Wednesday, November 23, 2011

Our Yesterday.

Salam Cacah- Sedapkan terung masak tauchu:), Mayonniz- dulu i dah pernah post kena cari balik:), Nur Raihanna- tq annd selamat memasak, Shahid- terima kasih kata uwan, Mrs Fedex-TQ, Saniah- tu lah anak2 ni cepat ajer membesarnya kan,happy lasagna cooking for yr son ya, Linda- tq and yeap ikin's husband is Samsuddin:), Mommy CT- yes,i bought at ikea dah lama dah i think about 3 yrs..alhamdulillah masih elok lagi:), Mekjangok-terima kasih byk2, Sherene- Tq and Alhamdulillah,ikin super duper busy with her study now, Hanis-tq, Arinieva- dah masak ke? camana hasilnya?,Kak Pinat- Tq kata uwan, Mamachari
ce- Dah try ke? bread pudding tu dulu i pernah post dah..nanti ada masa i post balik ok, Ezlin- tq,Mamalisa- Tq,ganti,niat dan sunat:)semua sekali lah:), Ita- memang sedap ikan bakar with air asam kan:), Arina- yeap,Wisteria..so cantik kan..i suka cerita "Desperate Housewives" tempat tu nama Wisteria Lane,the houses semua so cantik, Salmi- kalau boleh tumbuh kat sini so cantik kan..tapi kita ada bunga ala2 ni jugak utk malaysian weather kan,Aida 78- ada jugak masa gomok dulu kejap,masa baru kahwin sebab asyik makan dan berjalan sana sini, Zira, Happy cooking ya, Fiezachommel- So jadi tak buat tu,saya baru dapat stock telur itik and akan masak lagi today;)

Semalam uwan balik kampung with Pakcik on a day trip to visit her "Besan" in hospital.Anybody tahu " besan"? tak? Besan tu my brother punya MIL:):) N9 panggil besan,kesian lah besan my mother ni my brother and and SIL are still in Mekah performing Hajj..dia jatuh sakit tenat jugak. Moga dia sembuh sediakala dan sempat lah my SIL jumpa nanti.

So yesterday petang ada masa sikit and we duduk2 kat depan rumah tunggu uwan and pakcik balik,excited sebab pakcik cakap ada kiriman and hasil2 kampung nak di bawak balik.


Dah mandi,dah makan budak sedikit domok ni:):)


I cut the dried and dead blooms..need to do this to ensure new blooms can come out..hujan2 ni bunga perennial ni cepat lah busuk..so kena buang yang dah buruk..especially roses..bila kita potong the new buds will come out.


This type quite tahan but they are more beautiful under the sun.


This duit2 crawlers look so healthy in rainy season:)


To Mommy CT yang tanya the garden set 3+1 tu..yeap we bought at ikea 3 years ago,i think it was RM299 or lesser can recall..the original colour was darkwood..it is quite tahan as until now no crack or chip..while the picnic table we bought at another hardware shop it at a very good price..both can stand rain and sun.Hmm ikea selling summer sets now? dah lama betul tak ke ikea..i like their summer sales..should give a visit in a near future.


The happy bunch waiting for their uwan and pakcik.


Pakcik came back brought us this wonderful smelly green pods..hehh..heeehh..smelly pun sodap:)


And this special Ayam Kampung salai..it was frozen..okay we masak lemak cilipadi tonight;)mesti sedap...rupa buruk kan sebab dia salai guna kayu api..tapi tu yang buat sedap tu;)


Another smelly items..tapi sodap jugakk:) Our neighbour kak ambit..tolong pungutkan durian uwan yang gugur and kirim balik..ohh thank you so much kak ambit;)


Cantik and yummy..the golden yelllow colour was uwan;s durian while the creamy colour pakcik bought from the roadside..mestilah yang uwan punya sodap:)


While mama masak Maghrib pun masuk,papa tak balik lagi and pakcik asked the two girls to pray with him..first i doubt they will sit quietly to pray when i was not there to supervise..but when i peep kejap..Alhamdulillah tthey were good they just follow pakcik elok2;) Good Girls:)


After Maghrib,lauk special pun masak..wahh sangat sedap this ayam salai..daging lemak and smokey:)


Buat jugak kegemaran uwan..santan putih durian sebagai lauk dia.


Pakcik bawak balik rojak Berahim special dari kampung jugak..kalau makan panas2 kat kedai di KP sangatlah sedap..kena pulak cendol memang laju but i miss my mee hailam KP..kedai tu dah kena roboh sebab nak buat building baru..the mee hailam there i rasa the best in Malaysia:)


We then rehat2 kat verandah tunggu papa balik.


Tia is quite good at massage and scratching my back..when she massages she always ask " does it feel good? you feel better now?"..heee..hee


Terinagt Mee Hailam KP..i pun buat Mee Hailam untuk breakfast pagi tadi:):)


Walaupun tukang masak puasa tapi "sedekah" untuk the loved ones yang tak puasa..moga di permudahkan segala urusan hari ini:):)

23 comments:

daydeck86 said...

