Wednesday, February 20, 2013

Busy Bee;)

Salam All!

Busy terlebih sikit minggu ni..dah start pening2 lalat to finish the presentation:( I have agreed to give 2 presentation at the Copyright conference, one will be here in KL and another one will be in Bangkok.The one in KL is nearing,they have asked for title and slides- i have to focus in order to complete it, participants will be from Asia Pacific Countries,they will ask a lot of questions..tak boleh main2. 

Apa pun nak jawab  few queries from the last entry- 1) Kak Zu mana beli nachos tu? Kak Zu beli kat Cold Storage Supermarket:);) Any Cold storage would have it, i bought mine from CS at Ikano,there's a dedicated section for Mexican Food there- they have nachos,burritos, tortillas,tacos, sour cream,canned salsa, beans,sauce etc. 2) Liney asked- macam mana nak bagi anak (her 7 yr old daughter) dengar cakap kita? Well I am not the best person to give advice as my two girls bukanlah the perfect one, they ada jugak perangai, degil sometimes etc but to me those are the normal traits of growing up children-kalau dah tak degil,buat semua kita cakap,listen,listen,listen instead of ask,ask and ask i would be worried. Apa pun Alhamdulillah they are under control:) I think slightly better than myself when i was small..he he:) Through trial and error,observation and experience i learnt few tips in bringing up children.Budak2 tak suka kena arah,they suka "participate", they tak suka kena paksa-they suka di ajak 'berbincang",they tak suka kena kritik tapi suka kena puji.At this tender age they see us the mother as an idol,mother knows best so take this opportunity to show what they think is true- kepimpinan melalui teladan lah senang cakap.If we want them to listen to us, listen to them first, explain things to them,kita betulkan mana yang salah dan explain lagi, kita nak dia kemas rumah kita kena tunjukkan kita sangat pentingkan kebersihan, dia sepah kita pungut, lepas makan kita make sure dia nampak kita basuh pinggan, kita kemas tempat tidur,kita sapu halaman- jadi dia tahu that kebersihan penting buat her mother,she pun akan buat mula2nya to please us lama2 routine. Next time nak suruh dia kemas dah senang,now my two girls berebut-rebut lah nak menyapu halaman then datang tanya" you like it mama?" Ada orang cakap susah nyer nak bagi anak2 makan,tak nak makan sayur, tak nak daging,hanya nak ikan goreng with kicap etc- normally at meja makan i gave them a portion of rice/pasta,veges and fish/chicken then i told them rezki datang from Allah swt,not all are lucky to have food like us,we have to syukur and cannot bazir the food,then i cakap rice good untuk apa,veges untuk apa dan ikan untuk apa.I cakap kalau nak bijak pandai,kulit nak cantik,gigi tak nak gugur we have to eat the varieties- bila they habiskan food on the plate we tepuk tangan and i cakap " wahhh you are very good,you are like big girl already, mama will let you wash your own plate okay" So happy lah dua orang tu sebab bila basuh boleh main2 sabun sikit..bagi lah peluang walaupun simen dapur basah:)

Pasal degil,melawan i sangat pantang jugak- when i was small my arwah father akan naik minyak kalau dia marah kita tenung dia balik,dia expect us to tengok lantai sebab kalau tenung dia tandanya melawan dalam hati.Kat sekolah macam2 lah yang positive dan negative they dapat.Anak kita yang tak pernah tendang orang, kat sekolah kena tendang so dia belajar menyepak jugak.Tia once pernah angkat kaki dia nak sepak- teruk kena with me,selain balik kena rotan kaki i lectured dia kenapa berdosa menyepak dan sangat berdosa besar kalau sepak ibu bapa.I cerita kat dia cerita yang Uwan selalu cerita kat i dari kecik dan terkesan di hati- Kisah budak yang mak nya nak sembahyang kena suruh tutup pintu reban ayam,dia marah masa emaknya sedang rukuk sembahyang dia tendang emaknya dari belakang,tiba2 keluar besi yang besar dari bumi dan menjerut kakinya ketika dia turun ke tanah,siapa pun tak boleh menolong dia.Now kalau adik ada nak marah dengan i sikit Tia akan cakap "Mia you remember mama told us about the boy who kicked his mama? His feet was cuffed by big and ugly metal that came out from the ground?"

Selain tu treat they just like adult when you want to give them advice- pagi2 bila tak nak bangun kita jangan leter2 dia ajer, i told them "mama is going to tell you this- you can wake up now,go to school,learn,become smart,can do things you like in your life or you can stay at home,wake up late,play all day long,help heni wash toilet,clean the drain etc- so you decide which one do you want?" terus bingkas dua2 tu cakap "school, we want to go to school!".Then banyak lah benda2 kecik2 tapi penting yang tak mahu dengar cakap kita mula2,kadang2 they bertengkar dengan uwan sebab budak2 kan,uwan leter dan tak ingat,budak2 main lego uwan suruh simpan kadan2g tu uwan kemaskan,they  marah lah, first i ask them, they sayang i ke tak? what if i tak ada,tak duduk rumah and all, so i told them i sayang uwan very much because she is my mother. I told them old people cannot remember things not because they like it that way or purposely do it but because of their brain has stored so many things- like uwan she has lived for 90 years surely her brain is fulled.Because of that she cannot remember things- we should feel sorry for uwan and help her to remember things.I also said everybody including me and them will be old one day and cannot remember everything. Do we like people to be upset and angry at us?

