Wednesday, September 26, 2012

Secangkir Teh Di dalam Kabus:)

Salam and Hullo..ha ha..yang benar..saya kepingin bangat sejak dari sore semalam merebus cardamon bersama daun pandan dengan teh serbuk kuning serta menghirupnya ketika masih hangat..istimewanya kalau bisa menikmati secangkir teh itu didalam kabus ketika kaki masih diselimuti kain mulus belunjur di atas ranjang berona lembut sambil melempar pandangan keluar jendela..melihat bertapa indah tetes tetes embun..memberi segar pada mawar yang berkembang mekar tanpa malu:):) 

He he yang benar..yang benar ajer..hasilnya meminum secangkir teh Buk Heni yang tiada cardamon atau pandan paling berchop "Boh" saja saya sudah bicara bahasa Indo. 
Muahaaa haaa anyway i had fruits and hardboiled eggs for breakfast today.

The truth is; i ve been thinking about a short getaway lately..i really nak cuti2 lagi..enggak bisa menahan nya lagi.Due to that i have sms The Other Half a long message yesterday,telling him about balik raya haji,nak Qurban for us,etc etc..dan di penghujungnya i told him  how i crave to go cuti..ye lah sebab kena  hati2 menyusun ayat biar meruntun hati nya sebab cuti dia dah tinggal sikit!!!!! due to our long Geneva/Paris trip in July..it was a 22 days trip;):) i lain lah half of it was official...so ayat harus disusun semolek mungkin supaya dia bisa faham bahawa sang isteri bukan tanpa fikiran mau bersantaian tanpa mengira apa..tetapi dia benar2 mendambakan sebab badan pun dah di ulit Sang Thai Odyssey sebanyak 2 kali masih terasa penat lagi:);)

Setelah 5 jam sms di hantar yang panjang lebar penuh justification and fact yang tidak boleh ditepikan oleh mana2 counsel pun..baru lah jawapan yang sangat panjang masuk berbunyi "Ok" hishhh begitu lama mengambil masa mahu menjawab hanya itu sahaja yang bisa di tulisnya..apa pun "ok' itu bisa buat saya senyum..sudah terbayang secangkir teh bermadu,berlemon,telur setengah masak..duduk bersantai di tepi ladang mawar dan strawberry;)

The first place in mind is Cameron Highlands..i always love CH..i think because of the weather,many of us in the family love CH.We suka Strawberry Park..penuh nostalgia:);) hmm i ve got to decide soon... saya enggak bisa menunggu lama untuk membuat big family gathering..saya mau ke sana sekarang jugak!

To those yang tak pernah pergi CH yang menulis didalam entry sebelum ni berbunyi "hasut lah saya hasut lah saya ke CH"..ha ha ada banyak sebab jugak nak ke CH..but first you have to love nature..you need to fall in love with the flower,the vege,the insect,the weather,the architecture..and your ultimate breakaway should be " aku,kabus,strawberry,teh hangat,selimut tebal,steamboat,roses dan cinta hati"

Another option and deep inside i also love "Damai Laut" ..the place was just perfect for me and my family;)

Swiss Garden Kuantan not too bad either..the sand is white and room quite cosy.

Kalau Port Dickson pulak sudah terlalu kerap..jadi jawabnya "aku dan kehidupan" lah pilihan hati:)

Habis berbicara tentang hati..back to reality..i had good business lunch at Bubba Gump yesterday. The two ladies from PPM were really nice,we had a very good conversation and lunch. They are the type of people who will offer you to taste their drink and don't mind tasting yours as well:) They ordered so much food i.e 600 grams of grilled shrimps,ribs,shrimp balls,ceaser salad until tak boleh habis and they packed for me to take home:)

Then we talked about holiday, shopping..the conversation travelled to Disney Paris,Hong Kong,London and finally Guangzhou (which the lady  pronounced as  "Guang Jo, she said Guang Jo is mandarin while Guangzhou is Hokkien) ..anyway we talk about the cheap things there and she told me that i can buy the android which i purchased for Tia Mia here at RM350 each for only RM150.00 only there..wahhh really cheap lah..no wonder so many people go to Guang Jo! and Fillakasihs saya suka bangat entry kamu ke Guangzhou..sangat menarik!


