Monday, August 6, 2012

Ramadhan di rumah dan perantauan:)

Salam Umiyumi,kasihredha,Mamasyaza,Annhuzi,susumanis,herlyna, Amo Ida,greetingfromengland,dhr,Muna Mahzar-Fadaaq and Kak Nur Trengganung ..Kak Nur we miss your briyani...heee..and salam to  kawan2 di Malaysia,benua Europe,Eygpt,Australia,Singapore dan yang lain2:):) 

Alhamdulillah memang cantik ciptaan Allah Swt,SubhanAllah,i still have pictures to share with all of you, they are just so wonderful especially our experience going up Mont Blanc with the 5 yr old..it was so awesome. Speechless melihat ciptaan Allah,kebesaranNya. I ve been to Annecy,France's most beautiful town where time stood still there. 

But before that lets take a break and see what my kitchen in Malaysia and Geneva been cooking during this month of Ramadhan:)

And before that would like to answer some questions too..i wish i could reply to each of you leaving comments here but tau ajer lah bulan ramadhan ni macam2 nak di kejar,kejap ajer dah kena masuk dapur.

To Umiyumi yang tanya kat mana beli copper pots and pans kat Swan Valley,Umi i beli kat Guiford town,di Swan Valley kalau kita masuk town Guiford ni ada satu stretch antiques shops selling real antiques and also bricks tracks from UK..aduii gila dibuat nya sebab harga memang much much cheaper from Europe lah.Swan Valley tu dulu banyak mining so copper and brass banyak jugak.Beza antara pots and pans di Swan Valley dgn France adalah France punya berat they are for real cooking while SV punya a bit light and banyak utk decoration jugak.I bought about 10 pieces from SV dulu:) sangat happy.

And to sis yang tanya did i buy my Gucci in Paris? Yup i bought it there, i guess it much cheaper from Malaysia:) Tak lah selalu membeli pun ada satu dua ajer jangan kempunan. The one i bought tu "Jackie" you can use it as sling bag or shorten sling it will be 'hobo' bag:)

Sejak balik dah masak macam2 actually,hari dah start buat satu biskut raya tapi tak lah sempat nak snap ada kat iphone ajer;)

Ini few lauk kampung untuk bukak puasa semalam;)


Gulai telur itik dgn kulit ramabai.Orang2 town,modern tak kenal kulit rambai ni:) rasa dia masam, ambik kulit dia dan rebus kejap..bila gulai jadi macam asam mangga sedapp:)


I bought batang keladi and buat rebus asam..dah lama nak makan,cuma kat kedai punya kadang2 tengok rupa nya tak berapa lalu nak beli..so buat sendiri,siap pakai gloves untuk ramas dgn air asam biar gatal dia keluar,dah tu rebus sampai empuk buang air baru lah masak dgn cili,bilis,bawang dan belacan yang di tumbuk..sangat sedap.


Kalau ada sayur asam ni kawan dia..sangat nyaman:)


Lagi satu yang kena dengan rebus asam keladi dan gulai lemak telur..ikan pekasam perah asam limau;)


I made roasted honey chicken wings for the girls turned out to be really nice;)


And untuk uwan puteri mandi taruk nangka,bila ada orang tua di rumah memang lah kena buat something yang sweet dan berkuah untuk dia buka puasa;)


Ha ha ini gambar di hari pertama berpuasa di Geneva,i snapped this picture and sent to my sister so that Uwan can look at Tia Mia.Nampak sedih lah be nor macam puasa;) actually be rebut something tu,lulu nampak macam anak Afghanistan terbiar;) Alhamdulillah berpuasa di Geneva tiada masalah walapun lama 3.50 to 9.30..barang yang pita nak masak pun boleh beli.Hari pertama berpuasa ni kita naik Mont Blanc,the papa macam tak percaya we can do it..balik soap masak utk buka puasa lagi:) Itu lah tenaga di beri Allah Swt;)


Masa ni ucap"Selamat Menyambut Ramadhan untuk Uwan dan semua":)


Ini lah yang saya beli di kedai Thai di geneva,jumpa petai you..happy nyer saya;)Cantik pulak tu:)


Then jumpa mangga muda..yehaaaa


Maruku pun ada dari kedai Sri Lanka..Tia Mia teringin lah pulak:)


I bought Biskut Marie too..saja:) That maruku was 3.50..so about RM14.00.



So hari pertama berbuka puasa di Geneva saya masak sambal udang dengan petai:)


Dan gulai ikan masak lemak cilipadi dengan mangga muda...alhamdulillah sangat sedap.


