Monday, August 6, 2012

Miss Uwan?:):)

Salam:) Ada yang rindu uwan ker? he he actually during this ramadhan i took pictures using my iphone only since i don't have enough time to upload to pc so tak lah publish kat blog:) Tonight i made an effort to upload the pictures from my iphone,quality not so good lah but the mood is there;)

To Dhr yang tanya how to make that "genevian ayam goreng"- i didn't put kunyit actually because i didn't buy fresh kunyit at that time and i hardly use kunyit powder for quite sometimes after reading the danger of it.The method is very simple, after cleaning and washing the chicken i just fry it without salt,after it cooked a bit i sprinkled salt on the chicken while it stills frying.There's a different in taste when you fry the chicken after rubbing it with tumeric and salt and to just fry it without salt,the later will make the chicken sweeter. After the chicken turned golden in colour,i added sliced ginger and garlic,mixed well and let it turn slightly golden too,add a lit bit of salt to give taste to garlic and ginger. After you turn off the fire, add in the chop parsley,mixed well.So sedap di makan begitu saja;)

To Umiyumi selamat membeli belah di guilford town,ada tearoom yang really nice there Umiyumi:) Hopefully kedai tu ada jual lagi cooper items,masa saya pergi dulu senior citizen yang jaga kedai tu;) old grand piano pun ada;) memang leka lah duduk dalam kedai tu,if oneday we go perth again surely akan ke situ jugak:)

Cacah,wahhh lagi lama berpuasa di St petersburg ya:) Alhamdulillah kan dapat lah kita tunaikan dgn sempurna,the best part bila dah balik Malaysia kita rasa masa kat sini cepat ajer:)

And to all other ladies selamat memasak kalau berkesempatan di bulan puasa ni,sangat bermakna memberi keluarga kita makan dari air tangan kita sendiri:) When i was in geneva and while cooking in the kitchen i heard my husband said to my girls " We must thank mama okay,we are lucky because even we are far far away from home but we can enjoy all the good food just like at home,If mama don't cook we will not have the wonderful food,so we must thank her,now go and hug your mama" That was so sweet and feel good at that time..

Kak kasihredha,pandai jugak makan kulit rambai ye..saya tak pernah lagi cuba masak lemak putih tu;) uwan dulu2 sangat pandai gulai ikan sungai dgn kulit rambai ni,kuah dia pekat2 dan sangat sedap;)

Okay lah jom kita tengok Uwan bulan puasa ni;) Alhamdulillah pada umur usia emas ni uwan dapat berpuasa,dah di beritahu banyak kali pasa dia kalau tak larat jangan puasa tapi uwan tak nak:) jadi memanglah saya berusaha memikir tiap hari apa yang boleh membuka selera dia untuk berbuka;)sangat happy kalau nampak dia makan berselera masa berbuka:):)


Ni uwan petang tadi 10 mins before bukak puasa,after balik pasar ramadhan dia penat and baring kat atas,bila dah nak buka either me or the two girls will pergi bilik panggil dia turun.Kalau the two girls siaplah dia org menjerit sampai keluar anak tekak panggil uwan;)


Petang ni lauk masak tapi kueh beli sebab sepanjang bulan puasa tak pernah lagi uwan rasa ke pasar ramadhan,so hari ni cuti,dah masak lauk saja lah bawak dia jalan2 ke pasar ramadhan dengan tia mia.lambat balik,sibuklah menyuap tia mia makan,tu heni lah yang menyusun atas meja tu ikut kesenian dia ajer.kalau mengikut saya yang leceh ni kueh mesti susun elok dalam pinggan,kepak ayam mesti susun sama sebaris,susu lauk mesti kalau kiri semua kiri..banyak cekadak me kan..tak apa lah bulan puasa ni semua pun di beri kelonggaran;)


Ni uwan di pasar ramadhan petang tadi berpegang tangan dengan Tia.


Ni gambar petang semalam,di belakang membuat puteri mandi,saja aje adakan activity buat dia,kalau tidak dia pun duduk ajer menunggu mesti tak seronok buat dia,kalau macam ni dia pun rancak berbual;)


Gulai udang pucuk pegaga ni salah satu kegemaran uwan.


Puteri mandi berdurian kegemaran Tia Mia jugak.


Bulan puasa ni lauk2 macam ni membuka selera-goreng isi ikan talang masin dengan cilipadi dan terung telunjuk,kena nasi panas2 sangat sedap.


Hari sabtu saya buat laksa asam dan rebusklan uwan kerang bersama sambal kicap.Puas hati dapat makan laksa sendiri.


And today to make the girls happy we made our first kueh raya-honey cornflakes with roasted almond.


