Thursday, September 20, 2012

Assalamualaikum!


Orang melayu sangat berbudi bahasa,kalau nak masuk rumah orang dia cakap 'assalamulaikum!' tuan rumah tak jawab dia pun tak masuk:) Dalam Islam pulak aturannya kalau dah 3 kali kita beri salam orang tak jawab tak jugak boleh masuk rumah orang.
Orang sekarang bercakap sangat pandai pong pang pong pang marah kat orang ' kenapa melupakan budaya melayu,asyik mendewakan orang -orang putih,orang peranchis,dapur nak ikut dia orang,membazir,nusantara! nusantara, we shud go for nusantara!" Tapi budibahasa yang basic tak tau..masuk rumah orang tak bagi salam,tak bagi nama..marah2 pulak kita yang suka deco rumah inggeris ni..Hishhh ramai orang Cik Anon nak kena marah ni..kat malaysia ni ramai citarasa macam2..maklum lah kita negara merdeka kan.Hiasan,cara menghias rumah itu lah hak lahiriah kita..asal kita tahu batasannya.
Jadi bagi Cik Anon No 11 yang beri comment kat entry saya di bawah "assalamulaikun ya" jangan marah2,susah hati melihat kesukaan orang:) Lapangkan hati..itu pun sebahagian warisan orang melayu yang asal,...jiran bagai keluarga,jiran gembira kita pun gembira:) Hidup sangat indah kalau dapat menumpang bahagia orang.
Bukan tak boleh bagi pendapat tapi ada caranya,kan kata nak memertabatkan melayu,mertabatkan lah budi bahasa dahulu..tahu aturan menyampuk,aturan berkata-kata.
Perlu faham banyak benda dulu,buat research dan sebagainya..hiasan tempatan bukannya murah ya..sebuah meja kayu asli can fetch up to RM6K..alone without the chairs, i have one in my house,while english style table can be bought for few hundreds only:)

Ishhh ishhh nak tanya..kalau masakan melayu,macam gambar kat atas tu tak boleh lah saya pakai alas meja kotak2 ya..sebab macam orang putih:):) Kena tukar kain batik lah lepas ni.

Apa pun saya tak marah..susah pulak nak cari kemarahan dalam hati ni...tak melayu sejati ke saya ni? sebab Hang Jebat kan kuat mengamuk:):) Salam ya:):)

P.s The Singing Pilot nanti kita pergi CH singgah Opah Garden nenek sedara awak okay:) English style ke melayu style garden dia tu?

66 comments:

The Singing Pilot said...

English style ke malay?
Nusantara. Bahahaha. Xreti nak ckp. I never been to the farm. My sister did. Wat I can recall kat halaman uma tu dulu byk bela arnab. Kemungkinan the buanganss menyuburkan tanah utk stroberri. Haha. Eh tipu la kan sbb stroberri tanam dlm pasu. But I luv the stroberri jam so much

Anonymous said...

salam Pn Zu....
sy silent reader pn zu....mmg ske tgk blog pn zu.....nk tau...sbb pn zu lah...sy bgn awl ari sbtu & ahd....jst to cook bfast for my hubby.....thanks so much pn zu bg inspiration pd sy.... :)...fifa

Anonymous said...

dah agakpun reaksi ni. as for the issue salam berbangkit, tak perasan pulak kita masuk rumah orang, ingatkan public blog accessible by all, besides post pun tak bersalam so no strategy. why so defensive, salah pulak bagi pandangan, when u put out ur blog to the world, expect lah segala feedback. anyhow, there is truth in what said, nusantara tu tak de standard kot .. ok le, klu nak sangat kayakan dorang, go ahead je ler.

yatiyahya said...

salam kak zu...kdg2 jadi manusia ni mmg serba x kena...kalau kita suka malay style...dia ckp kita mcm kampung.com...kalau kita suka english style..dia ckp kita lupa daratan pulak..as for me...ini rumah kita...masing2 ada citarasa & impian..selagi ada landasan...it should be ok..kalau x suka menjengah di 'sini'..dia blh menjengah ke 'tempat lain' yang sama citarasa dgn dia..datang tidak diundang dan pergi tidak dihalau..sorry if a bit harsh..:)

Anonymous said...

salam Zu..
Saya hari2 mmg teruja dan x jemu nk tgk entry terbaru kt sini..seronok tgk kehidupan sehari2 Zu dan keluarga..mcm terasa saya berada bersama..cuma x smpt nk tinggal jejak..
Hrp Zu jgn patah semangat dan putus asa utk update entry terbaru yg menjadi kesukaan saya ni ye..ini hak kita kan...

