Tuesday, October 11, 2011

Mudgee- Vegetables picking and Village Fair at Windeyer.

Salam semua, thanks untuk semua comments yang baik:) Ada yang bertanya macam mana jumpa tempat2 yang menarik di luar negara,how do you go about it etc,etc..well jawapnya kena banyak membaca and buat research, macam cooking, travelling is one of my passion, i love to read about other countries, i bought books,visit relevant websites, tengok macam mana people live,apa yang special in their countries.Since small reading took me to so many places in the world, belumsampai Scotland or Turkey tapi dah baca pasal negara ni sangat seronok sebabboleh tahu where to get rental homes in Turkey,they pun ada  beautiful farm house too.. kadang benda boring pun baca jugak macam pasal flight, airport etc..buat comparison kalau nak masuk satu negara and nak travel few countries which country we should go first,whether economical to travel by train,domestic flight or by road? Macam dulu traveled with hub from vienna to italy naik train banyak jugak kita jimatkan duit di samping boleh cover banyak tempat yg menarik.Travel  melibatkan your personal perefence,interest and the right companion,ada orang tak suka kampung etc..like me duduk farm ni i perhati banyak benda, i told my husband that one day when we have bigger backyard i know how to do the  vegetable patch,how to raise the ground and do the square patch using wood and metal, i tengok macam mana they buat fence,they susun barang dalam store etc...those perkara tak menarik bagi setengah orang kan..kita penat2 travel duit keluar banyak sepatutnya kita nak pergi town yang cantik2,makan di luar,berjalan2 sahaja...tapi terpulang pada masing2,holiday kita,kita yang tentukan.

..enough of rambling jom tengok gambar,cerita hari pertama tak habis lagi.


So hari pertama,sebab dah petang sikit,animals ada yang dah masuk kandang..kita pun sibuk lah tengok sayur yang segar bugar ni..banyak betul..yang ada bunga putih di hujung tu actually daun bawang,bila dah besar keluar bunga bulat macam tu kat hujungnya.




Isteri peladang tengok silverbeet ni..nak ambik ke tak..


Banyak flower bushes macam ni kat sini..spring bunga2 dia pun keluar.


Ada bike shed bagi children yang besar sikit untuk round the farm naik bike...kat dalam tu jugak ada rumah hamster.


Tia and Mia berminat jugak dalam sayur ni semua..sibuk nak tahu nama apa dan nak petik untuk masak...kat sini they ada tulis nama setiap sayur,sebab aim dia nak educate children and us jugak.


seronok jumpa kobis hijau dan besar ni..tia mia cuba nak mencabutnya tak dapat.




papa came to the rescue..


yeahhh..one cabbage out for dinner:)


sana sini ada swing and slide for children...and swing mesti kat tempat yang bawahnya ada habuk kayu lembut supaya kalau jatuh tak sakit.


bunga2 liar semua dah berbunga ..sangat cantik


ni di tepi padang golf..yang sentiasa di potong rumput..menghijau dan aman..belakang tu lah anak sungai mengalir.


papa and the girls checking sayur dekat padang golf..padang ni they called "chips and giggles"..


dah round padang..dah mandi sementara buat dinner, i prepared toast for everybody..sedap betul makan toast dgn butter dan honey di sini.


Ada orang tu penat sangat drive dari Sydney,masuk berhenti melencong sana sini hampir 6 jam baru nak sampai..so after dinner dia dah terbaring kat sofa siap berselimut..the girls pulak sibuk buat activity masing2.


books for children were also provided...plus the softtoys.


Tia mia relax habis di lantai malam2..celah beansbag,cushions etc..sangat cosy.


yeahhh..pagi ini yang di tunggu,....meet Mr patch the goat..sangatlah happy dua orang ni...dalam banyak2 animal they memang suka goat.


ayam pun beratus kat sini..pagi2 memang dapat feel farm habis lah..nanti hundreds of pigeons pulak terbang keluar dari reban sangat cantik bila tengok.


dua oarng happy mengejar patch ke hulu hilir.


tia mengira ayam sampai tak terkira.


then farmer jenny keluarkan roti kering utk bagi the animals:)


i love this picture bak kata Elizabeth looking at this picture she can imagine that the animals at the back were saying "how about us? how about us?"


tia and patch "give me one kiss patch!"


patch kena bagi makan dgn mia pulak.


this is Olivia the Ostrich,kalau bagi makan kena letak kat tapak tangan..kalau tak sakit di cubitnya.


