Tuesday, February 5, 2013

East Meets West & Cilipadi di atas bumbung:)

Salam!

Dah makan? We had a good dinner:) East meets west you:) Bau petai dan ceaser salad berkecamuk di dalam ruang dapur:):) he he.

After the phonic reading and refreshing Iqraq the two now are tucked under their super soft fleece blankets:) And I have my "me time" now,looking and writing at ' my space":):) Opps before that i ve got to write this down :):) it is quite special- when i was small the most i could say to my emak or sister before going to sleep was "selamat malam" but my two girls said to each other these - " Nite,have an awesome dreams!, you too, nite,nite and have an awesome dreams"..ha ha my goodness how advance kids nowadays kan:);)

Anyway jom pi bau petai sat:):)


Came back from office, took out my frozen selar kuning and the super expensive RM12 per packet petai:) I cooked lemak cilipadi selar kuning with tomato and petai- bau totally mencabar dan rasa lemak berkrim:)


Untuk ulam i rebus bendi,tumbuk belacan bakar with ikan bilis,cili kering,bawang merah,sedikit garam dan perah asam limau.


Dah kampung sekampung kampungya lauk,here come Ceaser Salad siap crouton dan sof boiled eggs:) Tips tak nak makan nasi banyak makanlah salad sampai setengah pinggan dah tak ada ruang sangat perut baru lah makan gulai potai tu:) kalau tak nasik seperiuk habis di bantai- my emak suka sebut ryhmes pasal ulam ni- "Cencaluk ulam petai,nasik seperiuk habis di bantai":);)


Then we had grapes in strawberry yoghurt as dessert- at least it eliminates petai smells:);)


Sharing Tia Mia's favourite cookies sekarang- this beautiful milk cookies with pink icing and colourful sprinkles- cantikkan:) I bought from Cold Storage.


After dinner mama penat macam mana pun kenalah jugak spend time with them-reading,ulangkaji Iqraq- tak nak lah jadi buluh kasap- dapat hujung pangkal lesap:);)


Dah pandai baca boleh lah enjoy reading books- Teacher Claire let them bawak balik buku from her library for few days,they can pinjam as many as they like.


Nak tunjuk percubaan i menanam sayur sikit2- yeayyyy i got a pot of cilipadi already- penuh buah tau..


Mana i letak? Atas bumbung store kat my laundry area, he he actually i memang berhasrat nak tanam crawling plant kat atas store ni- tu dalam planters box i tanam lemon basil (kemagi) and kacang botol ( four angles beans) harap2 hidup lah:)


To those nak tengok my laundry area..Alvin tak siapkan lagi my grilles- Alvin memang slow,hari tu bising2 dia baru fix gate belakang,macam ni lah rupanya..so belumlah dapat i nak feeling2 tunjuk yang lain2 tu:)


I had somebody special waiting for me at office this morning:) Fiezachomel- blog reader yang ada blog jugak,she came for interview in MHI pasal energy saving- after dah sudah dia tunggu i yang belum sampai office. Happy jumpa fieza yang memang chomel dan ramah- Thanks singgah fieza:) and keep up the good job!


I bought few new tudung from Najjah Boutique- i always love Najjah shawl and inner.I suka the new collection with the two tones- kadang2 serba salah orang jual tudung kat office,bukan kita tak nak beli tapi tak sesuai dengan kita. Tudung ni very personal bukan semua yang sesuai dengan muka kita- so jumpa yang mana sesuai i setia to it:) 

Itu lah cerita malam ni,mari menjawab dan beramah mesra sikit2-:

1.Kniedaz-banana cake simple dan sedap.
2.lina- tu lah lina teruja pulak they tengok pink guitar.
3.Anon- you re mot welcome and wish you all the best.
4.Zana-thanks
5.Rozz- thanks.
6.herlyna-piano still the best kan:)
7.Dura Zul- selamat bernasik dagang okay
8.nur-nba- t.kasih byk2 nur.
9.Nastyna-dah menjadi nasik ayam belum?:)
10. ida- hopefully dah dapat rest yang cukup:)
11.ehhh umiyumi baru perasan dah ada umiyumi3 nanti jap nak pi cehck sat lagi.
12.wati- bau cake.bread pisang memang tak leh lawan;)
13.suffiakmal- haii adik,lama tak dengar berita-in sha Allah one day:)
14.Ann Huzi- Thanks for your kind words- okay now time to masak2,semua bahan telah ada,boleh lah kita rasa nanti masakan dari singapore:);)
15.The Singing Pilot- sorry madan,belum berkesempatan lagi esok pun abang azam outstation lagi,macam2 lah sibuk this week:)
16.Umi Triple= Umi beras siam boleh buat nasi dagang putih macam trengganu version sedap jugak,semua sama except diferent beras only)
17.Anon ha ha Miss Shamsinar garang ehh- memang muka dan suara sangat garang tapi dia baik hati:):) we selalu nak manja2 dia..he he
18.Mommy hot cocoa-thanks.
19. Dian adeela- thanks.
20.Shila- alhamdulillah kan.
21.IbuAdaMina- belum ler,lambat lah my contractor after CNY.
22,Lagenda Mahsuri- wahhh seronoknya bercuti ya.
23.Hezrin- memang sangat penat kan.

