Monday, November 28, 2011

From France With Love;)

Salam Kak Pinat,Mrs Fedex,Daydeck86,Sekadar Coretan,FadMN,Salmi,Naura,fiezachommel,mekjangok,Zuzus, nur shuhada,Mamasya,sara,Julie,Annhuzi4 Kay E,My Putri,Nur Raihana,Mayonnizz,MummyMiqhael,Liyana,Sri,Atie,Fiza,Zira,mamalisa,arinieva,MommyCT,Mamasya,linda,nyza,Aida78.

Salam Maal Hijrah sekali lagi;) moga kita sama2 dapat keberkatan.Masih penat lagi baru balik dari "France":):) Tapi sempatlah melawat rumah2 you all sikit2,ada yang dah masak gulai telur itik:) sedap tu nampak fiezachommel:) and Julie,ye ke you pindah England ke Scotland,haaa.,.haaa..i dah silap Julie NZ pulak:) ohh so jealous tau..Scotland so cantikkan:):) tak pe lah i dah pi "France" dah:):)

Sempena Maal Hijrah i just want a write few things for my own children here.Nak menasihat orang kita sendiri masih belum "terbang" masih berjalan jatuh kalau pun tidak merangkak.Kadang2 kita lupa ingat kita lahir terus "terbang" tak merangkak,berjalan jatuh atau luka,langsung kita rasa kita hebat,mengkritik macam2 pada yang masih merangkak,masih luka dan belajar:(

Nasihat Uwan buat Tia,Mia dan Mama sendiri,jangan kita mengata atau menilai orang dari segi dosa,pahala dan apa yang akan berlaku padanya setelah tiada...kita tak kan dapat meneka itu.Hanya Pencipta yang punya hak itu.Kata Uwan menurut guru agamanya kadang2 kita tengok seorang alim ulama hendak meninggal begitu susah,kita pun berkata 'tengok dia sangat alim kononya tapi nak meninggal sangat susah berhari2 tak lepas lagi"..dan bila kita tengok orang yang sangat jahil semasa hidupnya tapi bila nak meninggal dunia begitu senang sekali,tersenyum dan sekali nafas dia pun meninggal dunia,kita pun berkata "tengok dia tu sangat jahil masa hidup tapi nak mati senang jer tak macam si polan yang alim tapi nak mati susah betul" Kata guru agama Uwan kita tak mengetahui semuanya kuasa Allah Sbt yang Maha Pengasih Lagi Penyanyang,kadang orang yang alim setiap lepas sembahyang dia berdoa sekiranya ada dosanya dia mintak di azab/balas ketika masih di dunia kerana dia tak mahu menerima azab di sana,dan dengan izin Allah kadang2 permintaannya di makbulkan.Dan yang sejahat mana pun tak banyak sekali mesti ada membuat pahala sekecik mana pun dan dengan izin Allah Sbt dia mendapat kesenangan semasa nak meninggal atau sebagainya,Wallahualam..hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.

Berharap dapat lagi menyampaikan cerita2 Uwan pada Tia dan Mia,dulu Uwan bercerita dengan mama di dapur selalunya masa buat kerja,mama pun datang peluk belakangnya dengan menyandarkan kepala,sambil mendengar,tanpa paksaan,cerita dan nasihat tu semua terlekat dalam kepala pada hati hingga hari ini.

Minggu Maal Hijrah ini kita bersama-sama sahaja.We didn't go far but spent good times together.Colmar Tropicale at Bukit Tinggi;we went several times before this but can't help taking hundred of pictures everytime we go there;)Mama took uwan once there when Uwan was a lil bit stronger than now,we went up until Japanese Garden.Hope these pictures will give some insight to Ann Huzi from Singapore;)

Let see the pictures from our iphone;)


We took Uwan together with Heni.As we booked at a very last minutes we couldn't get the family or 2 rooms unit.We booked into 2 double suites next to each other.We reached there at 1.00 and we stopped at Berjaya Golf Resort for lunch.


