Sunday, September 30, 2012

Mari Bercinta Sampai Mati!

Salam :):)

Wuuu very saucy title isn't it? haha..pagi2 lagi my house dah ada sinteron indonesia..dalam i sibuk2 menghidang bakso sedap panas2..Heni tercungap-cungap bagi kat I phone cakap husband dia nak cakap..macam ada kematian "jantung heni mau gugur puan!" Waduhhh;( Rupa2 nya anak lelaki dia di paksa kahwin dalam masa terdekat ni,sebab dah berkawan dgn this girl dah 4 tahun,patutnya tahun depan nak kahwin,raya hari tu si teruna terima parcel dari officemate perempuannya..girlfriend jadi jealous..bergaduh,girlfriend cakap "kamu ingat gue kisah..kalau gue petik jari sehari 12 lelaki gue bisa dapat".Si teruna sangat tercabar terus putus hubungan..si girl pulak terus telan berpuluh biji ubat tidur dan kritikal masuk hospital..abang si girlfriend yang kerja polis telah mengamuk dan suruh lah anak si Heni kahwin jugak bulan November ni..huishhh itu ceritanya..gue ingat suaminya yang mau kahwin!

Susah jadi perempuan ni kadang2..kalau kita dah berkawan lama..bila bergaduh kita marah..we feel like  walking out from the relationship but kita jugak yang rugi,just imagine we spent 4 years with him. for nothing.At the same time kita punya harga diri..if he really loves you,you shouldn;t be forcing and begging him..if he is really sincere dia lah yang patutnya tak sabar2 nak kahwin dengan kita.

If a girl is really strong she should just walk out..again it is not easy to face the society and mend our broken heart.Tak sesenang yang di ucap..bila memikirkan saat2 indah bersama..bila hampir setiap hari bersama,sometimes we cannot bear to be alone..we rather be hurt than be alone and abandoned..this is always the case..we have to swallow our pride for the sake of our heart:(

Tak semua yang bernasib baik punya kisah cinta bagai puteri2 zaman dulu..si putera nampak ajer si puteri terus jatuh cinta sanggup mengharung lautan api buatnya.kadang2 di sebalik sebuah perkahwinan yang meriah itu telah banyak air mata di curah kan..itu lah cabaran hidup seorang wanita.

So to all sisters out there yang masih single harungi lah hidup ini dengan tabah..pertahankan apa yang worth di pertahankan but move on kalau hubungan itu tak punya penghujung..dalam keadaan apa pun walaupun kita tak punya harta,emas menggunung tapi jika kita masih ada harga diri itu lah yang membuat kita kuat..boleh berjuang menentang apa saja kekejaman.Diri kita sangat berharga..jika orang lain tak mahu menghargainya biarlah kita yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya.Berdoa lah banyak2 kita ada tempat untuk meminta..jangan lupa itu.

Psss..Ramadhan, I think you ll be a fine knight in shining armour..a pujaan indeed;):)


This morning sebelum Sinetron bermula i pun masuk dapur nak buat bee hoon soup:) I always like bee hoon soup yang simple just good meatballs, lots of spinach,ground white pepper,garlic and shallot. Note: sebelum lupa pada sis yang tanya apa jenis telur i selalu guna utk Tia Mia punya half boiled eggs..i masak telur biasa ajer..selalunya omega yang harga RM4.90 per pack of 10.Hard boiled eggs is the best kalau takut kolesterol tinggi:)


I pound the white pepper,garlic and shallots, fry until  it turns brown,add in the meatballs and let the meatballs turn slightly yellow, finally add in the water,salt and a half cup of beef stock,add spinach and let it boil.


Dah seminggu teringin nak membuat Teh special seperti yang di ajar Rose..so this morning i pun brew the tea,cardamon and few other things according to the recipe;)


My bakso@beehoon soup with meatballs..sangat sedap menghirup until sinetron start:):)


Uh lala..a true winner..two thumbs up! a really nice tea..my husband couldn't stop sipping it..the aroma of cardamon,pandan was really menusuk kalbu..sangat sedap indeed;):) Thanks Rose.