Anonymous said...

isshh...I pon naik marah baca si anon tu punya comment. i smell jealousy in her/his writing :-) Dia sakit tang mana ek? I pulak tiap kali baca your blog, I tumpang happy.. Happy sbb I tak rasa hidup berkeluarga mcm u.. Happy tgk susun atur rumah u yg I dpt rasa full of LOVE. Happy and bangga ada anak melayu yg berjaya mcm u dan most importantly u jaga mak u dgn baik. Dont bother about the anon yg sakit tang mana tu! She/he is full of HATE, not love:-)

sincerely,
Faith Syafirah

Anonymous said...

blog kita..hak kita kan?kalau nk dgr ckp org..mmg x kemana..masing2 ada citarasa sendiri..x patut dipertikaikan..go...go..Zu..

Salam sayang...

Nor Azlina Yusof said...

salam...saya seorang silent reader sis..ni baru 1st time komen..teruskan tulis blog ya sis..ini blog sis..sis punya hak la nak tulis apa yang sis suka..sebagai silent reader saya suka entry2 sis..so senyum banyak2 je sis..kalau ada komen2 yg tak berapa best..:)

Anonymous said...

Salam k.Zu tersayang,

Teruskan menulis, saya suka baca cara penulisan akak.. it's all about love..
Agaknya si anon tu x tau kot, bukankah Aminah Resort dekonya Melayu style? Anyway, saya pun minat English/french style..itu x bermakna hilang jatidiri melayu.. yang lebih penting, inshaAllah tak tersasar aqidah.. Allah itu cantik dan sukakan kecantikan..

saniah said...

Hahaa...cik anon takde keja..belek blog org bkn nk cari ilmu tapi nk cari pasal..stupid!
Geram i pd makhluk gini...Allah...sabarkanlah hati ini..mmm

Eny Yusnizar said...

Salam kak zu
Anon tu dengki tengok kebahagiaan family you.. itu sahaja. jenis manusia yang tak boleh tengok orang lain happy.
keep it up. i like to read your blog, penuh inspirasi plus gambar2 cantik!

Anonymous said...

Assalam KakZu.. Terkejut jap bila tetiba KakZu tulis entry ni..
Tak pernah2 baca entry Kakzu macam ni..
Takpe KakZu.. Diri sendiri tahu samada kita ni berniat baik atau buruk..waluapun kita menafikan.. Jgn layan sangat benda macamni.. Saya suka je apa yang KakZu cerita selalu kat blog..
-Lin

ida syarida said...

:) Kak azu, orang melayu sejati tak makan atas kerusi meja. Bersila kat bawah atas tikar mengkuang....hahaha...

Boleh tak nak klasifikasikan posting kali ni sebagai 'not my favourite post' ? Abaikan anon itu.... :)

masih rasa best dengan cubby house tiamia....kalaulah dapat satu....

Anonymous said...

Salam zu, saya silent reader zu..
Biarkanlah si anon tu. Die sorg je yg sakit hati. Sy start follow blog zu sbb suke tgk org negeri 9 masak. Makteh sy tinggal di sg dua kuala pilah. Apa yg sy nmpk org negeri mmg pengemas, pembersih dan rajin. Mmg dieorg suke menghias rumah n brkebun. Mmg dieorg suke semuanye berada di dlm keadaan trsusun n teratur. Mase kecik2 sy tkot nk ke umah aunty2 sy ni. Tp x sangka bile dh kahwin, sy pulak sedikit terikut2 cara mereka. Blog zu byk bg inspiration utk sy..
-fadzilah-

Mamasya said...

Aslmkum Zu.harap Zu sabar....abaikan komen yg tak suka apa yg Zu tulis sbb ramai lagi yg suka baca...setiap orang ada minat dan citarasa masing2kan.
akkpun suka dg english deco dan betul tu deco english tak mahal sgt apatah lagi kalau rajin...boleh cat perabot putih sendiri.

