Tuesday, November 15, 2011

Boomerang.

Walaikum salam pada yang memberi salam and so touch by the beautiful words written at comment's column.Thank You very much,we learn from each other,we share good things and hope that everybody will be happy too:) I believe that happiness is everywhere,you just need to look with your "3rd eyes"..you ll find them just next to you.Having said that as human kadang2 kita happy,sad,down,petrified..semua tu rempah hidup..lepas sedih gembira banyak,kalau terlalu banyak gembira kadang2 lupa,kalau tak sedih tak faham perasaan orang yang sedih ..kita jadi less human sometimes,kalau tak susah kurang appreciate senang yang memanjang.Moga kita sama2 tak alpa,banyak pujian pun buat kita terleka..tak ada yang sempurna,selain Pencipta,yang lainnya perlu perbaiki segala setiap masa..cuma kata2 yang baik itu sedekah..buat hati orang gembira kan..macam boomerang jugak..we send out good vibes,it will come back to you..and you have the advantage..because you are giving..so mari lah jadi tangan yang memberi..Finally the key to anything and eveything is "sincerity"..kalau tak penat ajer "memberi"..and boomerang pergi tak kembali;)


This little girl would like to say thank you to everybody..i ada rupa Tia and Mia tak masa kecik?


Shahid said in my comments box she misses her mother very much.Of course Shahid..kehilangan tak berganti kan..besar mana kita pun itu lah satu tunggak kekuatan kita....kekuatan yang diberi kepada kita melalui darah..apa nilai boleh buat sempadan..


Senyum jugak saya Aida bertanya..apa rahsia uwan dah 87 nampak sihat..Alhamdulillah uwan masih sihat sampai hari ni..selera makan pun baik..cuma lupa kadang2 tapi lupa tu pun anugerah Allah sbt..elok kadang2 lupa dah tua ni..sebab semakin tua kita semakin sensitive...kalau terluka berpanjangan..biar lah lupa melupakan.Tips kesihatan; my emak and arwah my father sentiasa bangun awal..mandi,solat subuh dan mesti keluar ke halaman hirup udara segar.Kalau arwah my father dulu akan buat exercise dalam bilik air boleh dengar dari luar bunyi derap kaki.According to my emak untuk hilangkan freckles atau mencegahnya di muka..after kita mandi basahkan tuala dan masa muka masih lembab sapu perlahan-lahan..betul muka uwan tak banyak freckles tapi anaknya ni lupa mengamalkannya:):)..selain tu uwan jugak sangat pemaaf..especially kat anak2..kalau lepas solat kita salam dia dan cakap "emak,ampunkan dosa ya"..dia jawab " emak dah ampun dosa setiap anak setiap lepas sembahyang takut mati bila2 supaya anak2 tak ada dosa dgn emak"




Reminder to myself..must do some exercise,my treadmills is not working anymore..i should do some light running around the neighbourhood.


Hari terlewat sikit turun..was looking for something..turun bawah cahaya matahari dah masuk dalam rumah...berlari ke dapur.



Hmmmm..what shall i cook this morning? oppss..pada yang bertanya skills mengambil gambar..i tak adalah belajar mana2 pun..lately ni gambar pun semua guna iphone..cuma saya suka setiap benda yang cantik..so kalau ambik gambar carilah angle yang elok..pictures play important roles in writing and can send effective message to readers..plus it is nice to keep in our album.


Pagi ni husband nak ke office cepat..sedang masak kat belakang dia dah terpacak di dapur membancuh nescafe..so angkat lempeng ni cepat2 dan bubuh dhal tikka ni cepat2 dalam pinggan dia. Lempeng kampung ni bukak selera uwan pulak..3 keping dia makan..dah lama tak buat, dhal tikka ni guna powder tikka dalam packet..cuma perlu boil dengan sedikit air dalam periuk,masukkan kentang,green peas,and fish fillet,dah nak angkat masuk satu cube butter dan susu segar..sedap rasanya.Lempeng pulak kalau nak mencuba,caranya  i bancuh tepung gandum dengan 2 biji telur,sedikit garam,panaskan non stick pan dan sedikit olive oil..leperkan dan biar sedikit garing. Masa kecik dulu suka makan masa panas taruk planta dan bila planta tu cair tabur gula..sodappp:)


Dah masak lempeng,goreng ayam masak kicap untuk lauk Tia Mia petang..naik lah ke atas balik..check dua cenakal ni...tiba2 sms masuk,buat calls sana sini..macam2 advice pagi2 nak di beri..suruh tia mia cepat masuk kereta...jalan jam..hari ni jusco sales..orang pagi2 lagi dah buat jalan jam..berhenti 2 kali tepi jalan..jawab important sms,called office..etc..etcc..aduhh kecoh betul..Alhamdulillah selamat sampai kindy then ke office..


Penat pun kat office ada kebahagian..macam2 dia orang ni..kadang2 basikal ic cream pun boleh masuk office dapat ice cream percuma,yoghurt,anuar zain pun boleh percuma..heee...heee ..so today kumpulan belon datang kat our department..meng war-warkan macam2..jengok luar bilik tengok wahhh meriah betul dia orang ni siap loud hailer lagi..



