Saturday, August 25, 2012

Breakfast@Bukit Pilah and Jalan2 Raya.

Salam Raya buat:

The Singing Pilot- kesian tak balik kg ibol ye;) tak pelah orang muda kenalah berkorban,lagi pun i think it must be fun piloting kapalterobang during raya:), Ann Huzi- how's raya in the Lion City? Yeap those kampung houses are for you:) I ingat nak snap pictures masa lalu,sorry lah Ann no pictures of berminyak muka for you actually i missed taking alot of ;pictures because i was too tired until now tangan sakit lagi dari kacau rendang:), UmiYumi- how's raya in Perth? Mana2 pun sama asalkan bersama orang tersayang kan,mesti meriah jugak disamping putera2 tu:), Zira- selamat mencuba,kalau suka memang sedap rasanya,selamat raya to zira and family too:), Hanis Azla- you are most welcome,selamat hari raya to Hanis and family, Mummy Akmal-selamat hari raya orang brunei,memang seronok rumah2 kampung ni:), artlovercinnamonworld of colours-selamat hari raya to you and family too,belum berkesempatan nak visit yr blog to look at your food and presentation;),Elena- ha ha hidup kg ibol yang damai! memang pengacau tu classic it was made from batang pinang you know, Greetingsfromengland- Noor selamat hari raya from us,so true Noor,nothing beats a place tempat kita di lahirkan but i believe England has become your home sweet home now and there is where you love lies and grows;) I hope you have a beautiful Eid will visit you soon, Zulfadly- Selamat hari raya to you dibumi Aussie!He he dah ada calon ke? ke nak akak carikan?InsyAllah niat yang baik mesti lah berkesudahan yang baik,nanti kita sama2 tunjuk gambar kampung:) all the best to your study;),Kak Kasihredha- selamat hari raya,ha ha itik salai sedap emak saya cakap tapi saya tak pernah rasa lagi,dia cakap rendang pun sangat mengancam:)Ilya-thanks selamat hari raya to you and family!

Raya stories continue:) Balik kampung memang best,semua nostalgia,duduk2 kat halaman rumah dengan adik beradik,anak2 sedara,teringat dulu2,my arwah father memang strict:) I duduk kampung pun bukan dapat nak mandi sungai,dia tak bagi.selalunya i duduk lah depan halaman bertinggung tengok budak2 kampung lalu mandi sungai meleleh airliur tak boleh pergi.My sister cakap 'haaa den dogil den pogi jugak lepas tu abah datang bawak rotan" hee..hee..my arwah father dulu kerja kerajaan,my mother duduk di quaters kerajaan lama di KP,bila pencen balik kampung sebab dia dah biasa jaga beratus orang dia pun terbawak-bawak lah displin dia tu sebab tu bila mengaji quran dgn dia sangat takutttt:) tapi dia tak lah kejam tak boleh pergi 'bersosial' dgn budak2 tapi dia buatkan bangsal tempat main,and dia allow budak2 perempuan yang dia kenal datang main with me,i masih ingat kat bangsal kita orang simpan set main masak2 ada tea set yang besar dan cantik colour pink,nanti kita main hidang biskut cream crackers:)

Bila balik kampung lepas jer raya pertama kita memang tak breakfast dalam rumah mesti nak breakfast kat halaman uwan because suasana pagi was too beautiful to be missed;)


Sangat seronok breakfast di halaman rumah uwan;)

Tia Mia dengan tak mandi hanya basuh muka pun datang join di halaman nak makan half boiled eggs::)

semua pun ada lemang,rendanh nasi impit and kalau nak maggie pun boleh masak..memang masalah sikit duduk kampung ni sebab selera sedap saja;)so ada masalah tak boleh berenti makan:)


The girls with their softboiled eggs:)

Sejuk dan nyaman.

Sebahagian masih dalam rumah tak bangun tidur lagi..Tia Mia memang bangun awal kat kampung,selalu excited just like bila kita travel ke farmhouse kat overseas they like suasana pagi.

Then papa jumpa pelepah pinang puring dia pun tunjuk lah kat anak2 dia macam mana budak2 zaman dulu had fun with it.

Ha ha Mia trying the ride.


Then they had fun ferrying thier Minnies;)



Lepas breakfast kita bersiap nak pergi rumah adik dan anak sedara uwan di kampung sebelah.

Bergaya-gaya lah anak2 dara ni.

Handbags tak tinggal nak mengutip duit.



Okay jom kita pergi jalan2.


Lepas rumah anak saudara uwan kita pergi rumah adik uwan.Rumah adik uwan ada kawasan yang luas,adik uwan ni dah tak duduk sini,dia pun macam uwan duduk rumah anak dia kat KL.Adik uwan ni masa muda sangat rajin,rumah dia kalau ada daun kering jatuh sehelai pun dia kejar pergi pungut he he..he:)


kawasan rumah adik uwan ni atau kita orang panggil Achu ,menantu2 lelaki dia yang bersihkan.So sesiapa yang nak kahwin gadis kampung kena lah buat2 kerja jugak bila balik kampung tau:):) Dah bersih boleh pukul2 bola golf kat sini:)

Rumah Achu ni sebahagian masih ada yang originalnya di kekalkan dan ada reban ayam,itik dan pokok2 keliling.