Anonymous said...

as'salamualaikum zu, semuga sabar, tabah dan tenang selalu. salam hormat buat uwan dan salam ukhwa dari kakak di sg. take care dear!

ismarizan said...

kak enon tu nak buat lawak gak eh...guno bahaso omputih plak tu nak marah2...apo tak guno bahaso org pilah jo...kan sodap sikit....

Anonymous said...

Why people share about kebaikan...jaga ibu, love, family...why no comment all. Obviously...dengki. And please dont mengaku itu nusantara or melayu or kampung style....buat malu aje. Langau syuh syuh

shamsida said...

Salam Zu...kak sham baru berangan nak bercuti di cameron highland dan sewa bungalow yang Zu suggest tu..tetiba ada pula yg mengganggu ketenteraman blog ini..kak sham suka melayari blog zu sebab banyak info berkenaan dengan penjagaan org tua, happy family, resepi moden dan tradisional dan juga tempat2 percutian. bagi kak sham ianya sangat indah...Teruskan penulisan Zu..:)

Salmi said...

salaam mamatiamia, luv all your post, your cooking, your garden, tia and mia antics, uwan, family, frens and travelling..islam itu luas dan islam itu indah..islam itu juga luas toleransinya ke arah kebaikan..kalau cik anon sukakan nusantara..we respect, but cannot force other to like what you like..tidak bermakna kita tak suka hiasan nusantara kita tak melayu..melayu hanyalah bangsa..Allah tidak pernah memandang bangsa tapi memandang kepada iman dan taqwa kita..husnuzan..husnuzan..

Anonymous said...

Salam zu, kha sr blog zu.teruslah menulis sbb byk yg baik2 zu tulis.byk manfaat dpt di kongsi brsama.adat khdupan ada org suka dn xsuka.sama2 kita berdoa pd Allah semoga kita semua sentiasa mendpt keredhaan Allah.Amin...

Anonymous said...

Askm K.zu,
How are you and the rest at home?hope everything good with you with Allah swt bless...Ameen, Sorry to say actuallly I dont understand what was going on, its ok anyway am enjoying read others blog, coz sometime it may give a good lesson in improve our life, yg baik kita ambik buat teladan, yg buruk pejam mata aje kan....itu dah mudah...and we shud learn to thanks to Allah swt dgn kebahagian org, dgn tu kita pun blh jadi bahagia....this what am practise...I dont bother mereka nak dok tinggi mana, but I will praise to Allah by said Alhamdullilah yg tu lah Allah swt dah rancang utk dia.mcm nie kehidupan kita....and this is what am doing for you too k.zu by said Alhamdullilah with your life.
ok back to our teh tarik...if possible cud you pls email me than I will let know how to make it, coz there is few method for this special teh tarik K.zu my email ID:
rosnah_my@yahoo.com anyway bye take care and hv wonderful nite

Rose
Penang

Kniedaz said...

Salam,
Bagi saya macamana kita hias rumah kita bergantung kepada kesukaan kita dan kemampuan kita..walaupun saya tak gemar English Style tapi saya suka tengok hasilnya di rumah orang lain...dan saya juga sudah jatuh cinta dengan blog MamaTiaMia ni...takpela sis..abaikan je kata-kata kurang enak tu..yang penting sis menulis dengan ikhlas dan kami pembaca sentiasa menantikan entri2 baru...

note: loved the cubby house... ^_^

Nur-nba said...

Kak Zu sila abaikan komen2 anon tu ye.. Hope akak tak patah semangat dan menulis entri2 lain yang lebih menarik. Ramai yang menyokong akak..

Semoga Anon tu dapat hidayah dariNya dan tak sewenang-wenangnya menulis komen tanpa memikirkan perasaan orang lain.

Anonymous said...

kak zu i love your blog.very inspiring and awesome.you rock my world

missstrawberrymilk

mummy 3M said...

salam zu, dh lama i baca blog u n this is 1st time i komen, i mmg kagum dgn u yg career woman, balik masak for family, wish that i can be like you ;)..anyway i tak faham dgn anon yg suka mengomen tk tentu psl, not just ur blog but to other bloggers as well..its citarasa masing2, even i tkde la suka english style tp i suka tgk u decorate ur house, ur attitude yg selalu positive..salam perkenalan

ida said...