Apa pun sangat happy tak lama lagi nak balik Raya Haji..InshAllah! Kampung uwan is the best destination:)

And so nice to masak2 at kampung:);)

Duduk melepak tak buat apa2 sambil tegur orang lalu lalang pun sangat best tau:):)

And kalau banyak petai tepi jalan kita beli petai yang tua2 tu and gulai with ikan tenggiri..fuyoooo sangat marbeles;)



Hajjah Aminah Abd Rahman..nanti kita balik kampung ye;):)


Finally lots and lots of loves buat semua;)

P.s The Singing Pilot..siapa nama you? nanti kalau nak singgah Opah strawberry farm tu tak tau pulak nak sobut namo haaa...
Kak Kasih Redha- dah few times dah tinggal komen kat blog akak tapi tak pernah appear..enggak bisa gitu..kenapa ya?
AnnHuzi- i jumpa kawan BU you hari tu:);) we promised to meet up one day;):)
and yang nak balik kolo pilah..tresure your time in KP;)
Bagi yang lain inshAllah saya singgah blog kalian semua nanti;):)

19 comments:

Filla ~ Kasihs said...

oh patutlah saya tersedak kat sini.. rupanya nama disebut kat sini.. haha.. well, saya jarang sangat comment kat sini, tapi asal ada update je, mesti laju-laju visit sini.. sebab hati rasa damai.. minda jadi positive... sila lah ke GZ, tapi hidung kena tahan bau-bauan..hihi... dan bersesak-sesak dengan peniaga borong yang bersidai tido bergelimpangan tepi jalan ;)

annhuzi said...

ya she told me! both of us wish i can move to BU :)
happy holidays!
haha my hub pun selalu jawab ok je.

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...



damai laut...rase nak pegi lagi la...


tapi cuti pun dh tak bape banyak ni..

yes raye aji ni pon qurban jugak...

daydeck86 said...

Salam kak zue
kalau minyak tanah dah abih leh guna minyak diesel beli jer kt petrol pump tu sket leh masuk dalam pelita tu kak...

eni said...

salam ..kalau ke CH selalu stay kat mana yg best...

susumanis said...

must read blog, alhamdulillah, jazakallah khair mtm, nk cuti jugakk la, tgk la yg mane satu pilihan hati, raya haji cuti panjang kannn

Anonymous said...

swiss garden kuantan mmg best.. byk xtvt blh buat.. seafood rest yg we all suke - pak su restaurant.. famous for their stuffed crab

Sara said...

Sis Zue-Yeapp.. me too suka dgn CH. Byk menda utk mummy seperti kita boleh enjoy; bunga, sayur, view & cuaca sejuk pun (tak dpt pg oversea enjoy kesejukan CH pun dah syukur). Swiss garden kontan too.. memang saya akan singgah tiap kali blk phg. next time if u pg sane jgn lupa singgah Tg Lumpur for seafood tp pantai & kuih muih tp jalan ..

sw33T MOm... said...

hahahaha..... Thanx for 'hasuting' me, insyaALLAH i will take ur advice smartly..

♥MAMASYAZA♥ said...

yup akak setuju sgt tu kalo nak pegi CH. akak pun suka. akak penah sambut birthday en. abah kat strawberry park. sronok sgt

ati_emylia said...

kak zu,

selama ni sy senyap je bila baca coretan kat sini tp part jawpan "Ok" tu buat sy tergelak sorang2....adakah spesis mereka semua begini?hehehehe

emy

umiyumi said...

Salam Zu..
umi pun nak pegi cameron jugak. best ke strawberry park? tak pernah duduk situ lagi :)

Anonymous said...

Salam zu....

I'm your silent reader...everyday mesti buka blog u....
Wah!!! Best nya nak bercuti ke CH...lama dah tak pergi sana....
Ya la diam tak diam dah nak raya qurban...kali ni i beraya di kampung hubby...seronok jadi macam u zu...selalu dapat raya kat kampung sendiri....your hubby n in laws tak kisah ke tak raya dengan depa?
Anyway, selamat bercoti-cotian ya zu...hugs!!!

The Singing Pilot said...

Namaku? Oh segan hahaha.
Nama saye.... Ramadhan. Haha xtipu
Ckp member ramadhan, anak ramlan cucu liki from bentong. Kalau xkenal gak ckp je romie pujaan. For sure lg la dorg x kenal hahahaha

PINATBATE said...

hahaha..!
my laling asben pun sama..kita cakap panjang-panjang,cerita beriya-ia..dia cuma jawab..OK!

greetingsfromengland said...

have a lovely holiday zu! doesnt really matter where you go, as long as you have your loved ones with you…wishing you happiness always!

ida said...

Cant wait to go CH next next week...lama betul tak ke sana...i think i never bring my eldest pun ke sana...selalunya ke genting sebab ada activity for him...but my twin ni different..suka treasure nature...so.hopefully they will enjoy CH

Anonymous said...

Salam Zu,seronoknya nak pergi CH...knur suka scones and butter cake kat ladang boh.I think it's the best butter cake yg knur pernah mkn..no,ada lagi satu yg paling best..yg knur bake sendiri..hehe...seriously,butter cake dia memang sedap.
Nanti,bila knur balik for good,kita cuti2 kat Terengganu ya...
Ok,salam kat Uwan and Azam and hugs and kisses to the girls.Tell them Kak Lily miss them so muchhh

sitiebby said...

askm kak zu

lm xtinggalkan komen di sini. teringin nye nk cuti2 CH. blm sampai lg. kn plan btul2 la, blk Semenanjung, mmg kn singah sekali. hehehe