Dapat lah 2 belon dan chips percuma untuk Tia Mia;):)


Kalau tak cerita makan tak sah kan..hari puasa hari ke 6 Alhamdulillah..selera sangat humble..teringin nak makan makanan tak sihat ni haaa..maggie bertelur cayerrrr:)


tapi teringat my own laksa lemak..uishhhh sedapnya taruk ulam banyak2;)


Hmm should i cook laksa lemak or nasi kerabu this weekend:)


Finally..before we habis cerita these budak kenits this morning asked me " Do you need a lot of money to go Australia?" I said " yesss" then she said " i opened your drawer and i found many many coins there, you have a lot of money mama" haaa..haaa..so cute you adikkk...:)..so conclusion dia you nak pergi Australia lagi ke dengan coins mama yang banyak tu?


To Hani yang nak renovate rumah dan buat verandah tu..i tak ada masa lagi nak post good sample but i like this house in Adelaide very much..dulu i cant decide to go Sydney or Adelaide..so i google some vacation rentals homes in Adelaide and i found one house at Semaphore beach ..Nice kan..the alfresco area is simple but cosy;)


This is my house which i have sold to a wonderful lady..i designed the verandah myself..hmmm i miss this house..hopefully the new owner loves it like i did..a lot of loves and passion had been put in it..


Terus nostalgia..apa khabar agaknya my outdoor oven ni..


My white picket fences,my grass..moga ada rezki untuk membina rumah idaman yang lebih cosy..biarlah kecik asal boleh bela ayam di belakang:)



Finally,finally.. puasa tengok gambar makan yang lama2 rasa semua sedap..ada ke lagi meatballs dalam fridge agaknya;)..taaa..taaaa everyone;)

17 comments:

Syarida said...

Kak azu, blog ni memang best la...
Banyak mana syiling yang tia ada untuk ke Australia tu ? ...

anis said...

Hi Zu, Selamat berkenalan...dah hampir setahun i read your blog. i love to read it as i feel so me..teruskan menulis ye...

farhanna said...

lama x mkn lempeng..sesekali sedap jugak... kak zu.. veranda rmh kak zu dh jual tu..kak zu buat direct dgn pintu o cermin ye.. x clear pic tu.. if pintu.. direct ke dapur ke?

farhanna said...

.

Mrs. Fedex said...

cantik the ex-house..
nice la kak zue.. pandai..
suka semua.. very country.. like..

Anonymous said...

sangat jatuh cinta ngan u punya outdoor oven...:))

Hanis Azla said...

masuk sini kalau tak terliur dgn gambar masakan zu mmg tak sah.. he..he.. style rambut tu sama aje mcm skrg yer.. kecik2 dah vogue kan.. he..he..

Cik Ketumbar said...

last weekend pegi main bowling kat Monterez, teringat nak g jenguk rumah lama u dulu kat situ.. tapi takut tak leh masuk lak, ada yang kena kejar dek pak gad.

fiezachommel said...

Kak Zu ...you memang supermom la...hari2 masak breakfast, dinner, plus kerja office lagi.I pun nak jadik cam u la...

Nur Raihana Abd Rahim said...

kak zu,share la resipi buat meatball yg sedap pls...

MommyCT said...

Alhamdullillah ye ur mom sihat n makan pun mudah byk pilihan. My mom agak limited sikit tang makan ni sbb effect lututnya sakit kalau salah makan. Ni pun tengah sakit lutut sbb i masak kari ikan duri. Lepas ni no more ikan duri, selepas ikan berbisa. Sayur pun limited je, yg tumbuh menjalar, berubi, dan yg kategori sejuk semua tak blh makan. huhuhu.

daydeck86 said...

cayalah uwan memang steady
dak ticik tu mesti tomey kan bila bagun pagi...

mami charice said...

So addicted to your blog. Tf busy then tak blog walking cam ada je tak kena. Hehe, love your blog so much. Keep writing :)

Anonymous said...

pagi2 masuk blog dan baca apa you tulis mmg buat kan i tersenyum :) alhamdulillah, and thank you to you zue..
to answer your question - i blh jugak sikit2 cakap nogoghi, sikit je lah, tak banyak pun :)

take care zue
yatie

Aida78 said...

syukur lah sbb uwan cepat memaafkan org....memg bahagia hidupnya...ida doakan uwan sentiasa sihat walafiat.sbb ida ada moyang dulu sbb x sempat nak jaga sb dulu ida kecik...tekilang sbb ida suka jaga org tua...sbb ida ada nenek dlm umur baya uwan kot 80++.2 yg kekadang rndu dgn dia.mcm2 menu zu masak ...bila nak rajin ke dapur ida ni hik2..

Anonymous said...

hi kak, loves your writing.. almost everyday mmg looking forward your blog.. especially kalau tgh down @office..

keep it up kak sharing your sweet stories..

-Linda-

Zuzus said...

salam mamatiamia,
suka jugak baca cerita akak,byk inspirasi yg sy boleh di sini. tq kak. gamabr2 kat sini sgt cantik2, sy jugak suka masak so kalu nmpak cite pasal food dari akak, sy pun rasa cepat2 nak masuk dapur nak masak hehe..

take care :-)