Okay lah nite2 everybody:) Choppp nak makan tart nenas satu dulu sebelum tidur he he..have an awesome dreams everybody!

...........................




19 comments:

Nastyna said...

oh goodness, nasi ayam blom menjadi, now dah kecur tengok petai pulak. Tamak dah ni... dah tak tau mana satu nak buat dulu.

Cik Happy binti Hebat (Cik M) said...

hai! sy baru a few weeks bloghopping jumpa blog sis ni.. kagumsss.. camne sempat masak berbagai-bagai on weekdays??

wish all my SILs like you, tapi nan ado.. weekend pun belum tentu dapat.. hehe.

nyza said...

salam kak zu,
wahhhhh sgt tergoda with the gohjezz potaii...hihi

umiyumi said...

Salam Zu,
Umiyumi3 tu still blog sama cuma terpaksa create new author sbb picasa full hehe.. Br perasan skrg kena resize gambar br bole publish. Kalau x, x sampai 2 minggu dah penuh kuota sbb saiz gambar terlalu besar :p
Adoi sedapnya potai.. Bendi sume2 tuu.. Mlm ni tak selera nk mkn, tp perut lapar tgk lauk kat blog zu nih..

susumanis said...

salam zu,sodapnya masak lomak selar kunin potai tomato tu, mmg kagum zu duk masak mcm mcm sodap sodap, org lam umah stil selim selim..hehe..tudung zu mmg kena gan zu, kak su x reti la nak pakai pesen belit belit, most my tudung main sarung jeh, mmg tudung ni personal, kalau x kena taste kita beli x pkai pun x best kan, take care zu, hugs n kisses to tiamia n uwan :)

Hanis Azla said...

Salam k.zu..

Alamak.. dah telan2 liur tgk lauk2 k.zu yg gojes tu.. he..he.. paling geram salad tu sebab kuning telur yang separuh masak tu nampak mengamit selera betul..

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...



nak gi jumpe kakzue jugak la kat KD one day :)

the ceaser salad is awesome!

rina_mazlan said...

salam kak zu,

Rina tgk akak ni mkn boleh tahan, masak sodap2. Tapi badan maintan je.... apa rahsia?

ShockingPinkLover said...

salam kak zu,
just wanna share with u or in case u already know let ur readers je la be informed.. regarding ur pokok cili,i heard that ladies yg tgh period tabole sentuh pokok cili, nnt cilinye x pedas.. Wallahualam..

♥MAMASYAZA♥ said...

sedapnye masak lemak cilipadi ngan petai tu

lagenda Mahsuri said...

kak zu yg sy kenal mana bleh jauh dr masak lomak ngan potai eh..mmg setia ke ujung nyawa gitu. Thihi

Dura Zul said...

Masakan orang pilah la kato an...ado potai baru kick..

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia...

Waduiiii...meleleh leleh ayo lio akak nengok masak lemak cilipadi petai zu tu...terus rase lapar..hehe

Orang dah sedia comei pakai tudung sytle apa pon nampak comei...akak puji ikhlas tau.

Take care ya.

Zubye said...

Alamak. tibo2 raso nak makan tolor yang soft juo putih dan kuning itu. nyum nyum!

ibuintan said...

Assalam Zu... memang lauk orang pilah tu!


.. ni ryhmes popular masa akak kecik2 dulu..."Cencaluk ulam petai, takde lauk tembak tupai"

eyqaaman. said...

Salam kak zue. nk tnya sikit boleh?? mcm mna nk buat soft boiled eggs tu ye?? suka sgt makan klu yellow eggs tu cair..so yummy..but pnah try rendam dlm air sejuk after rebus, but still xcair. hope u can help me..hehee..tq..

Cikgu Norazimah said...

yummy !! cikgu azie follow kamu..suka blog ni ! jgn ler segan2 jenguk blog cikgu ;)

http://cekgunorazimah.blogspot.com/

Mommy Hot Cocoa @MHC said...

salam zu
tak pernah cuba masak lemak ikan letak petai. sedap ke? nanti nak try..good idea :)

Zuraimah Ismail said...

Sangat sedap!!!!!! Nak try la juga nanti. Thanks for sharing. Got lots of ideas from ur blog..