It should never 'in' ur positive aura n mind Azu...in real life..we face soo many kind of person...so do the blog world...hehehe...we should just smile kan...

zuhriyannie said...

as salam kak zu. Dun wori ya n be hepi. Pedulikkan tokey kodai perabut nusantara yg dah mengamuk x tontu pasal tuh. Dio laie suko kalu kak zu pay attention kek dio. Yg ponting, kitorg sumo nih ado haa.. Luv u kak zu.
*salam perkenalan
yan.^_^v

♥MAMASYAZA♥ said...

akak pun suka singgah sini, sronok tgk dekorasi umah pn. zu, cantik. sedap mata memandang

greetingsfromengland said...

keep calm and carry on zu (british world war 2 propaganda to strengthen morale of the public during war times), you cannot please everyone…focus on those who love your blog…there's so many out there!

Ryyn_kiss12 said...

hi mamatiamia...

i pun suka sgt baca blog u, eventhough i belum lgi berkeluarga tp i suka sgt dgn blog ni, the way u pampering urself and ur family, ur story about travelling and how u decorating ur house, really inspiring me! alaaa...manusia kan byk sisinya, tidak semua org sukakan apa yg kita buat, lain kali kalau tak suka, jgn la baca blog ni kan?!....abaikan je la....:-))

terus kan menulis ya!

Anonymous said...

kak zu.. i'm always behind you.. keep on writing.. pls dont let the 'bug' bugging you.. keep on inspiring me.. i love all your posts! take care sissy. :-)
-anis-

umimiqdad said...

Salam
Jangan layan org mcm tu...sibuk kacau rumah org jer rumah sendiri entah org x sudi datang kot...jeles la tu...heehe
Apa pun teruskan kak zu berceloteh...kami suka sangat2 melawat rumah tiamia ni :)

Elena said...

oooo jang...... ko dagho ekau ni cik enon? Cubo uboh namo sikit sonang lah ombung nak manggei ekau ha....

Nia den nak ngoba an kek kau ha....Ekau usah lah peponing kek sini ha.Ekau nak poning pun poie lah tompek lain.Ombung nia tongah sodap baco blog azu nak poie feeling2 kek english banglo tu dahhhhh tebantut lak ha.

Haiyo amek kan.Ombung ni nampan eh yo cam ni ha speaking pilah tapi umah ombung pun english deco yo sesikit tapi takdo la ombung nak agung2 an bona do...totap ingat kek Tuhan laie ha...

Pokok eh kok ekau tak suko azu ni ekau poie lah blog lain yo...sinia sumo oghang aura positip yo ni...ha kan ombung dah cakap Kolumpo lak dah ha....

Ha dahhh dahhh poe balik yo...poie nengok2 an kok ekau punyo kucing ko ayam ko lun boghi makan laie tu..kak tepokik telolong lak deh manggei kau...

kasihredha said...

salam zu
jangan dihiraukan kata2 yg menyakitkan, mungkin hanya 1% saja yg x suka...masih ada 99% menyukai.For me apa2 style pun adalah hak masing2 asal jgn bercanggah dgn agama kita saja.
Jangan pula dengan kata2 1% itu mematahkan semangat unk menulis...bcoz your n3 always make me smile....sini, akak hug sikit bagi semangat balik..hug3

teja said...

salam kak zu
Ignore that "anon" and please keep writing and keep tell us, your sweet stories...

Anonymous said...

Salam Zu...manusia ni termasuk diri kita sendiri ada macam2 jenis dan ragam so relax, don't worry and be happy :)))

love from Yatie

Anonymous said...

Kak Zue !! Dun stop writing n share with us ur story pls!! Rmi yg hepi bc blog Kak Zue nie.. Ignore her.. Die jeles tu.. Luv u sis !!!

Anonymous said...

