Monday, November 14, 2011

Cerita Ceriti

Salam semua; Hari ni busy banyak tapi lunch time ni sempat update  blog dengan gambar yang ambik guna iphone pagi tadi.Terlambat sikit hari ni,jam tak pasal2 pulak..big boss pagi lagi dah sms mintak few infos dia ada board meeting kat tempat lain,dah called secretary yang baik hati di office mintak info tapi risau jugak just in case he needs anything else, so i took Tia and Mia straight to office today..unfortunately i was  busy and forgotto  snap the pictures of the two:) They were so happy mula2 but after sometimes dah boring since i suruh duduk jangan buas2 and bising they asked me to send them to school..so good dua orang ni love school so much;)

As usual thank you  everybody,to Maya Marissa thanks for Macbook tips..i am so hopeless;) and thanks for tips on soup too:) to Salmi insyallah nanti i tanya Aziz tu ya..and so much thank you to everybody else yang cakap nice nice semuanya..nak sebut semua nama tapi tak sempat ni..nak kejar macam2.Fillakasih your daughters are equally gorgeous;)

Anyway ada yang sebut berkenan dgn my rumah lah etc,etc and my friend from Kedah..hai Hani..if you are reading this today;) mintak idea nak renovate rumah and nak buat verandah style inggeris..hani berduit orangnya so boleh buat macam2 nanti;) Insyallah ada kesempatan i upload nanti ya.To Fairlilly yang jauh di OZ jugak insyallah nanti dapat lah buat rumah idaman tu and i pun suka bay window and french doors dulu buat renovation memang bertekad nak bubuh;)

Hmm ada yg mintak i tunjuk keliling rumah banyak2..apa sangat nak di tunjuk yaa..rumah i ni dah lama dah 7 tahun sebenarnya..renovation pun sejak masuk dulu ajer..selain menukar satu dua furniture i maintain ajer lah yang lain..alhamdulillah masih elok.Tapi lately tengok benda yang berasaskan kayu ada yang nak kena buat balik..ada yang patah,rosak etc.So bangun pagi tadi sebelum menuju dapur dengan bersenjatakan iphone i snap lah few pictures..nothing yang boleh di masukkan kan dalam magazine untuk decoration..it is more on how to maintain your house for 7 years without doing a major renovation.haaa..haa ..even painting pun masih original..mana yang teruk i touched up dalam bilik taruk wallpaper sikit..yang lain tu maintain ajer beb:) key words dia.."passionate";)


Bangun tidur..cium the 2+1 musyuk buat apa yang wajib dan turun ke bawah..hmm okay jugak iphone ni punya gambar kan:)..inilah view dari dalam rumah keluar pukul 6.45 pagi.


Hujan malam semalam bawa rahmat buat bunga2 yang dah di baja..berkembang cantik dalam cuaca yang masih gelap dan sejuk.


Dah tu masuk balik,nak kedapur kena lalu bilik study ni..memang connected..dulu ni asalnya extra bilik kat bawah..nak masuk dapur ada separate pintu lain..tapi i tutup pintu tu..pecahkan wall bilik supaya.Jadikan bilik study..sebab masa tu fikirkan kalau husband buat kerja dan anak2 study i suka boleh cakap2 dengan dia orang masa masak..true enough now kalau i masak husband buat kerja kat sini..bebudak pun main computer sini jugak.I kecikkan bilik air kat sini supaya ruang boleh lega dan buat pintu bilik air dari bilik study ni instead dari kitchen sebab tak suka tengok orang masuk nak buat "business" while we are eating:) Semua barang lama sejak dari masuk rumah di sini.


Kitchen cabinet ni dah tunjuk banyak kali..ramai yang suka..i design sendiri dulu..pun dah tujuh tahun walapun warna putih tapi masih bersih dan elok..kuat buatannya.cuma satu kayu lattice nampaknya dah tanggal kat bawah tu..hb nak betulkan leceh pulak nampaknya..so kena panggil capenter.Selain tu semuanya elok..counter top dari solid granite tu adalah dari corak yang paling murah masa di beli..kalau ikutkan hati nak lah yang putih2 untuk matching the cabinet..tapi budget limited masa tu;)


Masuk kebelakang..cari heni..tak ada pulak dia mesti dah keluar mengelap kereta rasanya..tempat ni i dah kemas masa heni balik dulu..tapi kena pantau selalu nampak dah mula nak bertimbun...saya suka kalau dah angkat kain terus duduk melipat kain di situ..dan jugak kalau kita sidai kain anak2/suami boleh duduk2 temankan...masa kita kan limited so kena carik sebanyak mana yang mungkin untuk bersama.