Tengahari i suruh Heni keluar pi jalan2 ke Giant menenangkan fikiran and these two girls since Friday been drumming into my ears to bake cake:):) So today i jadi full housewife,maid keluar bershopping i masak dan kemas rumah dari pagi..dah lunch,terus continue buat cake pulak demi gadis2 genit tercinta ini:);)


I made a simple plain vanilla sponge cake..harap2 jadi..husband pun excited jugak..dia suka tengok anak2 gadis kenit dia duduk dapur dengan i;):)


Tadaaaa hasilnya..quite a nice sponge cake..harum semerbak satu rumah..uwan pun excited:):) i put some cherries on top just to make the girls happy;)


Tia Mia requested to celebrate Minnie's Birthday with the cake..sure girls girls,no problem..Happy Birthday Minnies..we will always love you;);)


Apa pun penat lelah tetap berbaloi melihat yang tukang makannya..Alhamdulillah..Thanks to those wishing me a happy weekend..it is a happy weekend indeed:):)

23 comments:

dhr said...

kak zu, kalau ada masa please share resepi sponge cake tu.tq!

Anonymous said...

Salam. Kak Zu, if ada masa, pls share the sponge cake recipe. Thanks.

Kak Zu, hari-hari I belajar untuk jadi positif macam Kak Zu. Hari-hari I bercita-cita nak jadi orang yg selalu menjaga ibu macam Kak Zu.

Hari-hari I berharap ada new entry from Kak Zu. :)

May Allah bless you. May Allah grant you His Barakah, Rahmat & Maghfirah.

Love,
Maryam Jameelah
Univ Mu'tah, Jordan.

Nadeiya Aalie said...

Salam.. Thanks sis for the info. hehe

I am 23 y/o, love to read your blog. Some of your recipe i suka try lagi2 yang masak lemak tu. Yela kan, maaf sebab saya orang utara jadi masak lemak sis saya rasa macam lain dari yang lain dekat kedai pun takda jual.

Hari tu i try masak lemak udang with pegaga, my dad suka, he cakap sedap :) Nanti bila i balik rumah lagi i nak try masak lemak daging with potato macam sis masak bebaru ni hehe

Dont quit blogging tau, i suka tengok semua masakan sis.

wish to have a wonderful life like yours :D Insya Allah..

keep it up, we always support you sis!

Rin Saharina said...

kak,rin love this quote,mohon share dlm blog.no worries,rin akan mention nama akak :) bleh tak? :)

Susah jadi perempuan ni kadang2..kalau kita dah berkawan lama..bila bergaduh kita marah..we feel like walking out from the relationship but kita jugak yang rugi,just imagine we spent 4 years with him. for nothing.At the same time kita punya harga diri..if he really loves you,you shouldn;t be forcing and begging him..if he is really sincere dia lah yang patutnya tak sabar2 nak kahwin dengan kita.

If a girl is really strong she should just walk out..again it is not easy to face the society and mend our broken heart.Tak sesenang yang di ucap..bila memikirkan saat2 indah bersama..bila hampir setiap hari bersama,sometimes we cannot bear to be alone..we rather be hurt than be alone and abandoned..this is always the case..we have to swallow our pride for the sake of our heart:(

:))

herlyna said...

Redha is the best....KetentuanNYA adalah terbaik untuk kita.Not easy as experience have thought me a lots....life must goes on. Sad sinetron pepagi hari....

saniah said...

Redha...sabar...berdoa bnyk2 pd Dia..InsyaAllah..ada kemanisan dihujung jln yg berduri
Bg yg single...yess memang susah nk jumpa teman hidup..hanya
Allah yg tahu siapa jodoh kita...kita doa utk yg terbaik utk diri kita..InsyaAllah

Liney said...

u are the sweetest mommy ever kak zu :) nnti akak bg tips mcm mana nak handle anak yg kdang2 menguji kesabaran :)

Anonymous said...

