Sunday, August 29, 2010

.Kak Nur Going Mekah Al Mukarramah.

Alhamdulillah Saturday we sent Kak Nur,Kak Idah and Maklong to perform umrah.The above are pictures of special women in our family from left uwan,Kak Nur,Kak Idah(kak nur eldest sister),mama,Tia with Kak Nurul (kak idah's eldest daughter),Mia with Kak Ikin. Maklong was somewhere and missed the picture:) When mama was small half of mama's childhood was spent with Kak Nur's family as kak nur late father is mama's eldest brother.Traveling to Johor with train was always fun,maklong loves mama just like her own daughters and treatment sometimes better than the rest.Kak idah,kak yati,abang Az were mama's greatest friends,Kak idah naik basikal mama bonceng and we pergi jalan2 ke tepi laut,kak yati suka ketawa and our journey pergi tepi laut always fulled with laughter.Mama's arwah brother or known as Embong will sometimes follow to the tepi laut in his car to ensure we are okay,he will give some money and we were so happy like nobody business and stop to eat famous mee rebus mak jah jawa at the tepi laut.Those were the special times,when we grew up dah jadi jauh,most of them are in Johor except Kak Nur who works in KL,whatever it is the loves and memories are stilled in mama's heart.Sayang mereka semua moga perjalanan ke Mekah,moga wanita2 yang banyak berkorban untuk keluarga ini di berkati Allah Sbt dan mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat.

Ni Kak Yati,mata bengkak lagi dari menangis.When we were small kak yati ratu kuat ketawa,setiap 5 mins bercakap mesti ketawa,satu hari kita orang pergi tepi laut naik basikal,we stopped at kedai mak jah makan soto,entah macam mana satu botol kicap tumpah kat riba kak idah! habis bahagian badan bawah kak idah hitam dengan kicam hingga masuk dalam kain,mama dan kak yati ketawa berguling-guling instead of simpati, kak idah kena tinggal kat kedai sebab semua badan basah kicap,both mama and kak yati balik naik basikal nak ambik baju ganti,sepanjang jalan tu 4 kali jatuh basikal sebab ketawa tak berenti..entah berapa lama lah baru sampai rumah,dah ambik baju naik basikal ketawa lagi:) Dah lama betul tak jumpa kak yati ni,she is 4 years junior than mama,missed those old days.

These two girls were really happy at the airport,perasan dia yang nak naik flight,sabar dulu,another two weeks okay,happy tengok they bonding with sedara mara yang tak pernah jumpa:)

Ni gambar hari Jumaat,papa pasang lampu lip lap kat rumah.The girls happy and sibuk lah nak menolong.

Papa main campak jer lah kat kayu tu..faham lah puasa,tak boleh komplen banyak2:)


This past few days were really hot,Friday mama made special lee chee kang drink,mama boiled the red dates,put white fungus,longan,cincau,honey,gula kundur and ice..wahhh really cooling and refreshing.


Masak lemak cilipadi udang with pucuk pegaga was good too.

Ada masak lemak cilipadi kena ada sambal petai..baru ngammm:)

Then buat super sedap mee sup..kuah tak sempat bubuh lagi:) Taruk banyak2 sup tulang rusuk yang lembut and sambal kicap..nyummmmm.

Tia's favourite is mama's bubur kacang merah,siap taruk ice lagi..makan bermangkuk and ada bunyi "slurppppp":)

Ni lah yang buat masak seronok,anak2 suka makan,sampai nak masuk kepala dalam bowl tu..uwan jangan tengok sangat nanti terliur..dah lah cuaca panas.

Bukak puasa pun macam tu..orang dah habis makan,Mia tak habis lagi makan mee sup..sampai tunjuk buncit perut tu.

Dah makan..halaluya main bunga api kat luar..si Mia tu tumpang menari jer lah..dia penakut..tengok Tia jer.."I peep only mum" she said.

Terror jugak budak kenit ni main bunga api..until last nite..terkena sikit jerrr..lama jugak takut:)

Another favourite kat luar ni basuh tangan..sikit2 basuh tangan..

