Friday, September 7, 2012

Makan2 with the ladies@Our House.

Salam:)

I am very tired as i cooked for 15 people today:):) he he bukanlah 50 or 100 ye tak? but masak sorang2 penat jugak..Heni helped with the cleaning though;)
So sorry i can't attend to all queries but can answer some quick ones;) Fisrt of all thank you and Alhamdulillah for all the lovely words;) Kaezrin so sweet of you nak post kat i curry Trengganu powder tu,seganlah pulak i:):) thanks so much dear:), secondly those interested to eat  Fish head noodles,you may try at Old Asia Cafe at One Utama,it is located in between the old and new wing,LG and next to Kenny Roasters. Sorry again i can't list down the name of each flowers or to advise which one  can stand the sun or not as me myself do not know every names, i only know common ones like petunia,rose,jasmine,orchid.My advice is if you want to satrt gardening the right approach is to sit down and think about the type of garden you want to start,you cant bring the list to the nursery and get them to give you.Gardening is a passion,it is just like decorating your house,so you must know whether you like english garden,tropical whether you like potted plants,blooms or greenery.Gardening is something that is very close to your heart,when you know you house and garden well you will know what to pick at the nursery.Without passion garden will die soon,it is not like buying flatscreen tv where we buy the brand that other people buy.Gardening requires some dedication,energy, apart from money.To me it worth all the effort. Anyway i will try to learn names of each flower i have in my garden oneday and share it here.

Back to the makan2, i had 8 staffs from my department came to the house today while the 7 were friends and department next to us. Pun serba salah jugak buat makan2 kecik2 ni,bila tengok gambar kat FB,everybody cakap ' tak ajak, sampai hati etc etc'.It was not an open house or a big makan pun,i cooked apa yang terlarat ajer,tu pun skip 2 menus yang dah beli bahan pun sebab dah dekat pukul 12.00 belum mandi lagi! Actually i feel honoured so many wanted to come,at the office itself ramai lah orang2 yang really nice to me yang kalau i nak include in the list kena ambik tent jawabnya:) Tak senang sangat nak kendalikan big makan as i have to settle few things,sediakan for the girls,for uwan,banyak benda nak kena attend.InshAllah bila ada masa sesuai,ada rezki,ada kekuatan dan kesihatan boleh lah panggil orang ramai sikit:):)

Yesterday i puasa, at 5.00  i drove to Jusco next door to buy groceries,my trolley was fulled with things until ada yang tanya'you alone? can you manage?" sampai kat cashier while unloading all the things cili jeruk i jatuh kat lantai,pecah,air cili jeruk bercuka,penuh satu aroma jusco selain membasahi separuh my seluar jeans,kena lah pergi toilet basuh jeans supaya tak pijar etc etc..apa pun sangat satisfied hari ni bila yang datang makan sangat puas hati dan makan dengan bersungguh-sungguh,itulah kebahagiaan memasak ni:):)


Tadaaa my kampung and western menu;);) That is sambal Oelek with ulam.Sambal oelek ni siapa yang berminat cara dia,goreng dengan minyak cili merah,bawang putih dan merah sekejap dengan sedikit belacan,dah tu tumbuk dalam lesung kasar2,tambah garam dan cuka. Lepas Subuh prepare breakfast untuk hb yang nak kerja,untuk budak2 dan uwan,dah suap budak2 semua,by 8.30 i start masak.


Mencari petai di jusco semalam tapi tak ada so i buat sambal udang bersantan tak ada petai today.


I prepared some western dishes jugak termasuk mushroom soup,garlic bread and fried chickens.tapi fried chicken ni beli frozen ajer and goreng sebab dah petang semalam carik chicken wing nak marinate untuk grill di jusco dah tak berapa ada.

I asked my husband to buy the sedap muddy choc cake kat kedai yang dia selalu lalu.

So these are the lueh raya yang saya ada.

At 12.00 everything ready termasuk dah siapkan Tia Mia,keluarkan baju dan suruh uwan ganti plus tukang masak pun dah mandi (for the second time okay)dan bersiap wangi!

12.30 tepat the girls pun sampai.

make your self feel at home ya,including taking rice from the periuk:)

I have 10 staffs at my department only two are gentlemen the rest  ladies,so hari ni yang laki2 pi sembahyang jumaat and we girls had fun;)


Rasa2 lah ya.

The sweet and cheerful Jun.

Then these rombongan Cik Kiah decided to check my kitchen at the back! Heni was frying keropok belinjau for a special request.


Ha ha ada yang check my periuk pun,bukanlah periuk mahal tapi sedap dan bagus i beli kat Kuala Pilah,ramailah pulak yang berkirimnya.Dah tu tanya macam mana periuk semua berkilat apa rahsia..apa lah rahsianya kita kan ada buk heni,..he he..tapi kalau api betul periuk pun tak jelaga,especially periuk beli kat kolo pilah itu..hidup pilah!


After makan they santai2:)

The girls.

manis2 semuanya.


Sue in blue kurung is my lunch buddy,kawan beli groceries dan bercerita hal2 balik kampung etc,this lady is very humble despite the fact she has all the VVIPs in her family list.


Uwan and tasneem.


Then time to say goodbye.

Hope you all kenyang ya.

Ini batch yang lambat balik.Picture taken by Tia.

Picture taken by Mia.


wahhh good collection today ehhh,..boleh pinjam ka?

Alhamdulillah by petang dah boleh bersantai:) okay i tahu jugak a few nama bunga ni,yang depan sekali warna merah ni nama dia bunga balung ayam,yg kuning besar tu bunga taik ayam,hujung sekali dalam pasu warna pink and dark pink tu petunia,the rest ar all perinnial yang i tak sure nama dia:) Most of them are 3 for RM10 or 2 RM6 per pot.