Salam Zu,senyum je lah ya...anggap je org tu sekadar memberikan pendapat,cuma mungkin cara dia approach Zu tak berapa betul.Tak kisahlah nak inggeris ke,french ke,zen ke,nusantara ke,bollywood ke,moroccan ke,shabby chic ke...itu semua hak individu...masak lomak cili api and sambal udang petai cooked in the french kitchen pasti lagi yummehhhh...hehe...
Take care Zu..hugs and kisses for Uwan,Tia and Mia.And salam to Azam too..
From:KNur-Trg

Nur Raihana Abd Rahim said...

salam kak zu,ignore je org mcm tu.dia ada 'masalah' sbb tu dia mcm tu..yg ptng apa yg kak zu tulis dlm blog memberi manfaat pd org lain secara tak sedar.apa pun suka tgk kak zu deco rumah.rumah kita,hak kita nak buat apa pun ikut citarasa kita kan.pelik dgn anon y mempertikaikan tu.ish3..keep on writing sis,luv u!

shamsuhada said...

relax azu....be happy..it's a small thing..aku rasa nak mengadap mr. vasu dulu lagi kecut perut..jgn diapikkan anon tu.. teruskan menulis..
eeh..nanti share eh pasal Lowick bungalow tu pasal rate dan cmana nak booking, ingat nak pegi cameron jugak nanti, dah berkurun tak jejak...

Anonymous said...

hi zu.. i suka baca blog u. your blog inspires me to cook for my family. cuma anak2 i kecik2 lagi so tak kuat sangat makan. tp thats ok. i'll start from now and i jadikan u as my role model. a tough career woman. masak and jaga emak. itu satu kerja yang sangat2 mulia.my mum pun jaga emak dia, my grandma. selama 25 tahun nenek i lumpuh dan my mum still jaga sampai sekarang. insya allah, ada rahmat allah kepada orang2 yang jaga emak. so teruskan.. and for tangan2 gatal yang suka taip and komen bukan2, ignore je la.. dengki kot.. rumah u suka hati u la nak hiaskan? bukan mintak duit diorang pun. update your blog everyday tau. suka baca. hugs and kissess for tia mia. mmuuuaaahh.. -wawa-

Anonymous said...

kak azu,
saya ni peminat tegar blog akak tau? tiap2 hari mesti buka. cara akak cakap sgt memberikan inspirasi & semangat. saya pun org pilah yo, asal mak kek kg tengkek, bt kikir. la ni mak ayah duk kat bdr baru serting. oh ya, please do contact me if akak nak tempah MARDI cottage coz saya staff MARDI HQ, bolehlah saya tolong mana yg mampu coz cottage ni kena tempah 4-6 bulan ahead. my ofc no 03-89438704. ok kak see u & luv U very much.

salam,
fadila

Aimi Laili said...

Assalamualaikum kak,

mereka jeles agaknya. sabar je lah kak, tak semua orang kita boleh puaskan hati. Anyway, amy suka je tengok blog akak,cara akak hias rumah, simple tapi menarik,sedap mata memandang :)

Hanis Azla said...

Waalaikumsalam k.zu.. yg penting perkongsian kak zu sentiasa menjadi inspirasi utk saya memperbaiki diri.. terima kasih kak zu.. :))

Filla ~ Kasihs said...

heeheheh.. sungguh pelik manusia.. apa kita suka pon dia nak marah.... kita anggap jelah anon ni amik berat tahap melampau-lampau ;) neway suka lah your deco tu mcm alam fantasi.. suke sangat!!

Anonymous said...

Kak zuu... i dunno why ppl try to find salah you kak zu, because so far i baca blog u ni, i dapat happiness tau.. baca entry yg uwan masuk sepital, tekebek2 i nangis.. everytime baca kisah uwan, i sangat sukaa.. u r my inspiration n role model utk i jadikan contoh dalam berumahtangga dan jaga anak2.. jaga ibu...
i totally agree with u, apa pun nak cakap, be it nak nasihat ke, nak tegur ke, kalau dengan ayat yang lebih manis dan cuba tak menyalahkan orang, people might appreciate it.... well.. so much of "adab" orang melayu yg di sorak sorak kan tp i found out mat saleh or minah saleh jauhhhh lagi berbudibahasa than us, most of the time..



-liliput.

Anonymous said...

