Thursday, January 24, 2013

Home.

Salam Maulidur rasul pada semua)
  
Short update from our bed:) The two on the left and the right been pulling my hands to left and right to scratch  their arms:) They like me to do that- i pun suka jugak masa kecik dulu:) So i ve got to be fast:)


Last night cerita2 sikit pasal Maulidur rasul to the kenits- they been hearing it since 2 yrs ago but this year they understand more:) After Maghrib we sat and listened to Selawat on You Tube...unfortunately after that they found Upin&Ipin and got hook to it. But I hope your remember my story- Malaikat sanggup mengira berapa titisan hujan yang turun ke bumi tapi tidak sanggup mengira pahala orang yang berselawat ke atas Nabi- terlalu banyak.


This evening buatkan activity utk Uwan- Puteri mandi or bubur  anak lebah kata Kak Liza(Haliza Ghazali). I dont really eat sweet things or jenis bubur2 ni but i want Uwan to have some activity- went to extra miles to make her feel at kampung i bought long daun pisang too:)


Few days i ve been craving for Laksa Curry- many can be found in the shop but difficult to suit my taste- I dont  like the - too thick gravy, too oily or too much curry. I want it to be just nice hingga boleh hirup the kuah.Tak teringat beli barang so bukak fridge and tengok apa ada- Nasib baik ada 5 ekor big prawns,crab sticks,sawi,tomato, boleh lah buat- Perah lime- sangat sedap menghirup:)


Puteri mandi berpisang uwan yang sedang mengelegak:)


Me,hb and the kids had early dinner at 6.30pm and malam i teman Uwan dinner- Uwan mesti nak dinner after Maghrib only.So while waiting for Uwan to finsh her dinner adalah berlaku " damage" terhadap diet:);) Muddy Choc Cake with Coconut flakes- yummm:);)


Tu dia Uwan siap berhenti makan nak posing jap.


The cucus pun datang join makan untuk keberapa kali entah:):)


I biar Heni ganti plant kat sinki dan dia pilih Giant Aloe Vera letak kat sini:) Tak apalah nanti nak buat mask,potong ajer lah terus. Oh ya i am quite excited-first time order seeds online and dah dapat:) I ordered " Lemon Basil, Ulam Raja and Kacang botor- In sha Allah nak menanam ni moga2 berhasil:)

And yeayyyy tak sabar nak pergi Family holiday this Saturday- we booked a bungalow in PD- nothing glamour, quite vintage  but under the tree and near to the beach- okaylah duduk dengan my sister,brother,nieces and nephews- dapat sembang2 malam,masak2,jalan kaki to the beach pun sangat seronok In Sha Allah- doa2 semua orang sihat dan dapat menikmati masa2 bersama.


1. Ida- hi ida yg berlesung pipit,bercuti di rumah pun sangat seronok actually.

2. Umi- pass2 lah ketam ti sini sikit buh dlm laksa curry sangat sedap tu:)

3. Dia adeela- thanks dian,so sweet of you,love2 frm us too ya;)

4.Mazni- yup mazni.i always treasure their time together;)

5. Gina- In sha allah but akak pun bukan pandai sangat:)

6. Kniedaz- tu lah bercuti yg seronoknya bercuti masak jugak kan:)

7.Mak Lagenda- thanks;) wahhh sama lah kita meng apple pie ye:)

8. Sham- he he kalau buh asam boi nama eh puteri masam lah;)

9.Nadia- hi Nadia,hope you still smiling:)

10.The Singing Pilot- :):) did I?;);)

11.Rozz Hazidi- Thanks sis:)

12.Yong- hi,thanks.

13.Haliza- minggu ni bubur anak lebah lagi tau:)

14.Nastyna- hi mommy Jelita- thanks, salji banyak turun lagi ke di Berlin? hope you having good time there.

15.Nieza- thanks.

16.Ena- i bought the Nordic from Amazon and it was price at USD 28 and 33 lebih kurang, you hav to pay shipping cost too- yo boleh check kat website i tak ingat .

