Wednesday, November 30, 2011

AFC (Azu Food Channel) & plus2 story *wink*wink*

Hi Mayyonniz- so true kan..nak tinggal2 anak adoii susah lah sikit,sometimes orang cakap elok ajar dia orang  independent but i simply can't bear the image of them having tears in their eyes rindu kat kita kan:(, Yatieee Aberdeennnn:- syoknya duduk Aberdeen..heee..heee..bila lah nak sampai sana ni ya:) Glowing sebab lampu toilet tu yatie..the light at the sink in the washroom always give gorgeous effect,so kena ambik gambar dalam toilet..hee..hee..so sedih nak berpisah dengan anak kejap sikit pun kan:( nanti i bawak tia mia petik buah rambutan kat kampung uwan as a treat:):), Cacah- akak has gone through many stage in life,so berkongsi pengalaman sikit2,masa muda kita sangat daring..semua tak susah bagi kita,semua boleh di atasi but reality will kick oneday and we will realize that we are just human,we need to do what other people do..so try our best in life but if we can't get what we want..itu adalah suratan..and we try to turn that suratan to the best..insyAllah there will be happiness for everybody in whatever forms:)Mrs Fedex-my girls ni memang pandai cakap yang feeling2:) alaa sian you,doa from me to you and "alisha" ya:) Di La-thanks so much:):), Hanis-tu lah dengar kereta kita pun they excited kan..kebahagiaan yang tak dapat di beli dengan wang ringgit, Potpetma- so true..kita ni kena berkerja kalau ada option memang i tak kuasa dah tapi as you said nak bagi dia orang itu ini kenalah kita berkorban.As parents kita tak mintak balasan,kebahagiaan di muka dia orang pun sudah cukup buat kita bahagia..that's how our emak abah fikir dulu..sayang kita macam mana kita sayang anak2 kita..insyAllah i sampaikan kat uwan..you take care ya..bila nak pergi Melaka ni..i suka jugak melaka tau:) MrsChenta-it made me feel good if you feel good reading my blog;):)

Title today sedikit "terlampau"...sebab my Channel tunjuk sardine goreng ajer:) Well i berangan to have my own cooking programme like Nigella..so cool kan:) I love "The New Scandinavian Food" ,"Fresh from Anna Olson,Kylie Wong" but paling suka the original "The Naked Chef"..he is so good,nampak dia masak tu rasa memang betul2 pandai dari hati..tak macam Farah Quinn-what do you think about that young Lady Chef..i tak berapa nak boleh masuk yang dia masak tu.Finally jom tengok gambar and i have some plus2 story at the bottom:)


Last Night i had an appetite for simple kampung food but knowing my husband tak berapa fancy sardines,I bought beef yang dah siap marinate kat Jusco,balik i campak olive oil and the beef dalam pan..turned out to be good also.


I simply cannot stop eating sardines..people said it is not good, macam2 email cakap tentang sardines ni..but i simply craving for it once in a while b.. i like to eat it my style,tumbuk bawang putih merah dan cilipadi banyak2,dah wangi baru masuk isi sardin..belah sardin tu kalau besar,dah garing sikit masuk asam keping,garam dan kuah dia,biar pekat baru angkat..sangat sedap lah.


An nothing beats sup sayur masa panas, i cooked sup fucuk with soon and sawi..it goes so well with sardines goreng..know what my husband ditched his steak and went for this soup instead,makan bertambah-tambah.


This morning bangun mula2 ingat nak beli breakfast kat luar ajer..ingat roti dah habis and stock noodles pun tak ada,semalam dah buat pasta.But when i went down and checked the fridge tengok masih ada my bread inside the fridge and Heni ada simpan leftover rice jugak..so i pun buat cheezy toast..so senang buat toast kat toaster/griller ni..4 toast boleh masuk sekali.


Result pun so good golden brown toast atas bawah..and cheezy inside..tips for toast,kalau dah masak masa panas jangan leatk atas plate..nanti berkuap atas plate,wap panas keluar kat bawah and toast kita jadi soggy tak best lagi...so letak atas rack.