So Tia and Mia had wonderful morning,kalau ikutkan tak nak masuk rumah or pergi mana2 but hari ni Saturday kan so mama nak pi village fair lerrr...kita duduk sini 7 days don't worry okay..balik kita jumpa lagi animal ni semua sampai lah malam.


Mama prepared simple breakfast since continental breakfast banyak..found indomee kat woolworths,so goreng tambah telur mata lembu:)


cepat makan everybody..nak pergi village fair ni.


Delicious local juice supplied by cottage..kalau habis mintak lah berapa pun nak..kalau tak  mintak they datang hantar jugak:):)


So we are ready to go to a village called Windeyer.


camana tahu pasal village fair ni? kat sini mana2 town yang kita masuk mesti berhenti kat information centre dulu ambik brochure,tengok apa event for that week etc..dekat cottage pun ada map,brochures semua di sediakan..since September is a food and wine festival kat mudgee so banyak lah event kat town and surrounding..macam olive press,cheese sampling etc.


so i decided to go to a village yang  really ceruk called windeyer..sebab kalau flea or saturday market tu dah biasa lah kat europe or aussie ni..tapi village fair ni jarang..ni kat kampung orang putih yang really pendalaman..setahun sekali they bersuka-suka keluarlah orang kampung buat gerai2 sikit..buat pertunjukan,hiburan budak2 macam facepainting..so teringin nak tengok..about 1  1/2 drive from mudgee.


they buat fair ni kat padang...macam tak caya kat really ceruk and jauh ni ada kampung rupanya;) kolo pilah pun tak sejauh or ceruk ni:)


so macam ni lah gerai2 dia..orang kampung keluarkan hasil2 tangan dia orang letak atas table beralas..weather pun bagus..tak sejuk and tak pulak panas.


macam2 lah hasil local yang di buat suri rumah.


ada bag2 dan table runner embroidery etc..ada lah beli dua satu untuk uwan and satu untuk mil.


kedai tia mia paling suka ni lah yang jual lollies..semua local made candy kat sini..walaupun kat kampung packing tetap cantik dan semua sangat bersih.


ni jual benih2 sayur dan bunga.


Tia and mia dah dapat lollipop giant suka lah hati masing2.


mama membeli olives..kelakar nama stall tu kalau kita tak betul pronounce kan:).." binawee kau"


papa sibuk menengok bike antique ni.


nanti ada sheep shearing show..pertunjukan potong bulu biri2.




dalam bangunan macam biasa mesti ada senior citizen jual barang untuk charity.


apa pun yang paling seronok bagi tia mia naik bouncy castles ni lah..papa layan lah mama nak pi carik barang ni.


dah penat we berhenti for sweet treats..cupcakes and cheese layer..sangat sedap cheese layer tu.


dah style village kan..so duduk bawah pokok minum and makan:)


dah puas kita pun keluar dari windeyer nak lunch di mudgee.


banyak kuda di sepanjang jalan.


jalan sini sunyi..so kita berhenti kejap.


bagilah mama chance nak test drive..nanti tak pernah rasa drive di NSW pulak:)


balik mudgee we singgah beli groceries kat coles..yeahhh dah dapat santan dan curry malaysia boleh lah masak macam2 nanti..sambal oelek pun ada..sangatlah sedap brand ni..as i am typing mulut penuh air liur now..nak makan ayam penyet rasanya today:)


apples murah kat sini..beli lah jugak..the girls sibuk nak bagi si peppi the donkey.


sebab dah lapar..so masak yang simple dan cepat..grilled red snapper fillet with pepper,goreng sawi dan sald tomato..ada sambal oelek sangat lah selera.


makan di verandah berhembus angin sangat seronok.


lepas makan  kita jaaln2 di farm tengok bunga2 yang dah muncul sementara tunggu 4.30 tia and mia nak collect eggs di reban ayam.


beautiful purple blooms..melata di farm ni.


cantikkan..


tia mia ada banyak activity sini..boleh main football,baseball,tennis,netball etc.


dua2 ni menunggu farmer jenny keluar nak bukak reban ayam.


finally pukul 4.30 farmer jenny pun bawak the two plus another two mat salleh kids masuk reban..sangat teruja dua ni..mana pernah collect telur ayam kan..


collect eggs ni unsur games jugak..jenny put some dummy/plastic eggs so the girls have to differentiate mana satu yang betul


dah dapat penuh satu bakul..boleh lah keluar.


then papa helped to put in the crate.


then dapat kawan baru..this girls pun sama collect eggs tadi..her name is Ella.