Actually dapur kat sana tak lah besar mana,bukan ada stove pun saya masak pakai induction cooker ni ajer,dah lah single,bak kata orang nak seribu daya.


So kenalah masak gilir2..dah masak nasi angkat,dah tu masak pulak lauk,ketepikan,goreng pulak sayur;);)


Ni lah kerja budak dua orang ni menunggu saya masak..makan veges sticks dipped into dressing.



Nak tunjuk ayam halal yang senang didapati di Geneva tapi ya rab mahalnya kalau ayam fresh macam ni hampir RM80 seekor..Geneva memang negara mahal.so kena makan sampai tulang,Kalau yang frozen boleh lah ampun sikit dapat dalam RM30 to 40:)


So sangat sedap makan ayam goreng sejuk2;)


kegemaran tia mia goreng dengan garlic,ginger dan parsley.


Tengok tu dah mandi tak sabar nak makan.


Kesian siap jengok dalam kuali pasal apa lambat sangat masak:)


Nampak ajer sepinggan terus tamak nak makan semua dia orang:)


Enjoy your chicken darlings;)



Kat Geneva ini pun saya masak tau..sedap betul makan dengan ayam goreng,nasi panas dan kuah rasam;) Okay lah saya nak masak dah ni:) Bye bye i shall continue with my journey to Mont Blanc after this:) Selamat berbuka dan menyambut Hari Nuzul Quran to All.


16 comments:

fiezachommel said...

Salam Kak Zu,
Bestnya tengok lauk Kak Zu masak.Baru ada semangat nak masak dan updaet blog...
Hehehe

fatiha mazlam said...

Assalamualaikum Kak Zu,

Dah lama tak tengok gambar Uwan kat sini. Harap Uwan sihat sentiasa ;) Bila tengok Uwan, saya rindu nenek kat kampung, dah tak sabar nak balik raya. .

cacah said...

salam kak zu,

saya pun merasa puasa lama tahun ni...4 hari di St Petersburg...puasa dari 3.30 pagi sampai 10.40 malam...pastu kat Paris 2 hari... pendek sikit waktu puasanya... 4.30 am sampai 9.30 pm je lebih kurang...

tapi, alhamdulillah... diberi kekuatan...

selamat berpuasa kak zu... :)

umiyumi said...

Salam Zu,
tenkiu for the info.. pernah beberapa kali lalu guildford tp tak pernah singgah kedai2 kat situ. kali ni dah dpt misi baru pulak he he.. ye la dah lama teringin tp taktahu nak beli kat mana. skrg dah tahu.. best bestt :)

umiyumi said...

Salam Zu,
tenkiu for the info.. pernah beberapa kali lalu guildford tp tak pernah singgah kedai2 kat situ. kali ni dah dpt misi baru pulak he he.. ye la dah lama teringin tp taktahu nak beli kat mana. skrg dah tahu.. best bestt :)

CIK Y O N G said...

Salam Zu,
salam ramadhan n hugs for Tia Mia!

ismarizan said...

bestnyer.....
nyam...nyam....nyam....

dhr said...

salam kak zu, nak tanye sket ayam goreng tu akak buat mcmane? before goreng lumur garam kunyit jugak ke?

mamalisa said...

salam ramadhan kak zu, thanks for sharingur cooking, selalu buat ai semangat nak masak wpun x sesedap mana..but i'll try my best..practice makes perfect kan?

selamat berbuka yeah

susumanis said...

Ya tuhan MTM, pica foodies kat geneva sebijik mcm kat malaya, kira mtm g mana pun trade mark masak tetap sama , yummeh, sedapnya tiamia punya fried chic, auntie pun nak goreng ikut resepi mama tia mia lah.. :))

kasihredha said...

bestnya ada petai dan mangga muda kat geneva :)
Akak pun suka masak kulit rambai tu...selain masak lemak cili api...masak lemak putih pun sedap gak dgn kulit rambai tu. Cuma sekarang susahnya nak dapat rambai.

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm Azu..
I was busy lately, tapi bila buka blog u bersemangat..tho I was not in Paris.. by looking at the pictures macam I ada sama dengan u olls...
Salam Ramadhan to you and Family.

Bachmeier said...

Kisses from Germany, but God is great and life can change anytime.

Anonymous said...

hi k.zu nice too read ur blog

Anonymous said...

holaho

Nur-nba said...

Wah kat Geneva pun akak rajin masak.. Good job sis.. :)