Wednesday, August 4, 2010

Ramadhan

Ramadhan is coming:) There are so much things to do,i have a very long list,since i have to fetch girls at kindy everyday during lunch to send back home, i can't do shopping anymore.Time flies so fast,i ve got to settle many things :)

1. Heni (maid) nak beli dua cushion bunga rose macam yang mama dapat for birthday,nak taruk dalam bilik pengantin masa anak dia kahwin..dah belikan.heni nak beli costume jewellery,bakal menantu dia requested (ciss tak kesian betul bakal menantu..bakal mertua kerja pembantu jer..requast macam2).Heni nak beli bag besar sebab nanti anak dia nak kahwin kat Jakarta rumah perempuan,dia duduk Lampung,semua keluarga bertolak dari Lampung ke Jakarta naik kapal sehari perjalanan,dia nak isi macam2 dalam bag..so hari sabtu ni kena allocate one day for her buy all things at either Giant or Tesco.

2. Nak kena arrange ambik daily maid nak bawak balik kampung masa raya,uwan nak stay kat kampung lama sikit,kita pulak nak pergi bercuti lama after raya.Semalam called agent nerry bagi..maid indonesia tak ada,yang ada Cambodia,tak reti cakap melayu,camana pulak.

3. Nak kena beli barang2 for our trip to Perth,since weather tak menentu takut masa september spring pun sejuk jugak..so ada excuse nak pi ZARA nak beli baju2 yang sesuai for tia,mia and mama,boots,etc..he,hee.

4. Nak beli barang2 untuk puasa, untuk raya..nanti masa puasa penat,budak pulak kena hantar jemput tiap hari..tak der masa..Heni pulak balik one week before raya.

5.Tengah arrange dengan pakcik, orang untuk bersih rumah uwan kat kampung,bersih halaman,kebun belakang,dalam rumah..kalau nak buat lemang nak kena arrange orang potong buluh and hantar kat rumah,nak book daging dan tulang,book santan,pulut..check lampu2,barang2 yang perlu bawak balik.

6. Will arrange bukak puasa sama2 dengan uwan with the rest supaya uwan tak miss puasa kat kampung sangat,boleh bawak uwan pergi sembahyang tarawikh kat masjid kota damansara

7.Nak beli barang2 kering untuk masak sahur macam ikan kering2,jeruk,acar buah,acar limau,tempoyak,belacan,cencaluk,telur masin,sardin..aduihhhhh...

8.Nak beli baju raya untuk semua orang dalam list,nak tukar duit raya, order biskut untuk semua orang dalam list....yeahhhhh the list can go on and on and on....

Paling  tough jugak nak kena buat dua packing..satu nak pack semua barang nak bawak balik kampung raya nanti and  satu lagi nak pack semua barang nak pergi Perth raya ke 4 nanti..aduhhh boleh bayang kan balik kampung barang punya banyak,,balik KL balik and unpack semua barang pack nak pergi Perth for 13 days...harap2 di permudahkan lah semua...

Apa pun hati tetap happy and bersyukur tiap tahun makin di permudahkan oleh Allah sbt menjalani hari2 di bulan puasa,tahun pertama puasa tia mia masih baby..masuk jer maghrib kenalah colics menangis tak berenti..masa tu ada dua maid,dua2 maid bukak pauasa kat tepi rocking seat baby,mama bukak puasa cepat2 then ambik alih..tahun kedua dah tambah mudah..dah boleh bagi dia orang makanan sepinggan sorang dan they duduk depan tv..insyallah this year dah boleh duduk sama2 kat meja:)


Masa dulu bila nak bukak puasa macam ni lah rumah..tunggang langgang,lantai pun tak nampak.


Mama petang2 simpan baju kelawar dalam store,balik office tak sempat naik bilik,terus tukat baju..buat itu ini and bukak posa..masa ni pun masih nakal dua orang ni..


Alhamdulillah now..adalah rupa rumah sikit..tak lah menyepah teruk sangat (thank you to mama's high pitch voice lerrr..."keeeeeeeppppp...." ).Mama pun dah lah cerita sikit2 pasal puasa ni kat dua orang..tak sabar2 nak balik kampung uwan jugak..sibuk cakap "want to take jambu at kampung,kampung very nice,can cook lemang,can go sungai...""..hmmm tahu sangatlah siapa dok cerita tak habis tu..orang yang paling rindu kampung ler tu..isyAllah we balik okay.

Oh ye nak share pictures mama ambik masa Mrs Lee ajar tia mia main piano,Mrs Lee ni Korean lady kat the club,dia bahagian admin,uruskan lunch etc..she is very nice to you both,sangat sayang dia kat tia mia..mama selalu datang lunch tengok anak dia pun dia tak suapkan tapi dia sudukan tia mia makan..selalu bawak tia mia main piano..she can't hardly speak english tapi boleh cakap 'yorrr girls berry beautifull":)





8 comments:

nerry nerry strawbery said...

zue, ambik cambodia pas tu ajar basic ckp nogori.. mesti boleh punyerr tapi cambodia kuat mkn.. abis jambu keliling rumah nanti

nerry nerry strawbery said...
This comment has been removed by the author.
Ikin said...

Maksu, tq for the list :). Boleh cedok sikit2. Need any help... just bgtau ok. Nak mintak tolong teman shopping baju pergi perth kat zara pun boleh. Hehe.Barang-barang kering untk masak sahur...semuanya sedap2. Ikin doakan semuanya berjalan lancar...selancar Kangaroo melompat :).

MamaTiaMia said...

okay kak ikin..next week we meet and shall discuss lagi our plan for raya okaY:)

Salmi said...

adoiii banyaknyer list :-)..take things at one time and moga allah permudahkan..ya ampunnn..lately nie kalau sunday..dari pekan pilah tu sampai la ke ulu bendul..jam teruknyaaa..try jalan lain lalu rembau..ok la sikit..

4 Kay-E said...

Panjangnye list tu!!!
Banyak benda nak kean buat ye? Tak pe.. pelan2...

Tak sabar kan dah nak posa. then raya.. SI kenit 2 orang tu mesti makin meriah raya kali ni. Sebab dah makin besar & lebih faham :)

Wah... nak gi Aussie ye.. Bestnya!!!
Nak ikut.. hehee...

Uncle Lee said...

Hello MamaTiaMia, wow! I love your home, looks real cozy, macham Sheraton hotel. And thats a beautiful chandelier too. First home I see with a chandelier among my blogger members. Very nice.
You have very classy taste home decor. I'm impressed.

And second 'WOW! You play the paino? Good for you. When I was looking for a wife, her resume must include play the piano. But unfortunately, she can sing very well, but no piano, but saya tutup satu mata as her sambal belachan ada standard, ha ha.

Main piano cannot make sambal belachan pun terok, kan?
Okay, Hari Raya akan datang, go get a designer sarong kebaya and cause a traffic jam, arhaaaa ha ha.
Have a great weekend, stay young, stay beautiful, and keep a song in your heart, Lee.

annhuzi said...

bagus plan list jadi tak kelam kabut or tertinggal. best heni nak dapat menantu :)
wah perth 13days..seronok :)
rumah i maseh takde rupa rumah lagi :D
indahnya ramadhan, bulan yg dinanti2kan..semuga sama2 dapat barakahnya :)