Thursday, January 10, 2013

What Makes You a Best Friend?

Salam Jumaah! May it be Barakah for all families and friends out there:)

I ve made this entry since last night actually but only manage to publish it now as i was waiting for my "Bff/The other half" to come back from Cameron last night - selagi tak balik kita pun risau, i think semua isteri share the same feeling kalau husband kita tak balik lagi dari outstation mestilah kita tak senang duduk kan.

This time i feel like talking about a "friend' or 'best friend":) Why? Because i was thinking about it lately- Ada seorang kawan, bukan rapat sangat- but persahabatan/persaudaraan tu sentiasa ada- yang susahnya ada benda2 official bersangkutan with him.Sometimes we tak agree with each other punya views - but bila kita tak setuju,or marah  he always say " Zu, we ve been friend for more than 20 years..don't let it go down the drain just like that" .Penat because he always use that line to stop me from putting up my arguments, so i told him " Friendship is deep- friendship is more than just knowing each other for number of years,friendship is just like a plant in your garden,you need to water,visit,baja etc..otherwise it will die eventually. I also told him  - It is not the lack of love that makes unhappy marriages but the lack of friendship. Friendship sometimes can be a blessing and sometimes a burden- the key word is sincerity and some effort to be put into it.Kalau menjerit"aku ikhlas,aku ikhlas..but no hello for years- it will not work too.I also told him " Thus the privilege of friendship to talk nonsense and to have her nonsense respected" Muaha haaa..terus lah dia tak menjawab my email- Then i realize few years back he had some problem with his marriage, Alhamdulillah now dah okay,maybe dia terasa with my words  tu ..hmm what to do i think i said the right thing. ...see berkawan dengan orang lelaki pun bukan senang..kuat merajuk jugak- unlike kawan perempuan yang kurang batasannya kawan lelaki walaupun dah macam saudara masih ada batasannya- dia merajuk tak lah kita boleh nak pi pujuk2 kan..ko pujuk lah diri sendiri dulu..kih kih.Anyway as we get older we don't wish to have hundred friends around to make us happy we just need one or two who is really sincere and be with us through the thick and thin.And sometimes we didn't realize  that we don't have to look far to have that special friend- dia dah ada di sisi pun,kurniaan Allah Swt yang tak ternilai-Alhamdulillah.

So here are some stories of BFF that i have:

Last two night Tia was in the toilet doing her "big business"- she called Mia " Mia can you come in and flush my "toot toot"? - I said " Why can't you flush yourself??" " Ohh I can't,the button is far at the back,i am holding my skirt and i am dying inside here with the smell!" And the little sister by 2 mins went in and flushed!- Oh my how good they are to each other now:) Flush taik pun boleh..he he..I pray that their loves toward each other will be forever-Sisters and Bffs.


And these are my two BFFS in the whole world! I masak petang2 they duduk tunggu kat meja dapur..bersembang macam2 dah tu terjerit- jerit bercerita supaya i kat wet kitchen belakang dengar jugak.

See.. tak boleh tahan tengok siap gelas kaki keding lagi nak minum Mountain Dew tu..sambil bercerita macam business juta2..Alhamdulillah diberikan Allah Swt these two little besties:)

Mee Goreng Mamak for senior bff untuk breakfast semalam- Uwan adalah the No 1 bff actually,kawan baik yang manakah sudi mendengar,menjaga kita masa sakit,berkorban keringat dan duit buat kita selama-lamanya? Kalau kawan dah lama tak jumpa sibuk kita membelikan hadiah buat dia orang- kawan baik kita yang  sejati dari dunia membawa ke Jannah ini In shaa Allah hendaklah di jaga sebaik yang mungkin.


Last night my Bff/husband meeting di Cameron so i tinggal ambik kesempatan masak makanan simple kegemaran i yang masa bujang2 dulu.Dulu masa bujang kalau lambat balik,lapar,telur mata kicap yang paling best dan i suka kering2-tak suka bubuh air, tuang kicap masa kuali panas biar "Char" wahhh sedap:)


Ini satu lagi kegemaran dari dulu hingga sekarang, sardin goreng kering dengan bawang yang banyak,cilipadi dan asam keping..wuishhh habis nasik sepinggan tak sedar.