Fried macaroni with leftover chicken chop..menu hari ni..semalam ada yang sambut birthday di office..banyak betul extra chicken chops..since i puasa bebudak office tapaukan..so pagi cincang the chicken tumis dengan bawang,masukkan pasta sos dan macaroni tambah black pepper dah jadi menu yang sedap.Dah pun selamat saya suapkan Tia and Mia sepinggan di office pagi tadi..


Dah masak saya keluar carik uwan..tu dia duduk di verandah dengan secawan nescafe..tu lah rutin dia tiap pagi..sementara saya masak..pagar pun dah terbuka tu tanda heni dah keluar mengelap kereta..nanti bila nak pergi kerja uwan pun sibuk lah nak bagi duit belanja..uwan masih rasa i kecik lagi;):) tu lah kasih sayang ibu kan.


Saya puasa today..bila uwan minum di dapur..saya pun keluar snap balik gambar bunga2 ni semua..hari dah cerah at 7.10 ..bunga nampak sangat cantik..hati pun sangat happy;)


I love trees beside flowers..pokok ni tanam sejak pindah rumah ni..jadi tempat berteduh now.


Ini birdnest or uwan panggil "sakat" ada cerita seram behind this plant according to uwan..a pregnant wife asked her husband to look for a white deer with gading tanduk..the husband couldnt find it,he waited for long in the jungle..he sat under the tree until his eyes turned red and this plant grew on his neck..dia jadi hantu lah akhirnya demi nak menunaikan hajat isteri..tapi masa dulu i tak takut dengar cerita ni i sedih sebab dia tak boleh balik rumah;(


Pokok2 yang tak berapa sihat..selalunya saya ketepikan bagi treatment dulu..dah baik balik letak kat depan rumah...


Masuk rumah balik nak naik atas nak jenguk puteri pucuk kelumpang buat apa..bukak store nak check bag dia orang..so ini lah pemandangan tak cantik ye...i tak ada kasuk manolo blahnik..ke apa..no walk in wardrobe too..sini tempat berkumpul kasut tia and mia:):)


Naik atas singgah bilik uwan sanap photo..uwan sangat bagus berkemas..at the age of 87 yrs old..bilik uwan tak bersepah sikit pun..heni cuma perlu vacuum saja...tapi uwan selalu lupa tutup lampu so i singgah untuk tutupkan:)


5 months ago i bagi uwan this plant untuk dia jaga..until today masih sihat uwan jaga.


See..atas lamari uwan bersih terjaga..ada talkum powder,minyak geliga,yassin dan sebelah limau tak habis makan..heee..hee yang lain uwan kemas elok2.




okalah masuk bilik sendiri finally dah 7.30 dah nak pergi kerja dah..sejak ada dua anak perempuan ni banyak benda kena berbunga2 dalam bilik..pilihan the girls..ikut ajer lah;)


haaaa..itu dia dua musyuk mama..dah bangun..dua orang ni tidur tilam kat bawah...rambut serabai dan dah main tab..ishhh2 busuk2 pun mama loves you very very much;)..


Alhamdulillah..dah selamat sampai office..dah hantar pun budak2 musyuk to ke kindy tadi..hari ni saya pakai purple pendant..baru jumpa husband beli lama dulu di korea..itulah cerita ceriti;) ..have a wonderful daya ya everybody..dont complaint about rainy season as rain keep us close to each other..we spend more time in the house..we can cook and read book to our children and it is so heaven to curl under the blanket with them..for the last few days every night i put comforter at the family area on the first floor..i asked the girls to do their activity there so that uwan can join..sangat seronok minum kopi makan keropok panas bila malam2 hujan:) taaa..taaa gtg now;)

26 comments:

she's lilo said...

rumah kak zu mmg cantik sgt suka decor die semua nampak ceria even dah 7 years and happy to see tia and mia =)

uMMisYa said...

Salam. Cantik nya rumah.Akak suka tengok rumah awak.

Cik Ketumbar said...

salam Zue..

your home is really nice.. ada aura tersendiri, damai je tengok.

Semoga Uwan diberikan kesihatan yang baik dan kebahagiaan berpanjangan untuk Zue sekeluarga juga.

Laila

yaya said...

ya allah.. tiap kali baca entry u..mesti rasa damai dan tenang jer..cm dpt aura positif utk membahagiakn insan-insan tersayang..rasa bersyukur sgt..

shahid said...

Assalamualaikum... I'm one of yr silent readers. I really love everything that you wrote in your blog. tp yg paling suka skali baca about uwan. u show ur love to yr mom unconditionally and i love baca entry in esp masa uwan bg bekal duit tu. so cute! u see, my mom passed away 2 years ago. and looking at uwan macam terubat rindu di hati(walaupun tk sama pun muka) :D

Nadiah said...

Zu...

