Sunday, October 16, 2011

Kota & PD

Salam Monday:) I am not well today:( hingus meleleh,batuk and i feel sleepy:(..anyway a quick update of what we had been up to during weekend.We took uwan to see Paktih&Maktih before both of them leaving to Mekah..Alhamdulillah semalam at 9.30 pm paktih dah pun berlepas.uwan spent one night at paktih house,we pulak tak balik straight to KL tapi bermalam one night at Thistle,PD.

Ada yang tanya..ada tak tempat kat Malaysia ni macam kat farmhouse yang seronok,bersih boleh bersantai-santai..jawabnya banyak jugak..cuma kat Malaysia weather yang tak permit kita bersantai outdoor.Kalau di sana setakat duduk2 bawah pokok pun seronok ber sweater dan makan2..apa pun itu lah kekayaan Allah Sbt..kita duduk di negara tropical bila bercuti ke 4 seasons country terasa sangat seronok,macam tu jugak they all sebaliknya.

So hari Sabtu kita pun seronok menyusur sepanjang jalan dari Rembau ke Kota,banyak pembangunan yang di buat Khairy Jamaluddin di kampung nya.One thing yang best about Rembau and sekitarnnya ni banayk betul local produce yang di jual di tepi jala, kalau ikutkan tak berenti nak membeli nya..yang paling best nampak lokan dan kupang..fresh kelihatannya tapi sebab kita tka balik rumah straight tak lah membelinya but we bought lemang and rendang ayam kampung sangat sedap..and of course pewangi jamban..petai jeruk!!! sangat sodap beb:)


Stopped at stall along the road called "Leman Dawi cendul"..sangat popular ni,ramai orang datang.


Apa yang menariknya..bnayak benda percuma,order secawan pertama lepas tu boleh tambah semua percuma.


see..di sediakan cendol dan santan,gula dan ais..tambah lah sampai tergolek:)

Uwan dan Tia menikmati cendol


Hmmm..sedap betul nampak..mama yang puasa ni sabo ajer lah..budak2 ni main ajer yang lebih..they tak berapa suka sangat santan tu.


sepanjang jalan banyak betul petai..canyik2 semuanya.


Petai jeruk sangat sedap bagi yang suka..buat ulam tambah cili padi:)


"Lomang Paneh" bak kata orang negeri sembilan..keistimewaannya rendang ayam kampung..walaupun keras tapi sangat sedap.


ini lah rupa gerai2 di tepi jalan rembau-kota.


Lepas rumah paktih...kita singgah di Pasir Panjang Medan Ikan Bakar sebelum check in di Thistle.


We are lucky sebab papa bukan ajer boleh drive semua jeruk2 do oversea di mesia jugak dia tahu banyak tempat,shorcuts etc and he loves to drive on the road:):)


dah lama jugak tak melawat Thistle..mama booked online through Agoda then bila check in dapat upgrade to a Kingsize seaview..good deal.


These two always love staying in the hotel.


Pantai PD di Thistle...good enough for short breakaway.


Clean enough to swin and play...walaupun tak spotless macam Bondi.


Breakfast we decided to eat at the public beach stalls..they have nice laksa here.


Tia Mia enjoying their morning at PD.


balik Thistle..they pergi swimming..now dah pandai enjoy swimming kat beach..sampai tak nak naik..kat mesia ni cuma aspek keselamatan ajer yang dia orang tak jaga..kat tempai orang mandi2 dgn budak bagai ni..ada water sport..orang naik boat lah..naik jetski which is really dangerous and also mencemar the water..


Anyway..these two had fun cuma bila ada nampak orang nak naik boat mama suruh naik cepat2 until they are gone.


Good time with papa.


Yang tak sihat tu tak mandi..duduk kat pasir kat belakang tu makan ice cream sebagai ubat batuk..heee..hee


Bye Thistle..tak tau bila jumpa lagi:)

2 comments:

Hanis Azla said...

asalkan bercuti, kat mana2 pun seronok kan.. cendol dan petai tu look so mengoda.. he..he..

Aida78 said...

sedapnya petai jeruk 2 lma x mkn....dah balik malaysia lma x dengar cite tentang uwan...