Kena marah..sengih macam ni kat mama..hmmm

After the outside activities..went up and do some writing and colouring...tak penat2 betul these two.

Finally after the hot bath and good scrub, you can only see two heads snuggling comfortably infront of laptop on the soft mattress watching "Micky Mouse Club".

See heaven with milk and ikea blanket.

Sunday,finally mama pergi tempahkan cermin meja untuk dining..and letaklah table cloth,table cloth tu bought 4 years ago at Florence Flea market,few euros saja,asalnya curtain rasanya..but mama likes the classic look,the original crochete.

Baru lah beralas meja..senang wipe ajer..mama tempah kat PJ..really resonable kedai tu untuk meja makan kita 8 - 10 chairs ni the top cuma RM240 jer.He,he..Sunday ada lee chee kang lagi..ada permintaan untuk siaran ulangan.


Beli sotong banyak dari pasar tani hari tu..mama goreng with kuchai flower,sedap.


Buat skinless roasted chicken..Tia,Mia and papa's favourite.


Yesterday was really hot..mama put the tent at the family area and both played in the tent with air cond on.


Panas sangat..tengok gambar lee chee kang mama ni again..it was really cold,soothing..didalam tekak and perut..he..heeee.

8 comments:

zeta said...

Tia&Mia tu mcm2 aksinya ye..seronok tgk..masakan u looks delicious..semua pon best2! :)

annhuzi said...

rambut tia mia panjang cantik.

semalam pun kami main bunga api. nurul pun takut sbb starting ada loud whistling sound fr the shooting sparks. abangnya yg enjoy main.

seronok kenangan main2 masa kecik kan. u n ur nieces grow up together, mcm kawan2 dgn maksu muda :) jadi u ada cucu saudara dah besar dan tia mia jadi makcik kenits :)

bahagia mereka yg dapat nikmat malam2 akhir ramadhan dgn umrah. mabrur insyaAllah buat kak nur sekeluarga.

annhuzi said...

nak tambah..muka kak nur seiras model gambar yg tia mia posing tu. of cos kak nur lagi ayu :)

MamaTiaMia said...

Hi Zeta,thanks..hmm memang macam2 perangai dia orang:)

Hi Ann..nurul tengok abang main ajer yer..Mia pun takut tau.Yeap memang seronok zaman dulu Ann and moga Nur sekeluarga dapat umrah yang mabrur..Amin.

Ikin said...

Bestnya gambar yang first tu. Kalau dapat berkumpul lama2 sikit mesti kecoh kan. Nanti kita buat trip pergi Johor nak? Seronok baca cerita lama maksu kat johor. Rindu kat arwah Pak Long. Ikin ingat, arwah memang tunjuk kasih sayang dia...kalau dia sayang dia cakap tak simpan2. Kalau datang johor, penuh lauk satu meja...dia masak sendiri. Asam pedas ayam mesti ada.Rindunya.

Gambar lee Chee Kang jahat!! dah la paneh ni ha... :(

MamaTiaMia said...

memang best kan..nanti kita gather2 lagi okay,insyallah ada masa pergi Johor.memang best sangat masa lalu maksu kat johor dulu..semua anak paklong masa tu jadi macam best friends bukan anak sedara:) we makan2,jalan2,we laughed a lot..we sayang each other,tidur satu katil..really miss my embong and masa dulu:) ohh yeee..my lee chee kang sangat sodap.

Uncle Lee said...

HiMamaTiaMia, wow! Love your pics here. Was surprised to see that large pic of couple in the airport, your 2 girls playing beside it. Hmmmm, someone there has a lively sense of humour.

You mind I hijack a few of your lovely dishes here? 4 of them....will either use as my header pic or when next I naik angin post about foods I love.
Cannot always talk about SYTs kan? Ha ha.
Have a happy hari merdeka, Lee.

MamaTiaMia said...

hI Uncle Lee,sure you may use the the dishes fotos:)have anice day.