Like it or not we need to explain and explain non stop to them- give exmple,show to them the right way.Last week in a car Tia asked why old people feel cold easily ?because she always see i bubuh air panas dalam baldi mandi uwan.I told her when you are old there;s no more fat under your skin,fat is like a blanket it wraps you body to keep you warm and when there is no more fat; it is like sleeping without a blanket- you feel cold easily.Sambil2 tu kita tazkirah lah jugak i asked them whether they will also boil hot water for me when i am old etc etc.Small children will always ask,they asked me why i tolong uwan shampoo rambut in the morning? why i gosok gigi palsu uwan? she cannot do it herself? they asked? i said uwan can do it herself but i just want to help her so that uwan's hair will smell nice,her denture will be clean,lama2 that things dah become part of their life.

Itu lah antara tips yang i boleh share,lain orang lain caranya, kadang2 i tengok anak2 orang yang really berdisplin,datang rumah duduk diam tak bergerak,makan kat meja pun sangat tertib, my anak2 tak lah macam tu,meloncat  tak berhenti,but they can listen and they can follow what you said..itu pun Alhamdulillah besar to me, nak jadi apa bila besar kita tak tahu,yang dapat di lakukan adalah memberi bimbingan dan berdoa sentiasa semoga Allah Swt melindungi,melembutkan hati, memberi hidayah dan petunjuk.


Last Monday i baked plain and hotdog croissant using frozen pastry for breakfast.Upload gambar kat fb bising lah orang cakap 'wahhh rajinnya,sempat ker?- actually buat ni lagi cepat dan senang dari buat nasi goreng yang kena tumbuk bahan2 bagai.Dua budak rambut serabai tu terus bangun and datang makan croissant panas2;)


Lepas tu kawan2 tanya lagi..kau kan Zu asyik masak.dah tu lauk lomak2 lomak tak habis2 tapi kau tak pulak gemuk,macam mana? sebabnya gemuk saya pandai sembunyi..he he cuba lepas nafas..haaa..baru tahu.Actually i masak segala benda,bake macam2 i tak makan semua cuma lepas keinginan segigit dua- pergi office i bawak breafast yang lain untuk i:) Wuishhh terus teringat soft boiled eggs tabur garam dan black pepper..nyummmm:):)


Dua orang kenits yang kadang2 nakal kadang2 tak nakal:) Uwan dah jadi macam kawan2 kadang2 baik kadang2 ada jugak gaduh2 manja:):) Tapi Uwan sangat sayang them and they sayang Uwan:)


Nak tunjuk hasil melukis Tia Mia yang Pashik frame kan kat rumah dia..Pashik appreciates hasil seni:)


Busy macam mana pun masak totap kena buat..hari tu melepaskan keinginan membara terhadap asam pedas ,so i masak ikan talapia merah dengan kubis jeruk dan tomato..puassss:);)

Itu ajer lah cerita moga,semua baik2 ajer untuk kita,keluarga,kawan2 dan muslimin dan muslimat semuanya:)
..............................................................


29 comments:

suhaila said...

As salam zu,

Good Luck k and moga Allah mpmdhkan segalanya.

Take care.

Salam to uwan.

umiyumi said...

Salam Zu,
Bagus juga baca post zu ni, teringat pinggan kat dapur tak basuh lagi hehehe.. :)

Kniedaz said...

salam Zu,
Saya suka entry ini sangat-sangat..terima kasih kerana berkongsi cara & pandangan tentang mendidik anak...saya pun menghadapi masalah sekali sekala dengan anak-anak..mungkin saya jenis cepat marah kot tu yang susah nak explain satu-satu kalau anak2 tanya..insya Allah saya akan cuba cara Zu pulak..
Masak asam pedas buh kubis jeruk...wahh..lama tak buat camtu..dulu2 duduk kat kampung mak suka buat asam pedas buh sawi/kubis jeruk..sedap..masam2 pedas...
Oh..Good luck for the presentation..hope all is well ^_^

Elena said...

thank you kak jawab soalan

saya pun suka soping sayur2 kat CS Ikea atau VG kat Giza tu...feeling2 mcm Michael si Chef At Home yg sdg mmbeli belah ...hahahhaha.Sayur2 nya sume cantik2...strawberries all the time ada and mcm2 lah kan tapi yg x tahan harga la .Mcm mana boleh x perasan ada brg2 'Mehicoooo' kat situ...

Saya spt seorang anak yg tgh mendengar nasihat seorang ibu bila bc blog akak harini...thank you kak

Anonymous said...

tengok asam pedas...mmmm...yummehh!
& thanks for letting us know mana nak cari salsa etc :-)
-niza noordin-

rostina76 said...

