kek pisang tu sampai boleh bau harumnya ke sini.

Gitar pink tu pun lawa lah.. Dapat imagine Tia main gitar kaler pink tu mesti cute :)

wati said...

Dah dapat imagine cemana bau kek pisang tu, sedaplaa... Kzue ni rajin masak & the most important ada ramai yg nak makan- tu yang seronok tu.

Cheerios

suffiakmal said...

Hi mamatiamia...lama tak komen. membaca tetapi kadang2 tak sempat nak meninggalkan komen. cuma nak bagitau I saw tia and mia growing up thru ur blog, harap dapat berjumpa one day :)

annhuzi said...

hehe malu ah dapat paragraph istimewa :)
thank you! i knew u always so kind and helpful send us doa. u r my first friend i made thru blogs. and also the first to know of my dream. i felt that i could share with u and u welcome me and in return share many wonderful advise and tips. Alhamdulillah now more and more are discovering your kindness. tengok lah kalau mama beri tips, advise, recipes semua ikhlas, details. tak lokek. itulah keberkatan yang kita nampak. family mama dilindungi, diberkati. yes! as soon as we're settled i'll ajak members outing at OU again :D
lawa lah rambut tia mia with short bangs. theit curls dah kurang sikit now but still lovely.
oh boleh masak nasi ayam pakai mix ye. eh mesti cari ni. best kat sini, senang cari bahan masak dan kedai makan! kita nak go restoren ikin pun belum sempat. inshaaAllah mama sekeluarga dan uwan dapat ke tanah suci soon. Amin.
hmm jalan kayu ara..yes! i dah nampak. maklum lah dah berkali2 ulang alik ke BU :)

The Singing Pilot said...

Nk ayam rosemaryyyyy

Anonymous said...

Salam mamatiamia!!

Thx for the resepi..but i guess...den tk dapot lah nk buet...pasal kat Spore ni susah gak nk cari beras nasi dagang...heheh tkpelah...nnt dlm mimpi jek...btw tiamia looks cute bila u da potong fringe!! .nampak lg anggun...hehehe ok lah..till den!

Luvs
Umi Triple S.Y.A.