Monday, October 17, 2011

Aladdin cave and Fairies garden at Dubbo,NSW.

A few days left at Mudgee we decided to have breakfast everymorning at the farm before going out so that Tia and Mia boleh main puas2 at the farm.


Nak tunjuk hasil masakan dari sayur yang di petik di kebun semalam. I goreng cabbage with prawn and carrot masukkan dalam curry ikan dg tomato..cabbage so fresh and sweet,tia mia pun suka.


Really sedap..crunchy and juicy.


Morning inilah routine..dua orang ni berlari keliling farm..pagi ni jumpa pulak animals lagi kat hujung farm yang sebelum ni tak jumpa...Missy the Kangaroo.


and banyaknya hamster kat sini..geram tengok.


the weather was good and we decided to have breakfast outside:) kat sini pun memang banyak picnic table and spot di sediakan macam ni.


Pagi ni goreng spaghetti with seafood mix and sayur yang di petik dari kebun.


semua orang berselera makan kat luar..kejap ajer habis:)


Among the view i love best here: the doves flying out from their nest..they stopped for a while on the flower

 Artichoke plant.




saying hello to olivia.


after breakfast we drove to Dubbo and saw these beautiful flower,sef or sap not really sure..flower will be harnest for oil..first time saw it along the road from vienna to salzburg.


picture from moving vehicle.


small and charming town along the way.


very small news agency at dunedoo


the local chemist.


sober town;):)


we recahed dubbo and went straight to information centre.


we went to the garden outside dubbo zoo after picking our halal kebab for lunch.


after two weeks muka tia dah start merah2


kat luar dubbo zoo ni free..tapi di sediakan tempat yang menarik dengan pond,playground and boleh tengok animal2 yang kecik2


sebab kita dah pergi sydney zoo sebelum ni..so tak kuasa lah membayar lagi nak masuk dubbo zoo pulak..duduk luar pun good enough


so dua orang ni duduk tepi tasik tengok monyet sambail makan ice cream


mana pun pergi mesti ada budak kenit nak berkawan.


dulu kita pergi taronga zoo lah kat sydney.


tia took our picture while waiting for papa.


papa came and asked "what's next? okay lets goo aladdin cave!" we said.


Aladdin Cave ni tempat persendirian..owner dia developed tempat ni jadi tourist attraction..dia gila bottles and buat glass house yang menarik dan unik..dia jugak buat fairies garden for children where she brings alive all the tales like redriding hood,cinderella,snow white etc..


The glass house.


beautiful wild flower.


Aladdin treasure.


it took her years to complete the glass house.


tiamia kagum tengok banyak bottles stucked to the wall.


unique bottle


different shapes and sizes ada jugak orang yang bawak bottle dia sendiri and wished to put up here.


when the sun shines..it look really beautiful


the blue bottle


house fulled with bottles.


Aladdin picture made from bottles.


the two found orange trees:)


the owner showing and telling tia and mia cerita goldilocks and the three bears.


sini banyak tumbuhan yang ganjil2 jugak..ini gum tree


macam hazelnut sikit kan.


nectarines pun dah mula berbuah lebat sana sini.


yang ini tak ingat nama


jumpa redriding hood..tia checking the wolf in the bed that pretends to be redriding hood's grandma.


then we jalan2 lagi nak tengok fairies garden pulak.


beratus figurines berasaskan fairytales ada kat sini.


cinderella glass shoe.


humpty dumpty


tapi both paling seronok bila jumpa lifesize Dora the Explorer yang boleh cakap " helloooo i am Dora..you are my bestfriend ever"


sebelum balik pungut oranges dulu.


manis dan sedap.


dan jengok shed yang tanam macam2 sayur


ini bunga yang boleh taruk dalam salad.


balik hari dah petang and the staff kat farmhouse dah hantar towel baru dengan softoy dan gamecards kat atas..tiamia sangat happy..now Mr stripey dah selamat ikut kita balik mesia.


fridge pun dah kena refilled dgn juice,eggs and freshmilk


we have more than enough bread too.


petang ni i beli ikan ni nak masak..tak pernah cuba lagi..until then taaa..taaaa...

3 comments:

Salmi said...

salaam mamatiamia, memang sangat menarik aladin cave tu..owner dia sangat kreatif :-)..

Hanis Azla said...

suka dgn glass house tu..

Aida78 said...

ikan apa namanya mane kepala dia...