Yang nak mencuba sangat senang..sapu butter atas dua keping roti,slice your hotdog masak dalam pan kejap,boleh add pepper or diced onions kalau suka,dah tu letak dalam roti,letak cheese sekeping tutup with another bread dan letak dalam toaster,close the toaster biar lah garing..cheese yang meleleh-leleh tu sangat sedap.


Buat nasi goreng kampung untuk uwan..nasi goreng china ke apa ke uwan masih prefer the kampung style,tumbuk kunyit,bawang putih,merah,ikan bilis yang dah direndam,cilipadi sikit,slice some carrots,cabbage, tumis bahan tumbuk hingga garing,ketepikan dalam pan,masukkan sayur biar layu, i tambah i satu sudu sos tiram, masuk nasi,goreng biar sampai wangi sikit,pecah telur dua bijik..sedia untuk di makan:)


Then siapkan breakfast pack for Tia Mia..bagi sosej lebih sikit in case kawan2 mintak..the school sediakan light meal in the morning,lunch and early tea..tapi masih takut my girls lapar and nak dia makan apa yang kita makan..plus incase terlambat balik sikit..ada food untuk dia.


Since uwan dah ada lauk tinggal heat ajer dalam fridge i just masak fish with brocolli for the girls,nanti petang before i balik dia nak makan dinner.


Mia washing her hand..the girls pagi2 tak nak makan breakfast sangat since dah susu..but they will eat one or two biscuits.


This is their favourite.they like the square one yang ada sugar tu.


So dah siap pack..boleh siap and pergi school:):)

Nak berkongsi cerita sikit pasal suami2 jugak..semalam ada a male chinese lawyer called,kenal dia masa buat case dulu.Teringat my deep conversation about life and marriage with him.Masa tu kita orang prepare case yang sangat tricky and susah,this was last year,tension,buntu,kita orang cerita2 jugak pasal rumahtangga.So cerita pasal anak2,..and husband yang busy dan kena balik lewat2 malam.I told him masa my girls kecik they selalu menangis malam,so bila they tidur i kena  ada at thier sides, kalau terjaga menangis susah nak tidurkan balik.My husband pulak masa tu kerja dengan company ni yang memang banyak betul paperworks,pukul 11,12 atau kadang2 pukul 2 baru balik rumah, i called kat office dia masih belum dinner lagi,rasa kesian sangat,kalau dekat rasa nak hantarkan food buat dia.So bila dia balik rumah tengah2 malam tu since i tak boleh tinggalkan the girls and tak nak dia makan sorang2 di dapur i ceduk nasi,lauk,buat nescafe bubuh dalam tray and bawak masuk bilik untuk dia makan.Hb pun makan dengan selera kat meja study dalam bilik sambil  borak2 dengan I.The chinese lawyer ni bila dengar dia sangat tersentak,he told me for the past 5 years dia sentiasa makan sorang2 tengah2 malam kat dapur sebab isteri dalam bilik tidur or jaga anak..dia kata kadang2 maid yang hidangkan..he said of course dia rasa sunyi,.kadang2 ada benda dia nak cerita kat isteri masa makan,tapi tak boleh..so stress tu tak lepas dan kadang2 tidur pun dengan stress.He was so teruja,he said he is so tersentuh....he said that is the best gift  that can happen to a husband bila balik tengah malam..sebab bila balik tengah malam tu memang macam zero perasaan,tired,problem kat office,rumah yang sunyi,dapur yang sejuk..he said he will tell his wife to do that and will get his wife to read my blog too..hee..hee..hopefully they tak bergaduh.

