Monday, October 10, 2011

Bondi Beach.

Hi Maya,thanks for dropping by..wahhh i ikut excited dengar you nak travel on the road Darwin,Melbourne etc..yeap the countryside so beautiful kan..the sky was so blue and air was clean,fresh like a a new linen pop out from washing machine loaded with softlan:) Salam Mamasya,seronok lah jalan2 ni mamasya,dari Eygpt pun dah senang travel mana2 kan..hopefully tempat mamasya tak terlibat dengan clashes macam yg saya baca dari newspaper.Salmi..memang juling mata tengok semua dan sangat seronok berangan, kalau tanah luas sedikit dapat buat backyard dan garden yang besar sangat seronok kan..insyallah impian moga impian kita jadi kenyataan oneday kan. Achik idida,ye la kita hari tu pun nak tinggal komen kat blog awak pun susah ada problem agaknya..tu lah idida harap2 budak dua orang dapat belajar satu dua dari exposure ni..and memang sangat indah bumi ciptaan Allah sbt ni..di mana sahaja nampak kebesaranNya.

So kita sambung cerita balik..haa..haa banyak lah cerita ni pergi 16 days dan ambik gambar setiap masa so banyaklah gambar..tu tak sampai Farmhouse lagi tu..sangat banyak gambar menarik di sana. Lepas balik Southern Highlands we decided to tour town sikit lagi because the day after that we going to check out from rental house in balmain and drive to stay for a week at farmhouse in Mudgee. The last day in Balmain we went to Bondi beach..Bondi beach is the nearest to Sydney,paling happening and commercial..


Ni bangun tidur pagi macam ni lah..dengan susu dan kadang2 sempat drawing lagi di study room while waiting for mama to prepare breakfast.


Breakfast pagi ni mama buat cabonara marinara spaghetti..guna fresh cream dan mixed seafood with fresh parley...yumm..yummm kata papa.


This is my favourite masa kat sana..Australian crumpet..pagi2 dah keluar air liur nak makan ni..senang ajer preparenya..kita beli ni dah siap pack,so masukkan dalam toaster or oven..bila dah brown keluarkan bubuh butter dan honey..sangatttt sedappppp:):) wangi, lembut didalam dan crispy tepi2 tu..


We always have our breakfast at the verandah..sangat seronok.


Okay mari semua orang makan..nanti nak pergi beach!!!!


Then we drive to Bondi beach..ikut map ajer..tak susah sangat..i love the houses on the way to Bondi beach.


Tadaaaaa..dah bertukar dati head to toe..masa pergi Bondi beach tu kita tak lah dapat agak the weather there..so pakai biasa ajer..sampai sana it was really sunny..baju tebal sikit dah jadi panas..since tak shopping baju apa2 utk tiamia since datang mama decided to bagi they shopping..so berangan lah jadi orang kaya kejap..masuk fitting room dengan salesgirl mat salleh berdiri dengan sebeban swimsuits di tangan untuk di cuba bebudak kenits ni..


So semua baru except the shoes..tak lah murah the swimsuits tu kopak lah jugak..sini yang murah adalah t shirt trully recommended nak beli untuk sendiri or soveniers..untuk budak2 macam tiamia t shirt with koala,kangaroo cuma AUD 5 (RM15.30)..so kita pun membeli lah..actually bukan tiamia ajer bertukar baju..mama,papa semau pun sama;):)


Lepas dah shopping before walking to the beach we singgah beli lunch untuk makan di tepi laut tu..so kat sini semua orang masuk kedai seafood,pilih,cakap nak deepfried or grilled dan tu bungkus and off you go nak makan kat mana pun.


Lobster kat sini pun tak lah semahal malaysia..semua nampak sedap.


bagi seafood lover like me..memang lah happy nampak semua ni..


Dah dapat lunch kita pun pi beach..papa pun dah tukar dengan pantai punya baju:) towel,bag,slipper semua beli baru ler;)


So this is Bondi beach..walaupun this is not the cleanest in Sydney but actually sangat lah clean..no sampah sikit pun walapun penuh orang..they have peraturan no alcohol on the beach..unlike ours yang kadang2 kat pasir penuh botol beers etc..


Lifeguards/patrols pun sentiasa ada..main bola pun tak boleh di kawasan ni ada tempat yang sesuai they takut terkena budak2 macam tia mia yang sedang main2..cool kan rules they all..and lifeguard pun berbudibahasa bila asking people not to play balls there;)


Dua ni tak tau lah samada they perasan tehy are on Bondi Beach or PD sebab sama ajer lagaknya main tak ingat:):)


My new beach bag and sandal ipanema Giselle Bundchen:):)


tapi yang paling ebst yang ni..ohhh sedap,sweet and juicy,tabur seasalt dan perah lemon..tiamia pun sangat suka.


Ni lah swimsuit pilihan tia..macam ballerina.


Ni pulak pilihan si mia..


Orang mesia ni tetap nak duduk kat tempat teduh bila panas sikit..heee..heee


dah tu biarkan lah budak berdua ni berlari-lari puaskan hati esok nak tinggalkan Sydney nak ke farmhouse:):)


Lemonade favourite tia.


Love,love.


Posing dgn lifeguard punya wheels..lifeguard suka usik2 tiamia dgn ni..berlari dua orang ni bila nampak benda ni tuju dia orang.


Enough of main pasir..no swmming though because the water was so cold..we tuju pavillion pulak tengok2 barang.


tekekeh-kekeh mat salleh kat tepi situ tengok tiamia nak ambik gambar sini tak sampai:)


Then turn mama papa pulak..tia tukang snap:)


mana sah kalau tak makan ice cream kann:)


Duduk menghabiskan ice cream before balik rumah untuk packing nak bertolak farmhouse esoknya..ok lepas ni Mudgee,ayam,itik,kambing,lembu sila tunggu us yaaa;):)

5 comments:

kzai said...

wah bestnye dua org ank dara tu main kt pantai..pandai posing..cedapnye aiskerim tia & mia...
rajin gak zu msk2 disana ye..rindu dgn makanan kita kan...

Nadiah said...

Teringat masa picnic di St Kilda Melbourne baru2 ni.Walaupun matahari cerah bercahaya tapi air lautnya sejuk mcm ais.

Hanis Azla said...

terbau2 pantai bila tgk gambar2 tu.. bestnya..

Suffia said...

Salam, can't wait for your next entry about farmhouse. Nice Holidays!

Aida78 said...

seronoknya budak kembar 2 ye...bestnya bila la aida nak jejalan kat oversea ni....