I agreed with Yaya,you sentiasa bagi aura positif to your readers.

Pandai you jaga rumah. Rumah kita sama tahun - 7tahun tapi rumah I dah banyak lukisan abstract di dinding :-). I pun sama juga tukar pintu toilet tapi remain the stor room for maid.

Hanis Azla said...

mmg cantik rumah zu.. secantik tuan rumahnya.. paling suka bila tgk tang bersih dan kemas tu.. flooring depan rumah tu pun suka sgt.. nmpk cozy.. patutlah uwan suka duduk kat situ..

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

suke tengok umah kak zu..syantek..kemas... bole jadi inspirasi neh..


bilik uwan pun kemas aje..mane nak tumpah kuah, kalo tak ke nasi kan...


uwan macam nenek saye, bilik tidonye kemas aje...kain elok berlipat, cadar tegang aje..macam kene gosok sterika punye tegang..heheh


muaah to tiamia gojez...

farhanna said...

cantik la rmh akak.. sweet.. ala2 vintage

farhanna said...

cantik la rmh akak.. sweet.. ala2 vintage

sarah kalam said...

akak ni mmg menginsipred ramai...
n me too...
uwan tu sgtttt la sweet...
each time bile bace bout uwan,touch me so much..
but when bout the curly girls..rase comellll sgt2..
:)

mekjangok said...

cantik sgt..nak tanya la,akak mmg blajar amik gambar ker??gambar yg akak shoot mmg cantik...x puas tgk...

Aida78 said...

salam zu..catik rumah walaupun dah 7 tahun ....pandai zu menghias rumah...uwan dah 87 tahun masih sihat dan kuat lagi apa petua uwan ..boleh mintak uwan citekan..hik2

Anonymous said...

Kak Zuraida,

Everyday,i can't wait to read your blog entry. Seronok sgt dpt baca your life story yang penuh dengan positive vibes..and also to see the beautiful house of yours. Keep up the good work.I could'nt agree more with others,,your writing inspires a lot of people.

- Delila -

Mrs. Fedex said...

thanks kak zue kerana tunjuk keliling rumah.. suka sgt the garden..
suka sgt2.. nice semua..
even rumah teres, rasa mcm kat kampung, ada verandah.. nice..
thanks..

Filla ~ Kasihs said...

yup agreed with others.. your blog bagi positive vibes kat readers ;) rasa lembut dan syahdu jer.. auwwww.. *tetiba ai ganas cemana?* tapi orang ganas dlm hati ada taman ;)
-oh nice pic yang last tu =D

PINATBATE said...

Rumah cantik,tuannya pun cantik..Semuga uwan sihat dan ceria sentiasa

Anonymous said...

ish x jemu la baca blog ni.umah sentiasa kemas cantik mcm tuan punya blog.pandai masak pulak tu.

Mamasya said...

Aslmkum Mamatiamia.suka tengok dapur...kabinet putih..cantik tersusun. berkenan dgn beranda kayu tu....santai je duduk.....sambil tengok laman. kemaslah bilik Uwan...

Suffia said...

Salam, I really enjoyed your house tour. Your garden is just so beautiful, lovely flowers!

yanizz said...

Cantek3x. Thanx akak snap gambar for tatapan sy pg2 nie. Sy suker sgt deco umah akak, simple and nice... Bunga2x segar2x belaka.

D i L a said...

Salam kak zue,
pagi2 saya akan bukak blog kak zue utk memberi saya inspiration bahawa saya amat teringin hidup seperti keluarga kak zue!..kak zue anak yg baik, isteri yang baik n jugak ibu yg baik, insyAllah...saya pun berharap saya jugak bole menjadi seperti kak zue. saya suka membaca coretan kak zue yang sentiasa positif dan bahagia selalu. saya berharap kak zue akan trus menulis supaya saya sentiasa dpt menceriakan pagi saya dgn coretan kak zue...sekurang-kurangnya saya turut tumpang kebahagian keluarga akak...thankss

zira said...

salam kak zue...saya pun suka baca coretan blog akak...sentiasa positif n membina...rumah cantik dan kemas...makanan yg sedap n tiamia yang comey...

Idida Aziz said...

uiiii kemas betul bilik uwan...bilik tia mia pon sgt comel....jgnkan uwan jer suka lepak kat verandah tuh, kita yg tgk gambar ni aje pon rs mcm best jugak kalau dpt melepak kat situ....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sis..nnt wat entry psl rumah bnyk-bnyk ye..sy suka baca

Jennifer Moore said...

Panasonic voice recorder that allows you to have up to 4x zoom mic. On Demand & pay per view. Best selling Dictaphones/Stenography. Edic-Mini Tiny Audio Recorder. A third way is to get someone to interview you.