Sunday, August 22, 2010

Cooking,Creek and Spa.

I cooked on Friday and Saturday,really worth it as everybody including myself so happy with the food:) Semua makan bertambah-tambah:) Sunday decided to give my kaki a rest,since papa went to his USC Alumni meeting at Ampang,after giving the girls breakfast,cooked their lunch i left home alone to the mall hunting a lovely place to give my feet a break.Yeap we selalu lupa our kaki,selalu letak lotion kat face ajer,kesian them berdiri berjam-jam kat dapur,so i gave them a spa treatment, So syiok orang buat2 your kaki, lena tengok movie dia yang dipasang,dia letak scrub bau macam mango..bestnya..sebab kita tak boleh paint the nails after dah selesai the girl buffed my nails ajer lah,masa kecik2 dulu buff jugak,cari tiles yang pecah gosok2 ambik abuk dia and rub kat kuku,kuku pun berkilat sebab lapisan atas dah tanggal..sama lah method dia,cuma tu percuma ni kena bayar:)

Saturday morning took the girls to Taman Tun Park.


Ada anak sungai yang quite nice there,cuaca pun sejuk,banyak yang datang tangkap anak ikan,the girls melompat sana sini sampai basah baju.


5.00 pm start lah masuk dapur..memang my dapur tak der konsep clean line punya,mesti banyak barang untuk guna macam2.


Salah satu star dish..Tempura Prawn,bought the XXL prawn from pasar Tani that came to TV3 (my office memang best pasar tani pun boleh datang kat kita) on Friday.Just dip inside the the tempura batter,serve with chili sauce and mayonaisse,makan panas memnag sedap bangattt..sampai papa asyik cakap "boleh buat business ni.." tak larat lah nak mengopek udang selalunya:)


Masak lemak ketam for uwan..uwan memang suka sangat gulai ketam,makan berpinggan kalau ada.


Then the next day tanya papa nak makan apa..ok tak kalau buat roast chicken with potato..cepat ajer papa setuju,so buat lah roast chicken nandos style ni..suruh kedai cabut the kulit,since masa pendek nak marinate lama mama campur balsamic vinegar,memang turned out really good,the chicken was tender,juicy and sweet..the girls pun suka makan..isi mulut penuh dah tu datang takut-takutkan orang...notty:)


Grilled lamb for papa ....dah lama dia tak makan lamb,sesekali boleh lah.


Dah banyak makan benda yang rich..sayur rebus2 lah ajer,kena ikan kering and sambal..memang sedap.


Ni satu lagi yang bagus "bitter gourd" or kambas ni,goreng dengan setengah sudu olive oil..crunch,pahit2 sikit tapi sedap.


Sweet treat..beli cendol dalam air tu and buat sendiri kat rumah..sedap betul,sejam sebelum buka masuk dalam freezer..memang sanagt sodapppp.


The "cempedak durian" from pasar tani memang sanagt sedap..besar2 ulas dia manis and tebal..sori lah ikin..ko tengok gambar jer lah.


Sunday, give my kaki extra love,took her to the spa..heaven...tapi masa kena tonyoh2 tu merah lah jugak kaki:)


Dah siap best..syiok kan kaki..nanti kita buat lagi..now kena masak2 lagi lah dulu:)

12 comments:

4 Kay-E said...

Azu!!!
Sedapnye udang tempura tu.. heheee... Panas-panas lagi sedap ye
:).. Dengan ketam.. mmg mantap lah...
Siap ada roast chicken lagi.. Nyum nyum... Cepatlah si kenit membesar nnt..

Penat memasak dpt reward foor spa... bestnye.. Dah penat berdiri memasak kat dapur, kenalah pampered....

Mcm2 idea utk berbuka nnt ...

Idida Aziz said...

terliur nyer tgk masakan2 azu...meh la hantar sini sikit kat den yang tongah melepet takleh makan taleh masak dan tak leh pose nih..heheh...mana la tau kut terbukak lak selera pekene masakan azu yg sodap tuh...mana2 blog ke FB ker org asyik dok tepek gambar masakan untuk berbuka...jeles tul...

azu...gambar cantik skrg nih...tp ada blur2 skit...kene tgk setting kat camera tuh...rugi tak dapat tgk dapur cantik... :D

nerry nerry strawbery said...

weeiii kuku dompok pun aku rasa cam nak mkn... lepas buff klu tgk bawah mesti senyum2 sendiri kannn haaaa

MamaTiaMia said...

ita..memang sedap lah buat treatment kaki..tu reward diri sendiri namanya:)

idida..rasa berdosa diri ku..aduihhh sian nya,mai lah sini den masakkan.

nerry..ciss ko kata kuku dompot..tak pe tetap berkilat:)..he..hee memang syiok lah lepas tu

Idida Aziz said...

aduiii baiknya mama tia mia nih...siap bg emel soh masakkan...hehehe tima kasih byk2 ...

ohh patut la...miniature potrait mmg cenggitu la effectnyer...sbb nk bg fokus kat muka jer nanti...hehehe

Uncle Lee said...

Hi Mama, x'cuse this, but whereabouts is Taman Tun Park? I have been away 23 years and da lupa.
Wow! I love your cooking....and your kitchen has that professional look of a woman who enjoys cooking, ha ha.
Looks very nice and comfortable.

Your ketam lemak looks sinfully delicious! I have always have a weakness for ketams, udang galas, seafood....

You know, past week betul torture drop by my Muslim lady friends blogs....practically all exhibiting their culinary expertise....
and yesterday got tormented by udang gala mask bamboo shoots lemak.
Hari ni pulak your ketam lemak....

Holy Smoke! Boleh lupa mak saya punya nama like this, ha ha ha.

By the way, mind if I copy your ketam lemak? Might have a use for it in one of my cheritas next day...will credit you of course, *wink*. Have a nice day, Lee.

MamaTiaMia said...

Hi Uncle lee,taman tun is Taman Tun dr ismail la,near bandar utama but since you have left malaysia for more than 23 years it will be difficult to explain:)
ramadhan semua orang want to show their culinary skills:) and yes you may use my superlicious masak lemak ketam,no problem:)

annhuzi said...

kaki u pun cantik. i tk pernah go spa, nak cuba lah. gd idea.

MamaTiaMia said...

ye ke ann..makasih:) kaki kena juga ann..segala bermula dari kaki,the sole espacially sebab tu kalau kita atau anak flu/cough sapu vicks kat tapak kaki paling berkesan:)

zubye said...

Hi Azu... lamanyaaa tak visit siniiii.... nak masuk 2 minggu puasa baru sempat menjengah.. Hope its not too late to wish you and family Selamat Berpuasa ye Azu.
p/s: kebetulan semalam i masak lemak ketam.. then irfan request for ketam masak cili.. dia suka kaler2 merah.. heheh so 2 macam lauk ketam lah semalam.. hehhe... azu bawah ofis i ni ada Zouk spa.. memang best lahh meng massage kaki.. azu.. hehhe

ok.. kim salam TiaMia!

MamaTiaMia said...

hi zubye..ye ke samalah kita..sedap kan ketam,kalau rebus pun sedap:) wahh syok nya bawah office ada Zouk Spa..kalau saya asyik hilang jer lah lunch time,selamat berpuasa to zubye&family too.

Uncle Lee said...

Hi Mama, drop by my pondok later....putting up your superlicious dish, *wink*.
Still need few hours lagi. Still under construction. Lee.