Sodap eeehhh dian tu...
gulai ayam tu pun sodap gak nampak ehh...torliur den

Nur Raihana Abd Rahim said...

kagum dengan kak Zu.wanita berkeluarga dan berkerjaya tapi masih memasak utk ank2 dan suami tiap2 hari.tak ramai perempuan berkerjaya rajin nak masak mcm akak ni.

Mayyonnizz said...

salam, kak zu..

rumah u sangatlah rumahku syurgaku...sgt homely.. i suka rumah mcm ni..compare to rumahyg sgt modern mcm show house..

insayalah bulan depan balik rumah sendiri..i nak decorate sungguh2!! tak sabar..bt the way..pengsan i nak carik balik post wedding u tuh..hahah.. i try my best.

Zuzus said...

salam kak,

nak tanya, akak ada special baja ke untuk bunga2 kat laman tu....
nak jgk bagi bunga kat rumah sy sentiasa berbunga-bunga...hehe

tq...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

salam kak zue,


tak menahan tengok mosak lomak ayam salai tu..meleleh jew..

syomelnye telekung tia mia..tapi nape tak same colour ye? hehe

Liyana said...

rojak mee KP? wahh tu mmg rojak tersedap kat dunia kot, hehehe mmg fav tu

Mrs. Fedex said...

sedapnya mee hailam..
meleleh air liur ha tengok.. sedap!

Anonymous said...

i perasan mcm tia mia domok skit yer sekarang nie..mesti sebab mama diaorg masak sedap2 nie :)

-sri-

Anonymous said...

Salam Akak,

Saya selalu baca blog akak,tp as a silent reader jelah..skrg ni saya dah mula berangan nak ada backyard mcm umah akak utk lepak or minum2 with hb n anak2....akak beli outdoor bbq tu kat mna n brp ye? thanks.

Atie

fiza said...

sis kedai mee hailam tu skrg transfer kat mn? nak pegi sri menanti tomorrow so boleh pegi pilah :)

fiezachommel said...

Insya allah...semoga dipermudahkan segalanya.
Malam tadi tak jadi masak...si abang nak makan McD.Will cook tonite...

zira said...

salam k.zue, saya suka tmpt lepak kt veranda luar rumah akak tu....tgh pujuk hsbn nk buat mcm rumh akak..hrp2 hsbn suka...:)

mamalisa said...

OMG, meleleh air liur mak buyung tgk durian tu, mesti sedap dan pahit2 sikit the way i likeee!!

Mee Hailam nampak so sedappppp..u ni rajinlah! jadi jiran u boleh?

Satu lagi nak tanya cemana u jaga pokok2 bunga tu boleh berbunga elok je ek? any tips? selalukan that kind of flowers x tahan lama.

arinieva said...

lasagna tu blom masak agi la kak zu. ovennye x turun lagi. will prepare it soon....

Naura said...

Salam kak zu.skang ni naura dah terikut2 kak zu dah.balik opis terus kedapur memasak.hubby pun kata,bagus naura baca blog akk.banyak inspiradi.especially umah k.zu cantik,n weol tgh design nak renovate umah cam umh akk.so sweet

MommyCT said...

Oh durian syedqpnyeee! Thanks for d info on garden set tu. Nampaknya harga dah up sikit le cos i tgk dah 499 hehe. But still better dr kat sg buluh yg blh dpt bench shj with d same amount of money huhu.

Btw whatever u share here is so inspiring mcm yg semua org komen :). Your house so lovely, ur cooking make our air liur meleleh n give me idea what to cook jugak. Selalu je tadak idea nak masak apa.

Mamasya said...

Aslmkum Mamatia mia

Waduhh..paling tak tahan doyan tu...my favorit..mkn dgn pulut santan..lagilah sedap.ayam salai masak lemakpun nampak sedap...

Anonymous said...

mama masak semua nampak sedap dan i percaya memang sedap.

tia mia dah besar, nampak tinggi bila solat jemaah dengan pakcik.
solehah anak mama :)

cantik gambar tia mia, stretching happily in the beautiful garden.

orang sini pun guna perkataan besan.
muga dikurniakan kesembuhan meyambut anak pulang dengan haji mabrur, insyaAllah.

annhuzi

Anonymous said...

kakak.. ajakla kitorg dtg rumah.. hehehehe

-l.i.n.d.a-

nyza said...

salam sis,
sgt yummylicious tgk masak lomak ayam kg salai tu..i luv KP..kg yg sgt menarik dan bersih..sepanjang jalan byk jualan2 yg mmg takde kat tmpat lain..daging salai,itik salai,telur itik,lomang paneh..

Anonymous said...

azu... terliurnya nengok durian kuah putih... camano bueknya? aekekeke... tertelan telan air liur kite nie... ish ish montel montel lak petainya... cobaannnn!!! lately busy pindah, tak sempat ronda ronda ur blog...

Julie

PINATBATE said...

I like potaiiii..;))

Aida78 said...

i like ayam kg masak lemak...potai i like 2 jugak nanti bilik air berbau lah...