I am not trying to show how good i am or how i 'menghambakan" diri to husband as ramai yang cakap bila husband and wife ni berkerja kena lah give and take kita pun penat tak payah lah nak menjaga hb lebih2,buat lah part masing2,But to me kalau dia kerja betul2,sincerely,bukan keluar merewang-rewang i dont mind doing some extra things as i always put myselft in other's shoes..macam mana rasanya kalau kita  duduk makan sorang2 di dapur. Tengok dia makan dengan selera dan ucap terima kasih kat kita..itu dah cukup buat i..my hb always pergi hantar tray ke dapur after that..itu pun bonus buat i..sebab i rasa dia appreciate apa yang kita buat,dia penat pun dia made an effort turun ke bawah hantar the tray.

But then ada jugak yang berkata husband ni jaga macam mana pun kalau dia nak buat jahat,dia buat jugak..tapi itu beyond our control,selagi dengan mata kasar kita tahu dia elok,jangan bazirkan hidup kita dengan curiga, jangan habiskan masa berharga dengan mengira siapa harus buat apa. Lelaki ni kadang2 memang "lembab" or  " a bit complex" dia tak berapa nak boleh baca fikiran kita..so untuk elak sakit hati memendam rasa i selau cakap terus terang macam " you tahu tak i sangat sakit hati dengan you hari ni,i baru potong rambut you langsung tak perasan,kalau kawan office you potong rambut mesti you heboh bertanya betul tak?" dengan tu marah i pun lepas..masa mula2 kahwin dulu memang lah berharap dia faham kita marah tapi sampai ke sudah tak faham kita yang sakit hati..so now yang senang nya cakap dengan terus terang,kalau tak lepas lagi bagi satu tumbukan..kihhh..kihhh..but it helps you know..they are man,so it is okay to punch them..kihh..kihhh.Finally semua ketentuan Allah Sbt kita sebagai manusia perlu berusaha..tanpa usaha hidup hambar,tak ada tujuan..taaa..taaaa..semua:);)

34 comments:

Mayyonnizz said...

slm..kakzu... thanxs for the nasihat... setiap kali u buat entry, mmg berkesan sgt kat hati i...isnyaalah i'll improvekan my self...yerlah kadang2 bila orang tak cakap kita tak tahu..kita igt apa yg kit abuat semua dah betull...wlupun i rasa diri i tak perfect tp, alhamdulillah i ni seorang yang suka mencari ilmu.. baca sana sini..untuk memperbaiki dir sendiri....pasal suami tu, my mum pernah pesan, semakin tua seorang lelaki itu, semakinlah ia inginkan belaian,belaian tu bukan sekadar 18sx tu, tapi dari segi jaga dia mcm anak sendiri..dgr masalah dia...teman borak, teman itu..teman ini.. sbb kdg2 bila kita dh ada anak kita lupa suami...kesian kan..tu yg kdg diorang pu cariklah belaian kat luar....hihi dh bebel plaks..

take care kakzu!!i love u:))

zeta said...

bila mencari inspirasi..nasihat..tips...kesini la sy dtg...
mood tgh kelaut la kak :(

FONSEKA SARBINI said...

eka akan kesini kalo nak reduce stress keje!....thanks kak zu share nasihat2 utk pembaca blog....eka doakan semoga kak zu sentiasa sihat n hepi selalu......

azwa said...

sy tak pernah tinggal comment kt blog zu, tp sy dah follow ni dah almost 3 tahun. sy seronok baca cerita2 zu. byk entry2 zu yg terkesan di hati sy. teringin sgt nak happy dgn cara kita sendiri, mcm sy tgk zu happy dgn apa yg zu lalui tiap2 hari. sy baru kawin tp kitaorg duduk asing sbb husband kt kl sy kt png. tp sy berazam nak jdk isteri yg baik mcm zu :-)

salam dari penang,-azwa-

Suffia said...

Salam Zu, cakap pasal cooking prog. ni, my fav is Barefoot Contessa. Love her house and her kitchen. Happy weekend to you and your family.

zaida said...

