Sunday, August 26, 2012

Eating Trip and Cerita Heni:)

Salam All:)

Friday when papa went office we went to Pashik's house in Cheras to visit mashik.Alhamdulillah mashik is getting well;) Visit to Pashik 's house is always nostalgic because mama stayed with pashik last time when mama was doing Chambering at legal firm,infact all of us stayed with pashik including maklang before we were independent and able to stay on our own.Pergi rumah pashik always rasa 'enak' and 'homely" tapi sebab sibuk jaranglah dapat pergi.


Ni pose pesen baru,pose jelir lidah namanya:) And the baju kurung pulak masing2 pilih sendiri ni sorang nak pastel,sorang nak bright:)

With Badin.


Bergambar with pashik before sembahyang jumaat.

While waiting for kak ikin siap2 before we go to maklang's house we lepak2 in her room.See Pashik so sweet he wrote a birthday wish on kak ikin's mirror;)

Nice to lepak2 in kak ikin's room sambil gossip2;)

Cewah cik kak banyak ker dapat duit.

Puas hati nampak dengan hasil pungutan;)

One pose with kak ikin, hmmm Tia must be thinking so much about her money until she cannot focus in taking pictures.

Another pose taken by Mia pulak.

After eating,lepaking and gossiping we went to maklang house.

While maklang cooked mee hailam for us the two girls check out maklang's house;)

Dah check kat dalam kat luar pulak.

Semua orang lelaki pi sembahyang jumaat, we ladies pun lepak2.

Infact too lepak,we biar ajer maklang masak kat dapur hee heee.

This one pun too lepak also.

The baju kurung girls.

Maklang is very much into roses nowadays.

Her garden is fulled with roses.

The mama tried to snap picture of her own wearing jubah she bought from artiste stall last time.The jubah was from Eygpt sold by Danny X factor yang mulut bising,the cutting is nice but panas bila pakai sebab too many layers;)

And this is my favourite najjah shawl,asyik pakai sama saja sebab belit apa pun boleh:)

While people in the house makan tak sudah:)

Makan minum makan minum..lepas kueh raya mee hailam,cendol,nasi..dasat betul bila raya no limit..hmmm kena puasa cepat2 ni;)


As for our house Heni tak ada pun mama managed to kemas our garden and added few new pots and blooms.


Indoor orchids;)

And mama's kichen is operating as usual now;) Yesterday was ala carte order from people of the house,the girls requested chicken wings and coleslow,the papa had lamb chopped while uwan had her gulai daging salai with kedondong muda.

And this morning mama cooked mee bandung for breakfast.

As for heni yang balik bercuti pulak,her flight scheduled to arrive at 9.50pm last night.at 12.00 midnight my house was ringing madly lucky i heard it and when down to pick up.The caller said " Puan saya telefon dari airport limo,saya nak hantar maid puan balik tapi sekarang saya sudah sesat sebab maid puan tak tau alamat bla bla bla!" Itu lah cerita heni macam2 lah drama dia and as usual mesti blur punya;) Apa pun i shouldnt complaint much but bersyukur dengan kemudahan yang allah kurniakan,walaupun she blur tapi dia jujur.Some people their maid ran away,went back and never turn up,cheated them, did bad things to the family including bomoh and put dirty things in the food.Heni every year balik mesti dia cari jalan balik rumah kita orang balik,balik pulak penuh buah tangan sampai keropok belinjau pun stock pun cukup setahun.As usual tiap balik mesti ada buah tangan utk setiap orang,anak perempuannya kirimkan baju utk Tia Mia,tudung for me and uwan including mashik and maklang,even her emak pun kirimkan kueh2 utk kita orang.setiap yang dia bawak balik tu sedap tak sedap pun mesti i makan depan dia,tau sangat bermakna lah bagi orang susah nak bawakkan untuk kita.Balik ajer dia tak lengah terus lah mengemas rumah cuma this time nothing much untuk dia kemaskan except baju2 kotor dari raya because i managed to control the house,it was "no mess mode' during her absence and my Clorox wet wipes really helped a lot..hee hee i love you Clorox wetwipes walaupun ada pantun berbunyi 'sudah dapat gading bertauh tanduk tak berguna lagi" i still love you;)Actually kalau heni pandai banyak benda boleh senang kan dia,like the toilet i taught her to use the toilet bowl cleaner same goes with the bathroom floor,you just need to spray before you go to bed and the next day you rinse- " walllaaaa' bersinar-sinar kilatnya but heni mesi nak buat traditional way memberus berus.Mirror pun sama she can just use glass cleaner tapi dia nak use newpaper jugak.tak apalah yang penting dia tak kurus tapi tamnbah gemok:);)

Hari ni i bagilah kelonggaran untuk 'no mess day sikit since my 'walking wetwipes' dah balik,i boleh golek2 kat verandah sambil tengok these two main air..