Ella ni 6 yrs old..she pun seronok lah main dgn tia mia sampai nak ikut balik...she was staying in another cottage not far from us with her family.


anak kita siap berboot bagai takut terpijak apa2..anak mat salleh berkaki ayam ajer:):) hee..hee..okay..it was an exciting day...dah nak malam jom masuk rumah mama nak tengok apa pulak nak masak malam ni and esok nak pi mana pulak selain membelek animal tu;) see yaa soon:)

16 comments:

Lieya said...

Seronok pulak dapat terjengah kat blog mamatiamia ni... kite link awak yeee....

Hanis Azla said...

best2.. he..he.. mmg suka sgt tgk.. rasa taknak miss setiap entry.. dulu kawan i ada farm kat NZ.. suka tgk anak2 dia yg enjoy sgt kehidupan dalam farm tu.. skrg dah balik malaysia.. tentu mereka rindu sgt dgn suasana farm yg ditinggalkan.. tia mia pun sure mcm tu jgk..

mami charice said...

Wow, it was fun.... Tak sabar tunggu charice besar, nak ke Sanaa juga kalau Ada rezeki... Best sangat!!! Really love how you organized and Planned for your family holiday :) tiamia n the daddy was so lucky to have a sweet woman like you to be Mom n wife:)

mieoney said...

best jer blog nie..sbb gaya penceritaan dan gbr tu membuatkan kita mcm berada disana...penuh dgn story, emotion, penerangan mmg lengkaplah...bley jadikan panduan tu...hehe
btw nice blog sis...rajin2 citer tau...saya dh baca smpi blkg2 dh enjoy betul... =)

Anonymous said...

waaa seronoknya, rasa macam i pegi NSW sekali tau.. hehe

thanks for sharing ya.

Laila

zeta said...

sayur dia semua segar bugar..tu yg buat xtahan tgk tu..
Tia Mia mesti seronok sgt kan..
Seronok baca..excited nak tahu next cerita mcm masa kecik2 dulu je jdnya..hihi..
Cepat Mama.."Ceritalah Lagi"... :)

Ila@Bella@Nabila said...

salam mama tiamia..
seronok blogwalking kat sini..
rasa macam dekat je dengan penulis..tak jemu membaca wpon entry panjang berjela..keep blogging sweet mommy!!!

PINATBATE said...

seronoknya TiaMia..makcik pinat pun terasa macam 'ikut' ke sana jugak bila tengok gambar-gambar ni..ekekeke..

*sejak cerita holiday ni,lama mama TiaMia tak tulis kisah Uwan..letaklah gambar latest uwan..;) from:peminat uwan.

kzai said...

seronoknya x terhingga tgk kehidupan you all dlm suasana kampung disana..kenangan yg x kan dilupakan buat tia & mia dlm kehidupan mereka yg akan dikenang bila dewasa kelak..
cantik sgh kg mt saleh ni..geram tgk bunga2 yg sdg mengembang..

syanashwa said...

love the farm house.. ada sungai, plyground, vege patch, ayam kmbing etc.. so perfect!! :)

haneem said...

Azu, gambar sungguh catik & terbaik, terkenang pulak criter "Little house on the prairie" taun 70 an dulu. up date selalu ya , I ni silent reader blog u.

Maya Marisa said...

Love the pics at the farm. Ada amik gambar country village dorang tak? If yes nnti share ok mamatiamia dear.

One thing i like abt the country side in nsw, its clean. EsP the river. Water soooo clear kan. Tu yg i tak sabar nak jejak sana balik.

Oh ya, nnti singgah my blog ok. I tagged u to an interesting game, which i bet u sure gonna like it. It can serve as a momento to ur girls :-)

potpetmama said...

zu; wish i could be there too..anyway wat would be the estimate budget for such trip kalau kita arrange n organise sendiri..u must have good experience on tat, may be can share so bole jugak i cuba2 plan..
tiamia mesti seronok betul..

shamsuhada said...

azu..seronoknye......bila lah aku dpt bercuti mcm ni agaknye...?

annhuzi said...

sangat cantik pemandangan farm, the flowers, the fields, the animals, vegetables and the peladangs family ;)
nampak tia mia enjoy sangat dan mama juga kan..dapat petik sayur2 fresh.

nak jugak rasa holiday macam ni cuma problem sikit..haha i ni yang tak pandai masak..kat farm kena masak sendiri :D

Anonymous said...

bestnya sis...i start ikuti blog sis awal thun nh...and sejak tu i xpernah miss baca blog u...seronok tgk tiamia...:)