Monday, January 21, 2013

Wishing for a vintage house under a tree and by the sea...

Salam!

Hope everybody is shining bright like a diamond:);) I was not so 'diamond' last week,the spirit was there but the body was tired..anyway i survived! Now it's already coming to Tuesday and knowing that i ll be working until Wednesday only and after that I ll shall escape somewhere..pfuhhh that made me feel sooo good:) Shine bright like a diamond again:)

Thanks pada semua yang singgah and made me feel wonderful by sharing your experiences on nosebleed. Walaupun dah pergi jumpa doctor and given assurance it is normal for children to have nosebleed but everytime anak kena tu still lah kesian:( I shall attend to each comments when time permits okay.To share a few tips on how to reduce nosebleed due to dryness of air (like in the aircond etc) - I read about having humidifier in an aircond room will help even a pail of water under the aircond will help too.I ve tried that and so far Alhamdulillah,however if the dryness is a bit extreme we can buy water based nasal spray from the Pharmacy.

I have some pictures here but they are very jumble mumble as i just uploaded what i have in my Iphone.Actually Sunday i had load of activities- my brother,sister in law etc  yang nak pergi Umrah came to see my mother,my sister and her kids pun datang- so i masak2 since tengahari membawak kepetang, i berdiri kat dapur macam non stop until 5.00 pm only i close the kitchen! Actually bukan lah my sister nak makan dia diet!! issshhh dah turun banyak tau:):) But as usual i always masak2 for the kenits,the senior and sapa2 lah yang nak makan:)It was very tiring but sangat puas hati- having your family in the kitchen berborak2,dah lunch tak bangun lagi,sambung cerita masa dulu,kisah buat nakal itu ini,kisah dengan arwah nenek dulu,cerita hantu pun ada:):) while eating tembikai,cake,then satu rombongan dah balik ada yang datang lagi,hidang food,masak apa yang ada:):) By the night time i macam dah lembik but happy-Heni pulak outing day on Sunday,so semua i kena buat sendiri.

Some pictures :


Wednesday my sister sent my mom back to my house and she cooked at my house.So happy balik dah ada orang masak..ye lah jarang2 sangat dapat macam ni kan:) So bila big sister texted " Den masak gulai ikan seperiuk kat rumah kau..banyak lagi nanti tak payah masak"..he he rasa bahagia macam small sister betul2:)


Saturday morning- Ustazah came and Tia dah naik Iqraq 2-Alhamdulillah:) Adik kena catch up sikit lagi:) Pagi2 pukul 8.00 pagi ngaji ni dengan rambut masih basah etc..memang lah tak sempat bertudung bagai..they bangun,rela mandi dan breakfast awal2 tu pun dah syukur Alhamdulillah banyak2:)


Activity petang Sabtu- suruh Uwan buat "Puteri mandi" saja nak bagi dia rasa seronok sambil brushing up her memories.



Dua assistants sudah mari mahu menggentel:)



Dah masak makan sama2- sangat seronok.



Puteri mandi berdurian sangat sedap kata Uwan:) Nak jadi cerita- i panaskan santan,masukkan pandan dah tu curah "gula merah" sebab gula kabung dah habis- sekali tengok bukan gula merah sebenarnya tapi serbuk asam boi dalam kampit besar yang dah lama entah macam mana termasuk dalam container yang penuh dengan packet white and brown sugar.Nasib baik tepung gentel tak masuk lagi unfortunately itu lah santan terakhir- so papa kena lah kerah ke kedai membeli santan:):)


Sambil2 tu i buat jugak Bundt Carrot Cake-without the cream cheese so Uwan boleh makan sebagai tea cake petang2.


Activity Sunday hanya ini sempat di rakam- petang me and my sister potong2 frozen pastry and buat croissants and apple pie- tapi apple pie punya gambar tak sempat snap dah habis:)


Tadaaaa itu lah hasil croissant- sangat sedap makan panas2 with butter and jam- cuma i feel brand yang satu lagi lagi sedap pastry dia dari yang ini.