Dan lauk2 di atas tu memang sedap makan dengan masak lemak putih labu air..senada seirama jadi nya:)


Ini menjadi favourite my husband sekarang- my asam pedas, masa dia bujang dia tak boleh langsung makan cili-perut dia sensitive, no asam pedas definitely,no sambal tumis, no goreng bee hun sebab dia cakap ada ubat dalam noodles tu ( iya ke) so kalau makan any of it dia boleh sakit perut pengsan macam nak mati.Now i masak asampedas dengan betul,cilikering rebus,buang bijik,basuh 10 x, masak cukup2,cuma guna sesudu cili tapi masih boleh kekalkan kepekatan nya.. tak ada lagi dah pengsan nak mati bila makan benda ni semua:) Dah jadi favourite pulak..see nak jadi best friend kenalah sehati sejiwa kannn..kann:):)


Alhamdulillah kita memang di kurniakan oleh Allah Swt dengan rakan baik sejak kita lahir, kemudian diberi kita pasangan untuk meneruskan kehidupan manis bersahabat dan berkasih sayang, di tambah lagi dengan kehadiran little people supaya kita mendapat "kawan' dan "kasih sayang" yang baru dan berpanjangan.

To younger sisters and brothers yang baru nak melalui alam perkahwinan- mulakan dengan betul,memang tak mudah untuk mencapai tahap "pasangan dan kawan baik" banyak yang perlu di lalui,kadang2 perkahwinan hambar sebab tak di baja dengan bahan2 yang perlu, cinta sahaja lama2 boleh menjadi biasa, sebab cinta bahasanya sentiasa romantik,berkepit,mengusap,lama2 dia pun menjadi biasa- tapi bersahabat,bercerita,bergelak ketawa,berkongsi cita rasa, membina harapan bersama itu In Sha Allah selamanya..kan kita tengok anak2 bersahabat sangat indah nya..dah jumpa sepanjang hari pun malam masih tak cukup nak becerita-tak sabar menunggu pagi nak menyambung nya. Kalau kita dah mencapai tahap bersahabat..sang suami tak mau dengar cerita kita sebab sibuk tengok golf kat TV kita boleh kepit kepala dia pusing tengok kita suruh dengar...dia pun tak kan marah dan jadi ketawa akhirnya:);)

Happy weekend everybody- Jom jumpa Bffs kita!

.....................................

25 comments:

FadMN said...

aduh kak zu.dah nk msk lunch ni,tgk the lauks terus perut pun gruk gruk.salam jumaat :)

ibu amsyar said...

So sweet..touching

Anonymous said...

Bagus akak nasihat di hari Jumaat ni. Nak turn my husband's head mcm akak cakap tu, so boleh jd true BFF kpd I. Asyik tengok bola je.Hahaha!

Ash

ina ariffin said...

salam. this is so true. kite selalu rasa kawan2 baik kite ialah kawan2 masa study or office mate but then ur true bffs is ur own family. :)

Dura Zul said...

Slm jumaat..sebelum g antar anak2 ke kls kafa sempat tgk blog zue...eppy holiday. Ns cuti isnin ni..jgn jelos..he..he

Lagenda Mahsuri said...

setuju sgt2 ngan entry kak zu arini. Persahabatan, perhubungan,perkahwinan..semua tu kena baja,kena jaga..bknnya bersungguh2 utk dia tumbuh je.

kalo smbal sardin tu kan kak, LM lbh suka gunakan air perahan asam jawa berbanding asam keping. Msk lemak putih lbh perkh perkh perkhhh mkn ngan sambal belacan.

Eey said...

Salam Jumaat Sis,
Hmmm... Bukan senang nak dapat BFF yg dapat menyelami susah senang kita, even our other half. I'm still praying & struggling also hoping that one day mumbling alone, hehehee...

amirah said...

Thank you so much for your nasihat Kak Zu. I'm getting married in less than three months time, rasanya kena banyak bersedia nak tukar title alam percintaan tu ke alam persahabatan. I will definitely keep the word persahabatan in my marriage dictionary. :)

Anonymous said...

alhamdulillah, my hub oso my BFF till jannah despite mcm mcm hal dalm hidup we all,.hehe..sambal sardin zu da jadi fav kat umah kak su tau, bdk bdk kata sambal sardin mama sedapp la sekarang, tq mtm, may Allah swt give u more more happy return :)

Kniedaz said...