Yang ini semua orang tahu nama dia kan.

Actually sangatlah seronok dapat bersantai waktu petang kalau tak kerja..duduk2 borak dengan uwan,pasti kan dia minum petang,makan teratur same goes with the girls..hmmm memang bliss betul..so i envy surirumah sepenuh masa tau..you re so lucky;)

My sister sms me, i told her that i am in the garden with uwan and uwan is having mushroom soup with garlic bread,my sister replied "wahhh omputih nya omak:!" he he

Rehat lah kitcen untuk malam ni,esok lunch time ada 3 orang nak datang,yang tu hb kena layan cakap2 politik lah:):) i masak ajerlah esok.Hmm tak ingat nak buat jeruk mangga MIL bagi hari tu,too many,barang kat fridge pulak penuh so tak boleh simpan now mula nak busuk dah nampak tu Okay lah sangat penat tau nak berehat malam ni.bye bye.

16 comments:

kasihredha said...

syoknya dapat makan sambil borak2...happy masak kalau semua org suka kan.
Lepas ni kena cari sebijik periuk from pilah...hidupp pilahhh :D

Nur-nba said...

Assalamualaikum Kak Zu.
Salam perkenalan buat Kak Zu.. Tersenyum gembira semua rakan2 sepejabat akak dapat layanan first class dari tuan rumah.. Kagum sangat bila tahu yang akak masak juadah tu semua sendiri. Bersusun menu enak dan lazat atas meja... :)

Suka tengok rumah Kak Zu, kemas je dan tersusun. Bunga2 akak kat garden tu pun berkembang mekar, secantik tuannya juga.. :)

Sempat akak buat sesi mengenali bunga.. Nur suka sangat blog akak ni. Contentnya sangat menarik dan gambar-gambar yang ada dalam blog ni semuanya cantik2 belaka.. Terpegun dan memukau..

Boleh Nur tahu model kamera akak.. or akak tayang sikit kamera Olympus akak tu? Teringin sangat nak tahu... Geram tengok mangga tu.. :D

~Salam perkenalan buat Kak Zu.

Salmi said...
This comment has been removed by the author.
ida said...

Tak boleh tidur lagi selagia tak baca entry zu ni huhuhu...i envy u laaa zu..sebab uwan nak duk sekali ngan u...i selalu ada impian tinggi to take care both my parent kat my house..to cook for them..sediakan minum petang..santai2 having coffee kat taman like u...tapi payah betul my parent nak tinggalkan their house kan..faham laaa rumah tu la syurga dorang...but tu laa..my mum dah sangat tua..still kena masak lagi..tak sampai hati sangat...bila i nak carikan maid utk dia pun..she refuse...so kena hormat laaa apa pendirian dia but deep inside n after solat always doa that i have chance to jaga dia selagi ada umur...

annhuzi said...

i pun nak kirim lah periuk kolo pilah, sedap dan bagus dan berkilat!!! :)

The Singing Pilot said...

Alaaaa xajak haha

♥MAMASYAZA♥ said...

akak sronok tgk umah u, cantikkk sgtt. anyway udang masak sambal tu feveret akak

Elena said...

salam kak zu....bunga yg depan tu nama dia zinnia.Kalu dekat faveret nursery kat traffic light tu 3 rm 10 kan...tahun lepas masa raya memang penuh zinnia kat rumah tapi raya tahun ni musim ros jepun pulak...low maintenance sikit heheheh..

Saya baru setahun fulltime housewife...bersyukurrrrr sangat...ada masa nk deco rumah, gardening, bfast atau tea in the garden...mmg bliss walau pun rumah dan garden saya biasa2 aje.Rasa syiok dapat gaji ujung bulan masa kerja pun tak bliss mcm ni...

Hmm baca entry akak buat saya nak blogging balik...english deco..english garden bestkan kalu kita dapat share tukar2 idea...

Idop pilah...(waaaaa nk balik mkn cendollllll )

PINATBATE said...

sungguh organize pisau tu..beratur dari yg kecik ke besau..ekeke

enjoy Uwan!

susumanis said...

salam mtm..cantiknyer okid tu, suke sgt sgt, okid ni x de smell tapi sangat cantik, ros ada nice smell, cantik tapi berduri, nway saja nak tanya apa bunga fav mtm ya :)

Salmi said...

salaam mamatiamia, happy weekend and happy cooking..me suka dengan standing crystal flower pot yg kat coffee table tu cantikkk..beli sini atau oversea..kalau kat oversea..gigit jari lah nampaknya :-)

Anonymous said...

Zu, kalo x kisah nnti upload ler gambar keseluruhan wet kitchen yer. Memang seronok kalo ada tetamu datang kita masak sendiri.- Kak Maz

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...



ramaiiinye yg datang...masak pun banyaakk....

kalo nak bontot periuk selalu berkilat, kene la sental selalu lepas gune kan...mak saye ajar, basuh dengan sabun soda yg kale oren tu...waduh...bersinau2 kilatnye nanti...silau..hahah


kak zue, lapik meja biru yg kat wet kitchent kak zue tu , dah xde kat romantika ke?aritu dah carik, xde pulak...

umiyumi said...

Salam Zu,
bestnyee dpt makan2 dgn kawan2 ni. letih memasak tu hilang bila tetamu dtg mkn masakan kita kan? :)

ada the baker said...

kak zue, berkilatnyer kuali. pinjam heni buleh. hehe

Suria said...

Hi,
I nak tanye, U ade bagi kelas untuk "baking" ? if yes I would like to know the charges , time table ...
please reply :)

suria.karuna@rentokil-initial.com

Thanks :-)