Wednesday, September 5, 2012

Rumah tak bukak ker? Sudah gumuk ker?Hati ada baik ker?

Salam semua and first all pada semua yang baik hati ,i appreciate it very much! Pulut kuning telur rebus untuk semua;)
Umiyumi-terimakasih atas jemputan,suka sangat dengar tu especially bab nak masak sedap2 tu kan,InshAllah oneday, Yatie NZ- selamat hari raya:) ye lah i also must learn how to travel light, i am very bad at it,hb pun dah sound dah;),Suria Amanda-hi, RosePenang- thanks so much dear,Kakchik@ella- hi and salam:);), Kak Nur Trengganu-muahhh muahh kita orang pun sama sayang Kak Nur,lily and family,mangkuk tingkat saya simpan baik2:), greetingsfromengland- yup turbulences are very scary,i can't sit still until we landed;( and thanks so much for yr email,kind words etc,i treasure it very much, mamalisa- thanks,haaa Tia Mia dengar tu,harap2 di doakan anak2 kita yang terbaik kan:), susumanis-ha ha ye ker alamak mama kena handover ni:), YatiNordin-wahhh seronok duduk sampai sebulan ye yatie,macam2 boleh buat,ye lah you shud bring yr khalisa when she a lil big,actually 2 or 3 dah okay dah,first time bawak tiamia pi perth they were 3 yr old, Liney- terimakasih dear,akak pun appreciate aprreciation liney:), Kakkasih redha- ohhh jumpa ayan kat cheras,class cake ke? cantik kan mangkuk tingkat tu,siap ada picnic set dia lagi;);),Pacificblue- samalah kita,saya pun menabung sikit2 jugak,kalau nak carik sekali duit tak adanya,-Ida Syarida-thanks ida, Cacah- nak pergi outstation mana lagi ni,seronok kan kalau travel dapat jumpa kawan,Hanis Azla- hi hanis harap perut dah baik,Mummymiqhael- dah makan pasta ker?,

Nyum nyum sedapnya kerabu pucuk paku with kerang dan udang yang fresh,malam tadi bukak puasa saya makan ni:) (Pic-courtesy of patsykitchen) 
Rumah tak bukak ke? He he ada yang tanya saya tak buat open house ke? Memang tak adalah open house secara rasmi nya,siapa nak datang kalau saya tak kemana disilakan:) Orang datang rumah pun berperingkat,first abang anak2 saudara datang,masak2 lah apa yang ada, then MIL,FIL and adik beradik ipar,masak lah nasi berlauk jugak,lepas tu ada lah lagi anak2 cucu saudara,etc semua pun berperingkat sebab saya masak sendiri kan,kalau sekali ramai2 mau jugak tergolek:),saya suka buat berperingkat macam tu sebab boleh masak dengan aman, dah tu siap diri elok2 and join dia orang duduk,makan dan bersembang,kalau buat catering orang datang beratus kadang2 nak sembang pun tak boleh..so buat ikut kemampuan lah.Ni esok saya cuti jemput staff office datang lunch ke rumah,dah lama tak buat,they always suka datang makan at my house and it will be my pleasure to cook for them;) Tak lah fikir menu lagi,rasa2nya nak buat masakan kampung plus western sikit;);) So itu lah jawapan kepada tak buat rumah terbuka ker? rumah sentiasa terbuka di hari raya mahupun tak raya;):) tetamu tu rezki,penat kita masak pun bawa bahagia di hati.

Then ada yang tanya,asyik masak makan dari sebelum puasa hingga raya! Tak gumuk ka?? Aduihhh terus tengok badan..ehhh ye lah..asyik makan ajo,tak timbang2 lagi ni;);) actually i am not the type yang timbang2 badan ni pun:) Hmmm saya pun terus belek2 pinggang ni..terasa lah pulak..hee heee..well muka tak ado lah kurus macam budak camstar ni haaaa tapi.....