Ya Allah...sis...semua gambar makanan tu kegemaran saya tu..huhu..bab BF ni memangla kan BF paling dekat dengan kita ialah teman sehidup semati kita dan tanpa sedar ialah mak kita...nak jadikan anak-anak BFF juga barulah kita boleh faham diri mereka

4 Kay-E said...

Salam Jumaat Azu...
Very true indeed.
Masak2 memang superb walaupun sambal sardin je kan?

lunch time tadi i balik umah goreng telur mata dgn kicap je... nasi panas. abis licin :P

for the kids dah masak ayam before gi keje tadi.

really need time to have a seat with u.... have coffee & cake.. or makan kepala ikan dgn mee taruk udang besar. hehee...

Have a nice weekend sister :)

*hugs to si kenits bff sampai ke toilet...

*u dah buat lawatan rasmi ke Zara sale ke? brp kali seminggu? LOL.

cacah said...

yeay! happy weekend kak zu.
esok i will have breakfast date with my good friend, roomate masa matrik dulu... :)

lovely said...

sedapnya sardin tu..
sampai tertelan ayaq liur saya kat sini.

Anonymous said...

Assalamualaikum

BFF dah cukup(uwan,yr hubby, mia, tia dan henny)

don't U think, 2013 is time to have a new addition, perhaps another set of twin, lagi meriah if they are boys.
Alhamdulillah

Will see on your comment, are U jumping or cooling down? hikhikhik

Azian

Nastyna said...

Indeed..

A friend told me once, he got thousands friend out there and in fb, but time kereta rosak, bini jugak yg tolong push. hihi

Salam kenal kak.

jie said...

comel bila akak guna ayat 'pengsan nak mati', hehe

banyak saya belajar dari entry ni. Teruskan menulis kak, u inspired me =)

greetingsfromengland said...

such a beautiful post zu, i love it, all the comments so far have been a great read too. i agree with everything you've written...at the stage we're at in life sememangnya our closest friend is our life partner, we can truly be ourselves when with them. my hubby knows me so well, more than i know myself sometimes. he can even sense what goes thru my mind as i'm thinking about it...and all my moods, one look at me he knows how i'm feeling at a particular moment. to have a wonderful friend you have to be one yourself kan...anyway, have a great weekend, love all the food too as always, i hardly cook malay food anymore these days...miss them!

Anonymous said...

I'm blessed that I've a twin. My forever best friend through thick and thin :)

AF

Nur-nba said...

Setuju sangat dengan pendapat akak.. Memang dalam perkahwinan dan persahabatan, hubungan perlu dibaja dan dijaga.. Kita perlu sentiasa menghargai pasangan dan ahli keluarga sendiri.. Sememangnya zaman sekarang ni sangat susah nak cari sahabat sejati..

Lauk sardin tu buat Nur terliur.. Teringatkan stok sardin kat rumah..

Tia dan Mia memang sangat rapat.. Suka tengok gelagat mereka.. Teringin nak tengok video mereka.. Kak Zu kalau free, upload la video pula ye.. Boleh kan..tq sis..

MISS COOL said...

i think 1 of recipes nk spi thp BFF ni kene SABARRRRRRRR byk2. Sabar sabar sabar.

~sahfm~ said...

Kak zue....ajar saya masak asam podeh tu....my son suka sgt asam pedas...tp ibunya failed lagi masak asam podeh...pleaseeee kak..

Anonymous said...

kak boleh bagi resepi asanm pedas tak? asal tgk blog ni mesti jadi lapar..asal lapar jer musti tgk blog ni.

The Singing Pilot said...

Ya Allah apsal mamat tu mcm gedik sgt? Drama lebih. Hahahahaha

Akak, knp dia dingin je skang dgn sy??

Rozz Hazidi said...

Salam mamatiamia..

Indeed..

Agreed dengan apa yang u tulis...

Akak dengan my bff/hubby bukan setakat boleh kepit kepala lagi...sudah boleh pulas telinga dia kalau tak mahu dengar kata...haha

Take care ya..

Anonymous said...

Salam..

Akakkkk sedihh sangat baca entry nieee...sebab saya tak rasa tu semuaaa....sob2...sedih kakkkk...doakan saya kak dapat suami n bestfriend 2 in 1 :'(

Danor.