Gendang gendut tali kecapi kenyang perut suka suka hati ajo nak buat ape:):)


So this is our double suite facing the Market Hall,nice isn't it;):)


The room is big and to those who has never been here (mostly  ramai orang dah pergi kan) the bedroom is separated from living and kitchenette.


Tia Mia love the four poster bed;) They tak kisah cuma ada TV Singer zaman dulu;) it adds character to the room,kalau travel France hotel kecik2 memang Tv macam ni.


Semua perabut bercirikan France and mostly imported directly from there.


The bed was not comfortable,it was quite hard but we have no complaint.It was big enough for four of us and we had a nice sleep in it.


The bathroom is Classic,i like the tiles.


We had a nice view from our window,we just sat at the window and looked outside to the market.










The two pergi mana pun mesti bawak pencil colours;)


The livingroom,ada orang lapar balik makan bubur kacang..yeap me bawak bekal macam2,dah bawak oarang tua kan..nanti perut tak kenyang pulak makan kat restaurant situ.So i cooked and packed lauk,nasi impit kuah kacang,bubur kacang etc..etc..


I love this wooden lampshade very much.


Uwan duduk bergaya sementara tunggu Heni ambik bag dengan papa di kereta..not bad for a 88 yrs old kan;) Itu handbag kesayangan my hb beli di Frankfurt;):)


After Uwan settle down in her room..we went to check out her room and also to bring her down jalan2 sikit.So uwan had this view facing the forest..so it was colder.


Haaa..tu dia uwan siap kemas2 tilam dah:):)


Uwan and heni.


It was raining in "France':);)


Uwan tengok swan pakai batik kelawar modern:)


After the shortwalk we went back to our room and had good frolicking in the bed.


Before we went down i already cooked rice in the rice cooker..yeap i brought mini rice cooker too:) orang melayu di "France" kan;)


And we had nice dinner set too:) I bought these pretty Made in Turkey arcrylic(plastic) set from Parkson.I think it is for Chrismas party,they look nice isn't it? They come in 3 colours,this dark purple,red and orange and you can buy the loose piece and price starts from RM4.50 per piece depending on size and type.It can be a good picnic set to keep.


So the dinner is ready..time to go ketuk pintu uwan.


Uwan just had her nasi impit so she kenyang tak nak dinner awal..so papa makan dulu sambil main "bowling"




Tia tengok uwan pakai sock dia pun sibuk;)




kat "France" makan lauk gulai telur itik with kundang muda,ayam goreng kunyit,sambal bilis dan ulam timun..nyamannnnnn:)


Uwan pun berehat-rehat dulu.


It was getting dark.


A pose from Uwan and the girls;)




Macam2 ragam.


View senja..our room is facing the stage..so senang nak tengok bila show nak start,malam ni ada Magic Show from China.


Beautiful Colmar at dusk.


macam kat France kan.


Getting darker and more lights.


Colmar at night..if good camera lagi cantik.


Can just sit at the window and dream.




Unfortunately tak ada praying mat..towel ajer lah.


Malam after Maghrib we went down to watch the magic show..uwan tak larat and berehat.




That's our room yang terang benderang kat atas tu.







The next morning after breakfast ada orang nak pi swimming;)


sejuk pun nak swim.



Uwan meneroka sekeliling..sesuai lah untuk orang tua..sebab tak besar.so jalan2 sikit2 sana sini.


Bye bye Colmar..we hope to see the real France oneday;):)

14 comments:

Anonymous said...

cantik sungguh la tempat ni...thanks for all the beautiful photos zu! nanti next time i balik malaysia i nak pegi jugak la tempat ni, mesti husband i suka sbb tempat ni sejuk sikit kan? hehehe...bagus jugak you letak gambar2 mana2 tpt you pegi in malaysia so that ppl like me yg once in few years balik malaysia blh pegi pulak tempat2 ni kan...

yatie

MommyCT said...

i've never been to colmar. Selalunya bila baca review blogger lain , derang kata tak menarik sgt. But from you, it doesn't look that bad, not bad at all. You really know how to enjoy and appreciate all the small little things, be it kat kampung or somewhere else kan. Alhamdulillah...I'm learning...learning to become more positive with my life. Keep sending out the good vibes mamatiamia :).

sarah kalam said...

cantik nye dress si curly girls tu..
dress kat pic last tu...