Assalam Mamatiamia :-) When i had a blog, i too used to get comments from toxic anonymous. The normal reaction was of course sakit hati & marah. But come to think of it, these are the type of people who are so lacking in attention, care & love. They are allergic to people's happiness and great achievements. Definitely they are not worth your attention, Mamatiamia! So, don't even pay the the attention they so desparately want! After all, they are nobody..anonymous kan...:-)

Have a fantabulous weekend, okay?!

Salam from TY, your loyal reader.

susumanis said...

salam mtm..kikiki..nak gelak pulak kat org yg bawak negative vibes ni sbb raso bona lainnyer.. me loves yr blog, rasa dokek bena kat hati bila baca yr posting sbb i knew its fr yr heart oso, keep writing mtm, no matter wat they said, u still d BEST :))

annhuzi said...

wah azu, u dah banyak fan base lah, jadi sure adalah yang hatinya sakit kan. tapi i yakin hati u yang berbunga2 tak akan terluak dengan yang tak beradab. kita concern dengan yang sama2 menyanyangi kan. yang nampak keindahan. we see beautiful colours in differences. seeing others happy, we feel happiness too. and i m sure those who have been inspired by you outnumbers the one or two sour grapes. if bitter that we see, bitter that we taste. with a very narrowed view, we will fail to appreciate beauty around us wide and clear.
i tumpang ngomel kat sini :)
i nowadays, tertinggal keretapi je..laju la your postings :)

Rosma said...

Salam Madam,
I like your deco. Can't help it if it seems a bit english eh? Yang penting Madam anak, ibu dan isteri yang baik, seperti insyaallah tuntutan agama Islam. Itulah kiraan ALLAH Swt nanti pada kita pun. Kalau kita MELAYU SANGAT PUN, tapi budi bahasa ke laut, menyatakan pendapat ala sindiran tajam sedangkan ia tentang perkara remeh apalah makna melayunya kita? kan?

Cik Anon, jangan marah, saya juga belajar dari tindakan tuan/puan. Maka perlu ucap terimakasih pada Cik Anon juga.

Allah Suka SEMUA benda CANTIK & BERSIH.

Fatimah said...

Ada gak nyamuk sesat kat ni ek... Sapa ada Riset???

Sara said...

Oppss.. As for myself saya memang minat melihat blog org yg suka menghias rumah be it english, nusantara, minimalis or moden. Kemas, tenang & cantik dipandang umah k zue selalu byk beri insipirasi pada saya. Jgn private blog ni yerr plss....

Anonymous said...

Hai kak azu. Saya Cik Anon jugak.. Bila baca blog akak ni rasa best jek. Rasa nak cantikkan rumah, rasa nak masak best2 utk family, nak tanam pokok2 mcm akak buat tapi mengikut bajet sayalah. Org yg comment macam Cik Anon 11 tu mungkin hatinya suka dengki kat org ek.. suka tgk negatif je kat org..yg positif x nampak plak... Kita doakan dia berubah lah satu hari nanti..InsyaAllah..

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...




pedulik orang camtu kak zue...u r one of my idol kak zue...ari2 bercerita ngan mak saye dan niza pasal kak zue, uwan , ur cooking style, ur deco hengelishhh style!!... rase sgt seronok bile dpt benda2 yang baik dr blog kak zue..jiwa rase tenang...



henglish ke melayu ke asal rumah cantik kemas tak bersepah....jangan hati busuk sudah la...tengok belog orang banyak komennya...pergi laa jauh2..jangan baut onar kebahagiaan dan kedamaian orang..

to cik anon no 11, hentikan la buat perkara2 yang tak kan kemana tu...buek mengabeh boreh yo laa ko ni...den tak bekonan langsung!!

miss young said...

hai kak zu... omg... i juz love to read whatever written here... sebenarnye saya baru kahwin dan masih struggle utk memenuhi our needs and want.. saya kagum dengan kak zu yang mampu masak for everyone.. any magic words for me, so that saya mampu juga.. cz sometine i just giv up, and just cook for him, oh... after few days i felt myself had been neglected...

ada the baker said...