Pi keluarkan baju raya last year yang tersalah beli size S, seb baik you boleh masuk dengan eloknya..suka hati ahkak:):) So gumuk2 sikit kat sana sini okaylah,adat raya lah tu,dah tu camana kalau tak masak and makan kan dah kita suka masak2 and makan2:);)

Semalam saya ke office dengan colour gelap gulita ni..kebetulan pulak meeting dengan 6 wanita dan seorang lelaki dari industry music..so adalah one lady ni cakap  dah lama betul dia tak jumpa saya dulu saya colourful sekarang gelap saja..haaaa haaa..i told her, i love black tapi kadang2 colourful jugak..and jangan risau minda dan hati tidak pernah hitam..sentiasa ada warna2 untuk bagi bahagia;):)

Haaaa see how bright i can be:):) sampai silau mata tau..tu lah hari saya bersinar ni tak meeting pulak dengan dia..kalau tak dia pun kena pakai sunglasses;);) tudung ni saya beli dari H&M Paris masa sales cuma Euro5.90 about RM24 murahkan:):)


Besar tudung ni dah tu ada slit kat belakang so boleh buat macam2 style;)

Dah tu bercakap pasal hati ada baik ker? Mesti lah hati kena baik, kalau hati tak bersih seluruh hidup pun kotor,bukan susah pun nak hidup yang bahagia..berilah kebahagiaan pada orang lain jugak,you ll give love you ll get back love,you ll give happiness and you ll get back happiness.Kan tak susah..tapi kalau tiap hari marah,syak wasangka,iri hati sentiasa mencari yang buruk macam mana? Hargai lah apa yang ada pada kita,dan manusia keliling kita. Haaaa tengok saya hargai heni beli tudung Indon ni kat saya,saya pun pakai lah,maka jadi lah saya wanita Surabaya seketika:)

Pas tu saya cuba nak fesyen kan tudung Heni bagi ni..tak lekatkan tali dia..ishhh sebab lubang muka tu kecik kalau tak lekat tali dia press muka saya sampai jadi gumuk pulak:(

He he cute nyerrrr uwan..dia pun menghargai tudung yang Heni bagi tau..terus ajer dia pakai:);) Heni beli banyak ni bagi satu kat kakak dan kakak ipar saya..so gembira hati dia tengok orang sarung2 kan tudung ni;)

Dan kat office banyak staff perempuan kalau nak raya,birthday banyaklah saya dapat tudung sekarang ni..so kena pakai jugak..mesti lah yang beri tu gembira;) 

Dan yang bertanya macam mana nak buat hati selalu gembira? memang lah impossible to be happy 24/7 tapi possible to be happy at 3/4 of the 24 hrs;);) tak susah nak gembira buka mesti pergi beli diamond,Gucci,LV bagai..semua ada sekeliling kita, tengok anak2,rumah,kerusi meja semua boleh happy..bukan barang yang yang ditengok tu perlu mahal,istimewa bagai..yang penting cara melihat..cara menilai..macam ambik gambar lah jugak..cari lah sudut yang betul, yang menarik;) bak kata uwan betul nawaitu betul lah segalanya;)

Ni ambik gambar bukan guna DSLR,cuma guna Iphone dan bukanlah gambar koleksi intan berlian atau rumah berkolam mandi tapi masih menarik kan,masih beri kedamaian pada hati;) 

Nak bahagia jugak jangan penat atau jemu pada kehidupan,rumahtangga,anak2;) Bukan nak raya atau baru pindah rumah baru ajer perlu buat itu begini...hari2 biasa buat lah projek kecik2 dengan anak2 dan keluarga.Ini Playhouse Tia Mia dalam proses saya tempah dari kawan Art&Design di Shah Alam sangat berpatutan harganya:) Dah siap nanti nak letak di garden supaya budak2 dua orang tu rasa seronok.Playhouse atau cubby house ni tak popular di Malaysia tapi sangat popular di overseas especially Australia,kat sana banyak rumah ayng ada cubbyhouse or treehouse;);)Siapa berminat saya boleh recommend kat Pok Ya untuk buat Play house ni,dia pun boleh buat rumah kucing,ayam etc.Cita2 saya kalau dah ada rumah bertanah luas nanti nak ada spicehouse,aduhhh bestnyerrr:);)

Ini keychain untuk car key saya..kemana-mana saya bawak budak berdua ni;):) Kita orang buat kat Planet Hollywood di Disney Paris hari tu..Papa pun ada satu tapi dia punya gambar kita sekeluarga .

