Tuesday, January 1, 2013

1st Day in 2013:)

Salam! We are already in 2013! Alhamdulillah:)

Last night the two girls teringin lah nak count down bila faham apa itu 'memasuki tahun baru".Tapi both tergolek tidur...me pulak dengar fireworks from tingkap saja nak bangun tengok pun tak der usaha he he.I think the last New Year yang we tengok bunga api was; first when we were just married and stayed at Kelana D Putera Kondo in Kelana Jaya,the new year night was romantic when two of us stayed at our living room on the 14th floor looking at fireworks, secondly after we got married my husband's best friend sponsored us a night in Shangri La Putra Jaya so malam hari we keluar tengok bunga api:):) 

Hari ni Heni mintak nak keluar 'bandaraya"(KL) nak jalan2 sempena tahun baru,ada dating dengan 3 orang pembantu di kawasan yang dekat2 ni:) I let her go sebab kenal pembantu2 tu semua,setelah pesan macam2,macam pesan kat anak gadis,jaga handbag,jgn percaya org lelaki,jgn bagi passport kat orang etc etc.I pulak decided to stay at home to enjoy our time together.Heni balik bawak shopping bag "Cotton On":):) dah tu dia cerita sorang lagi kawan tak jadi join sebab ikut majikan sambut tahun baru di London!:):)


I love this picture :):) Uwan and Tia having a good time makan durian after breakfast in our garden.


This morning i made Chicken Pie using the frozen pastry yang tak habis buat Apple Pie semalam. Lepas makan,we just santai2 kat rumah,these three ke garden dan i kat dapur menyental tiles yang ada kotoran degil,rupanya guna "Cif" boleh hilang semua;)


Seronoknya dapat makan durian pagi2 ye..Pashik yang datang bawakkan Uwan semalam ni.


Dah penat menyental hingga sakit tangan, we went out for lunch at Restaurant Puteri.


Hari ni masakannya ada 'kurang' sikit dari biasa except this daging dendeng.Hb asyiklah kata ini kurang itu kurang,dah tu i tanya "so siapa yang masak sedap lagi? Puteri or your wife?" Dia jawab " jauhhh.." I tanya jauh apa? saja lah kan..nak dengar dia puji...he he..tapi tak nak jawab pulak dia.


Anyway Uwan enjoy her bubur jagung.Okay lah to me with the price for buffet RM33 per person,sometimes masakan dia sedap,kadang2  tukar chef ke apa.lari sikit rasa dia.Tapi hari ni Kak Rubiah ada,dia tegur us with senyum manis,anak dia pun peramah..so saya tak ada komplen apa2:):)


Evening the girls asked for chocolate cake, i was tired tapi tak nak let down the two i googled the most senang tak payah pakai mixer punya choc cake.


So i guna recipe "Australian Taste'..Old Fashion punya Chocolate cake,no need to beat the butter or eggs,just melt the butter,brown sugar,milk on a slow heat,after that add the floor,cocoa powder,eggs etc etc,dah tu grease the pan and pour in the cake.


Dapat lah satu Old Fashion Cocolate Cake with chocolate frosting.


Texture dia tak spongy sebab bahan tak pukul kan tapi soft and chocolatey macam brownies sikit.


Cepat dah mudah,frosting pun cuma guna icing sugar,chocolate powder,butter dan sesudu air panas,kacau dah tu boleh tuang atas cake.


My first Chocolate Cake in 2013:)


Ingat tadi nak buatkan Uwan Banana Cake sebab dia tak suka sangat Cocolate Cake kan..but in between buat chocolate cake bebudak dah lapar pulak, potong ayam masak lemak serai,ketepikan semua barang buat cake kat meja dapur and hidang dinner..huishhh penat bedaah..tangguh lah dulu nak buat banana cake:) So papa..nampak laju jer you makan..mesti lah wifey you masak yang paling sodap kan kan kan:):)

Tahniah dan Alhamdulillah pada kawan2 yang telah "berhijrah" dan yang mintak didoakan supaya berhijrah..if i have inspired any of you..Alhamdulillah, i am just sharing my stories - the real 'kekuatan' is in  you:):) In Sha Allah.And Thank You for sharing 'the meaningful decision/step' that you ve made in your life with me:);) 

Night Night All:):)

..........................

14 comments:

umiyumi said...

Salam Zu,
kami pun tak kemana2 malam tahun baru. Ada dengar bunga api tp malaslah nak keluar. Malas ke tempat ramai org ataupun terserempak dgn org/pemandu mabuk :p
anyway seperti biasa sebelum tidur mesti baca blog Zu dulu. Mlm ni mimpikan kek coklat pulak :)

Lagenda mahsuri said...

Samalah kita kaj zu..dah kawen beranak pinak ni,sgtlah malas nk bersesak2 tgk buat apu smbut new year bagai..ddk tergolek baring dpn tibi laaaaaaagi heaven bedahhhh..

Apapun,x terlambat utk ucapkan hepi nu year utk kak zu sekeluarga. ;).

The Singing Pilot said...

Pekatnyeeeeee gulai. Akak, sy buat gulai santai asyik pecah je. Lepas msk mesti kecewa. Rasa dh sdp dh. Huhu

greetingsfromengland said...

happy new year to you and beloved family, semoga dirahmati Allah selalu...have a wonderful year ahead and take care!

kasihredha said...

Kek cokelet Sodap...gulai ayam lagi le Sodap.
Tengok uwan makan durian jadi Teringin nak makan durian jugok

♥MAMASYAZA♥ said...

coklat cake tu nampak menarik

Cik Kiah said...

miss, kalau ada meow mai la singgah sini k... tq...
http://mrpetstore.blogspot.com/2012/12/new-high-quality-sangkar-kucing-cat.html

Anonymous said...

Hi Assalamualaikum....saya silent reader ur blog.....menarik Dan tertarik sungguh blog u ni....anyway restoran puteri tu the food is not that good anymore compared to last time....and saya nak Tanya la macam mana u booked apartment or house bila pi oversea ya....Nanti I email u boleh x......btw m puspa ibrahim from Ampang.

Yong Is My Name said...

Uwan ..
sedapnya doghiyan tu.

Nur-nba said...

Sedap tengok choc cake tu.. Cantik gambar Uwan dan anak2 kat halaman rumah tu.. Memang masa baru2 kahwin, Nur pernah juga tengok show bunga api dengan suami, tapi sekarang suka duduk di rumah je..

shilamuin said...

Salam Zue, kami tengok fireworks dari coridor rumah jer jalan kat Shah Alam semua jam. Lepas beli kasut sekolah anak2 cepat2 balik rumah pening jalan sesak everywhere

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia

Sibuknya akak sampai terlewat sikit jenguk umah u, rupanya udah ada 2 entri. Maalum lah anak-anak mula masuk sekolah nie, maknya terlebih sibuk..haha.

En. suami akak pon memang jarang nak puji akak depan-depan bab masakan nie...kalau makan di luar ada jer yang tak kena. Kalu akak masak dan makan di rumah, laju jer suapnya...bila tanya, buat-buat tak dengar...hurmmmm :))

Take care ya..

MaMa Rey said...

selamat tahun baru..

nyam2..kek coklat yg mudah dibuat kan..saya pun suka buat resepi yg tak perlu byk buat..

Syue Mustafa said...

Kek chocolate tu nampak yummy sangat. Boleh dapatkan resepi ke?