Alhamdulillah we had good time together walaupun kadang2 kesabaran sangat tipis bila kena buat semua kerja rumah;) We made it darlings;) jom tidur sekarang belakang pun sudah sakit::);)

Night2 and kak kasih redha betul lah tekaan tu;):)

15 comments:

dhr said...

selamat hari raya kak Zu & maaf zahir batin. harap belum terlambat bagi ucapan raya di sini :)

kasihredha said...

keciknya dunia ni kan..
yan tu anak pashik ke atau anak mak lang? sorry byk tanya :D

bestnya beraya rumah pashik dan mak lang...rumah dia org awesome...suka sgt tengok...bila le nak dpt rumah mcm ni * berangan nak rumah penuh dgn roses mcm mak lang*

Alhamdulillah heni dah balik so boleh luruskan badan sikit kan.


The Singing Pilot said...

Saye xpegi beraye lg thn ni hehe

Anonymous said...

Salam Zu...seronoknya tgk gmbar2 raya you...Adoiii..sgt2 rindu dgn suasana raya..paling knur rindu is bagi2 duit raya kat the kids and suara the kids bagi salam kat dpn pintu rumah...saborrrr..second raya kami pergi london,saje bwk Lily jln2 sebelum school re-open nx week...
So,selamat berehat and jgn lupa manjakan diri..salam to the girls,Azam and Uwan..take care dear..
From:KNur-Trg

annhuzi said...

keluarga mama hargai heni, begitu lah juga balasan keluarga heni kepada mama. dapat kerja di rumah yg penuh kasih sayang, dengan kecerian tia dan mia, tentu heni pun rasa bahgia, senang hati :)

rumah maklang cantinya bertaman bunga. sure semua yg enter dan exit pun with a happy heart! and rumah pashik pun just as homey! nampak kesan cara uwan menjaga rumah, turun kepada anak cucu. sure rumah tia mia pun nanti indah dan nyaman and mama and papa can enjoy with a happy heart, just like uwan is enjoying now, lihatlah senyum gembira uwan bergambar dengan mama dengan kak ikin.

umiyumi said...

Salam Zu,
buat kerja rumah dan jaga budak2 ni mmg memerlukan kesabaran tinggi kan.. luckily Zu ada juga 'walking wipes' tu he he he..

Salmi said...

salaam aidifitri mamatiamia and family..maaf dipinta andai ada komen2 yang ditinggalkan selama kita berkenalan didunia blogging ini yang tersalah kata atau terkasar bahasa..always adore rumah maklang since keluar majalah laman..:-)

Anonymous said...

Askum,

Kak zu,My late raya wishes for your whole family may Allah swt bless us in this wonderful days. I never miss to read and seeing every pixs which attached by you and alls look so great and again syukur with Allah swt plan for us and permitted us to see and celebrate this with all sweet things with us.....anyway hope to hear from you...again

Warm Regards
Rose...Penang

eni said...

salam aidilfitri...gambar2 yg cantik dan ceria..bw dr blog sis Iha

Anonymous said...

Salam kak zu, keciknya dunia ni. Ikin & husband tu kita kenal. Duduk kat setia alam. Macam kak zu jugak, orang cantik, rumah pun cantik. Kitorang satu family, kenal ikin...sebab rumah dia simple tapi cantik la. Everytime lalu...mesti perlahankan kereta. Ada satu hari tu, dia ada tengah menyapu depan rumah...then...kita stop...tu yang kenal tu. Tak perasan pun...selama ni....sedara kak zu. :)

Intan, eco park, shah alam.

4 Kay-E said...

Salam Aidilfitri Azu & famili.
Asyik komen kat fb je. tak sempat nak jengah blog hehee.

Kiut je tiamia.. dah pandai pilih baju sendiri taknak sama ye :)

Ikin nye shawl tu cun aaaa.....

rina mazlan said...

Selamat Hari raya kakak...

PINATBATE said...

kk pinat berkenan sangat nombor kat pintu rumah pakshik tu..nombor arab 33 betul ker..? beli kat mana agaknya

Anonymous said...

As-salam.
Zu, bole bg resepi&cara2 wat sambal kampung (akk dlm proses menghabiskan bulan ke bulan then terjumpa sambal kg zu yg sama mcm mak mertua akk buat). Dah cuba bbrp kali tp x sama.
- Kak Maz

Anonymous said...

Salam MamaTiaMia,

hati sangat berbunga dan menjadi riang bila baca blog ni...Thanks sis.. Jazakallah khairan kathira

Salam..