Bunga,garden,kehidupan di luar sangat penting bagi saya..ruang rumah saya dari pagar hingga kedalam adalah sanctuary untuk berlindung.

Tanamlah bunga di hati dan jugak di laman..baru seimbang:)

Habis dah berceloteh..hari ni saya puasa dan rasa sangat teringin nak makan fishead noodles ni..aduhhh kena pergi tapau nampak nya ni:):) Malam ni kena rehat esok nak masak2 banyak:)

Harap budak berdua ni tak lah menyepahkan rumah esok..orang nak datang:):)So Salam semua and i wish everybody a good and happy day today:):) 

25 comments:

pnsusu said...

tengok pulut kuning tu bukan main lagi pose

Nbi sepah puteri said...

Lawa sesangat bila Zu pakai tudung yg warna hitam tu.rasa tak puas tenung muka you.bahaya ni!tak pe akak perempuan bukan lelaki tau,kalau lelaki mesti papa tiamia jeleskan.Salam raya to you n Uwan ok.selamat memasak.di mana nak beli makanan tu(noodle n fish pelek sikit tak pernah makan)tapi nampak mcm sodap je

saniah said...

Wahh tajuk...bnyak betul soalan :-)
I suka la dr dulu2 sampai la ni..tgk garden u tu...hemm mmg betul ada bunga kat taman dan dlm hati pun kena ada bunga jugk kan..baru lah hidup bahagia
Ok...selamat memasak ;-)

khalida said...

saya suka tengok bunga dkt halaman akak....apa nama yer bunga tu kalau saya nak p beli dkt nursery...

shamsuhada said...

azu..so true, kebahagian itu terletak pd hati..walau hidup tak semewah mana..tapi ada anak2 yg sihat, periang, hb yg syg kat kita, punya rumah utk berlindung w'pun bukan banglo.. itulah kebahagian.. terbekenan kt key chain tu..kt M'sia ada kedai yg buat tak? dan lagi satu tudung hitam u cantik sgt, sama dgn tudung kelabu yg u pakai waktu raya kan? beli kt mana? kepoh betul aku nak tahu!!!

ida said...

addict dah dengan blog u ni, sehari tak baca tak saha, kadang2 dok ulang baca citer2 lama ..dah la nama kita sama...ada anak kembar girl pun sama, cuma mine baru 2 tahun, cannot wait to treasure moments dengan dorang like you...

Nur Raihana Abd Rahim said...

agreed with u sis!kalau kita positif dan lihat segala yg ada di keliling kita dgn rasa positif,insyaAllah kita akan bahagia kan.anyway nak tanya kak zu, tak buat open house untuk readers blog ni ke??hhihihihi ;)

Nadiah said...

Zu,Dimana you beli fish head noddles.Dulu I selalu makan di Atria Shopping complex tapi sejak dirobohkan hilang tempat I nak lepas mengidam.

Teringin nak pergi makan weekend ni.

Anonymous said...

salam perkenalan, silent reader nih..:) nk tanya itu contact buat cubby hse.. any website ke? blh share? tkasih ya...

Mom's Gallery said...

salam perkenalan, silent reader nih..:) nk tanya itu contact buat cubby hse.. any website ke? blh share? tkasih ya...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...



i loiike the orchid tu la kak zue....cantek!! made the scene bright..heheh


tapaukan fish head noodle tu yea...:)

greetingsfromengland said...

you are so funny and very sweet, reminds me of an English nursery rhyme abt a little teapot getting all steamed up and have to be poured out :) writing is one outlet and you do it well! have a nice time entertaining your guests, hardwork of coz but brings many blessings inshallah! take care.

lemongrass said...