So dah ada lah kita satu biskut raya;)


Ini sandal raya uwan-cantikkan macam Flipflop,sangat selesa,stable untuk orang tua macam uwan..nama hawekeye apa tah priced at RM69.90..uwan suka banyak kali dia try:)


cerita anak dara ni pulak..husihhh kemain nakal lagi sekarang,hyperactive setiap masa.tu memanjat pagar berborak dengan anak jiran sebelah lah tu:)


Buat kelakar pun nombor satu jugak;) Now dah mula lah mengaji sikit2 kat rumah,mengambil wuduk dan sembahyang dan belajar jugak from me and pashik.Ingat nak cari sutazah datang ke rumah atau hantar mengaji secara betul di masjid..


Mood Raya ke? nakal macam mana pun inilah penghibur hati;) macam2 tehy buat hiburkan hati orang di rumah ni.

Selamat malam dan Asslamaulaikum semua,selamat bangun sahur jugak;) kalau myself sahur mesti nak ada satu lauk baru,yang paling best ikan bilis langkawi goreng garing dengan bawang besar;):)
Heni start cuti raya sabtu depan..hmm saya kena start nak mengemas2 rumah untuk raya ni, tak beli barang2 baru pun kenalah recycle apa yang ada..ambik mood raya:)

13 comments:

kasihredha said...

dah ada kuih raya...bestnya.
Akak pun suka buat satu atau dua kuih raya...saja nak seronok2 dgn anak2. Biar diaorg ada kenangan buat kuih raya...selebihnya main tunjuk2 je lah.
Alhamdulillah uwan sihat dan seronok gi pasar malam.
Suka tengok gambar tiamia tengah borak dgn anak jiran sebelah tu...hihi

Anonymous said...

Assalam kakzu dan family. Selamat berpuasa. Kakzu,saya nak tanya resepi beehun sup yang kakzu buat di paris haritulah. nampak simple tapi berselera sangat.
-Lin

Mamasya said...

Salam Mamatiamia.kuat lagi Uwan dpt puasa....larat jln2 ke pasar Ramadan...moga Uwan terus sihat dan cergas ...dpt penuh puasa thn ni. kalau lauk udang gulai mmg sedap tp belum pernah campur dg pegaga. tia mia dok gossip apa dg jiran sebelah tu....hi..hi....
tengok gambar2 di Yvoire tu...cantik sungguh...bandar penuh bunga...

greetingsfromengland said...

salam from england! getting busy last 10 days of ramadan…suddenly everything's moving super fast for me here! hope you will read my latest post, i mentioned you in there! remember me and family in your prayers, you and family are in mine…and all your dear readers too…salam buat semua...

Anonymous said...

Salam Zu...baru nak tanya pasal Uwan,tgk2 dah keluar gmbarnya ya...manis senyuman Uwan..alhamdulillah..wahh dah buat biskut raya..kami pun teringin nak buat,tapi siapalah nak mkn nanti..tengoklah mungkin knur buat sejenis dua utk ambik hati Lily..kesian dia..ok Zu,semoga segala urusan persiapan raya berjalan lancar..take care..
KNur-Trg

linalucx said...

Salam Sis Zu,

akhirnya dapat tengok pic Uwan,
rindu sangat nak tengok..
alhamdulillah...Uwan nampak sihat...
semoga Sis Zu dan keluarga, dimurahkan rezeki dan dikurniakan kesihatan yang baik..

shamsuhada said...

azu...kita mcm sama waktu bersahur..ikan bilis goreng dgn bawang selalu ada...utk anak2 & ayah pulak..telur dadar satu kemestian..bulan puasa aje tokey telur kaya nampaknya..tq azu for sharing gambar kt geneva esp..Yvoire..cantik sungguh ciptaan Allah..hopefully one day ada rezeki lebih & dgn izinNya dptlah ke sana..ini berangan2 dulu bila tgk gambar2 yg u postkan..

cacah said...

Alhamdulillah!
uwan sihat2 dan larat lagi nak gi Pasar Ramadan... :)

susumanis said...

Salam mtm, baru nak tanya fried chicken genevian recipe, mtm da bagi, mtm da bagi, tqvm pd mtm dan pd yang bertanya, nk try petang ni dgn ayam kg sure yummeh kan..alhamdulillah uwan sihat dan ceria dan juga alhamdulillah tia mia sihat dan gembira ria, so sweet mtm's hubby ajar anak anak to say thanks n hugs MTM for d nice cooking, both of them r very lucky to have both of u as their loving parents, alhamdulillah..

Anonymous said...

prettyyyyyyy la your girls, kak.suka tgk.
-ita-

annhuzi said...

tia mia panjat pagar! hehe seronok mereka berdua ni macam2 aktiviti, enjoy childhood, sweet memories. sandal raya uwan cantik! i pun berkenan. Alhamdulillah nikmat puasa, tentu uwan tak nak lepaskan. Alhamdulillah nikmat sehat. Alhamdulillah, senyuman uwan yang sangta bermakna, terpancar happiness! well done mama, u deserved all the happiness in seeing uwan's happiness1

fatiha mazlam said...

Assalamualaikum Uwan!

Semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik untuk Uwan selalu!

Foster said...

prettyyyyyyy la your girls, kak.suka tgk. -ita-