Wednesday, November 9, 2011

Bercakap dan membebel:)

Salam buat farhanna,mamalisa,syarida,hanis,suffia (yg jauh),daydeck86,m(o-o) mooi pre loved,idida (ohh ye..kito serupo lah tu..syok kan tengok gambar lamo..pandai uwais ni), cacah,nerry nerry (weiiii tak sanggup aku nak kenteng rambut algi wehhh..burok bonar rupo ..kihhh..kihhh),yanizz,potpetmama( ye ..ada rupa sama tak?),shamsuhada ( kihh..kihhhh teringat balik sham..now budak2 lah dapat jelingan tajam kalau dogil..husband tak payah jeling..cubit ajo),sri,aida 78,anon ( kesian rindu ikin ye),haneem (wahhh dah ada blog ye..nanti kita visit and selamat mencuba ya,saya suka sup style tu)and finally dalila:)

Pagi yang indah ni nak bercakap sikit..some people are very good at annoying other people,kita pun tak faham apa yang ada dalam kepala dia orang...macam tak ada kebahagiaan dalam hidup dia orang..semua jadi masalah kat dia..kesian orang2 yang macam ni,semua jadi masalah besar dalam hidup dia..tengok orang ketawa dia offended,orang berhibur dia risau..tak ada yang tak jadi masalah.Hmmm..sebenarnya bangun pagi ajer..kita patut bersyukur masih bernafas,ada makanan,ada kebahagiaan..ada tempat di tuju etc.etc..hari ni tengok FB ikin dia tulis "what motivates me (or others)"..i tulis kat wall dia " ......health,rezki and loved ones given Allah sbt are more than enough to motivate me..bangun ajer lihat semua blessing ni..feel motivated to live,to love,to forgive and  forget and feel good..Alhamdulillah! Barakallah!

Anyway..i feel nostalgic,teringat2 sejak beberapa hari dan minggu actually..semalam berborak dengan big boss,he asked me to attend that conference in Geneva,wahhhh seronoknya..but sad to say the time is too short..cant go there lenggang kangkung..i need to read the Treaty,to prepare things to say at the conference etc. Told him,i will go next year if they extend the invitation to me again:) Hmm Geneva,Geneva,close to France,Frankfurt,Berne..teringat dulu2..I always love Europe walaupun sejuk membeku.Malam tadi bukak album lama..


Luzerne,Switzerland,in between Frankfurt and Zurich..sangat cantik..a town surrounded by water.




Top of Zurich..ada cahaya matahari sini..sedap minum latte...ini tempat Convo dulu...sebelum the event,me and husband pi recce dulu:)


Bukak album lama ni..


he..hee gambar depan Holiday Villa,London..masa ni budget lah..duduk hotel mesia yang super duper kenit ni,bilik dia nak bergerak pun tak boleh cuma the advantage is  ada nasi lemak,roti canai etc...cuma tak tahan pulak tengok perangai orang malaysia kat sini..kalau sampai London..berlagak gila..macam dia kaya raya sorang.


Masa ni January..sejuk gila..nak ambil gambar tahan lah sejuk buat muka okay ajer...tapi tengok mat salleh semua tu boleh pi jogging macam tu jer...


Ni 10 tahun dulu..di Grasse, France..tempat buat perfume kat sini..syok tengok dia proses bunga jadi perfume..balik penuh bag dgn botol2 perfume yang kenit..


Oxford, UK..i love the city..very historic and can feel the intellectuality..hee..heee


PettiCoat lane..jalan2 masa sejuk sangat susah kalau tak biasa nak pakai segala benda.sebab tu fikir this November kalau nak pi Geneva Tia and Mia dah ready ke for the super duper cold weather?


Mana pergi pun nak membeli..bought few wall plates from here..dua heni dah pecahkan..pagi ni heni putuskan vacuum punya tali....


Untuk Miss Anon yang tanya pasal apa tak der gambar ikin raya haji ni and why ikin tak berapa active kat blog..is because ikin hanya raya puasa tiap tahun di KP,raya haji will be at her PIL..dah tu ikin tengah buat Master sekarang..she super duper busy sebab buat sambil kerja..so memang tak der masa.Selain tu i memang fokus menulis utk myself and my kids ajer..takut ahli keluarga terdekat tak berapa selesa letak cerita dan gambar2 mereka atas sebab2 tertentu..itu pun perlu di hormati.


Kesian budak ikin sangat sibuk..nanti datang rumah maksu,maksu buat this super sedap bread pudding okay.


Picture courtesy of "Postcards from Malaysia blog"..uhhhhhh hari ni saya tak puasa and sangat teringin nak makan mandy rice..sebab dah cerita bread pudding..terus teringat makanan..kihh..kihhhh..nampak sangat sedap kan siap ada cili hijau..dengar ceritanya restaurant Arab kat jalan kampung pandan tu paling sedap..tapi saya selalu pergi yg dekat ajer di dataran sunway.


Weekend ni promised budak kenits nak beli ballerina shoes...


Budak kenits now sangat pandai bergaya..they have their own opinions..


Selain tu saya sangat teringat Damai laut yang cantikkkk.....


Teringin nak bersantai lagi dgn budak kenits...


Sejak tengkujuh ni..Genting pun lama tak pergi..takut jalan licin,last 3 weeks cuma sampai ke Awana saja untuk lunch.


