Tuesday, November 8, 2011

Our Raya Qurban,November 2011

Salam Raya Qurban buat Nora,daydeck86,idida,Mas,Naura,ibunurin,mamalisa,maya marissa(thanks for the info),Fad,Fatimah,Salmi,mamasya,saniah,shinnaz,mayonniz,pinat,zue,Yanizz,aida 78,Othman Juliana (my doa for your makcik) dan semua yang mengunjungi blog ini, mahu pun di bumi malaysia atau di luar negara,moga hari raya qurban tahun ini bawa makna dan kebahagiaan buat semua.

For us,our raya is simple..balik kampung,we simply love balik kampung:):) Happines is seeing the glow in my emak's face before going back and the two girls happily packing their things to balik kampung:) This year tak ramai yang balik sebab yang lain2 ada commitment masing2..Alhamdulillah we together with Pashik dapat balik..ziarah rumah kampung,bersihkan kubur arwah my father.Itu lah kebahagian , tiada sambutan di kota besar,melepaskan peluang untuk berjalan ke tempat yang lebih menarik tapi bahagia dapat membahagiakan hati yang memang patut di bahagiakan:):)

I feel so syukur that my two girls dapat sambut raya di kampung..both pun sangat suka..siap cakap nak tidur 27 hari kat kampung uwan..haaa..haaa..jom tengok apa dua oarng ni buat.


This year the two were really good..rajin tolong menyapu..sampai berebut2 penyapu tu dg heni.




tambah happy bila pokok durian tepi rumah uwan banyak buahnya..durian kampung asli dan sangat sedap isinya.


sambil berkemas kemas tu kita masak sup tulang di luar..sedap masak dgn kayu api..alhamdulillah supply kayu api kita masih ada dari yang kita upah masa ramadhan.


kawasan rumah pun dah di bersihkan ..pashik dah siap upah orang sebelum balik..bau rumput di potong masih segar lagi.


adoiii gaya yang tak boleh tahan dari my anak dara.


dah berkemas semua jom kita ke bawah carik durian pulak..sangat excited this girl;)


To the girls uwan's kampung is better than the  farmhouse..hee..hee so next year kita tak payah pi farmhouse lah ye..kita dtg country retreat at uwan's kampung only:)


Yeayyyy papa dah dapat durian..terjerit-jerit tia mia happy..sangat seronok both.


Papa..faster..you sure you know how to open it?


Then dengar lagi bunyi jatuh..ehhh dapat yang besar lah..sukaaaa...


dah makan durian kita naik rumah makan rendang pulak..ini rendang ayam kampung kita tempah kat kak ambit sebelah rumah yang buat..ada pucuk puding dalam rendang ni:)


setahun beberapa kali dapur uwan ni memang sibuk activity memasak;)


after maghrib inilah hidangan utama..sup panas2 gearbox yang lembut dan manis..memang sangat sedap..tak taruk rempah sebab nak kekalkan kemanisanya hanya rebus dgn 2 biji bwang besar di dadu,5 biji bawang putih dan halia di hiris nipis itu ajer..sangat sedap.


tambah daun sup dan bawang goreng...umphhhhh


Mia pun sangat suka hirup sup ni..bubuh nasi kat dalam jadi nasi sup;)


Lepas makan turun main bunga api dgn pashik..bunga api ni beli 3 tahun dulu masa tia mia kecik..pashik simpan dan elok lagi.


Tia enjoy main bunga api..mia masih takut..kecik dulu pernah kena tangan;)


dah makan,main..tidur..tidur di kampung uwan sangat nyaman..sejuk..semua nak tidur di ruang tamu..bilik tinggal kosong ajer..selalunya kalau ramai macam2 activity kat depan ni..makan,gossip etc...


pagi raya.potong cake pelangi yang sedap ni nak bawak ke surau.


i made this sedap kuah kacang..kacang di tumbuk tak pakai blender..taruk udang kering banyak,belacan,air rebusan tulang..sangat sedap di makan bagitu sajoo...sebelum semua pergi surau or masjid selalunya makan macam ni dulu ..after dah balik surau baru ada hidangan tambahan.


nasi impit kuah kacang di hidang dalam pinggan traditional uwan yang masih ada.


the two bila bangun terus nak cari durian..seronok sangat dahhh...


tengok tu rambut pun masih kombang..fresh from bed:)


happy menyedut udara kampung yang nyaman..


yeayyy dapat..sukanyaaaa


jom balik,bersiap untuk ke surau pulak..papa akan pergi masjid dgn pashik..we temankan uwan.


depan rumah uwan ada sungai,masa ramadhan jembatan ni rosak..now tengah betulkan.


Lepas balik surai ini hidangan yang di masak..kuah lodeh special


sangat enak makan dgn kuah kacang..banyak tempe saya taruk;)


budak dua orang ni makan kat tangga sambil main bubbles.


this is how they eat their nasi impit..with the soup;)


so activity makan berterusan lagi...


Alhamdulillah kenit 2 orang ni dapat ziarah,kenal kubur arwah my father..anak2 cucu kenit datang baca Al Ikhlas.


kubur sepi kalau tak di lawati sangat menginsafkan...


petang punya activity..buat apa tuuuuuu....