Mayyonnizz said...

Salam kak zu...

first of all..thanxs uploadkan wedding picas tu...purple white..my fav's color...sgt cantik on u.. u mmg tinggi lampai ek.. btw..pesen rambut u time wedding tu dh sgt2lah cantik time tu...kan...pesen ikat separuh... sgt simple yet stylish..masa kakak i kawin pun buat rambut mcm tuh... hihihi..

mcm best je colmar , i tak pernah sampai lagi kat france wannabe ni.. & betul ckp mommy ct..sebelum ni i dgr org ckp colmar bosan.. tapi tidak dgn u..kat mana2 u pergi mesti happy... bukan u jer yg rasa happy ..kami yang tumpang baca ni pun rasa happy sangat2...

insyalah satu hari nanti nak gi sana.. take care!!

uMMisYa said...

Salam.
Akak tak pasti kenapa akak rasa terharu baca post awak kali ni. Bila akak tengok muka Uwan senyum,lagi lah akak tak tahan. Awak benar2 anak yang baik, sedaya upaya awak cuba untuk membahagiakan Uwan.
Akak doakan semoga Allah murahkan rezeki & panjangkan umur awak untuk awak dapat lagi membahagiakan uwan.
Akak juga doakan semoga Uwan sihat selalu dan panjang umur. Amin

umiyumi said...

Salam Zu.. bestnya tengok colmar.rasa rindu lak lama tak pegi. k umi pun suka jugak pegi sini, boleh hilangkan stress, bg anak2 happy (dpt swimming dan tgk rabbit) dan yg paling best sejuk ala2 kat France hehehe..

daydeck86 said...

Salam kak,
Ceria sungguh wajah uwan bilo akak bawak g jenjalan, COLMAR ni memang cantik nak nak kat taman jepun lagi menarik tapi penat sket la kalau uwan yang berjalan kesana, budak ticik 2 orang tu kompem sker nyer

Aida78 said...

bestnya dapat happy wif uwan n heni...mesti seronok dia kan.dapat bawa semua ahli keluarga kita.uwan masih larat nak jalan jejauh ni.moga uwan n zu sekeluarga sihat sejahtera.

PINATBATE said...

suko ati akak dapat tengok gambar uwan poei perancis..mudah-mudahan uwan sihat selalu..

cacah said...

tak pernah sampai lagi sini...padahal tiap kali nak kelik kelate lalu je belah situ.. tapi ari jumaat... while i was driving back to my hometown and lalu situ, i thought of you tau kak zu... because i read before that you re planning to go there... ;)

nak pergi jugak one day. :)

Anonymous said...

wow, would LOVE to try the gulai itik, kat mane nak dpt telur itik tu ye? kalau dekat giant ke, tesco ke, cold storage ke, ade jual tak?

nyza said...

salam kak zue,
nk pegi jughakkkkk..
kem salam kat uwan ye,bile tgk uwan saya rindu sgt kat nenek sy..

Anonymous said...

assalam azu, comei la ur twins dresses... loving it! tahun lepas gie france mmg cantik window shutters diaorg... mcm mcm colors laks tu siap ada bunga bunga lagi...

nway, umah baru azu pun cantik sgt designnya berkenan sgt... outdoor oven tu utk bakar pizza ker... tak sabar nak tgk ur journey for your dream home insyaallah

scotland mmg cantik tp shopping tak best! kurang pilihan... pssttt umah baru kite ada iras iras "colmar design" ada line itam putih ajer...

ibunurin said...

bestnya...dah lama tak datang sini.