Salam Kak Zu, I would really love your positive advice on something personal...is there a way I could contact you i.e. email? Your positive words are such a blessing. If you're unable to provide your email publicly could you please drop me an email on ruhikanz@googlemail.com
I would really appreciate being able to hear your advice on this matter...praying hard that I hear from you soon.

sincerely,
Ika

shamsuhada said...

azu..syahdu sinetron heni pagi2 hari...boleh buat novel tu..itulah dugaan..berkawan lama2 tak semestinya akhirnya bahagia..setiap ujian & dugaan Allah sentiasa ada hikmah disebaliknya..apapun didoakan agar siteruna Heni bahagia akhirnya..

annhuzi said...

haha i pun ingat suaminya yang nak kahwin. wah sinetron yg real punya. sampai nak suicide! itulah orang lelaki jangan dicabar. jangan cakap what we dont mean. we must be ourselves firstly be sincere if we want a sincere partner. another thing, jangan relationship lama, merana break if tak jadi.
teh dan beehoon sedapnya. rose ada blog ke..for me to get the special teh recipe?

rina mazlan said...

Salam kakak!

Nak jugak resipi tea tu.. Nampak sodap..

cik tudung senget said...

boleh tak nak ckp,i love u kak zu!terima kasih utk kata-kata nasihat ini

Anonymous said...

askum, K.zu,

How are you and all at home? I hope and pray all of you feel good with Allah swt bless....
yahoooo..finally u made it alhamdullilah syukuran for the taste of the tea....so happy to hear, everyone and everything we in learning stage so we're happy to hear some1 learn something to make life feel sweet..its same goes to my teh tarik...kekekeke...anyway take care and hv a wonderful monday to k.zu and all ur blogs readers too.

Rose
Penang

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiii sedapnye kek sponge zu buat tu. sup bakso tu pun nampak sedappp sgtttt

dila ila said...

assalamualikum kak zu,

your writing contains a lotsssss of positive vibes :)

teruskan menulis ok..dila tumpang serap the vibes

Elena said...

teringat baking class kat ICCA bila tengok the way u put the parchment paper...miss that moments kak..

The Singing Pilot said...

Knight wit shining armour? Ok nk lap muka jap sbb berminyak tu ygg jd shiny tu kan ahahaha

Sini cheq nak habaq. Dh kuar loghat utagha ni sila hati2. Bab soal cinta jodoh ni, xpayah nk push2 dramatic tahap melentok. Its so clear that the girl isn't meant for him. And if its so nk ke simpan pompan yg buat hal mcm tu? Xyah nk meroyan kalau just couple2 je. Dh nikah nk drama ke cerekarama ke slot samarinda ke biaqpi. Yg dok tegedik2 dgn gf awat?

Apsal hangin sangat ni? Haha hidup single!!

zuhriyannie said...

salam Kak Zu. Sodapnyer.. share ler resepi tea tarik fm Kak Rose Penang tuh. Kek yg simple tu pun sodap..
Btw, sy dah beli periuk tu kt kolo pilah. Rupa2nya mak sy pun ado gak periuk tu n dia pun beli kt tempat yg sama. hehe.. mmg femes la kodai tu kan. sy siap mkn rojak lg.:))
Nak msk apo utk rasmikan periuk tu ekk? ^_^

susumanis said...

salam mtm..adoii indon ni mmg sukee buat sinetron, ada lak nikah nak dipaksa paksa , org x cukup duit lak tuh, so bibiknya minta tolong dgn mtm la kot ya, hmmmm, dulu masa de maid mcm mcm citer maid buat kalau tang nak pakai duit, ntah la dia org ni kan..

ibunurin said...

saya suka baca blog akak.....banyak aura positif kat sini...

umiyumi said...

Salam Zu,
umi ada bw sth dr Kak LG. nanti ada kesempatan umi cuba htr by hand dkt Zu yer.. boleh la jumpa sekali he he.. tp mungkin lepas umi balik dr kg kot.. :p

anis said...

Salam Zu,

macam yg selalu Zu cakap,i pon percaya yg apa2 bentuk kebahagiaan pon puncanye adalah dari dalam hati kita...erti `bahagia' tu berbeza maksudnya bagi setiap orang.

SURIA AMANDA said...

seronoknya boleh main masak2 mcm ni..nak harap i?xdenya sbb x pandai baking..selalu x jadi...