BBQ adalah activity petang hari


semua kasi bakar,mushroom,bellpepper,prawn,crab,garlic bread...


aroma yang sungguh mengasyikkan.


udang harimau KP..merah menyala dan manis.


papa in charge of bbq..


BBQ sampai malam..sangat suka pemandangan ni..rasa damai saja..sunyi..nyaman..only us,alam and food..heee..heee


after maghrib..tambah masak dhory fillet pulak...


makan dan berhibur.


sweet and fresh crab.


habis malam datang pagi..kita goreng nasi special..makan dgn rendang.


dua orang ni jalan2 sebelum balik kl..


beramah mesra dgn orang yang lalu..


seronok tak terhingga dua orang ni dapat duduk atas batu;)


kihh..kihh..sangat kelakar..ini gambar lama jumpa di bilik..masa ni di U dan telah kerintingkan rambut....haaaa..haaaa sangat apa tah..tak tau nak cakap..tiamia happy tengok ni cakap " mama you have curly hair just like us!"..hee..heee..itulah raya kami..simple tapi penuh bahagia..dah pun dekat hujung tahun kan..cepatnya masa berlalu..baru dapat invitation to attend world convention at Geneva,feel very excited to represent industry at United Nation building in Geneva..but the timing is not right..too soon..since wherever i or hb go the girls will follow..i have to say no to this convention..ada rezki tahun depan dapat pergi;):) taaa..taaaa..jom sambung makan nasi impit balik;):)

19 comments:

farhanna said...

seronoknyer celebrte hr raya.. plh best sup tulang n DURIAN!!!!
i love durian.. seronoknyer ada kebun sendiri

mamalisa said...

best kan balik kampung, I kalau dapat balik kampung rasa bahagia yg x terucap :), semuanya jadi indah kan? ...tapi raya kali ni raya kat shah alam & klang je.

have a nice day to u and tia_mia :)

Syarida said...

kak zue, gambar tu sangat nostalgia...hehehe

Hanis Azla said...

meriahnya.. suka tgk gambar2 tu dan dgr cerita ttg raya u all..

zaman muda2 dulu pun pernah pergi curly kan rambut.. he..he.. masa tu mmg trend..

Suffia said...

Salam Eidul Adha, seronok dpt beraya di kpg, beautiful and serene.

daydeck86 said...

Dian kampung memang terbaek nak nak kalau baru luruh memang best ar...

m(o_O)is moois preloved said...

saya nmpak mama tia mia kat ou td pkai blouse ijo kan. sorg sorg..hehhe..muke sgt serious.:)

Idida Aziz said...

Hmmmm raya thn ni tak ramai yer...tp tetap meriah dgn mskn...mcm dpt rskan semua pon ada.paling suka part pungut durian....bestnyerrrrr..hidup kat kg mmg seronok kan..

Azu...ada dua psamaan la kita di raya kali ni....
1st...bbq, 2nd....haha...uwais jmp gambar lama kita masa anak dara siap ckp "sapa ni ummey...acam shomei je" haha iyo2 ajo budal br pandai ckp tuh...anyway shomei lg mamatiamia punya gambar lama nih....

cacah said...

seronoknya... bestnya dapat tengok makanan tradisional...

tahun ni cacah raya di perantauan...

selamat hari raya to you sis and family :)

nerry nerry strawbery said...

wooo gambar tu cam muka ikin woo.. jom pi salon color shop buat rambut kenteng digital korea style :))

yanizz said...

Seronok nyer beraya di kampung. Sungguh nyaman....Seronon tgk keletah tia mia.

pot pet ma ma said...

zu; x tahan tengok durian dan sup tu...when i saw ur photo... tried to recall mmm, yelah macam pernah nampak2 masa kt u dulu..salam AidilAdha!

shamsuhada said...

azu, nostalgik la gambar tu..w'pun kita tak rapat, tapi masih ingat lagi u selalu gaduh dan jelingan tajam u utk masri...agaknya sekrg ni sapa lah yg selalu dpt jelingan tajam u tu???....

Anonymous said...

suka betul baca citer mama tia mia raya kat kg. saya pun suka hidu bau rumput after kena potong..sgt refreshing...

-sri-

Aida78 said...

bestnya dapat kutip doyan...masa ida balik kg x dapat petik lagi sbb muda...cute le pic dulu2 ni....

Anonymous said...

Kak zue, bestnya balik kampung. Dah lama tak baca cerita Ikin dalam blog kak zue. Selalu balik kampung, gambar dia mesti tak miss.Blog dia pun dah jarang-jarang update :(.

Sedapnya deriyan.Gambar kak zue masa muda sungguh ayu.

haneem said...

Zu,,suke tgk sup tulang u tu, padan la jernih je tak taruk rempah, nak cuba buat cara camni gak. thanks ajar cara tu.

Dalila Hamid said...

tang durian tu yg tak tahan.... klau suami dela tgok mau nangis... hhee

suffiakmal said...

bahagianya korang. Alhamdulillah