I love english style ;). from my observation, malay classic theme ala-ala nusantara mmg harga agak mahal especiali perabotnyer. english style murah sikit. kalau pandai boleh diy cat perabot warna putih then tampal stiker roses ;). kedai romantika pun banyak ;)

Anonymous said...

nak comment jugak...
sy mmg jarang comment kt blog ni
tp sy dah follow blog ni 3-4 thn..
adalah comment sekali dua..sy suka je apa pun entry kt blog ni
sbb pada sy bila baca tu mcm baca novel (sbb sy org yg suka membaca novel)..
selalu je berangan nak jdk mcm kakzu..yg happy menguruskan rumahtangga..
kadang2 org2 yg comment "pelik2" tu maybe jealous kut..
knp kita nk jealous tgk kegembiraan org lain?
-SILA JANGAN BACA BLOG ORG LAIN KALAU ADA RASA IRI HATI-

-azwa penang-

Anonymous said...

biasa ler , mmg susah to see yourself out of the box , once dijajah inggeries,mmg susah nak keluar dari mentaliti jajahan orang inggeris, because that is exactly what they want, they want you think like them. dalam ketenangan when the dust settles, kebenaran akan ternyata.

si anon

AQisH said...

laaa..pasal u suka english deko pon jadi isu ke azu..alahai..i pon dh x minat sgt english deko..tp i suka jer baca n3 u..rasa kagum tgk u suka mengemas yg buatkan i pon tetiba suka kemas wpun jrg sgt mengemas haha..biarlah azu..org camtu mmg PHD kuat..teruskan berbloging yer..;)

Amour said...

.apa yang org tu suke itu hak die, camne die nk wat pun , itu atas die la.. xperlu kot nk komen macam tuh...

every person have their own taste, have their guideline,plan for their life..naper perlu nk persoalkan apa yang orang suke...

kalo u suke itam, u leh paksa ke orang suke itam gak?

yes, mmg blog nih open to public..but we as a reader ,we do have limitation to leave our comment..

please, respect others~

cik tudung senget said...

kalau ada button like,sy klik like komen ini.saya suka blog kak zu,sbb mcm dapat nasihat dr kakak yg sy takde.full of love.kata2 yg baik.motivasi utk kita appreciate what we have.

cik tudung senget said...

kalau ada button like,sy klik like komen ini.saya suka blog kak zu,sbb mcm dapat nasihat dr kakak yg sy takde.full of love.kata2 yg baik.motivasi utk kita appreciate what we have.

ida2929 said...

assalamualaikum wbt kak zu...

suko amek2 baco blog kak zu... baghu jer pon...lopeh ghayo baru2 ni.. sorang kwn sekerja tanyo ttg buek ghondang buh daun puding... terus dio bgtau ttg blog... skang saghi xtgk blog kak zu , ghaso xpeghiso lak... huhu.. tima kasih ... byk boghi inspirasi..mulo baco dr entry 2009 n now 2011 kigho ghajin skit dah beghasap dapo.. kt tmpt keje...saya ngan kwn tu goma citer balik yg kak zu tulis... kwn2 yg dgr pon suka dgr kito org borak... kito org selalu citer betapo ghajin e kak zue bab masak wpon bz banding we all ni... hahaha.. nmpk sonang jer kak zu nk masak sume tu.... hehe... bak kato oghang pilah e... kipidap kak zu... kirim salam ngn uwan... wsalammm

min said...

Salam k zu,
Abaikan ja k zu komen cik anon tu..sy mmg silent reader tegar blog akak..tegar tu...hihi..tiap2 hr mesti baca blog akak xblh miss..sy pon mmg suka french n english style tp sambai belacan ttp pojaan hati..:)xsemestinya klu melayu kita xblh adapt style bkn melayu...asalkan cantik,kemas dan yg penting kita bahagia sudahlah..klu rumah melayu,makanan melayu tiap2 hr tp hati xbahagia asyik dok dengki kt org lain buat apa kan..ada jgk org mcm tu kan..anyway keep it up k zu..:)

Anonymous said...

As Salam Kak Azu

Kenapala si anon ni ada di kalangan pembaca blog Kak Zu...Sungguh menyibuk akan ketenteraman dan kesukaan org lain. For me blog kak azu memberi inspirasi dan semangat kepada saya sebagai seorang isteri, ibu dan yg paling penting seorang anak kepada bonda tercinta. Saya suka akan blog dan tulisan kak Azu selain your interest pun same with me. Thanks Kak Zu for sharing your lovely life...Shafinaz,UUM