Monday, February 18, 2013

Sorry, I burnt your butt!

Salam!

What a fast weekend:) It's already Monday ya, hope everybody had a good weekend. I had a challenging time at work last week. Whatever it is i cannot complaint much as when i look through it no matter how hard someone is trying to make you unhappy but with patience and trust you give to Allah Swt happiness is waiting for you at every corner of your life:):)

But i still have a small bad news- my excitement over the recovered photos from my trip to Paris was short, now my evil Mac Book  has decided to be cruel to me again- my Iphotos is now damaged;(;( tak tahu nasib semua gambar2, have to send back to the clinic. Teruk kan, now; i am seriously looking at Dell, may be i ll get "Pack Light,Play Long- New Inspiron 14R" .

Anyway i banyak jugak gambar2 from my Iphone which i want to share here;) Thank You to all readers/commentors;):)


Nachos with tomatoes and sour cream with onion during one of our Tea@Home on CNY.


Sedap if you like it:) Boleh buatkan filling yang lain2 if rajin;)


During the long Holiday the girls asked me to make puff pastry pie,they woke up early in the morning to help me;)


Mince Meat Puff Pastry Pie and homemade mashed potato.
 

Last week  Mia demam tiba2, i was worried jugak,sebab so sudden, malam jer temperature naik.Baik sikit i sent them to school but demam balik and panas naik tinggi.Husband outstation i brought the two to hospital straight from school, macam tu lah Tia kalau Mia demam dia risau nak kena inject ke apa.Mia pulak kena masuk ubat bontot melolong lah tak nak.



The next day  i asked both to rest at home and when i came back,they made this for me;) Cantik kan, they made all by themselves using kitty bell,old beads, lego parts etc.They said they asked Heni to help them to tie the end after they finished putting beads etc into the string.


My husband yang oustation ke Cameron rasa guilty i had to handle budak demam etc while he's away, so he bought me a single rose from CH, sweet kan.


And red strawberries.


The girls yang memang suka buat surprise made a special gift for their papa.Papa yang baru sampai at 10.00pm dari Cameron pun hilang penat.Rupanya dia orang duduk check almari barang2 i, i keep all kotak2 hadiah etc yang i dapat sebab cantik2 lagi and boleh recycle.
 

Mia baik demam i bought small cake for her. I bought the cake from Bisou,the Valentine's Day Cake from the previous day.


Happy lah budak baru baik demam ni.Alhamdulillah dah baik.
 

Thank You Papa, i appreciate it  very much:)
 

The baru baik demam girl asked for roast chicken, so i made her one.
 
 I cooked gulai labu for Uwan.


The labu turned out to be very nice, super soft and sweet and meletop with sambal ikan bilis bubuh asam limau. After putting my roast chicken into the oven, i went up to take bath, sembahyang Maghrib etc..turun bawah after that.....
 

Alamak bontot dah terbakar..he he.. sorry..i burnt your butt:):)..tapi walaupun sedikit legam tapi part tu lah paling sedap..crispy and nyummy:);)
 

Evening we made some butter cuppies using the basic Butter cake Recipe which i had posted here before,cuma i tambah maple syrup kurangkan gula this time..so bau wangi lagi.
 

I spread some fast chocholate topping from Betty Crocker and let the girls decorate to their liking.
 

The rest i keep without chocolate topping for Uwan..she likes to eat for tea and she really likes this one,she ate 4 immediately after i took out from the Oven:)
 

There, the sweet counter for the sweeties;)
 

After penat buat cuppies etc i made fast and simple crab soup for dinner,semua pun suka.Thanks Hanim Manaf- memang sedap soup tanpa tumis ni,lebih manis actually:)
 

Penat memasak itu dan ini..duduk2 di halaman dan mendengar Uwan berceloteh pun sangat menghiburkan..happiness is always there when you know where to find it...priceless;) Uwan cakap nama bunag ni 'janda kaya".
 

Sunday is ngaji time..this week very good,Mia ingat semua because we did our revision..sampai menangis-nangis masa buat cuppies tu..while i baked i asked them to sit down and read..bila dah banyak kali mula lah suara serak..but so berbaloi kan..the next day Ustazah datang..boleh baca dengan lancar dan confident;);)

Uwan pun happy minggu ni..orang kampung i,e Maklang Esah datang melawat with his son..sukalah dia.
 

" Apo macam kampung kito Esah, acu kau mano dio duduk sekarang? Ayik lamo bonar  acik tak jumpo..idup ko lae? kobun gotah kau sapo motong skarang?" haaaa macam2 lah uwan tanyo;) I fried kuey teow goreng basah for them;):)

  Yang bertanya cara nak masak lemak cilipadi..macam sebelum ni..recipe dia sama saja, daging ,ayam ,ikan ,telur ..basic dia sama saja,tumbuk kunyit hidup,cilipadi ikut rasa dan garam sampai halus..cuma cara masak berbeza, kalau ayam, bahan tumbuk tadi tambah serai,same goes to daging and gaul bahan2 tanpa santan dulu dalam periuk atas api,masak and dah kering air dan keluar bau wangi baru masukkan santan..tambah garam dan asam keping masak ikut pekat kita suka.Kalau ikan pulak tak payah boleh masuk santan bahan tumbuk sama2, then tambah lah terung ke tomato yang suka,dah lembut baru masukkan asam.Kalau udang pulak myself biarkan santan yang dah di campur bahan tumbuk mendidih dulu,dah tu masuk udang sekejap jangan lama and angkat sebab kalau lama udang tak manis. Gulai ikan masin pun sama cuma ikan masin kena carefull,kacau santan sebab dia banyak garam dan santan boleh jadi pecah,nak elakkan boleh buat macam cara gulai ayam dulu dah kering air garam dia baru masuk santan. So selamat mencuba.

