Tuesday, January 15, 2013

Random Updates.

Salam:)

I have some ramdom updates:) tak lah banyak yang berkembang except the body..he he:)
So many things to do and adapt this 2013, so i try to be positive as maximum as i could.In Shaa Allah perkara2 yang susah moga di permudahkan buat semua orang. Semalam stress with works etc,i went back terjumpa You Tube seorang speaker bagi talk kat Australia pasal Surah Dhuha bagaimana ianya dapat menghilangkan stress- so beautiful menangis-nangis mendengarnya.Kalau kita rasa kita jauh dari Allah Swt,doa2 tak di pedulikan baca dan fahami lah Surah ini, berlaku ketika Rasullullah S.a.w tidak menerima sebarang wahyu dari Allah Swt berbulan lamanya sehingga baginda Rasullullah S.a.w sangat gusar  dan susah hati. Huraian yang sangat bermakna tu  saya pendekkan di sini- lihatlah diri kita mempunyai mata,mulut,telinga,hidung dan hati, tidak Allah Swt jadikan kita Yatim,tidak mempunyai ibu bapa untuk mengadu, tidak Allah Swt jadikan kita pengemis sehingga meminta-minta untuk mendapat sesuap makanan- maka adakah kita merasa masih di abaikan? sedangkan yang Yatim dan yang Pengemis itu pun sentiasa di dalam Peliharaan Nya dan kita tidak boleh menolak(tidak berbuat baik) pada yang Yatim dan Pengemis. Surah Pengubat tekanan jiwa- jangan merasa kurang sedangkan kita telah di beri segala- semoga menjadi ingatan buat saya:)

I ve answered queries at the end of this entry:)

This week we went out with a friend who is brave enough to leave his job and big salary at our company.She opened her own business- she is one happy lady now and i am happy for her too;) Shes' in that olive green tudung, her own creation,cantikkan- sesiapa berminat boleh visit her online business at Joeeshawls.


Sharing some beautiful food we ate at Chili's - This to die for Explosive Molten:)


Yummy Nachos.



Shrimp Salad.


Some more beautiful food i had last week at Madam Lim- Three Beans in belacan sauce- truly sedap,i order ni dengan rice saja.


The girls favourite- Hokkien noodles or they called it black noodles- memang sedap yang kat madam Kwan ni..the rasa just right.


While waiting for Tia Mia to finish their piano class,i browsed Bazaar magazine and found this- Norma Kamali- she's 67 years old! Can you believe that? No red meat, she eats alot of veges, drinks a lot of coconut water and no meals after 6pm:)... Hmmm dont you think 6pm is too early..adoi boleh tahan ker..malam pukul 11 baru nak tidur,lamanya tunggu:):) But she looks good kan:)

Alhamdulillah budak2 kenit ni progressing well in their Iqrak- jangan2 nanti boleh potong mama ni;):) nak tanya ada yang anak problem hidung sensitive dan berdarah tak? Tia has sensitive nose lah,tak lah kerap dan dah bawak jumpa doctor pun..doctor said it's just normal nose bleed.Tapi kesian dia dalam 3, 4 bulan kenalah sekali dua,bila bangun tidur hidung kering,atau kena siku dengan Mia..ada ke apa2 cara utk pulihkan hidung berdarah ni. Teacher Claire bagi dia minum banyak air cincau bila kena sebab she said cincau good utk sejukkan badan.

Budak2 kenit tu pun dah pandai mengatur baju apa i patut pakai,bukan i yang mengatur dia orang:) So sweet,there are time like in the morning they will open my wardrobe and took out the baju they like me to wear;) Masalahnya semua nak suruh i pakai pink,tak kira lah baju dah singkat ke apa ke,yang penting pink..so mama pun pakailah pink:)

Okaylah take care all- sessi jawab menjawab:)