Salam MamaTiaMia,
Comel Uwan pakai tudung pemberian Heni. Sama cantik Uwan and you :-). kerabu pucuk paku tu sungguh mengancam jiwa especially utk orang yg berpuasa mcm I ni ;-).
memang betul cakap you, we have to make our own happiness instead of relying on other people and materialistic things to make us happy kan.

cacah said...

semuanya nampak sedap, especially fish head noodle tu.
hehe.
tahun ni dah takde outstation dah. hehe.
buat kerja kat office saja. :)

Anonymous said...

Salam Zu...sedapnya pulut kuning tu or org ganu call it nasi kunyit.Rasa mcm nak makan sekarang jugak..kena buat ni..terliur la dik oiii..2 days ago knur masak nasi dagang,puas hati..Alhamdulillah...
Zu,jeles lah tgk your royal doulton carmina tu...nak cari lah kat sini kot2 ada:-)
Selamat makan2...sure seronok jemput kwn2 dtg makan2 kat umah..
Thank you Zu for your celoteh...
Regards:KNur-Trg

Mummy Akmar said...

Salam Kenal..

Seronok baca blog awak bersama anak yang cute berdua tu..

Nanti singgah lah blog Mummy and follow back okay.

Take Care

kasihredha said...

akak dulu waktu kecik selalu berangan nak ada treehouse :)
betul...setuju...kita sendiri kena buat kita happy.
baiknya heni...beruntung dpt maid mcm heni...dan heni pun bnasib baik dapat majikan macam zu.

Unaizah said...

Salam perkenalan. Stumbled upon your blog through my friend's blog, terus fall in love. Have been reading it since. Now, nak officially perkenalkan diri & follow your blog.

Keep on writing ya!

The Singing Pilot said...

Ok nk dtg braye. Tlg masak gulai daging salai seperiuk. Just for me hahaha. Boleh kan?

Anonymous said...

Salam Zu, you are so right, happiness comes from within, kadang2 org yg duit melimpah ruah pun tak happy kan? :) one of the things that makes me happy ialah melihat keindahan alam ciptaan Allah, and also spending time with my little family and our cats...yg penting hati kena sihat (jauhi sifat buruk) baru la boleh happy :) inshaAllah!

lots of love from
Yatie

kaezrin said...

kak Zu,

nak rempah gulai daging tganu tuh?

mcm buat kari biasa but kak zu lebihkan rempah gulai nih mmg umph..i can post to u ada byk kat rumah nak drop by kat TV3 tak sempat kot..

just email me ur add i am more than happy to do so...nih refer to ur last Paris entry....tgk beriani kak Nur tuh masya allah terliur...heheheheheheh

selamat hari raya utk akak , the twins and family yer

kaezrin said...

oh my email elinnr@gmail.com

susumanis said...

salam MTM, baik heni belikan tudung ya, ya la MTM pun generous dgn dia, dia berbahasa balas balik..alhamdulillah, bkn benda yg dibagi kita tgk, tots tat counts kan, lagipun hadiah menghadiahi ni sunnah Rasulullah saw, penambat kasihsayang antara kita, x gitu, suka bunga okid tu, cantikkk... :))

Anonymous said...

kak, apa nama pokok2 bunga yg ada kat garden akak tu.. pls gimme a list. senang nk pi bli kat nursery.. yg paling penting, nk pokok yang low maintenance & boleh expose to sunlight

.l.i.n.d.a.z.

Nur-nba said...

Suka baca entri2 akak.. Hari ni merupakan kali pertama datang blog, tapi terus jatuh hati..

Betul tu kak, kebahagiaan bukan terletak pada kebendaan, harta atau wang ringgit yg kita ada.. Banyak tips yg akak beri.. TQVM..

p/s : Bertuah akak dikelilingi insan2 tersayang dan anak2 yg comel dan sedang membesar.. Keep on writing..