I am very tired this week- hoping for many2 magic and i am sharing this gorgeous picture sent by Kak Nur Paris- heavy snow in Paris:):)


Until the magic comes we have to create our own magic- senyum banyak2 dan kalau tak ada lesung pipi macam saya- kita kasi ada lesung pipi tu:) He he.. Anyway can't wait to to go for small family gathering at the beach during this long holiday,hari tu nak pi CH ramai2 tak jadi,ni finally few family can make it- so happy- hopefully the vintage house under the tree and by the sea is nice:):)

Tataaaaa all ..pstttt but i am already thinking about what to cook at the beach lah..he he:):)

17 comments:

ida said...

fuuh muncul pun after lama menyepi...den dah rindu dokek uwan hehehe..seronok la nanti cuti panjang can go holiday kan...we didnt plan apa aoa vacation...but hb bagi idea to spend homelicious moment kat rumah..nak spring clean...cooking..baking...n such...entah laa jadi ker tidak hahahaah..

ida said...

owh tertinggal satu azu...kita pun ada lesung pipit sama la....so kena la selalu selalu senyum hehehe

umiyumi said...

Salam Zu,
wah seronoknya nak pegi family gathering ya.. umi pun summer ni kejenye pegi fishing dan crabbing aje sampai dah tak larat nk mkn ketam. This weekend plan nak pegi lepak2 aje kat beach layan budak2 tu main air :)

Anonymous said...

Happy dapat baca cerita baru kak zue. risau da dkt seminggu xde update. Doa dalam ht minta2 kak zue n family semuanya sihat2 and asalkan kak zue bz dgn keje xpe lah lambat keluar cerita.
huhu... love you, tia mia n uwan~

-dian adeela-

greetingsfromengland said...

salam zu! priceless pictures of your twins with their beloved grandma, wish my mom was close by for my kids to create sweet memories with her like yours do. anyway, do singgah my blog, heavy snow in england too! take care.

Gina said...

Salam Kak Zu
I selalu kecur dari Adelaide ni bila tengok masak lemak cili padi you, sunggguh la meruntun jiwa raga ku, kak. Nanti balik Malaysia nak belajar masak lemak cili padi, boleh tak?

Kniedaz said...

wah..belum lagi gi holiday dah terfikir nak masak apa..hehe..kalau saya pun bila dah plan nak bercuti, mesti dah terbayang-bayang apa nak buat di sana...seronoknya....

Mak Lagenda said...

Alolo..miss u la kak zu!! Ari2 refresh blog ni tp n3 baru tetap x muncul tiba.

Sonok eh mkn ramai2..borak2 imbau kenangau dolu.

Baking apple pie?? eh eh..mcm sama la plak menu kita wiken lepas

shamsuhada said...

hello azu..dah lamo tak komen..selalu singgah baca aje tapi ari ni mcm best ya resipi baru u tu..puteri mandi bersama asam boi.. nasib baik cepat sedar..kalau tidak... oo..nak pegi holiday ya.. selamat bercuti..& enjoy memasak..

nadia MN said...

i tersenyum tengok u senyum:)
salam manis,
nadia

The Singing Pilot said...

Gamba haruslah cheeky kan haahaha

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia.

Your pic so sweet...akak suke tgk senyuman manis u tu..

Happy holiday.. Have fun ya.

Yong Is My Name said...

Hi mamaTiaMia

Yes! Uwan dah masuk stage!
Rindu tgk muka uwan

Haliza Ghazalli said...

Assalam Zu
DiPerak ni...kita sebut bubur anak lebah yg uwan buat tu. Memang sedapp...i suka! N...that croissant pastry 1st time kak liza buat memang pengsan. Serik! tak nk buat lg.

Nastyna said...

kalau dah passion kan.. asyik fikir jer apa nak masak, and its worth it pun sbb u mmg pandai masak. have a wonderful beach time ;)

Nieza Adam Tran said...

suke decoration rumah akak.. look simple and nice

Anonymous said...

Salam Zu.
Kat online mana ye u beli nordic bundt pan n wilton tu....am interested nk beli gak :). And if u dont mind share the price here....

Tq very much.

Ena