Sayang orang berdua ni..my omak and my third brother Acik@Pashik..tengah fikir mana nak bawak uwan jalan2..uwan tak berapa nak boleh pergi tempat sejuk macam Cameron dulu pergi balik lung uwan dapat infection pulak.


Sangat teringin nak buat family gathering di sini..dulu ada yg bertanya kalau kat mesia mana yang boleh pergi lepak2..tak buat apa..i recommend this Lowick bungalow at Cameron Highlands..belongs to Antah Group..nampak sangat best..tapi saya tak pernah sampai lagi..




This bungalow belongs to an English man, Mr Lowick..they have a cook and gardener here.. can prepare meals for you if wish to...


You can rent the whole bungalow and just sit and relax..boleh google siapa yang berminat..you have to que long to stay here.


These two girls motivate me so much..balik kerja they cium my baju,kaki etc..sangat rindu kat mama they said..


Last moth husband watched Bewitched starring Nicole Kidman on TV..he was fascinated by the house..he made an effort to search and emailed this picture to me..he said " i know you gonna love this house..i think it is your dream house"..thank you husband..moga satu hari kita dapat bina rumah impian on our land...tak dapat rumah macam ni,dapat macam pagar dia pun jadi lah kan...


Lovely house indeed i love the french door very very much..


Gorgeous kitchen...i love it.


I love the column,the cream theme..classic and elegant...


Ini impian...


Ini kenyataan..my girls asked me last two nites to make these popsicles..i promised her to do it..tapi lupa nak buat..today i will keep my promise..


They said " put a lot of stars okay mama"....


Okay girls..i love you two very much..Alhamdulillah.

11 comments:

syamimi azmira said...

I love to read your daily life and i'll ensure that i won't miss any of it. It does motivate me and i love travel too ! :) I've been to London when i was really young but not for the whole Europe. I'll go there one fine day, insyaAllah. I'm so excited over Aussie as well once i read your previous entries and marked them as one of the best info. Well done ! :) :)

farhanna said...

tumpang happy tgk ur life.. n suke tgk pic mkanan.. jd lapar terus

bellanabel said...

betul tu kak zu...sy sokong 200%..hiks~ apa yg gumbira kan kita? cukup dengan bersyukur dgn apa yg kta ada..jgn banding membandingi dgn org lain..INSYAALLAH bibir sentiasa tersenyum je kan :D huish...tiamia semakin jelita..da makin pandai bergaya yer..kiss kiss tia mia..

4 Kay-E said...

Azu,
mcm2 cite ... seronok baca :)
Wah si kenit dah pandai posing2 dlm fitting room ye. Nnt pas ni dah tak nak pakai sama... taste masing2 ye :)

Bila plan bawa si kenit gi tempat sejuk yg ada snow tu?

MommyCT said...

Salam. Dah few month jugak baca ur blog n feel the positive vibes in here. Really love how u see things n put them in such nice words/ entry.

mamalisa said...

Sejak back pain due to preggy ni I mcm teringin sangat nak pegi check in memana hotel, just to sit and relax tapi bam bam sangat la rasa malas nak bergerak/doing packing etc..end up rest n relax kat rumah jer lah. Sebab I preggy, I love to read/see/imagine beautiful things and your blog entreis always make my day..thanks dear :)

keep on posting nice pics okay.

Hanis Azla said...

ada banyak sebab untuk kita rasa bersyukur dan rasa bermotivasi kan.. rasa yang tak best tentang org lain tu kdg2 buatkan kita terlupa tentang kehidupan sementara kita yang indah ini.. semoga rumah impian u tu menjadi kenyataan.. I ni org yang sangat mudah rasa selesa.. rumah kecik kenit i tu pun dah buatkan i bangun pagi dengan seribu kesyukuran.. Alhamdulillah..

Haneem said...

Zu, dek sangat tepengaruh dengan super sedap bread pudding u, I dah rasa puding tu hasil air tangan nerry,,,ok sedap tapi warnanya dah mcm warna kismis yg u tabur kan puding tu....apa2 pun terbaek, teruskan bagi resepi2 lain agar kitorang terus mencuba.

nerry nerry strawbery said...

hahha cik haneem tu tak rasa lagi serawa labu kukus resepi zue masa bulan posa dulu haisshh terbaekkkk... tu pun cik haneem terkejut tengok rack makanan ala2 farmhouse kat mudgee tu zue kat dapur aku semuanya hasil inspirasi di sini

Anonymous said...

kak...sejak saya terjumpa dan baca blog akak, saya rasa sukaaaaa sgt sbb rumah2 dan dapur impian akak seme tu sama mcm rumah dan dapur impian saya...saya sukaaaa tgk..saua juga sukaaaa dgn pagar putih mcm tu...

saya teringat masa saya sekolah menengah, saya ada jumpa dalam paper.. sekeping gmbr rumah yg cantik sgt, lebih kurang mcm gmbr rumah yg akak post as "ini impian", smpi skrg saya simpan gmbr tu...inspirasi suatu hari nti kot ada byk duit...hihih

thanks kak, gmbr rumah dan dapur dlm blog akak bg saya inspirasi dan buat saya happy :)

-mummy AF-

Fatimah said...

Galit membaca, sib baik x leleh air liur..:)