........................................






24 comments:

pelangi petang said...

salam kak zu...sedapnya sup ketam tu...macam nak masak je kejap lagi...hehehe...

Kniedaz said...

semua makanan itu sangat menyelerakan..ooh..terima kasih untuk resepi lemak cili api itu..selama ni buat masak lemak bertumis..nanti boleh buat cara org negori pulak..

ida said...

wahh seronok menengok uwan bersembang jumpa orang kampung dia yer...bukan main bercerita dia yer...
Patut laaa Azu menyepi ..kesian kan kalau ada anak demam ni, dia sakit , kita ni susah hati lebih teruk lagi..
kalau baca kisah tia mia ni tak sabar2 nak tengok how my twin membesar pulak, mesti macam2 ragam jugak kan ..hehehe

Nur said...

Salam..suka baca blog akak..very inspiring :D
anyway,ayam tu nampak mcm sedap je :)
Biasa akak marinate guna resepi ape ye ? :)

Anonymous said...

Kakak,

This crab soup really looks appetizing and delicious.

Regards,
Sally

umiyumi3 said...

Salam Zu,
masih tak dapat buat sup ketam sbbnya kali ni crabbing kat tmpt byk lumpur, so ketam pun bau lumpur sikit he he..

suka tengok rumah Zu kemas dan tersusun cantik.. sedap mata memandang :)

Nastyna said...

Kesian nya demam, Alhamdulillah dah better now. Suka betul I tengok the girls so rajin and creative.

4 Kay-E said...

Owh no!!!
Dont burnt my butt.. heheeee...

I knew that bunga janda kaya. LOL...
kalau budak2 sekarnag, mesti tanya nape lah namanya janda kaya :P

sedapnye menu sepjg minggu :)

Miss u Azu!
Bila nak gossip ni? hahaa.

susumanis said...

yum yum semua food nyer...alhamdulillah tiamia da baik domam :)

Ikin Othman said...

salam kak azu

haish. da byk kali kita cuba masak lemak style kak azu, tp color dia still x cantek mcm kuah lemak kak azu. kena tunggu kali yg keberapa puluh la baru dpt yg cantek agaknya ye. uhuk

Art Lover said...

Aslmkm Azu..
Thank you for sharing...tengok pun dah cukup kenyang.

Nur-nba said...

Ingatkan apa yang terbakar.. rupanya bo**** ayam hehe.. Syukurlah Mia dah baik demam.. Suami Kak Zu so romantic.... Sure akak rasa dihargai sangat..

Seronok Uwan jumpa orang kg.. Rancak mereka bersembang.. Tq so much sebab ajar kami cara2 masak lemak.. Hopefully lepas ni menjadi..

p/s: Sup ketam tu nampak sedap!

MazQ said...

salam kak,

nk tanya, nachos tuh beli kat mana ek? huhu..sy da lama carik...

Dura Zul said...

Terbaek dari zue utk minggu ni..mcm2 resepi ade. Pencetus idea di dapur..

shamsuhada said...

azu..anak2 u kreatif betul...cantik gelang yg dibuat..
kalau duduk ngan Uwan mesti best kan..mcm2 ceghito buleh donga..kirim salam kt Uwan...

hanem manaf said...

Azu, sop tanpa tumis memang terbaik,cara buat gulai bersantan utk ayam & daging dengan keringkan air dulu sama cam my aruah mak ajar dulu memang ada kelebihan nya dengan cara tu. Bunga janda kaya pon sama dipanggil kat kg saya,,,ni mesti hasil pemerhatian diorang tgk bunga tu sangat lebat dan rajin berbunga terhasil la ilham nak namakan 'Janda kaya'......

fiezachommel said...

Salam Kak Zu,
So creative Tia and Mia.Fieza pun masak gulai labu last weekend.
Tq for the info how to cook masak lemak.Will try later.

Liney said...

salam...

dah lama tak jenguk blog akak.. tempting n delicious as usual :) nnti akak bg tips mcm mana nak train ank (anak sy 7 tahun ~ gegirl) supaya dgr apa yg kita suruh.

bye :)

Elena said...

salam akak....

baru tengok sherson lian ajar resepi nachos tadi haa...mano boli tu kak?

suko ati uwan tu kan ..geng sokampung datang.Lontung lontang la bebughak gak eh

Alina said...

Assalam, just started reading yur blog. and i was addicted coz me too have twins same age 6 this yr, but mine are idntical boys :D

Qashmere said...

Thanks share resipi golai lomak nogori ni. hehehehe...boleh mencuba!

Zuraimah Ismail said...

thoughtful princesses....sweettt

Anonymous said...

Salam Kak Zu....

Nachos tu beli kat maner...:)

Izza

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Tengok semua gambo masakan u...memang sedap dan menyelerakan...terus rasa lapar nak makan nasi + masak lemak cilipadi....tergugat habis diet akak..ha ha

Take care ya..