Salam kak zu(sekg kita nie)
Apa yang di tulis tentan "a man" tu memang betul, selagi kita larat dan mampu..apalah salahnya kita berbakti pada dia..semoga dia boleh kenang saat itu masa keuzuran kita nanti..Hidup tak selalu indah kan. ..hehehhehe moh kita balik kg pungut durian kak zu.

nyza said...

kak zue,
i luv yr blog very much la kak,
even i' m not married yet, yr nasihat ni is very usefull..

arinieva said...

so touching la kak zu. since i follow ur blog. i rajin sket masak (sejak2 oven dh turun dr tmpt persembunyian and i dh cook lasagna..hehehe). thanks kak zu u give me inspiration to get heppiness in the other way.

Nur Raihana Abd Rahim said...

thx kak zu for the tips..mmg diakui bila sibuk dgn anak2 yg masih kecil dan perlukan perhatian kdg2 terlupa suami juga perlukan perhatian dari isterinya.kdg2 kita terlupa akan perkara tersebut.thx kak zu kerana mengingatkan :)

Mrs. Fedex said...

kak zu..
lelaki mmg manja.. tak dinafikan..
my husband also suka kita teman dia sambil sembang2..
mlm2 before tidur, gosip2 husband and wife a bit.. seronok walau letih kerja siang hari..
ignore apa orang kata.. we are what we are.. kan..

aishah jamrek said...

thanks for sharing... :)

Hanis Azla said...

thanks atas nasihat2 tu.. betullah bila simpan dalam hati mmg makan dalam.. bila dah luahkan mmg lega rasanya.. kdg2 kita yg terasa lebih2.. tp hubby langsung tak terperasankannya.. he..he.. jdnya tak boleh nak salahkan mereka klu mereka ttp tak faham apa yg kita mahu.. jadinya kitalah yg kena beritahu kan.. nak tumbuk tak berani wp tahu they kuat.. so i cubit2 aje bila geram time they blur sgt tu.. ha..ha..

Naura said...

Thanks kak zu atas nasihat yg berguna.naura pun kadang2 terlupa juga nak 'membelai' suami,sibuk dgn membelai 3 anak sendiri.bila letih terus masuk tidor.sian suami sorang2 layan tv.nasihat k.zu ni berkesan sgt kat hati naura.selalu citer psl blog k.zu pd suami,n suami pun suka mendengar.naura nak tips la dr kak zu,untuk jd best wife,mom,child,.naura ni sgt bz dgn kerja.sampaikan xtermampu nak handle semuanya.anak2 lg.mmg x ambil maid.dulu ada ambil.tp mcm dah serik.pernah jugak terfikir nak ambil.maid skali lg.tp anak2 pulak dah manja dgn pengasuh,jiran dpn umah.apa pendapat kak zu?

Salmi said...

salaam mamatiamia *wink*..ini baru betul AFC, as afc kat astro tu nama ajer..mostly cook dia bukan asian *sigh*..neway, I still suka chef wan hiks..chef at home pun suka juga esp his kitchen..wish la nak ada kitchen cam dia..semua teratur..all the spices and ingredients..asben nie, I noticed as he grew older, sensitip tu bertambah2..hiks..so need to understand him la..kalau ada special request to massage shoulder ker, kepala ker, kena tinggalkan la keje apa pun..have to attend him..kalau tak sentap..thats shows he need attention kalau kita ignore dia, dia rasa he is not important..hahaha adoii..in life always kena ada give and take..insyallah we will be happy :-)

mamalisa said...

Thanks for sharing tips on the husband notes..terasa byknya kekurangan diri diri :) ..I dont think your entry or tips nak menunjukkan u rasa bagus, it is good to share a good sample anyway right? mana yg boleh jadi pengajaran ape salahnya.

Am sure your husband appreciate what you have done earlier.

shamsida said...

Statement Zu di perenggan akhir tu...sangat kak sham setuju....kadang-kadang tu my husband tak tahu pun yang kak sham merajuk...letih sangat merajuk...last2 dia tanya...laaa..merajuk ke tadi...sabor jer ler...hehe

mekjangok said...

salam kak zu..2-3 ari nie saya sibuk sgt2...x sempat nak bukak blog akak..arinie sempat baca blog akak,citer pasal suami tu..apa yg akak ckp mmg betul...kekadang kita lupa ttg tanggungjawab kita pada suami..saya pun mcm tu..kalau penat sgt mmg terabai la...terima kasih kerana mengingatkan saya..

