Monday, April 5, 2010

Nasi Dagang Mama.

Apa masak kat dapur mama pagi ni? Wahhh ada east coast smell la:) Mama masak nasi dagang trengganu sebab uwan and papa suka nasi dagang ganu compared to kelantan (papa ni kelantan murtad lah)

Nampak sedap kan..memang sedap lah berdasarkan mama yang cerewet dan suka komen masakan orang mama rasa this nasi dagang is a success:) sedap lagi dari kedai east coast tau.Mari mama ajar macam mana nak buat,sangat simple.

Mama guna beras merah sebab uwan teruja makan beras ni. Mama rendam kejap sebab beras ni keras then tanak dalam periuk macam beras biasa. Sementara tu kita kena mayang bawang merah besar,putih dan halia halus2, masuk dalam santan kelapa segar,taruk sedikit halba dan masak santan sampai pecah minyak.Bila nasi dah masak,angkat masuk dalam loyang dan gaul dengan santan dan bahan2 yang dah pecah minyak tadi.Angkat loyang dan kukuslah hingga nampak nasik berkilat. Then mama buat kari ikan tongkol,ikan tongkol ni keras kena rebus lama with serai and halia biar hilang bau.Tumis bawang,serai dan rempah kari bercampur sedikit jintan putih dan ketumbar,biar sampai pecah minyak jugak,masuk santan,ikan bersama air rebusan,garam,sedikit gula dan hirisan cili turkey,masak sampai pecah minyak.Nak sedap lagi buatkan acar jelatah,sangat senang,hiris timun dan carrot guna shredder,bawang besar,gaul dengan garam,sedikit gula dan cuka.Dah siap nasi dagang ganu yang sungguh sedap.

Peminat nasi dagang utama sebenarnya orang negeri sembilan ni haa..uwan lah,sedap betul dia makan pagi tadi..gembira hati tengok.

Dari dalam bawak keluar pulak tengok keletah cucu2 nakal melompat riang kat halaman,bertambah uwan makan.

Ni pinggan papa..suka hati bila kita masak dan tengok pinggan orang makan macam ni.Walaupun papa tak puji melangit tapi bila dah makan and papa datang kiss mama on forehead ,mama tau papa dan perutnya sangat gembira:)

12 comments:

Idida Aziz said...

tak boleh jd nih...husbeng kita dh soh buat nasik dagang ganu byk kali nih tp xbuat2 gak...tgk azu buat senang jer tayah tunggu free time..pg sblom ke opis jer buat..huh...jeles...jgn smp suami kita tau...nanti dia ckp org lain bole buat nape tidak kita...hehehe

MamaTiaMia said...

ye la idida..senang aje buatnya..kalau ikut resepi memang nampak susah campak2 ni sonang haaa..sodap uwan makan,dia cakap "ini boreh merah nan acheh"

Drama Mama said...

cantiknya dapur mama! :-) senang hati bila hubby satisfied with what u cook kan :-)

MamaTiaMia said...

thank you drama mama,kita tukang masak,hubby tukang makan:)

AQisH said...

i always wonder..kul brp lah u bgn utk msk pagi2 ni kan..rajin betol u..i salute laa ;-) i terasa diri sgt malas huhu..

btw tgk nasik dagang u ni..terus teringin..nasib baik ptg ni ada psr mlm kat rmh..bleh i gi beli hehe..

bellanabel said...

yer la..kak azu sgt rajin..bleh masak special in weekdays..kalo org ganu..mmg x de masalah la masak nasik dagang kan..tp org noghori masak nasik dagang..wah..bagusnyer..bila la saya nk jadi serajin akak ni.. :)

AQisH said...

semlm dh dpt mkn ns dagang psr mlm tu tp dukacita kari dia sgt pekat dan x brp sedap huhu :-(

zubye tu mmg my sister..muka sama eh ;)

MamaTiaMia said...

alhamdulillah aqish dah makan kalau tak rasa bersalah saya:)..bukan sama lah tapi sebijik:)senyum electric tu especially.

ibu 2AZ said...

nampak menarik je nasik dagang nih..mmg sedap nih..
salam zue, remember tak..i ibu AZ..singgah lah blog i..hehe
kite add awk ye..

zubye said...

Kalau dah memang masak sedap, tambah lagi dengan masak dengan penuh kasih sayang, tu yang tambah lagi sedap tu Azu... sampai igau2 agaknya cik abang teringat nasik dagang sampai ke opis.. hehhe
re : haah Azu.. Aqish kakak Zubye. biasa org ckp memang sama.. malah ada yg kata kembar jugak.. hehhe merasa gak lah kembar lain tahun.. senyum elektrik tu apo kobondo eh tu?

Eine Frau aus Botnang said...

SAlam MamaTIaMia, berapa banyak entri dah I lepas ni? Banyak sudah nampaknya. Dengan jenjalan kat KLCC, masak wantan mee, ma feberet jugak. Wah dear, nasi dagang tu betul betul buat I excited dah ni! Terus nak cuba!! Terrer orang Nogori ni masak masakan terengganu kita. Macam mana pulak I nak carik beras merah tu ek? Kalau pi pasar malam selalu pilih beli nasi kerabu aje, tak penah pulak nak try nasi daggee ni hehhe. Mungkin sebab dia berpulut kot sebab tu I tak terbeli. But thank you so much for sharing the recipe! InsyaAllah kalau bahan2 suam cukup Fasha cuba. Awww papa sangat romantik!! I likeee!!!Take care dear!

annhuzi said...

semuanya nampak senang bila mama buat. muga kita pun terperansang untuk buat sama, bole dpt loving kiss fr the kenyang husband :)