Tu dia uwan dan Achu yang pakai tutup kepala putih,he he kemain manja uwan,dia duduk atas Achu pun duduk bawah melayan uwan.


Ayan bukan main happy lagi dapat makan macam2:)

Sebelum balik kita pergi tengok2 buah-buahan kat halaman Achu.

Banyaknya buah kedondong Achu,kita ambik nak masak dengan daging salai.

Reban ayam Achu,best kan..macam rasa farm house,Tia Mia excitedlah.

Sibuklah Achu nak ambik limau bali dan macam2 nak bagi kita orang.

Balik dari rumah achu kita singgah pekan Kuala Pilah beli fishnet nak tangkap ikan di sungai dan bahan2 nak buat BBQ.Bila petang kita orang terjun sungai cari anak ikan,sayang tak tangkap gambar,lepas dah sejuk2 kita balik and my nephew sets fire for BBQ.

KakYan membakar fishballs,Tia Mia yang sejuk tak sabar2 nak makan.

Seronok lah dua orang ni cucuk macam2 kat stick dia orang.

Tak sabar2 nak makan.


Unfortunately tak lah lama sangat dapat BBQ sebab rumah Dato' dekat rumah uwan buat open house dengan sessi karaoke bising seluruh kampung,macam2 lagu dangdut dari suara pecah keluar,sejak petang bawak ke malam tak henti2 hujan lebat kilat sabung menyabung pun keluar..so we blamed it on those 'sumbang suara' for the hujan..heee..heee..anyway we had a good time but we miss collecting money from the Dato' house who always give RM50 per person each year:);)

Tahun ni plan nya nak raya lama2 rumah uwan sebab nak balik KL pun semua rumah pun cuti including MIL yang pergi bercuti panjang.Then my sister in law pulak tak sakit,so first day raya my brother kena bawak di ke hospital KL,so we had to cut short our stay,Alhamdulillah dapat lah jugak until 3rd raya.Semalam kita pergi melawat mashik,Alhamdulillah dah bertambah baik nanti kita post jalan2 ke rumah mashik and maklang pulak.Until then bye.

8 comments:

The Singing Pilot said...

Kg parit: suasana desa, jauh dr hiruk pikuk kota, udara nyaman berkabus di pagi hari. Sungguh menenangkan.

Kg ibol: pagi raye dpn uma jem mcm fed hiway. Xbergerak. Smp uma dpn pun xnmpk kene blocked by line of cars. Hahaha

Rindu suasana ayam berkokok mengejutkan manusia. Sat lg itik dtg bleh bergaduh. Sgt bising. Oh kgku. Dun get me started with the kg fruits haha

kasihredha said...

bestnya kg uwan dan achu
suka tengok halaman uwan dan achu...bersih je kan...kejar jgn x kejar daun tu..hihi

macam familiar je kak yan (anak buah zu tu) ...tinggal di alam damai ke?
cuma meneka :D

umiyumi said...

Salam Zu,
sejuknya mata memandang tengok suasana kampung. buah kedondong tu sedap sgt kalau dpt cicah dgn kuah rojak atau garam, mkn dgn kawan sambil gosip2 hehe.. teringat kenangan jd minah kilang dulu, kawan baik selalu bawa putik buah ni mkn sama2 waktu rehat :)

mmg betul raya kat mana pun asal dgn org tersayang akan jd lebih bermakna. bila suami dan anak2 di depan mata, tambah2 pula ada kawan2 di sini yg dah jd mcm saudara sendiri sekurang2nya boleh mengubat rasa rindu pada kampung halaman..:D

saniah said...

Hehe..tgk uwan n adik dia i imagine lak myself with my sister tua2 esok...so sweet kan di bawak anak cucu melawat her sister...haiii tu la kita ni...putaran hidup gitu lah
Hope your sil dah sihat...:-)
Err....i perasan si kembar ni dah lain benar rupa diaorg...makin sweet laa besar nnt tmbh cantik nih :-)

Aisyah Rafaei said...

Salam lebaran k zu..nyamannnyer suasana kpg..kan? K zu, suka kata2 k zu..mmg kalo balik kpg ada masalah makan tak boleh berenti..sedap je...beselera memanjang...haha..

ida syarida said...

Tak jemu-jemu membaca. Seronoknya beraya kan kak azu. :)

annhuzi said...

nice BBQ area. the long bench and table, semua tu ur dad yg built ke?
Alhamdulillah dapat dinikmati bersama sampai anak cucu, cicit.
wah berjiran dato', besarnya duit raya!
rumah achu, bestnya luas, betulnya farm house!
berselera makan di kampung pun takpe cos u all still maintain slim :)

Cintronygjm said...

Hehe..tgk uwan n adik dia i imagine lak myself with my sister tua2 esok...so sweet kan di bawak anak cucu melawat her sister...haiii tu la kita ni...putaran hidup gitu lah Hope your sil dah sihat...:-) Err....i perasan si kembar ni dah lain benar rupa diaorg...makin sweet laa besar nnt tmbh cantik nih :-)