1.Pelangi Petang- tq.
2. Ann Huzi- he he so we sehati sejiwa on the washing machine,have you tried lemon basil?so sedap tau:)
3. Umiyumi- ha ha i pun intai blog you sebelum tidur:) ada connection gitu:)
4.Ida- thanks-miss seeing yoou at my blig too,hopefully mr tenet dah okay:)
5.Nur Nba- Wire basket tu from Ikea Nur harga frame and basket lain2-all in all i think about RM200 or less tak berapa ingat. Cili blend tu pulak guna 10 bijik bawang putih,10 bijik bawang merah,lagi banyak bawang lagi sodap:)
6.Gina- tq,sseronok nanti dah balik buat mcm2:)
7.LG - oh thank you LG the Garden/Gardening Guru:) tempat limited LG so kena lah gantung2 ajo:)
8.Kak Su- Hopefully semua sihat2 di pihak kak su,yup try asampodeh tu ya:) and doa for you too:)
9.sahfm- sekarang belum siap betul nanti dah siap akak tunjuk okay.
10.anon- In sha Allah, semua dah di brief budak2 tu pasal bahaya etc,,actually tinggi kat luar dari dlm gambar,memang banyak benda2 kena berhati-hati like dapur gas etc..so they hardly ada kat belakang except bila mama around.
11.mama ila-tq;)
12.mummy 3m- my contractor nama Alvin- you boleh carik dia kat fb dia nama Alvin Gan,he's good but banyak projeck so slow,my grilles pun masih belum pasang lagi ni:)
13.Afra- meja tu akak beli from Ikea around RM300 plus kalau tak silap or maybe cheaper,tak ingat sangat.
14. dhr-Alhamdulillah so far tak ada lah berbau bagai first my wall tu terbukak kat atas so semua uadara boleh keluar,tak kena baju,secondly i ada pasang kipas utk buang asap tu but i hardly on it sebab tak berbau pun.
15. Puan Ila- tq ila.
16.sweetmom-tq
17.faza- nanti dah siap semua akak tunjuk okay.
18.Anon- Sejadah dan telekung pink tu budak office yang belikan masa Umrah di Mekkah;) cantikkan:)
19The Singing Pilot- bawak bersabar dik:)
20.-herlyna- magnet for knives tu i bought from Ikea for RM9.90 tapi kat kedai barang2 kitchen yang lain pun ada.
21. Rozz Hazidi- tq.cubalah letak minyak sapi sedap tau:)


19 comments:

Fatimah said...

Hidung berdarah! ermmm tu perkara biasa ms saya kecik-kecik. Kadang-kadang tu dlm kelas, tiba-tiba keluar darah kt hidung, cikgu pun terkejut...tengah tidur pun selalu kena, bila bangun pagi rasa kt hidung ada kerak darah, x sedar bila kena... Selalu sgt.. Tp bila dh makin besar benda tu dh jarang kena...

suhaila said...

As salam sis,

Try dptkan daun sireh, gulungkan n mskkan dlm hidung yg berdarah tu sambil berbaring..insya Allah moga tia getg btr k..byk minum air putih. Lps ni sis kena tanam pokok sireh k.
Dulu pn my son mcm tu jgk tapi skrg dah ok.

Unaizah said...

Baru nak suggest tp suhaila dah pun suggested. My brother masa kecik-kecik dulu pun selalu berdarah hidung. Selalu my parents akan ambik daun sirih, gulung & masukkan dlm hidung dia. Alhamdulillah, the bleeding stopped.

lemongrass said...

my youngest pun slalu berdarah hidung esp with the dry australian weather. Boleh katakan hari2 lah when it's dry. But we just ask her to pinch the soft part of her nose for about 5 mins, lean forward a bit, breathe thru her mouth while she's doing that and put a cold flanellete/towel on her ubun2. I guess kat sini, cuma cara itu aje yg we all buat sbb xde daun sirih, hehehe.
I guess if Tia selalu in aircond rooms, most probably the inside of her nose dries up so tu yg cepat berdarah.

Kniedaz said...

Dulu anak saya pun selalu berdarah hidung..bila bangun tidur je tengok muka ada darah...biasanya cuaca panas penyebabnya.. tak buat apa pun cuma bila berdarah bubuh ais bagi berhenti..sekarang dah besar sikit jarang pulak terjadi

Nastyna said...

nose bleed sbb badan panas ker? What about daun sireh, if am not mistaken its good to heal badan panas kan. Do update if u jumpa petua nyer please, my hubby pun ada masalah ni.