Salam zu.tq for sharing.indeed,setuju sgt dgn ur motherhood skills yg guna physcology.. Mmg lain org lain cara but we still need extras knowledge in order to improve.dlm islam pun kita kena byk takzkirah & berkongsi ilmu yg baik.may ALLAH bless u & family

rostina76 said...

Salam zu.tq for sharing.indeed,setuju sgt dgn ur motherhood skills yg guna physcology.. Mmg lain org lain cara but we still need extras knowledge in order to improve.dlm islam pun kita kena byk takzkirah & berkongsi ilmu yg baik.may ALLAH bless u & family

diana said...

setuju la..anak2 ni kalau kita biar je diaorang buat apa sampai besar la jadi macam tu.kena asuh dari kecik..

Zulfadly said...

salam kak zu,
tengok uwan tu, ingat arwah nenek, kami dah besar pon, kalau nenek datang, tidur sekali, sampai ke pagi tak tidur, bergosip sakan, rasa kosong pulak bila balik masia ni, moga uwan diberi kesihatan yang baik, IAllah.

cik tudung senget said...

saya selalu fikir macamana nak bagu future children sayang my parents.thank you for the tips kak.may allah bless u and your family

Eey said...

Salam Sis,

Hmmm... byk yg betulnya dlm cara nk didik anak tu. kena byk explain, tak boleh paksa..
Saya pun selalu cuba & terus mencuba utk explain kat anak2. But sometimes, ada jugak rasa penat/ malas asik dok ulang benda yg sama.
Then, bila fikir2 balik, they are kids... Mesti laa agak susah sikit nk digest apa yg kita ckp. Sbb tu kena ckp berulang ulang benda yg sama. Kadang rasa dia org dah tahu cuma nk uji tahap kesabaran kita pun ada. Hahahaa, itu pun part of learning jgk, kan. Utk parents & anak2.
:)

zinnur'ain the love of my life said...

salam ...
anak-anak zaman sekarang bijak ... speak and explain to them nicely and they would understand ...
good luck with your presentation, sis .. :D

Nastyna said...

Thank u thank u for sharing, I need this. No harm trying ;)

Anonymous said...

alhamdulillah n jazakallah khairan for the sharing zu, paling penting as muslim kita kena tunjuk kita solat awal waktu kat anak anak,jgn mulut sibuk suruh anak solat tapi kita sendiri solat lewat..hehehe..kak susu manis

PINATBATE said...

Seronok baca..Tahniah Zu

ida said...

Good info u shared here...i ada dua twin doter just like u, cara mendidik dorang berdua slightly different from abang laa...but Alhamdulillah, nakal sket2 tu biasa laaa..budak2 kan ..as u said , kalau dah diam , patuh , angguk jer, kita pulak risau kan ...
banyak can learn from this entry Azu, tqvm

dhr said...

Sodap asam podeh!

mastura azman said...

hi kak zu..been ur silent reader for quite some time. love ur approach on life. u've made me appreciate the finer things in life. and since ikut ur blog, mas jadi rajin masak ;) tq for the motivation

The Singing Pilot said...

Akakkkk, sy tetap nk ayam rosemary tu!!

~sara~ said...

salam sis,

bila baca u shampoo kan uwan dan gosok gigi palsu uwan..
buat saya menangis baca enty ni.
semoga sis diberkati dunia dan akhirat.. :)

~sara~ said...

salam sis,

bila baca u shampoo kan uwan dan gosok gigi palsu uwan..
buat saya menangis baca enty ni.
semoga sis diberkati dunia dan akhirat.. :)

twins mom said...

Kak zu,
Thanx for the info.. Lebih2 lagi saya ada anak kembar perempuan cam kak zu... My twins only listened to their daddy only.. Cakap saya ni di buat main2.. hehe... Now my twins dah 4 yrs...

Anonymous said...

salam sis zu, i am your silent reader from perth! boleh tak sis share macam mana nak masak lemak cili api tu cara orang n9. dengar2 orang n9 tak guna bawang.. betul ke ? have a great day ahead sis! :)

Annie12062 said...

Hi Busy Bee..,
Good luck for your talk.

Zuraimah Ismail said...

Assalamu'alaikum,

It's Sunday. Hmm tgk wonder your weekend meals and activity, x sabar nak baca new entry.

Anonymous said...

fb kak zu nme pe? nk add..

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Seronok baca post zu kali nie....banyak tips untuk ibu-ibu muda dalam mendidik anak kecik mereka. Biaselah...anak kecik nie banyak ragamnya.

Alhamdulillah...anak-anak akak semua udah besar panjang. Dah boleh jadi kawan bercerita.

Take care ye.

♥MAMASYAZA♥ said...

asam pedas feveret akak jugak, tambah2 asam pedas ikan pari ngan kacang bendi ... terliur dibuatnya

Qashmere said...

Salam sis..rajin betul memasak