Tuesday, August 31, 2010

Merdeka Day and Boy in our Heart!

Merdeka! Merdeka! these two girls shouted.Merdeka Day is always special too us,the merdeka spirit is alive and kicking in us,Merdeka Day we remember you and the history and to Merdeka Boy we love you..yesss it was papa's birthday 31/8..Happy Birthday Papa..we lurveeee you.

Since puasa we didn't buy the whole cake,few pieces is enough.

We prepared papa's favourite..beef steak on the eve of Merdeka Day,on the Merdeka day itself,mama cooked another papa's favourite Grilled Salmon with potato salad and French beans..tak sempat lah ambik gambar..busy:) but happy to see papa beriya-iya makan....diakui my potato salad was really good..haaa..haaa.

We took Tia and Mia to see sawah padi..kena ingat kampung halaman..bertapa susah orang dulu2..inilah sawah padi sayang..sangat cantik menghijau.

Both sangat teruja tengok sawah padi..berlari di titi..ohhh seronoknya..we love kampung...jaga,jaga jangan jatuh.

Wahhhh..is this rice mama? can we hold?can we eat it?

Itu lah zaman sekarang..tengok sawah padi pun di shopping mall ajer..Thank You One Utama for bringing the sawah padi to town..at least dapat lah the girls tengok.

Is that a scarecrow mama? Is it alive?Can he moves?Can he berak? Can he eat? ..itu boleh tahan lagi soalan..tapi bila tanya "Can we eat him?"...haaa..ni maleh nak jawab.

Okay jom ambik satu gambar kat kepok padi.

Okay girls enough bersawah padi..jomm shopping pulak...heni tak habis2 kirim beli gelang tangan untuk sedara mara dia ni..mama ingat dah seplastik besar..ni nak lagi..jom kita pergi Bonita.

Sedikit pasal birthday boy..the smeinggu dah asyik gila baca buku ilmiah ni ajer..ada sales di MPH..bila biku murah papa sangat rajin baca:)

Dah tu mama pun dia suruh baca..cuba tengok title buku tu semua..camana nak minat bulan puasa ni..dah tu siap beli dua nak bagi kat kawan dia yang sambut birthday sama jugak.

This is the picture of Birthday Boy with a bowl of bubur kacang merah kegemarannya tengah tengok program National Geographic on the late Tun Razak.. ..HAPPY BIRTHDAY DEAR/PAPA! We lurveeeee you very very much:) It is very kind of you to grant the whole Malaysian a public holiday on your birthday..as you said lah.

Ini budak..kepala dah terantuk main bawah meja..birthday boy pujuk tapi mata tetap tengok TV..a typical birthday boy tu:)

Today would like to share two special pictures mama took from Kak Ikin's blog..fulled with kenangan..rasa sayu..mama tak ada gambar ni..pernah tengok dulu2 kat rumah pakcik:)
*
*
*
*

Maklang,uwan,mama ank pakcik..semua orang masam..mama lah yang tercuteeeeee...rindunya kenangan dulu..nasib baik lahir dah merdeka..ada camera,ada gown pendek and ada seluar yankee untuk pakcik..rindulah zaman uwan muda2 dulu,boleh masak2 and boleh jaga rumah di kampung..balik bau masakan uwan di dapur bestnyerrrr...


Maklang and budak super duper cuteeeee..he,hee..ohhh rindunyerrrrr..kenangan dulu..syukur atas segala yang ada.

11 comments:

nerry nerry strawbery said...

cute2 cute2 sampai sekarang, rambut sama sampai sekarang... happy birthday azam jgn selalu x pakai baju kat rumahh bahayaaaa...

Ikin said...

cute kan?
cute lagi gambar mandi dalam besen.hehehhe.
abah tu...pesen apo ntah...seluar kecik , rambut tutup mato..
tak sabar nya nak rayaaaaaaa...nak balik kampung...lobah dah takdo..yeye..

MamaTiaMia said...

nerry,ikin..sudah ku tahu saya memang cute..haaaa..haaa terima kaseyyy...jom jom balik kampung.

4 Kay-E said...

Wah.. cantik deco kat 1utama ye. siap ada sawah padi.. Seronok Tia&mia merayap kat sawah padi...

Azu, secret recipe cake ?
Happy birthday to Papa Tia&Mia... every year cuti celebrate! Bestnya..

mamasya said...

Salam Mamatiamia

Ingatkan tiamia tengok sawah padi kat bendang mana...rupa2nya di shopping center...lain dari lain.
Happy birthday buat papa tia mia..moga murah rezki selalu.
nostalgia gambar lama tu.. tiamia seiras sgt dgn mamanya masa kecik..tomeii..

zeta said...

suka betul i tgk gelagat Tia&Mia tu..mcm2 laa diorg.. :)
Sweet je gmbr u yg sorg2 je senyum tu..Tia&Mia ni byk ikut muka u masa kecik la..

annhuzi said...

cool sawah padi in the mall!
ye lah gambar lama2 cantik n mesti lah mama cute, yg bongsu kan :) mcm tia mia cuma rambut je lain.
wah best lah birthday papa, tak boleh lupa, 1 malaysia celebrate :)

MamaTiaMia said...

ita..yeap best jugak kat one utama,new wings tu ita,boleh lah experience sawah padi:)yes..itu dah semestinya cake SR.

MamaTiaMia said...

mamasya, wahh happy dengar tiamia ada rupa saya,kalau tak orang cakap asyik rupa papa jerr:)

ann,mari lah datang tengok sawah padi kat mall ni:)suka dengar tia mia rupa i..hee..hee

zeta, memang lah tia mia banyak perangai tau:)

mamasya said...

Selamat hari raya Aidilfitri buat mamatia mia sekeluarga. slmt balik kg...
slmt bercuti...nanti update gambar2 cuti...

Uncle Lee said...

Hello Mama, many happy returns to that handsome hunk of yours. He sure one good looking man.
For a moment I thought you in Kedah or Perlis see the padi field, ha ha.

Ohhh, its a fair. Very nice. Good of them to have it there so city slickers can see what a padi field is like, except no smell of the mud, ha ha.
I enjoyed looking at the pics here, and you look a real cool mama, *wink*.
Have fun and selamat berpuasa, Lee.