Anonymous said...

hidung berdarah pasal badan panas. maybe dia minum susu atau milo banyak. cuba kasi air barli,air kelapa,cincau. kurangkan sikit minum milo. ada kanak2 badan boleh cepat panas.

The Singing Pilot said...

Surah yg patut diamalkan. Mane tau dpt dia kan. Aminnn

Chillis! Xheran sape2 mkn kat tgif. Xsdp. Chillis hands down the best after hard rock. Hidup hard rock!

~sahfm~ said...

Anak lelaki saya pun selalu jugak hidung berdarah...bila dh selalu kena dia dah boleh handle sendiri...dia akan cepat2 ambik kain dan baring....kata org sebab panas dalam badan....tp sekarang dh jarang kena...

herlyna said...

As salam...me too, listen to that u tube...very inspiring....tgh2 bz giler n tension nie...Allah sentiasa bersama kita cuma kita yg kdg2 alpa...

umiyumi said...

Salam Zu,
seronok dpt kumpul ramai2 dgn kawan2 kan.. rindu saat2 mcm tu. Kat sini kdg2 really lonely lah, tp Alhamdulillah ada family esp anak2 buat hidup lebih ceria.
Mmg bila kita stress dan hadapi susah/dugaan sebaiknya kita mengadu kepadaNya. Inshaa Allah Dia Maha Mendengar.

Puan Nemo said...

salam mamatiamia, suami saya pn hidung berdarah...katanya keturunan sbb MIL pn hidung berdarah gak..tp kite tetap risau kan...hope xde apa2...

Elena said...

salam kak....

Humang aiii rugged amek uwan tu ha...
kok kek kampung 67 thn camtu laie ghoman eh....tedayo laie poie ngutip gotah sekerap tu hahahahaha...

Nur-nba said...

Tq Kak Zu sebab jawab soalan Nur.. Moga kita dapat amalkan surah tu.. Tq for sharing..

Banyak tips dah diberi oleh rakan2 blogger akak.. Hope Tia boleh sembuh daripada sakit tu.. Bila tengok gambar akak.. teringin plak nak lepak makan2 dengan kawan lama..

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia,

Sorry tak dapat membantu, akak tak pernah alami anak-anak akak hidung berdarah. Semoga Tia cepat sembuh.

Adooiiii...bahagianya kalau akak dapat jadi seperti Norma Kamali tu....tapi ''no meals after 6pm'' tu yang tak sanggup...haha.

Takpe lah...asalkan kita sihat walafiat dah bersyukur sangat...kan.

Take care ya..

Yong Is My Name said...

TiaMia dah pandai jadi advisor design for Mama lah.
Paling best Three Beans in Belacan..
Wallaweiii..

Uwan?
Lama tak nampak Uwan
Uwan sihat?

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

singgah sini.seronok baca tentang uwan...hidung berdarah tu kt orang dulu2 sbb kurang minum air..so panas dlm..ntah betul ntah tidak..

eda said...

aritu nampak dak kecik chinese n mother dia kat midvalley bwk bottle air putih tp dlm dia ade selasih tak salahnye .. my fwen said selasih bagus utk rendahkan suhu badan ...
bunga yg leh kembang sendiri kalau rendam tu pun bagus kan ...

Zuraimah Ismail said...

Assalamu'alaikum Mama Tia Mia,

Wonderful blog you have. A friend suggested me your blog for my daily read and I found it AWESOME!!!

Suka sangat your house especially the garden and tempat lepak2 kat luar tu...can I request a home tour entry??

Contoh mcm kat sini:
http://iheartorganizing.blogspot.com/2010/01/iheart-my-home-home-tour.html

Saya mmg cari Malaysian home tour tapi tak jumpa-jumpa..and since your house is very very very eye catchy, can you please fulfill my favor ni? hehehehe

Salam perkenalan...