17.Zuraimah- Thanks;) feel honoured but nothing much to show in home tour:) nanti ada masa i show a few;)

18 Eda- memang selasih bagus utk sejukkan badan.

19.Emaa- thanks.

20.Nur-Nba- Thanks Nur.

21. Elena- ha ha lamo tak dongar cito gotah skerap dah ni.

22.Puan Nemo- tu lah harap2 tak ada yg serious.

23.Herlyna- so true:) best kan the YT.

24.safhm- thanks,moga your son dah kurang nosebleed dia.

25.LG- Thanks for the tips- tu lah memang everynight dlm aircond-tau lah mesia panas but i letak humidifier dah.

26.Unaizah- thanks.

27- Suhaila- thanks.

28. Fatimah- tu lah memang risau tapi dah dengar ramai yang kena lega lah sikit.


13 comments:

umiyumi said...

Salam Zu,
Mcm biasa jenguk sini sblm tido. Mlm ni nak mimpikan laksa curry. Siap tulis reminder ni nak beli apa. Hopefully berjaya buat weekend ni. Seronok tgk Uwan, kenits dan the foods. hee terliurlah.. :)

Selamat bercuti dan berkumpul ramai2 di PD ya. Kami pun plan nak ke beach ni mungkin nak buat istana pasir ha ha.. :)

Hezrin Ahmad said...

Salam maulidur rasul from ur silent reader.... bubur anak lebah...sedap tuuu

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiii sedapnya putri mandi tu, dah lama akak tak makan

susumanis said...

salam maulidur rasul untuk zu n family, kuih uwan nampak manis tapi umwan lagi manis..hehe,nite nite daling,malam ni tido sorang jeh..alhamdulillah ada rindu dihati ini..hi hi

Nastyna said...

Salam Maulidur Rasul kak, seronok tengok Uwan and the cucus, sejuk hati. Terliur pulak tengok puteri mandi berpisang tu, saya buat puteri mandi selalu tak jadi,lembik macam dodol. tah kenapa.

cacah said...

salam kak zu,
selamat berhujung minggu di PD...
:)

Kniedaz said...

salam maulidur rasul,
seronok tengok uwan berenti makan sebab nak amik gambar..mesti uwan dah tau Zu nak tempek kat blog..hehe..btw, beli seed online kat web mana? saya pun dah lama teringin nak bercucuk tanam semula tapi tak gerak-gerak...huhu

Eey said...

Salam Sis,

Moga seronok dgn percutian di PD tu. Nanti updates ya, with picture of the bunglow and the scenery around it. Also the rental cost, hehehee... Eey pun teringin nk bawak my family ramai2 pi bercuti nanti... In syaa Allah, dimurahkan rezeki.
:)

MISS COOL said...

remember ur entry psl Uwan.With her age yg sume jadi lmbat, & u even letak petai siap2 kat keliling pinggan dia so that dia tak lupa nak makan.Hari tu i baca je. Then 1 day tu i pegi masjid nmpk this very old nenek. Terus ingat kat Uwan.Dia bole solat berdiri lagi x perlu kerusi.Bole buat sendiri semua. Tapi sooo slow and relax. Anak dia Masya Allah sooo sabar tungu satu satu.Bagitau satu satu n keep repeating. I yg tengok ni rasa sgtlah bersyukur.for me and for them.

Rosma said...

Salam madam, i think i bumped into ur car this morning. Did u happen to be at taman tun area this morning. Thot i saw either tia or mia at the back seat. Terujah jap dok cite to my hubby..hehe..

Anonymous said...

salam kakzu.. sonok tngok family kak zu, sejuk hati,,, akak,, mertua akak orang mana, x penah story pun

Ina Hashim said...

salam.....sedapnya nmpk muddy choc cake tu....terliurrrrr

nadia said...

a'ah..tersenyum lagi ni:) and wil always smile whenever i read ur blog..have a great day ahead:D