Zuzus said...

salam kak,

sedap betul tgk toast tu :-)
i like this "Lelaki ni kadang2 memang "lembab" or " a bit complex" dia tak berapa nak boleh baca fikiran kita."

juga setuju, tanpa usaha dan matlamat, hidup kita mmg mcm layang-layang putus tali...


take care kak! luvs

saniah said...

bagus zu..i setuju btl dgn pendapatan u...jangan bazirkan hidup dgn curiga..i learned it hard way..now dh 21thn hidup bersama i tknak fikir pasal curiga..yg i pikir cuma nak bahagia dunia akhirat..nak akhirat sure kena jadi isteri yg taat..anak yg baik dan ibu mithali..sure balasan Allah hanya yg baik2 je utk kita...
and once a while memang i punch him...hahaha..:)
moga Allah memberkati niat kita ..amin

Anonymous said...

first time comment after one month as silent blogreader.. like ur blog soo much, must read everyday :) *fiza*

PINATBATE said...

waa! sedapnya bekal Tia Mia..;))

Aida78 said...

sedapnya roti 2..mesti mia n tia enjoy mummy buat bekal ke sekolah.kwn mesti jeles nak mia punya sbb sedap...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

waahh bestnye tia mia ade bento bawak gi kindi...

kak zue bangun pagi kul bape?? bole buat semua bfast tu..hehe

yatiyahya said...

salam kak zu..happy reading your blog...give me some inspirations to be a good wife and mother of 2 daughters..i'm your silent reader..:)

ibunurin said...

zu, thanks atas nasihat/tips tentang suami tu. ya, kengkadang kita terlupa benda-benda macam tu yang mungkin nampak simple tapi besar dan dalam pengertiannya pada suami kita. thanks again coz' mengingatkan saya tentang tu.

Liza said...

bravo kak...beautiful and useful tips.. thanks for sharing..

zira said...

thanx kak.zu kerana tlg ingatkan...kekdg kita nh leka dan lupa tggjwb sbg seorg isteri...sibuk ngan anak n keja..thanks sekali lg..:)

Cik Yan said...

200% setuju dgn kakzu..;-)suka singgah sini..hug n kisses to lovely tiamia;-)

Idida Aziz said...

Haha....AFC yg best tuh....mmg sessuwaiiiii pon.....next season masterchef jgn lupa cuba nasib kay...azu sgt kreatif mmasak...mesti menang punya...kalu ada undian sms sanggup den berabis vote azu...khikhikhi....sungguh nih....

MommyCT said...

you..my gulai telur itik 2nd trial siap dgn asam kundang kan...kecundang! i terleka potong2 benda lain, sudahnya yolk terkeras..huhuhu.frust.

Anonymous said...

salam k.zu..
sori nk tnye k.zu guna roti ape tu ek buat cheezy toast tu? tq in adv
:)

N

Anonymous said...

salam k.zu...first time nie sy comment slps berkurun lama follow blog k.zu yg best nie..

mana k.zu beli sandwich griller tu??lama jgk da cr..apapun cheezy toast tu nmpk sedappp sgt..*wink*wink..=)

Anonymous said...

As-salam. Hi Zu. Zu, apa brand XL size toaster/griller tu yer...goggle tp x jumpa pun. Nmpk menarik sbb bole toast skali 4.
Nice to read your bloq - K.Alin

Porternxuk said...

Business experts have always stressed the You don't have to worry about he condition of the coins. Being in their mid-forties, Mom and Dad knew they should start thinking about future health needs, even though they were both in good health at the time. Be wary of doing any transactions with a third party RuneScape related website Do not say your password outloud if you are using a microphone headset with the game. The employers however see it differently as maybe their organization is suffering a hardship and cant afford the higher salaries, so it is in a sense a double edged sword because both parties end up feeling the brunt of the decision and truly no one wins.